Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příští stanice: Petřín

(Agentura Střelená Kachna) Vizionářský čich Pražského dopravního podniku by si zaloužil metál. Nebo alespoň nosní náušnici. Už je tomu více než sto let co se lidstvo pláclo do čela a přesunulo část velkoměstské dopravy do podzemí podle konstrukčních nákresů inženýra Krtka.  Za tuto dobu se však metodika přepravy nezměnila ani o jediný chlup páně inženýrova kožichu. Ať se nacházíme v Londýně, New Yorku, Buenos Aires či Tokiu - jsme ve vagónech stále nahňácaní bez ladu a skladu jako nějaký netříděný odpad. Až nyní se konečně v Praze rozhoupali a učinili první krok k postupné separaci pasažérů. Od minulého víkendu jezdí v každé soupravě jeden vagón určený výslovně pro jedince hledající při cestě do práce svůj romantický protějšek - tedy jakási podzemní seznamka. Díky bohu za to. Je to sice jen malý krůček pro dopravní podnik, ale velký skok pro lidstvo.

To, že cestující s hyperaktivními hormony přestanou tápat od madla k madlu, ale půjdou najisto do prostředního vozu je jistě chvályhodný počin, ale je třeba jej doprovodit další sociální diferenciací vyplývající z rozšířené nabídky aktivit. Možností je celá řada. Hned v následujícím vagónu by se mohli párovat třeba motoristé prodávající a shánějící ojetý automobil. Zahraniční značky v přední části vozu, škodovky v zadní, koně uprostřed. A co teprve svépomocné doučování jazyků? To by bylo v uličkách nacpáno. V letní turistické sezóně i rodilými lektory. "Excuse me, Sir, is that your hand on my posterior?"

Myšlenka na uspořádání ctěného přepravenstva do ucelených tematických celků je vpravdě revoluční a zaslouží si důkladného prostudování v médiích i odborných publikacích. Koneckonců, úspěch v životě často odvisí od toho, jak snadno se vám podaří nalézt spřízněné duše. Někdo hledá v životě jen kumpány na pařbu, jiný na páteční partičku mariáše a někdo zase hledá společníky pro vytunelování národního podniku. Pro každou zájmovou skupinu se v hostivařském depu jistě nalezne alespoň jeden malý vyřazený vagónek. S pozvolným začleňováním dalších skupin do projektu (Hare Krišna, zahrádkáři, příznivci vážné hudby atd) se soupravy budou stávat delšími a delšími, až se pražské metro ve finální fázi přemění v jakýsi horizontální pater noster. A vy budete nenuceně postávat na nástupišti a ledva se z hlubin tunelu vynoří kolektiv dle vašeho gusta, hbitě za jízdy naskočíte.

Provozovatel metra snad vyjde vstříc také sezonním a občasným akcím - mám na mysli velké koncerty, sportovní utkání či politická jednání. Jistě by se dal po každých volbách na pár dní připojit k soupravě nenápadný zatemněný vagón s ostrahou pro různé "neformální schůzky", aby se snaživí pučisté nemuseli trmácet do Lán a vystavovat se tak pozdějšímu posměchu obyvatelstva. A když už je řeč o nekalých praktikách - zvláštní vůz pro kapsáře, poberty, začínající mafiány a vůbec padouchy všeho druhu by měl být samozřejmostí. Proč terorizovat pokojné občany, když se tito výtečníci mohou vyřádit jeden na druhém. Jak by řekl Obr Koloděj ze známé Cimrmanovy pohádky: "Tak se vzájemně olupte."

Ale nepředbíhejme. To vše je zatím hudba budoucnosti. Nová služba se teprve zajíždí. První zkušenosti ukazují, že mnozí potenciální lovci opačného pohlaví o projektu vůbec nevědí a mají potíže s nalezením "komunikačního" speciálu. Dopravní podnik by měl angažovat dobrovolné směrovčíky, oblečené pro lepší viditelnost do kostýmu Kecala z Prodané nevěsty, kteří by cestujícím vyhledání vozu usnadnili. Uvažovat by se dalo i o nalezení sponsora a zvýraznění příslušné části soupravy vhodnou reklamou. Do čela této propagační iniciativy by se mohl postavit například podnik Balírny Praha - Holešovice, s.r.o.  Než se tak stane, budete se ale muset spolehnout sami na sebe. Nezapomeňte si také do foroty připravit pár uvěřitelných výmluv pro případ, že nechcete mít dnes odpoledne v 5 hodin čas (hodina francouzštiny, potapěčské zkoušky, demise vašeho psa...). Těmito udržíte nevítaného nápadníka (nápadnici) v šachu alespoň do té doby než vás vysvobodí příjemný ženský hlas:

"Ukončete prosím výmluvy a námluvy, dveře se zavírají."

Autor: Jan Řeháček | úterý 12.11.2013 8:57 | karma článku: 21,96 | přečteno: 1794x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.