Nedělní chvilka angličtiny: Investing III.

29. 11. 2015 9:09:56
Závěrečná část trilogie zabývající se některými termíny z oblasti investování a akciových trhů. Článek je zaměřen na angličtinu. V žádném případě se na něj nedívejte jako na investiční doporučení.

V prvním díle jsme se zaměřili na údaje vypovídající o vyhlídkách jednotlivých firem na akciovém trhu. Dnes zaujmeme širší perspektivu a podíváme se na indikátory, které ukazují na zdraví celé americké ekonomiky (a v některých případech i světové). Přitom mějte na paměti, že reálná ekonomika za akciovým trhem o pár měsíců zaostává. Než tak ale učiníme, chtěl bych se s Vámi podělit o dva důležité postřehy.

1. Akciový trh je vysoce komplexní dynamický systém a nikdy se nedá redukovat na jeden jediný indikátor (přestože se občas najdou dobráčci, kteří se Vám takový indikátor budou snažit prodat). Trh se chová podobně jako počasí - má tisíce vstupů a zpětných vazeb a zeptat se jaká bude cena daných akcií za měsíc je to samé jako zeptat se, jaké bude za měsíc počasí. U počasí se ovšem můžete naučit interpretovat různá znamení (jak rychle oschne ranní rosa?, létají vlaštovky u země?, je kolem měsíce kruh?) a z nich si pak vytvořit vlastní obrázek o povětrnostní situaci. A ještě lépe pokud umíte číst předpovědní mapu. U akciového trhu je to podobné. Existují spousty zajímavých indikátorů, ale stejně jako u počasí nefungují všechny stoprocentně. Musíte je vždy posuzovat v kontextu ostatních ukazatelů.

2. Kdykoliv provádíte nějakou transakci, někdo jiný na druhé straně toho obchodu provádí transakci opačnou. Tedy kdykoliv nakupujete, někdo jiný Vám prodává. A kdykoliv prodáváte, někdo jiný od Vás nakupuje. A vždycky se musíte zeptat - proč to ten dotyčný dělá? Ví něco, co já nevím? Toto je důležité zejména v obdobích extremního sentimentu, kdy se zdá, že všichni rozumní investoři jsou na jedné straně barikády - tedy že všichni buď nakupují (jako v březnu 2000) a nebo že všichni prodávají (jako v březnu 2003). Ale ve skutečnosti nejsou. Jako příklad si můžeme vzít krizi, která následovala po kolapsu banky Lehman Brothers: 9. března 2009 přinesly americké noviny titulky, podle nichž slavný investor Warren Buffett usoudil, že se celá ekonomika řítí do propasti (Warren Buffet: Economy has fallen off a cliff). Na burze vládla panika a zdálo se, že každý prodává co může - ale i tehdy každé prodané akcie někdo koupil a právě tito investoři se pak mohli pochlubit největšími zisky.

Sentiment je z pozice obchodování nesmírně důležitý a proto se dnes podíváme nejdřív na indikátory celkové nálady mezi investory a pak na některé další zdroje, které vypovídají o celkovém stavu trhu a potažmo celé ekonomiky.

Indikátory sentimentu

VIX (indikátor strachu) - minule jsme si řekli, že opce se často používají na ochranu dlouhých pozic. Indikátor VIX (ticker symbol ^VIX) se snaží z cen opcí a z celkové volatility vysondovat, jaká je momentální míra obav o budoucnost trhu (technické detaily zde) - odtud jeho jméno uvedené v závorce (fear gauge). VIX nad hodnotou 20 obvykle indikuje strach mezi investory (nad 25 velký strach), zatímco VIX pod hodnotou 15 svědčí o tom, že trh pravděpodobně klimbá na vavřínech a nikdo se ničeho moc nebojí.

Put/Call Podíl - dalším indikátorem odvozeným z opcí je podíl celkového objemu opcí typu put a call. Pokud je podíl (ratio) vyšší, je více opcí typu put, což znamená, že na trhu převládá strach, protože investoři se snaží si své dlouhé pozice ochránit; je-li naopak podíl nízký, je více opcí typu call a to znamená, že investoři sází na růst trhu - často to svědčí o přílišném optimismu. Protože tento indikátor poměrně rychle osciluje, doporučuju sledovat hlavně jeho zprůměrovanou hodnotu (modrá křivka). Technických indikátorů MACD a RSI si nevšímejte. Soustřeďte se na hlavní graf - symbol $CPCE. Pod grafem najdete knoflík "Range" (je mezi Chart Attributes) a na něm si můžete zvolit jiný časový interval. Ale musíte pak stisknout tlačítko "Update" pod ním.

Anketa AAII - tohle je explicitní průzkum mezi individuálními investory sdruženými v AAII (American Association of Individual Investors), zda je jejich osobní sentiment bullish (ceny porostou) nebo bearish (ceny budou klesat). Pod každým indikátorem vidíte změnu oproti minulému týdnu (up or down)

ICI bilance fondů - ICI je institut, kerý se zabývá tokem peněz do fondů a z fondů (investičních). Pokud si kliknete na "Release: Estimated Long-Term Mutual Fund Flows", dostanete se na stránku, která ukazuje jak mohutně investoři vkládají své peníze do fondů a nebo je z nich vytahují (adresa té stránky se každý týden mění, většinou je to ale první položka). "Total equity" ukazuje akciové fondy, "Total bond" pak dluhopisové. Extremně záporná čísla obvykle značí paniku mezi investory a to může být předzvěstí krátkodobého dna (market bottom).

Nasdaq short interest - toto je stránka, která Vám ukáže jak velký je objem krátkých pozic (short interest) pro vybrané firmy - ty si zadáte tak, že do okénka napíšete až 25 ticker symbolů (jak tyto symboly najít jsme si řekli v prvním díle) a pak stisknete "Go". Na další stránce Vám pak vyjede celkový objem krátkých pozic, průměrný denní objem obchodování v těchto akciích a nakonec podíl těchto dvou čísel (Days to Cover), který v podstatě ukazuje kolik dní by při průměrném obchodním objemu trvalo uzavřít všechny otevřené krátké pozice (je to tedy důležitý relativní ukazatel, ukazující jak velká část investorů sází proti dané firmě). Je-li Days-to-Cover víc než 5 ukazuje to na zvýšenou nedůvěru investorů v tuto firmu a možnost pádu akcií (současně to ale může znamenat mohutný "short squeeze" pokud se firma zmátoří a ukáže známky života). Budete-li sledovat průměrnou hodnotu Days-to-Cover pro několik velkých firem, získáte další indikátor celkového sentimentu.

Ostatní indikátory

Hlídka FEDu - tuto stránku by měl mít v dnešní době každý investor někde hodně nahoře v záložkách. To co Fed udělá nebo neudělá má na celkové chování trhu obrovský vliv. Na této stránce najdete, jaké jsou pravděpodobnosti nasazení konkretních úrokových měr pro každé budoucí zasedání FEDu (můžete si na ně kliknout vlevo). Tyto pravděpodobnosti se počítají z cen speciálních kontraktů - tzv. Fed Fund Futures (k jejich shlédnutí ale potřebujete Adobe Flash).

Dolarový Index - dalším indikátorem chování FEDu je cena dolaru oproti košíku měn, což je stabilnější ukazatel než individuální kurzy vůči jednotlivým měnám, které mohou záviset na spoustě dalších - často geopolitických - faktorů. Čím vyšší hodnota, tím je dolar silnější. Nad grafem si můžete kliknout na 1Y (1 rok) a nebo 5Y (5 let) pro delší časové pásmo.

Baltický suchý index - poměrně zajímavý pohled na světovou ekonomiku poskytuje tzv. "Baltic Dry Index", který je indikátorem cen za přepravu surovin po moři. Vyšší hodnoty obvykle indikují zvýšený zájem o dopravu, takže i lepší ekonomický výhled do budoucnosti (doprava má samozřejmě v ekonomice nezastupitelnou roli a i Dow Jonesův Index pro ni má samostatný podindex)

Cena benzínu v USA - je dalším důležitým faktorem pro celkový stav americký ekonomiky. Pod grafem si můžete kliknout na časový úsek, který chcete vidět. Americký gallon je 3,7854 litrů. A můžete si přidat i cenu ropy (show crude oil price). A pozor, gas není v tomto kontextu plyn, ale právě benzín.

Šířka trhu - je jedním z technických ukazatelů, který zhruba řečeno ukazuje, jaký je celkový poměr mezi stoupajícími a klesajícími akciemi. Tedy zda je vzestup omezen na úzkou skupinu silných akcií a nebo zda je realizován širší skupinou firem (a obdobně tak pro pokles). Širší trh je všeobecně považován za zdravější. Takových indikátorů existuje celá řada. Tomu, který na této stránce najdete se říká McClellan Summation Index. Vlastní indikátor má zkratku $NASI a to pod ním a nad ním jsou sekundární indikátory MACD a RSI, které umožňují lépe posoudit stávající trend. Nebudu zabíhat do detailů technické analýzy, ale pokud Vás zajímá problém načasování investic, chvilku tento indikátor sledujte (ale současně nepřeceňujte jeho schopnosti).

ECRI index - tohle je poměrně známý index, který publikuje Economic Cycle Research Institute. Měl by předjímat budoucí vývoj americké ekonomiky, ale jak jistě tušíte, je v tom i trochu věštění z křišťálové koule. Klikněte si na začátku seznamu na WLIW a uvidíte celý graf. "Level" ukazuje aktuální hodnoty, "Growth" je více méně zprůměrovaná verze. Vyšší hodnoty indikují vyšší předpokládaný ekonomický růst.

Z individuálních akcií (viz první díl této trilogie) doporučuju ještě sledovat ticker symbol BID (Londýnská aukční síň Sotheby), který umožňuje odhadnout obecnou ochotu bohatých k nákupu, a dále HYG (index rizikových korporátních dluhopisů - tzv. junk bonds). Pokud dojde k výraznému odlivu likvidity z trhu, tak junk bonds většinou padají jako první, takže jsou tak trochu indikačním kanárkem (canary in a coal mine) pro celkovou likviditu systému. Ze státních dluhopisů se vyplatí občas mrknout na řecké, italské a japonské. Úroky amerických dluhopisů (kterým se říká Treasuries) najdete na speciální stránce Yahoo!Finance.

...a ještě trocha angličtiny

Na závěr pár sesbíraných moudrostí a úsloví z investiční branže. Dívejte se na ně tak trochu jako na lidové pranostiky. Jakýsi racionální základ sice mají, ale stavět na nich Vaše investiční rozhodnutí nedoporučuju.

"What the wise do in the beginning, the fools do in the end" (to, co moudří dělají na začátku, hloupí dělají na konci) - tedy základem úspěchu v investování je zpozorovat nastupující trend včas a ne až v okamžiku, kdy už je jasný všem účastníkům trhu. Speciální variantu téhož principu podává i úsloví: "Buy the rumor, sell the news" (kupte fámu, prodejte zprávu) - což znamená, že nejlepší čas pro krátkodobý obchod je, když se začnou šířit positivní fámy. V okamžiku, kdy je oficiální oznámení na světě je většinou pozdě a velcí hráči už pravděpodobně prodávají.

"Sell in May and go away" (prodejte v květnu a běžte pryč) - narážka na sezonní pokles trhu, ke kterému někdy na jaře skutečně dochází. Také reflektuje skutečnost, že mnozí burzovní hráči v létě prostě relaxují u vody. V britské verzi: "Sell in May and stay away until St. Leger Day". Jiná - ale zhruba stejně nevěrohodná - sezonní předpověď je "As goes January, so goes the year" (jak v lednu, tak po celý rok), která je založena na skutečnosti, že trh často sleduje trend nasazený v prvním měsíci.

"Bull market has to climb the wall of worry" (rostoucí trh se musí škrábat na stěnu z obav) - jinými slovy zadarmo (bez rizika) nedostanete na trhu nic a nejlépe se investuje, když je mezi investory největší strach. Ze stejného soudku pochází "Buy when there is blood in the streets" (nakupujte, když je v ulicích krev) a nebo "When they're cryin', I'm buyin'." (když ostatní pláčou, já nakupuju)

"Don't fight the Fed" (neperte se s FEDem) - tedy nesnažte se investovat proti záměrům centrální banky. K období, kdy FED utahuje měnovou politiku se váže obrat "The Fed takes the punch bowl away" (FED odebírá mísu s punčem). To obvykle signalizuje krušnější podmínky na trhu.

"Don't fight the tape" (neperte se s páskou) - narážka na starší doby, kdy se pohyb cen zaznamenával na papírovou pásku. Toto úsloví v podstatě znamená, že nemá smysl investovat proti celkovému pohybu trhu. Modernější verze tohoto úsloví je "Trend is your friend" (trend je tvůj kamarád).

"Beware the dead cat bounce" (pozor na odskok mrtvé kočky) - narážka na to, že akcie krachujících firem někdy z technických důvodů naposled povyskočí - stejně jako když upustíte mrtvou kočku na zem - například proto, že nervozní držitelé krátkých pozic své pozice pokryjí (tedy nakoupí akcie). Tento krátkodobý vzestup je ale okamžitě vystřídán dalším poklesem. Na riziko spojené s nákupem prudce padajících akcií se vztahuje i úsloví "Don't catch the falling knife" (nechytejte padající nůž).

"Market can stay irrational longer than you can stay solvent" (trh se dokáže chovat iracionálně déle než si vy dokážete udržet solventnost) - jinými slovy: vždy mějte na paměti, že trh je pěkně záludná potvora. Další pořekadlo doporučuje, abyste brali trh jaký je a nedělali si o něm žádné iluze: "Trade the market you are given, not the one you want" (Obchodujte na trhu, který jste dostali, ne na tom, který byste chtěli). Jinými slovy, jste-li uprostřed "medvědího trhu" (bear market), nemá cenu snažit se jít do dlouhých pozic.

"A portfolio is like a bar of soap, the more you handle it the smaller it gets" (investiční portfolio je jako mýdlo, čím častěji ho používáte, tím je menší) - toto úsloví Vás nabádá, abyste se nesnažili obchodovat příliš často, protože správně načasovat koupi i prodej je takřka nemožné. Pokud investujete, měli byste investovat v delším časovém horizontu. Pro naivky, kteří se na trhu přes veškerá varování plácají každý den má lidová slovesnost rázné odsouzení: "A fool and his money are soon parted" (Hlupák a jeho peníze budou brzy rozděleni).

"Market tops are processes, market bottoms are events" (vrcholy trhu jsou procesy, tržní dna jsou události) - tohle je poměrně moudré úsloví, které odpozorovalo, že cenové dno trhu je většinou časově krátké a často je spojené s nějakou výrazně negativní událostí, zatímco na vrcholku trvá trhu až několik týdnů než se otočí a rozhoupe k dlouhodobějšímu poklesu. O tom, že cesta na vrchol je jiná (pomalejší) než cesta z vrcholu dolů svědčí i tato moudrost:"Markets take the stairs up and the elevator down" (Trh stoupá nahoru po schodech, ale dolů jezdí výtahem). Závěrečné úsloví nás varuje, že extrémní pozice trhu nám nikdy nikdo dopředu neoznámí: "No one rings a bell at market tops and bottoms" (nikdo nezvoní zvoncem ani na vrcholku trhu ani na jeho dně).

A tímto se s investičním světem loučíme. Hezkou neděli.

++++++++

Související články:

Nedělní chvilka angličtiny: Investing I.
Nedělní chvilka angličtiny: Investing II.

Nedělní chvilka angličtiny: soccer
Nedělní chvilka angličtiny: the Simpsons
Nedělní chvilka angličtiny: gerrymander

Autor: Jan Řeháček | neděle 29.11.2015 9:09 | karma článku: 16.24 | přečteno: 357x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.41 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.64 | Přečteno: 524 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.73 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...