Za devatero fotkami (Andělský los)

15. 12. 2013 8:30:02
Malé ohlédnutí za výletem do Los Angeles. Známý americký architekt Frank Lloyd Wright kdysi napsal něco ve smyslu, že kdyby se svět obrátil vzhůru nohama, vše neupevněné by napadalo do Los Angeles. A zřejmě se to už někomu v minulosti podařilo. Kalifornská metropole na Vás zapůsobí dojmem jako by ji navrhoval pejsek s kočičkou. Pro každého je tu něco. Pro Evropany, pro Číňany, pro Mexičany i pro medvídky mývaly. Pro naivní filmové hvězdičky i mazané veterány finančních velkokruhů. Jsou toho kolikrát plné kolečkové brusle. Když jsem se brodil oceánem fotografií, vůbec jsem netušil které vytáhnout a tak jsem to devatero nakonec vyřešil šalamounsky. Pět oblíbených jsem si vybral sám a zbývající čtyři místa jsem nalosoval náhodně z finálového košíku.

cc_monica.jpeg

Začnu v Santa Monice, v bohaté čtvrti na severozápadě aglomerace. Jelikož na okukování značkových butiků moc nejsem, věnoval jsem se hlavně exotické vegetaci, která lemuje místní pláž. Ta je trochu schovaná pod svahem a zaujme hlavně svou šířkou - odhadem 300 metrů. Zaplaťpámbu za to. Jinak by tu pláž museli udělat vícepatrovou. Jezdí se sem totiž rekreovat půlka města.


cc_union.jpeg

Los Angeles, hlavní nádraží. V místním jazyce Union Station. Budova v holandském koloniálním stylu byla v roce 1980 umístěna do rejstříku národních historických památek. Vzrostlé palmořadí jí dodává punc nenucené elegance. Železniční doprava v USA se pomalu probouzí. Každý den tudy projde 60 tisíc pasažérů. A kdoví - jednou odsud možná budou jezdit i pantografy do Kolína.


cc_disney.jpeg

Koncertní síň Walta Disneye v centru. Pastva pro oči a prostorový hlavolam pro milovníky rébusů. Jen mi není jasné zda se tato kulturní instituce specializuje na lahodné zvuky heavy metalu a nebo zda do tohoto svatostánku občas vpustí i neholenou tlupu uctívačů Mozarta a Beethovena.


cc_branches.jpeg

Long Beach leží na jižním okraji města. Při cestě sem budete projíždět poměrně chudou oblastí, která je zajímavým kontrastem k pozlátkovému charakteru severněji položených oáz hojnosti. Nejzajímavějším objektem je zde asi malebná Marina (přístaviště pro soukromé lodě a jachty). Musíte se však nejdřív úspěšně proplést labyrintem obchůdků a hospůdek v námořnickém stylu, což je poměrně intenzívní nápor na peněženku i na játra. Tahle část parkoviště s přilehlými pastičkami na turisty mi připomínala jednu starou Disneyovku a tak jsem neodolal a cvaknul si taky.


cc_center.jpeg

Skleněné monstrum po pravé straně se zove Long Beach Convention and Entertainment Center. Čili česky Palác kultury. Více mě však zaujala dlažba před ním. Když jsem po ní štrádoval, připadal jsem si jako v nějakém surrealistickém obraze. Čekal jsem, že uvidím přistávat třeba letku rozkrojených pomerančů, ale bohužel - jak se říkávalo na vojně - během mé služby se nic zvláštního nestalo.


cc_munch.jpeg

Nábřeží kolem přístaviště bylo tak zajímavě vyparketované, že mi přišlo, že jsem jen přešel z jednoho obrazu do druhého. Tentokrát jsem ovšem přesně věděl ve kterém obraze se nacházím. Ve Výkřiku od Edvarda Muncha. On v něm používá podobné tahy štětcem.


cc_oscar.jpeg

Hollywood je překvapivě jednorozměrný. Vše podstatné se odehrává zhruba na kilometrovém úseku Hollywood Boulevardu. Tam najdete všechna známá divadla a muzea, tam se můžete projít po "chodníku slávy" vyzdobeném pěticípými hvězdami filmových legend a tam se také za mírný bakšiš můžete vyfotit s jedním z mnoha Mickey Mousů, supermanů, Drákulů a karibských pirátů, kteří po bulváru korzují od rána do večera. Ale jen co zatočíte do nějaké postranní uličky a ujdete dvacet kroků, jste úplně jinde. V malém kalifornském městečku bez jediné známky turistického útlaku. Na téhle fotografii stojím vzdušnou čarou zhruba sto metrů od sálu ve kterém se každý rok odehrává Oscarové blahořečení. Zajímavé je, že zatímco všichni výletníci se nadšeně fotí před slavným divadlem (Dolby Theater), nikdo se evidentně nezajímá o to, jak to vypadá za ním. Nepotkal jsem tu ani nohu. Pokud se náhodou o tuto problematiku zajímáte, tady to je (a to divadlo je kousek za mnou po pravé ruce).


cc_china.jpeg

Když si v Asii sbalíte svých pět švestek (nebo mandarinek) a vratkou džunku nasměrujete k americkým břehům, Los Angeles bude patrně prvním městem na které narazíte. Početná asijská komunita není tudíž v místních zeměpisných šířkách žádným překvapením. Na snímku je nový Chinatown v centru - ten starý musel ustoupit výstavbě výše zmíněného nádraží. Pokud  dáváte přednost sushi před kung-pao, stačí popojet tři zastávky metrem a můžete se stylově navečeřet ve čtvrti zvané Little Tokyo. A vypadá to, že asijští tygři si s sebou ze staré domoviny přivezli i trochu monzunového podnebí. Takhle zataženo ve slunné Kalifornii moc často nebývá. Místní starousedlíci v takových případech vytahují z kapes začouzená sklíčka a se zájmem si prohlížejí nevídaný přírodní úkaz na obloze: "no koukejte na to krásně olověný nebe, to jsem tu naposled viděl za vlády Marilyn Monroe".


cc_night.jpeg


Muj oblíbený film - Stalker od Andreje Tarkovského - začíná a končí vpodstatě stejnou scénou. Proto se z filmového velkoměsta rozloučím prakticky ze stejného stanoviště. Jsem zase v Santa Monice, jen pár kroků od místa kde jsem vyfotil tu první fotografii. A jsem tam samozřejmě o pár hodin později. Takové malé ukročení v časoprostoru - a jak to s fotkou zamává.

_____________________________________

Všechny fotky z Los Angeles

Autor: Jan Řeháček | neděle 15.12.2013 8:30 | karma článku: 15.62 | přečteno: 379x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.23 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 420 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.67 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...