Vyzíváme Evropskou Unii!

27. 05. 2014 9:09:49
Cosi je shnilého ve státě evropském. Ekonomický motor vynechává i po omotání monetární páskou a z dříve průzračného jezírka demokracie se stává zahnívající močál plný finančně zajištěných pijavic. Jožin z bažin vysedává trpělivě na pařezu a nemůže se nabažit toho výhledu. Nad stojatými vodami vznáší se duch malomyslnosti a skrz cáry bílých mlh tu a tam probleskují těkavá světýlka fiskálních bludiček. Což o to - Evropou odjakživa obcházívala všelijaká strašidla - tu komunismu, tu nacismu, tu emigrace, tu imigrace - ale tentokrát se zdá, že přebujelý a neúčinný byrokratický moloch, neustále se zaplétající do vlastních pavučin, bude pro lovce přízraků obzvláště obtížným oříškem.

Je pondělní večer a já se brodím oficiálními statistikami právě skončených voleb do Evropského parlamentu. Zatímco mé rybářské holinky monotónně čvachtají v kalužích procent, snažím se ze stohu statistik vyždímat alespoň malou nápovědu, zda do bruselského politického rybníka vyšleme nějakou pořádnou štiku a nebo zda do něho vypustíme jen hejno poplašených mřenek. Ale ať to sčítám jak to sčítám, z té hory čísel a prognóz se stále ozývá jen jeden dominantní motiv. Mocné desetimilionové zívnutí. Jinak se ta volební účast nazvat nedá.

Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Znatelně pokleslá čelist českého voliče a evidentní nutkání zakrýt si ústa dlaní mi vnukla nápad jak se ubránit plíživé kolonkizaci starého kontinentu. My ty bruselské kolonkizátory z jejich postů prostě vyzíváme. Ano, vyzíváme. A nebude to ani tak těžké. Shromáždíme se před budovou zastupitelství Evropské komise v Praze a budeme zívat tak dlouho, dokud její členové nedostanou rozum (nejlépe selský, v horším případě bruselský). A nezapomeňte - kdo nezívá s námi, zívá proti nám!

Já vím, existují i ostřejší formy lidového odboje. Místo vyzívání bychom evropské úředníky mohli z jejich křesílek například vyštípat. Jenže od dob Mahátma Gándhího se otevřené násilí v politice příliš nenosí a taková nelegální štípačka by se při troše zlé vůle dala klasifikovat jako ublížení na těle, popřípadě jako útok na veřejného činitele. Nebo obojí. Zívání je oproti tomu nenásilné, bezbolestné a administrativně neprůstřelné. Neznám žádnou evropskou zemi, kde by existovala byť jen jediná vyhláška proti zívání na veřejných prostranstvích. A ještě jedna výhoda mě teď napadá: na rozdíl od protestní hladovky se při protestní zívačce můžete klidně cpát klobáskami. Jen musíte dávat pozor, aby vám je při obzvlášť procítěném zívnutí vítr nevyfoukl z huby.

A tak teď každé ráno kroutím před zrcadlem tlamou, abych si uvolnil čelisti a mohl se co nejdříve stát platným členem světového zívačského hnutí. Za pomoci školního úhloměru vsunutého do dutiny ústní si nedočkavě přeměřuji úhel mezi horním a dolním patrem a s radostí konstatuji, že ještě 15 stupňů a budou mi závidět i hroši v trojské ZOO. Pak už si jen do ruksaku sbalím budík, prášky na spaní, humanitární knedlík, polštářek pod hlavu a plyšového medvídka zívala - a hurá na akci do Bruselu!

Nejspíš si teď myslíte, že zívání coby forma politického protestu náleží k aktivitám pošetilým či snad přímo donkichotským. Ale není tomu tak - politické zívání má ve světě hlubokou tradici. Například Jenna Bush (dcera bývalého amerického presidenta) se na protest proti reakční politice svého tatíka odvážila zívat přímo při jeho inauguraci. A jak jí to panečku slušelo. Statečný čin této mladé ženy mne inspiroval natolik, že jsem se rozhodl přijmout počeštěnou formu jejího jména (Jenna) za uměleckou přezdívku a jen co dopiluji těch 15 stupňů tak budu všechny své zívací protesty realizovat pod pseudonymem Jéňa.

Do té doby si budu s chutí prozpěvovat alespoň starý známý evergreen: "Zívám rád a je to na mě doufám znát".

(Agentura Střelená Kachna)

Autor: Jan Řeháček | úterý 27.5.2014 9:09 | karma článku: 18.73 | přečteno: 1034x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.41 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 166 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 582 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.73 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...