Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na obranu hloupých Honzů (a státu)

(otevřený dopis blogerce z Liberce, Zuzaně Hubeňákové) Vážená paní kolegyně. S nelíčeným zájmem jsem si přečetl Vaši práci o těžkém údělu žen v českých pohádkách. Nemohl jsem si však nepovšimnout, že jste se v předposledním odstavci nenápadně otřela o postavu hloupého Honzy a vylíčila jej jako cynického oportunistu s charakterově dosti pokleslým příbuzenstvem. Proti takové dehonestaci se musím důrazně ohradit. Z pozice samozvaného pokladníka Odborové organizace hloupých Honzů (OohH) si proto dovolím s Vámi polemizovat a laskavým čtenářům představit i druhou stranu mince.

Z vlastní zkušenosti vím, že socio-ekonomická situace Honzů v naší společnosti je svízelná. Například včera jsem se pokoušel rozdělit s pohádkovým dědečkem o svou svačinu, ale nerudný stařík mi sdělil, že drží bezlepkovou dietu a mými makovými buchtami okatě pohrdl - a to přesto, že jsem finanční ekvivalent jeho očekávané protislužby již zahrnul do svého měsíčního rozpočtu. Když jsem se následně pokusil tři splněná přání narychlo sehnat v Tescu, byl jsem ostrahou obchodního domu promptně vyveden. Z Tesca i z omylu.

Situace na trhu práce není o moc růžovější. I ta nejkřehčí princezna se dnes drakům ubrání sama za pomoci karate, pepřového spreje a legálně držené bambitky. A ještě se může pochlubit fotkami ze zákroku na kontroverzní facebookové stránce "Draky v České republice nechceme". Podle směrnic Evropské Unie budou navíc do 5 let všechny princezny drakuvzdorné a to zásluhou pokroku v oblasti genetického šlechtění šlechtičen (viz výzkumná zpráva Lucemburské akademie věd publikovaná v posledním čísle časopisu International Journal of Princess Engineering). Rok za rokem poptávka po službách neohrožených drakobijců klesá, na jejich místa se tlačí osobní trenéři a při tom na rekvalifikaci v oboru "Motýl Emanuel" nejsou Makové Buchty. Totiž chci říci Makové Panenky.

Katastrofické scénáře potvrzuje i sílící konkurence ze strany hloupých Jiříků, Tadeášů, Jakubů, Kamilů, Petrů a dalších. Ani ten Metoděj už není to, co býval před tisíci lety. Ve středověku vám stačilo ignorovat zemědělství a astrologii a hned jste byli za hlupáka. Jenže moderní hloupý Honza musí umět ignorovat i teorii kognitivní dominance, diferenciální počet ve dvou proměnných, psychobiomakroantropokvazipolisocioanalýzu a dějiny severní Albánie mezi světovými válkami. Jen si zkuste jaké to je nemít ani páru o kvantové mechanice, o binárních výpočetních systémech nebo o aplikacích darwinismu při jednocení červené řepy, když se na vás ty informace dnes valí z každého média jak jarní voda. Jistě uznáte, že chceme-li udržet hloupost našich Honzů na úrovni evropské špičky, musíme jim k tomu vytvořit odpovídající podmínky.

V souladu s proklamovanou sociální politikou naší vlády proto navrhuji, aby měl každý hloupý Honza nárok na erární princeznu s příslušenstvím. To by zahrnovalo i státem garantovanou pravidelnou výměnu za mladší model a u sociálně slabších Honzů také jednorázový příspěvek na reprezentaci. Chápu, že ten brambor bude politicky trochu horký, ale v zájmu turistického ruchu není žádoucí, aby nám po ulicích trajdaly nějaké ušmudlané princezny II. kategorie s tekoucím nosem a vlečkou prožranou od královských molů.

Fiskálně konzervativní čtenáře teď musím uklidnit. Dnes již není nutno princezny vypiplávat od kolébky a vynakládat nehorázné prostředky na soukromé učitele hudby, krajkování, francouzštiny a zvedání malíčku při konzumaci čaje. Moderní velkochov založený na důsledném zastřihávání křidélek a použití růstových hormonů dokáže na jednom hektaru půdy vypěstovat 700 až 800 princezen za rok, zejména při doporučené rotaci plodin: princezna - hrášek - vojtěška. Zkušení farmáři si mohou troufnout i na náročnější princezní plemena jako jsou "pyšná", "se zlatou hvězdou na čele" či "ze mlejna" - v tomto případě však budou nutné sekundární investiční náklady na obnovu mlýnského parku v Čechách a na Moravě. Proto bych začátečníkům doporučil spíše odrůdu "šíleně smutná", kterou si můžete klidně vypěstovat v domácích podmínkách pravidelným sledováním televizních novin.

Nápor na státní kasu by měla zmírnit i skutečnost, že mnozí Honzové budou jistě ochotni oženit se s ředitelkami nadnárodních koncernů či s filmovými hvězdami, takže přebytek princezen bude možno exportovat do valutových zemí s fungující monarchií (např. Norsko, Španělsko, Nizozemí a Velká Británie).

Sečteno a podtrženo: na výchovu jedné princezny bychom neměli dát více než 100 000 Kč. Budeme-li potřebovat 300 000 princezen (tolik je v Čechách Honzů), konečná cena našeho sociálního programu by neměla překročit 30 miliard korun. To je mimochodem cena zhruba deseti Gripenů.

A tady si, paní kolegyně, musíme položit zásadní otázku. Co je pro obranu státu důležitější - 10 rezivějících stíhaček a nebo 300 000 spokojených hloupých Honzů vyzbrojených nejnovější technologií "Obušku z pytle ven"?

Poselství pro dnešní den je tedy jasné.

Lepší Honza v hrsti nežli Gripen na střeše.

Autor: Jan Řeháček | úterý 24.6.2014 9:09 | karma článku: 27,96 | přečteno: 1583x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.