Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedělní chvilka angličtiny: Investing I.

První část trilogie zabývající se některými termíny z oblasti investování a akciových trhů. Článek je zaměřen na angličtinu. V žádném případě se na něj nedívejte jako na investiční doporučení.

Finanční svět se stává stále menším a menším a to vede nejen k dříve netušeným možnostem v oblasti investování, ale také k organické propojenosti všech ekonomik, takže i pokud Vás akciový trh nechává chladným, stojí za to se občas podívat na to, co se odehrává za pomyslnými humny české kotliny. Nečekaná recese - řekněme v Brazílii - může mít v komplexním a několikanásobně provázaném systému světové ekonomiky neblahý vliv na evropské hospodářství a potažmo na Vaše zaměstnání.

Bohužel ne vždy se dá slepě důvěřovat ekonomickým komentátorům, protože jednak ekonomika není exaktní věda, ve které by se dala nalézt přesná a jednoduchá řešení, a jednak má mnoho tzv. "odborníků" svou vlastní skrytou agendu, takže si nikdy nemůžete být jisti, kdo se Vám snaží pomoci a kdo pouze "tlačí" své vlastní investiční portfolio. Naštěstí máme dnes, díky Internetu, přístup k obrovskému množství dat - a protože data jsou povětšinou čísílka a grafy, stačí znalost několika málo anglických termínů, abyste si mohli vytvořit vlastní názor na to, co Vám odborníci o tom či onom odvětví právě povídají. A tomu se chci v této minisérii věnovat.

1. Obecné termíny

Na světových trzích se dá prodávat a kupovat všelicos.

-jednotlivé akcie (stocks)
-podílové a indexové fondy (mutual funds and ETFs)
-dluhopisy (bonds)
-komodity (commodities)
-měny (currencies)

V tomto článku se budu věnovat hlavně akciím, ale tu a tam nahlédneme i jinam. Než začneme, rád bych upozornil na jeden důležitý rozdíl mezi akciemi a dluhopisy jednotlivých firem. Pokud si koupíte akcie, stáváte se spoluvlastníkem firmy - kupujete si podíl (shares) ve firmě a můžete o ní hlasovat na valných hromadách (i když to je spíš jen kuriozitka - velké hráče svými několika podíly nepřehlasujete). Dole v technické části uvidíme, kde lze najít údaje kolik těch shares daná firma vlastně má - a tedy jak velikou část vlastníte. Pokud si nakoupíte dluhopis, stáváte se pouze věřitelem firmy, ale nevlastníte z ní ani fufnik.

Podílové fondy jsou organizace, které kupují a monitorují akcie za Vás, ale velká část individuálních investorů se od nich dnes odklání (protože jejichž provozní poplatky často neodpovídají nabízeným službám) a za své peníze si raději kupují stále populárnější ETFs (exchange traded funds), což jsou v podstatě finanční deriváty, které fungují jako individuální akcie, ale současně kopírují pohyb buď velkých indexů (třeba japonského Nikkei či amerického S&P500), a nebo pohyb určité tematické skupiny akcií (např. ropné či finanční společnosti a nebo třeba velké čínské firmy).

Pokud s něčím ochodujete, budete - stejně jako u Wechselstube na Václaváku - vystaveni dvěma cenám. Za cenu nižší prodáváte (té se říká bid) a za cenu vyšší nakupujete (té se říká ask). Od koho? Na druhé straně každé transakce stojí finanční instituce, která daný trh provozuje - těm se říká market makers. Tyto instituce však většinou obchod pouze zprostředkovávají, tedy spárovávají prodejce a kupce, a stejně jako směnárníci na Václaváku žijí z cenového rozdílu (ask - bid), kterému se říká spread.  Většinou platí, že čím je obchodovaná firma menší, tím mají jejich akcie vyšší spread (protože je vyšší pravděpodobnost náhlého výkyvu cen).

A než se podíváme na čísílka, ještě pár všeobecných termínů z investiční hantýrky.

Trh je mechanismem hledajícím cenovou rovnováhu, tedy jakési příměří mezi těmi, kteří si myslí, že ceny akcií (nebo čehokoliv jiného) půjdou nahoru - těmto optimistům se neformálně říká "býci" (bulls) - a těch, kteří si myslí, že ceny půjdou dolů - takovým pesimistům se říká "medvědi" (bears). Od těchto výrazů jsou pak odvozena i přídavná jména bullish (očekávající cenový růst) a bearish (očekávající cenový pokles). Tady je pár příkladů použití (můžete si je rozkliknout na celý článek):

Big name investors are getting bullish on commodities Should investors be bullish on Johnson Controls Inc. Still bullish, but the bull case isn't that simple

US stock market's bearish forecast Are we still bearish on GrubHub? Investors are bearish so it's time to buy

The bull case now hinges on US A warning for dollar bulls from Morgan Stanley Markets crumble as the bears win back control The bear market has begun

Pokud si koupíte dané akcie, vytvoříte si tzv. "dlouhou pozici" (long position) a stali jste se tedy pro danou akcii býkem. Můžete si ale též vytvořit daleko spekulativnější "krátkou pozici" (short position), kdy si akcie nejdřív půjčíte, okamžitě je prodáte a později - až klesnou v ceně - je dokoupíte zpátky. Tedy profitujete z "medvědího trhu". To ale pochopitelně není transakce pro začátečníky. Zmiňuju se o ní hlavně proto, že slovo short se často používá jako sloveso ve smyslu "sázím na to, že něco půjde s cenou dolů" - třeba "I am going to short this stock, because the CEO is completely incompetent". Medvědi však musí být velmi  opatrní - trh si občas zalumpačí a při sebemenším náznaku života vyveze nenáviděnou firmu tak vysoko, že spekulanti, kteří půjčené akcie před okamžikem prodávali s vidinou zisku jsou nuceni je za vyšší cenu nakoupit zpět. Takové investiční supernově se říká short squeeze.

Slova long/short se také používají ve frázích "I am long (on) Microsoft" (tedy "právě jsem koupil podíl v Microsoftu" a nebo přeneseně "důvěřuji Microsoftu") versus "I am short (on) Apple" (tedy "právě jsem - obrazně či doslova - prodal podíl ve firmě Apple" a nebo přeneseně "nedůvěřuji firmě Apple"). Obě slova se také dají použít jako podstatná jména: býkům se slangově říká longs a medvědům shorts.

Why longs don't care about declines What Euro shorts say about the Fed rate move

Maintain long positions ahead of Fed policy review In choppy markets short positions add flexibility

3 Stocks that are set up for big Short Squeeze rallies Strong third quarter from Intertain Group could trigger short-squeeze

A na závěr této sekce se ještě podíváme na pár zajímavých sloves, kterými angličtina popisuje celkový pohyb trhu. Pokud trh výrazně roste používají se například slovesa "rally", "soar" nebo "surge". Pokud klesá, setkáte se se slovesy "tank", "crash", "dip" nebo "plummet". A pokud se ceny plácají zhruba kolem stejné hodnoty, uvidíte pravděpodobně slovesa "slip", "inch" a nebo "drift":

Market rallies, Fed kills it Market surges in spite of China data Stocks soar as Fed chief eases slowing growth fears

Don't panic when the stock market crashes Stocks tank as crude oil plummets Stocks dip on growth concern, but oil rallies.

Stock market inches 2.02 points up Stocks drift as government shutdown looms Market slips as health stocks sag

2. Technické termíny

Ve zbytku blogu se podíváme, kde se dají najít zajímavá čísla a informace o jednotlivých firmách. Ale pozor, bude v tom i kus statistiky. A taky to bude tak trochu jako počítačová laborka na střední škole.  Budete experimentovat většinou na vlastní pěst - já vám akorát ukážu, kde se nalézá šuplík s daty. Pokud to není Váš šálek čaje, máte poslední šanci se z blogu katapultovat.

Portálů, které nabízejí finanční informace je celá řada. Většina makléřských firem má svůj vlastní, ale existují i veřejně přístupné zdroje informací. Já jsem si jako ukázku vybral Yahoo! Finance, takže si prosím klikněte na tento link (měl by se Vám otevřít v novém okénku) a podíváme se jaké informace jsou nám dostupné. Každé akcie nebo fondy, které se na burze obchodují mají svoji standardní zkratku (ticker symbol). Například Apple používá symbol AAPL.  V levém sloupci nahoře vidíte okénko "Quote Lookup" (doslova: vyhledávání cenových citací), do kterého zadáváme buď jméno firmy či fondu a nebo přímo ticker symbol. Takže do okénka napište "AAPL" a klikněte "Go".

A vezmeme to zprava.

Po straně vidíte graf, který ukazuje cenu akcií během obchodování posledního dne. Pod grafem si můžete kliknout na interaktivní verzi (d=day, m=month, y=year). Takže si zkusíme třeba 1y (1 year). V té interaktivní verzi si jednak můžete přidat ke grafu různé technické indikátory (to by vydalo na samostatný blog, takže to zatím přeskočíme), ale hlavně si můžete porovnat cenový graf zvolené firmy se širším trhem (klikněte si na "+" u Comparison a pak na "+ " u S&P). To je důležité zejména proto, že pokud trh sám o sobě roste (v našem případě je trh zastupovaný indexem S&P500), tak s ním roste i cena akcií většiny firem. My ale chceme vidět víc. Chceme vidět relativní výkonnost zvolené firmy. A to zjistíme právě porovnáním obou křivek (ale pozor - někdy může být vyšší cena - a tedy zdánlivě vyšší výkonnost - příznakem rodící se spekulativní bubliny).

A teď ta tabulka uprostřed.

Především pod názvem firmy "Apple Inc" uvidíte poslední zobchodovanou cenu. Cenou se rozumí cena za 1 podíl (1 share), tedy za 1 akcii. V tabulce pod ní také uvidíte závěrečnou cenu z předchozího dne (Prev Close) a otevírací cenu z dneška (Open). Pod nimi najdete jaký je aktuální bid a ask (tedy za kolik můžete akcie prodat či koupit). Dále v tabulce vidíme cenovou předpověď na nejbližší rok (1y Target Est) - té ale moc nevěřte, a pak technický indikátor beta (Beta), který můžete také přeskočit. První sloupek uzavírá datum, kdy bude firma oznamovat své čtvrtletní výsledky (Earnings Date). To je důležité datum, protože oznámení výsledků hospodaření za uplynulý kvartál má na cenu akcií zásadní vliv. Pokud není zatím známo, uvidíte tam N/A (not applicable).

Druhý sloupek začíná cenovým rozpětím (range) za poslední den (day's) a za poslední rok (52 wk). Další číslo nám říká kolik podílů (akcií) se dnes burzou protočilo, tedy jaký byl obchodní objem (Volume) a pak pro srovnání jaký byl průměrný obchodní objem za poslední 3 měsíce (Avg Vol 3m). Následuje aktuální tržní cena firmy (Market Capitalization), kterou dostanete když vynásobíte počet podílů firmy (za chvíli Vám ukážu kde to číslo najdete) její momentální cenou za podíl (tedy cenou akcií). To bylo to první číslo.

Další položkou je veledůležitý podíl "price/earnings" (P/E), tedy cena firmy vydělená jejími zisky. V optimálním případě chcete firmu, která hodně vydělává, ale moc nestojí - tedy chtěli byste velký jmenovatel a malý čitatel. Takže čím nižší P/E tím lépe. Kolik by asi tak to P/E mělo být je poměrně černá magie a každý investor na to má svůj vlastní názor. U nových a technologicky atraktivních firem se snese podstatně větší P/E než u firem starších a zaběhnutých. Ale také ponesete vyšší riziko. V době technologické bubliny měl index Nasdaq průměrné P/E až 150. Historický graf P/E podílu pro index S&P500 najdete zde. Čitatel tohoto podílu je cena za jednu akcii (price per share) a tu jsme viděli na začátku. Takže nám zbývá jmenovatel a ten najdeme v následující kolonce, kterou je EPS (earnings per share), tedy zhruba profit firmy na jeden podíl (mimochodem, to P/E není úplně přesně podíl těchto dvou veličin - ještě je v tom pár účetních triků, ale s tím si teď nebudeme lámat hlavu). U obou položek vidíte zkratku ttm což znamená, že údaj je za posledních 12 měsíců (trailing twelve months). Posledním údajem je výše dividend, včetně procentuálního výnosu.

A teď se ještě v rychlosti podíváme na údaje, které vidíte v levém sloupku.

Order Book Vám ukazuje, jaká je momentálně tlačenice těch co Vám akcie chtějí prodat (Ask) a těch co je od Vás chtějí koupit (Bid). Options jsou opce a těm bude věnován příští díl. Historical Prices jsou historické ceny (Open/Close = na začátku a na konci toho dne, High/Low = nejvyšší a nejnižší). Můžete si je i stáhnout jako soubor a pohrát si s nim v nějakém externím programui.

Další sekce je číselně vcelku nezajímavá. Jsou to většinou zprávy o firmě. Upozornil bych Vás jen na položku Message Boards, což je v podstatě diskuse lidí, kteří mají na Yahoo diskusní účet (account) a zajímají se o danou firmu - je to tedy něco jako diskuse na iDnesu. Pokud Vás zajímá, jakou angličtinou mluví běžní smrtelníci, můžete se tam juknout.

Další položkou je Company Profile, kde se dozvíte nejen kde firma sídlí a co dělá, ale také jací lidé ji vedou (Key Executives) a jaký je jejich roční plat  (Pay). Zde M=milion a k=tisíc (dolarů). Následuje stránka Key Statistics (hlavní údaje), na které se podíváme podrobněji (na spodu té stránky najdete vysvětlení některých zkratek).

Především v té první sekci vidíte dvě hodnoty P/E podílu. Jeden je Trailing tedy za posledních 12 měsíců a druhý je Forward, což znamená, že je vytvořen z předpokladů na příští rok (ten se samozřejmě nemusí vyplnit). Dále přeskočíme na sekci "Income Statement", kde stojí za zmínku tržby (Revenue) a hrubý profit (Gross Profit). V následující sekci "Balance Sheet" pak vidíme, kolik má firma peněz v bance (Total Cash), jaký má dluh (Total Debt) a jaká je její účetní hodnota na jeden podíl (Book Value Per Share), což je vpodstatě rozdíl mezi aktivy a pasivy, vydělený počtem podílů.

Celkový počet podílů (akcií) v oběhu najdete v sekci "Share Statistics" jako Shares Outstanding, což je v našem případě 5,8 bilionu podílů (a nezapomeňte, že v Americe je bilion to, co v Evropě miliarda). Takže pokud si koupíte 100 podílů (akcií) AAPL, budete vlastnit zhruba 0.00000175% firmy Apple. Ovšem zaplatíte za to krutý peníze. V této sekci je ještě zajímavá položka (% Held by Insiders), tedy kolik procent akcií (podílů) je drženo lidmi ve firmě, a kolik procent je drženo velkými institucemi (% Held by Institutions). A hned za nimi je položka (Shares Short), která nám říká kolik podílů bylo půjčeno za účelem vytvoření "krátké pozice" (short position), jinými slovy kolik podílů bylo "vsazeno" na to, že cena firmy půjde dolů. Tím na této stránce končíme a vracíme se na hlavní.

A ten zbytek levého sloupce už jen rychle.

V sekci Analyst Opinion najdete jednak doporučení zda akcie koupit nebo prodat (Recommendation Summary), kde 1.0 znamená rozhodně koupit a 5.0 znamená rozhodně prodat. A pak jsou tam názory analytiků na očekávanou cenu akcií za rok. O něco zajímavější je Analyst Estimates, kde jsou odhady na výši zisku (earnings est) a na výši tržeb (revenue est). Kolik analytiků se na těchto odhadech podílelo vidíte v kolonce (No. of Analysts). Nakolik jsou tito analytici důvěryhodní ponechám na Vás.

Dále následuje oddíl zaměřený na vlastnictví firmy (Ownership). V sekci Major Holders najdete osoby a instituce (většinou podílové fondy), které drží nejvíc akcií. V sekci Insider Transactions uvidíte jak vedení této firmy nakupuje či prodává své vlastní akcie (na rozdíl od lidí "zvenku" na to musí zaměstnanci firmy vyplnit zvláštní formulář a jejich transakce jsou tedy veřejné - jak ostatně vidíte). V sekci Insider Roster je pak seznam vedení podniku plus informace kolik akcií (shares) drží. V úplně poslední sekci je nahlédnutí do účetních knih firmy (Financials).

3. Další náměty pro samostudium

A abyste se nemuseli šťourat jenom v tom jednom jablíčku (Apple), můžete si vyhledat a prozkoumat i některé jiné firmy dle vlastního gusta - seznam ticker symbolů naleznete například zde (abecední, geografický i podle odvětví). Tady je pár tipů pro začátek.

Evropské firmy: AZN (Astrazeneca), DB (Deutsche Bank), MANU (Manchester United), NOK (Nokia), PHG (Philips), SAP (SAP), TI (Telecom Italia), VOD (Vodafone), YNDX (Yandex)

Americké firmy: FB (Facebook), GS (Goldman Sachs), HAL (Halliburton), IBM (IBM), INTL (Intel), JPM (JP Morgan), KO (Coca Cola), MCD (McDonald's), MSFT (Microsoft), NKE (Nike), NYT (New York Times), XOM (Exxon), TWX (Time Warner)

Ostatní firmy: BABA (Alibaba), CHL (China Mobile), CYBR (CyberArk), HMC (Honda), KYO (Kyocera), NMR (Nomura), PBR (Petrobras), RIO (Rio Tinto), SNE (Sony), TTM (Tata Motors)

Kromě toho jsou zajímavé tyto individuální indexové fondy (tzv. ETFs):

EPI (ETF indických akcií) - umožňuje investovat do indické ekonomiky
EWA (ETF australských akcií) - umožňuje investovat do australské ekonomiky
EWZ (ETF brazilských akcií) - umožňuje investovat do brazilské ekonomiky
EWJ (ETF japonských akcií) - umožňuje investovat do japonské ekonomiky
FXI (ETF čínských akcií) - umožňuje investovat do čínské ekonomiky
RSX (ETF ruských akcií) - umožňuje investovat do ruské ekonomiky

A do komodit se dá na burze investovat např. pomocí těchto cenných papírů:
(příslušný ticker symbol je v závorce)

(USO) ropa
(GLD) zlato
(SLV) stříbro
(JJC) měď
(WEAT) pšenice
(PHO) voda

A to je pro dnešek vše.

(pokračování za týden)

Související články:

Nedělní chvilka angličtiny: soccer Nedělní chvilka angličtiny: the Simpsons Nedělní chvilka angličtiny: gerrymander

Autor: Jan Řeháček | neděle 15.11.2015 9:09 | karma článku: 18,49 | přečteno: 684x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,66 | Přečteno: 415x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,15 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 321x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,90 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 434x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 17,23 | Přečteno: 229x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Politické školení mužstva: Pyšná princezna

Roto končit! Pozor! (vejde útvarový politruk) Soudruzi vojáci, kapitál se potácí. Ale sám se nám na smetiště dějin nevypotácí. My mu musíme co, soudruzi? No? Nikdo? No, my mu musíme pomoci, vy hlavy hovězí!

31.12.2023 v 9:09 | Karma: 25,82 | Přečteno: 908x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Ten podzim se nám hezky vybarvil

Každý podzim je v našem parku trochu jiný. Stromy, které by loni přešminkovaly i šestnáctku před prvním rande, jsou letos pobledlé jako Rusalka. A ty, které se zprvu barevně upejpaly, se najednou utrhly z řetězu. Jak řezníkův pes.

9.12.2023 v 9:09 | Karma: 19,07 | Přečteno: 322x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Paroháčů je letos dost

Srnka je v našem parku jako houska na krámě. Zato setkání s jelenem si člověk musí považovat. Letos jsem ale náhodou objevil, kde se srocují: na záložním travnatém parkovišti, kterému se říká Gil's Hill, těsně před západem slunce.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 19,30 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Chřadnoucí prales - pod vodou i nad ní

O korálovém útesu se říká, že je to "dešťový prales" oceánu. Biodiversita, kterou reprezentuje je ohromující. Totéž platí i o jeho suchozemském ekvivalentu. Bohužel, oba ekologické systémy se dostávají na seznam ohrožených druhů.

27.10.2023 v 9:09 | Karma: 14,26 | Přečteno: 261x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Řeháček

Letní kvítí

Primární sezónou květů je sice jaro, ale ani léto není v našem parku z pohledu barev úplná nuda. Tady je malá fotovonička složená z příspěvků místní flory. Aneb kdo nekvete s námi, kvete proti nám.

9.10.2023 v 9:09 | Karma: 17,88 | Přečteno: 191x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Plody léta

Léto je časem zrání a ani v našem parku tomu není jinak. Zajímavé plody nabízí říše rostlinná i živočišná. Tady je malý průřez letošní nabídkou: asijské maliny, kuriózní houby a malí mývalové. Ceny jsou mírné: léto létá zdarma.

9.9.2023 v 9:09 | Karma: 16,17 | Přečteno: 308x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Kvetoucí fuga (Beethoven)

V Beethovenově Misse Solemnis nalezneme spoustu skrytých drahokamů, které zde leží prakticky nepovšimnuty, protože celková hudební struktura této Mše je na první poslech naprosto neprůstřelná. Jedním z nich je fuga v závěru Creda.

27.8.2023 v 9:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Jan Řeháček

Sovy a supi

V našem parku také poletuje spousta zajímavých ptáků. Tak jsem jich pár vyfotil. Sovy jsou sice nočními živočichy, ale na jaře se občas dají zastihnout i za denního světla. A za pár šupů k nim přihodím ještě pár supů. Ať nežeru.

9.8.2023 v 9:09 | Karma: 20,92 | Přečteno: 341x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Vlčí západy

Při procházkách naším parkem občas fotím západy slunce z vyvýšeného travnatého parkoviště zvaného Gil's Hill. Říkám jim Vlčí západy. Jednak proto, že mají zhusta barvu vlčích máků a jednak proto, že náš park se jmenuje Vlčí past.

9.7.2023 v 9:09 | Karma: 16,96 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Za devatero fotkami: Malebné peklo

Já to tušil, že jednou skončím v pekle. Jen jsem si představoval, že vstup bude mít z nějaké islandské sopky. Houbeles! Jeho vchod se nalézá poblíž vesničky Medkovy Kopce nedaleko Hlinska. "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate".

21.6.2023 v 9:09 | Karma: 19,13 | Přečteno: 368x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Sedm divů jara

Po dlouhém barevném půstu zimní šedi působí návrat jarní kavalerie jako zjevení. V našem parku v tomto období kvete několik dřevin, s jejichž uměleckými kreacemi bych vás v tomto blogu rád seznámil. Matička příroda dokáže kouzlit.

9.6.2023 v 9:09 | Karma: 16,12 | Přečteno: 233x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

strž

V dnešním pokračování poetického cyklu "Bez básně a Hany" se nedozvíme jakou krevní skupinu mají nejraději novozélandští upíři a zda je tuna pampeliškového chmýří těžší než sbírka maturitních příkladů z matematiky.

29.5.2023 v 9:09 | Karma: 14,28 | Přečteno: 296x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Devět zastavení času

Příroda se mění pomalu, ale jistě. Den ze dne nic nepostřehnete, ale když se na známá místa vrátíte za pár týdnů, naleznete desítky drobných změn. Tak jsem se na třech místech našeho parku devětkrát zastavil, abych je zachytil.

9.5.2023 v 9:09 | Karma: 16,36 | Přečteno: 295x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Cesta do hlubin duše (Beethoven)

Lidská duše je odvěkou hádankou, na které si vylámaly zuby celé generace psychologů, teologů a filosofů. Tajuplný komplex uvnitř každého z nás. Pro mne je definicí lidské duše Beethovenův 14. smyčcový kvartet cis moll, op. 131.

30.4.2023 v 9:09 | Karma: 14,42 | Přečteno: 289x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.