Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blaník a Blanka - jak se to rýmuje?

(Agentura Střelená Kachna) Cosi je shnilého v tunelu blanském. Metrostav zabedňuje vjezdy do objektu. Úředníci městského soudu zabedňují své textové schránky. Pražský magistrát panikaří. Otevření se opakovaně odkládá. Nařčení z tunelování tunelu neberou konce. Mračna věčného prokletí se trpělivě stahují. Zkrátka je nejvyšší čas nalít si čistého vína. Pokud jste už nějakou dobu něco tušili, tušili jste správně. Tunel Blanka nebude sloužit pražské dopravě, vlastně ani nikdy neměl. Tento inženýrský majstrštyk měl od samého počátku poněkud choulostivější poslání. Byl koncipován a schválen nejmenovanými politickými subjekty jako dočasný útulek a předsunuté strategické stanoviště pro legendární vojsko Blanických rytířů. A tento cíl je k dnešnímu dni prakticky splněn. Podle zpráv konkurenční agentury iPředevčírem dorazila většina rytířů do tunelu již minulý týden a jejich zásah se dá očekávat v řádu několika měsíců. Protože výjezd Blanických rytířů je v Čechách událost poměrně neobvyklá, rádi bychom Vás upozornili na některé změny v chodu hlavního města během nadcházejících manévrů.

V první (přípravné) fázi především zachovejte klid a rozvahu - do tunelu nenakukujte, ani do něho nevhazujte dýmovnice, vzkazy nebo pečené husy vladykům na přilepšenou. Rytíři mají svoji závodní kuchyni v prvním sektoru Brusnického tunelu a není nutno mít obavu o jejich zdravou životosprávu. Navíc se o jejich kondici stará bývalý trenér národního fotbalového mužstva Michal Bílek, takže budou při záchraně národa a přeskoku koně našíř zcela určitě fit (a pokud náhodou ne, tak se některý z bojovníků jistě rád skácí v pokutovém území s oře).

Ve fázi druhé - akční - bude v Praze zaveden víceméně výjimečný stav a proto si nakupte křupavé rohlíčky a pivo alespoň na dva týdny dopředu. Bude-li zaveden jiný stav, pivo vynechte, ale ráno si klidně dejte kyselé okurky. Po dobu výjimečného stavu nebudou v centru města platit žádné dopravní předpisy a přednost v jízdě připadne vždy koni - ať  už přijíždí z kterékoliv strany či sekretariátu (při špatném parkování však i ten může dostat "botičku"). Koně v průběhu akce nekrmte, a to ani hamburgery, ani předvolebními sliby. Pouze pokud uvidíte, že se jim za kruhovým objezdem trochu točí hlava, můžete jim dát napít. Obrněnce neplácejte dobrácky po plechu a za žádných okolností je nestahujte ze sedla pomocí průmyslových magnetů. Fanynky Gothic Metalu důrazně žádáme, aby se v nadšení nevrhaly na jezdce a nevystavovaly se tak nebezpečí nabodení na jejich vztyčená kopí.

To by pro bezpečný průchod Prahou mělo stačit.

Přestože je aktuální dění v tunelu Blanka pod přísnou kontrolou ministerstva dopravy, skutečný stav věcí se během posledního týdne prosmýkl do kategorie veřejných tajemství a mnozí politici již pocítili potřebu se k němu zasvěceně vyjádřit. Ex-president Václav Klaus například prohlásil, že celé toto nepolitické hnutí jakýchsi pološlechticů je od základů prázdné a falešné, nehledě na to, že jeho urození stoupenci - považte si - neznají ani Hayeka ani Samuelsona. Pokud by ho vůbec něco mohlo zaujmout, tak snad jedině ceremoniální pero v chocholu knížete Stojmíra. Komunistický předák Vojtěch Filip dal zase jasně najevo, že chce vidět zvací dopis s notářsky ověřenými podpisy alespoň 99 Pragováků, jinak bude celou blanickou intervenci považovat za právně neplatnou a bude rytíře na ulici osobně interpelovat. To poslanec za ODS Marek Benda se ukázal být podstatně vstřícnějším. Po své asistentce vzkázal, že si dokáže představit své učinkování v Zemském sněmu a v poslaneckých kuloárech se živě zajímal o mobilní číslo na Svatého Václava.

A nyní ještě pár slov k harmonogramu.

Po vycválání ze severního předportálí Strahovského tunelu mírně zvlčilí rytíři oblehnou Pražský Hrad, zatknou psíka jenž sroloval koberec a po lehké potyčce se statickou hradní stráží spoutají i samotného panovníka s dvořany, přesně podle předem připraveného plánu operace "zeman Zemanovi vlkem".  Pan prezident bude diskrétně dopraven na Vysočinu a zde ponechán radostem duchovního rozjímání a objímání stromů. V této souvislosti bude zřejmě vyhlášen konkurs na rozsochatý listnatý strom mladistvého vzhledu, zhruba kolem 60-70 let, nejlépe nějaký zachovalý dub bez závazků a s vlastním remízkem. Sociálně-demokratické kořeny vítány, odolnost vůči viróze podmínkou.

Z Hradu se rozjařená družina přesune do Strakovy akademie, kde naloží vládu odborníků a odveze ji na Karlův most k veřejnému vymáchání (vstupenky v obvyklých předprodejích). Vzhledem k rozdílům mezi syrovou staročeštinou a uhlazeným ministerským jazykem by při nakládání mohlo dojít k nepříjemným nedorozuměním. Aby se jim předešlo, budou rytíři při směrování členů vlády do připravených prostředků používat pouze moderní výrazy schválené mluvčím protokolárního oddělení: "vole vole támhle do žebřiňáku". Po následném rozprášení poslanecké sněmovny a uhrazení státního dluhu z vrácených lahví dojde konečně na zlatý hřeb večera: rozvinutí neprodyšné rojnice na obou březích Vltavy za účelem pochytání kmotrů všech politických stran. Tito budou nejprve pečlivě okroužkováni a poté přepraveni do výrobních hal podniku Agrofert, kde začnou pracovat na úseku kontroly přepepření vepřů.

Tím skončí vojenská část zásahu. Zbytek dne bude patřit oslavám vítězství sv. Václava a náboru nových státních zaměstnanců s titulárním zařazením páže, písař, zbrojnoš, korouhevník a šašek. Obvyklá lidová veselice vyvrcholí v Kunratickém lesíku populární brannou hrou "Hon na papaláše". Peří a dehet s sebou. Na vítěze čeká předplatné magazínu Středověká dermatologie a okamžité jmenování do funkce řídícího panoše.

Guvernér ČNB v bílých rukavičkách a vzorně vyžehleném obleku bude mezitím za přítomnosti televizních kamer vsazen do improvizovaného pranýře v horní části Václavského náměstí a takto pohodlně uchycen zodpoví všechny zvídavé dotazy kolemjdoucích ohledně náhlého oslabení měny a celonárodního vypaření části úspor. Večer doporučujeme přesun na Letnou. Perný den zde totiž zakončí metači ohňů a spartakiádní skladba rytířů s koňmi. Obě kratochvíle budou po staročeském zvyku doprovázené oždibováním pečených holubů a nestřídmou konzumací medoviny na státní útraty. Holuby zajistí politická levice, medovinu pravice, kocovinu Český statistický úřad.

Otázkou zůstává jak naložit s nyní nevyužitými prostorami pod vrchem Blaník. Podle svědectví Aloise Jiráska poskytovala přítomnost rytířů obživu místnímu obyvatelstvu, zejména pak kovářům registrovaným v katastru obce Louňovice. Jejich řemeslná zručnost byla při výrobě podkov a při běžné opravě brnění žádaným artiklem. Naštěstí i na tento problém už existuje řešení, jež uspokojí jak místní komisi pro využití nebytových prostorů, tak zástupce cechu kovářského. Do vyprázdněných podzemních sálů pod vrchem Blaník se nastěhuje kované jádro Komunistické strany Čech a Moravy. To zde v klidu prostuduje sebrané spisy Klementa Gottwalda a během podtrhávání usne tisíciletým spánkem. No a až bude českému národu nejlépe, soudruzi křepce naskočí na své žigulíky a trabanty, vyjedou z hory ven a na pár desetiletí se opět ujmou vlády.

Tak to jen aby si našinec moc nevyskakoval.

Autor: Jan Řeháček | úterý 10.12.2013 8:55 | karma článku: 14,51 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.