USA: Donald J. Trump

16. 12. 2015 9:09:53
Do presidentských voleb v USA zbývá necelý rok, do prvních primárek něco přes měsíc a ten drzoun s bohémskou kšticí se stále drží v čele republikánských průzkumů, přestože v produkci bot by mohl směle konkurovat Tomáši Baťovi.

Před pár hodinami skončila pátá (a letos poslední) republikánská debata v Las Vegas. Jak se dalo očekávat, došlo v ní k několika slovním přestřelkám namířených převážně na překvapivého lídra volebního pelotonu, Donalda Trumpa. Obzvlášť agilní byl už téměř odepsaný Jeb Bush, který Trumpa osočil, že se snaží dostat k prezidentování urážkami ("Donald, you’re not going to be able to insult your way to the presidency") a že má sice dobré hlášky, ale je chaotický kandidát a byl by chaotický president ("Donald is great at the one-liners, but he is a chaos candidate and he would be a chaos president"). Někdy je skutečně těžké posoudit zda Trump své výroky myslí vážně a nebo zda se tím vším jen báječně baví. V každém případě mu letos do karet nahrávají tři skutečnosti: ve světě pokračuje trend adorování celebrit, americké voličstvo je zklamáno karierními politiky s nejasnými vazbami na různé zájmové skupiny a nikdo jiný zatím nedokázal autenticky reflektovat šířící se obavy z radikálního islámu.

Ať už si myslíte, že je to šarlatán, klaun a nebo šílenec, jedno se mu upřít nedá: na špici republikánských preferencí se drží podstatně déle než by si jeho nepřátelé (a to je prakticky celý zbytek republikánského pole) dokázali představit i v tom nejdivočejším snu. Zatímco v létě se Trumpovi rivalové jen shovívavě usmívali, teď se do jejich tváří vkrádá nelíčené znepokojení a v kuloárech Republikánů se začíná vážně uvažovat o tom, že letní nominační shromáždění zažije něco, co tu už 40 let nebylo - "zpochybněné shromáždění" (contested convention) - tedy situaci, kdy na začátku nominační konference není jasné, kdo vlastně bude kandidátem. Naposled k takové lapálii došlo v roce 1976, kdy proti sobě stáli Gerald Ford a nastupující Ronald Reagan. Ford tenkrát musel zatahat za hodně politických páček, aby svou kandidaturu uhájil.

V dnešním blogu se podíváme, kdo toto malé republikánské zemětřesení způsobil.

Stručný životopis

Donald John Trump se narodil 14. června 1946 v Newyorské čtvrti Queens jako čtvrté z pěti dětí stavitele Fredericka Trumpa. Protože už od mládí hýřil energií a asertivitou, rodiče ho ve věku 13 let poslali na Vojenskou akademii, kterou ukončil v roce 1964. Po dvou letech studia na Fordhamově Univerzitě přestoupil na Whartonovu Školu Finančnictví (Wharton School of Finance at the University of Pennsylvania) a po absolvování nastoupil v otcově firmě. Tu v roce 1971 převzal a současně se přestěhoval na Manhattan, kde začal navazovat kontakty s vlivnými osobnostmi.

Trump na sebe výrazně upozornil už v roce 1975, kdy se spojil s hotelovou společností Hyatt a společně do roku 1980 zrenovovali hotel Commodore (dnes Grand Hyatt ) nedaleko železničního terminálu Grand Central. Tímto se Trump etabloval jako úspěšný, byť v mnoha případech kontroverzní stavitel (developer). V roce 1977 se oženil s českou lyžařkou Ivanou Zelníčkovou (*1949 Zlín) se kterou měl tři děti (Donalda, Ivanku a Erika). Jako většina Čechů měla jeho žena trochu potíže se správným používáním členů a tak ho v jednom rozhovoru nesprávně označila jako The Donald (přestože u jmen se normálně člen nepoužívá) a tahle Trumpova přezdívka s ním přežila až do dnešních dnů.

Trump se sice úspěšně angažoval při výstavbě kasín v Atlantic City (stát New Jersey) a postupně se svými aktivitami expandoval i na Floridu, ale současně se musel potýkat s nepříznivými obchodními podmínkami (vysoké úroky 80. let, pokles realitního trhu v letech 90.) a tak během svého života několikrát vyhlásil bankrot. Jeho osobní finance tak často připomínaly horskou dráhu. Například v roce 1994 měl údajně dluh ve výši 900 milionů dolarů, ale o tři roky později už hlásil majetek ve výši dvou miliard.

Jeho osobní život sledoval podobnou trajektorii. Trump se s Ivanou rozvedl v roce 1991 a o dva roky později se oženil s americkou herečkou Marlou Maples (*1963), když o jejich vztahu bulvár štěbetal už několik let. S Marlou měl dceru Tiffany a rozvedl se s ní v roce 1999. V roce 2005 se oženil se svojí stávající ženou, slovinskou modelkou Melanií Knauss (*1970), se kterou má syna Barrona Williama. Jako perličku bych ještě dodal, že koncem devadesátých let se ucházel i o Lady Dianu.

V roce 2004 Trump vyměnil realitní podnikání za realitní show a jeho soutěžní seriál "Učedník" (the Apprentice) slavil u diváků televizní stanice NBC velký úspěch. Z této soutěže o podnikatelských schopnostech také vzešla jeho proslavená hláška "Máte padáka" (You're fired). V roce 2012 začal Trump uvažovat o kandidatuře na presidenta, ale jeho šance zhatilo přizvukování konspiračním teoriím o neamerickém původu presidenta Obamy. Letos 16. června však oficiálně oznámil svou kandidaturu na rok 2016 se sloganem "Udělejte Ameriku opět velikou" (Make America great again). Jeho výsledky zatím šokují většinu politických komentátorů.

Politický program

Tady je pro ilustraci překlad 3 oddílů z Trumpova vlastního programu.

+++

A. Reforma americko-čínských obchodních vztahů

1. Přivést Čínu k jednacímu stolu jejím okamžitým označením za "měnového manipulátora"

2. Ochránit americký důvtip a investice tím, že Čínu donutíme respektovat práva duševního vlastnictví a pozastavit jejich praktiky, nutící americké společnosti sdílet své vlastní technologie jako podmínku pro vstup na čínský trh.

3. Získat zpět miliony amerických pracovních míst a oživit americkou výrobu tím, že skoncujeme s nelegáními dotacemi exportu v Číně a s jejich laxními pracovními a ochranářskými normami. Námezdní práce a znečišťování životního prostředí nesmí krást místa americkým pracujícím.

4. Posílit naši vyjednávací pozici tím, že snížíme korporátní daně, abychom udrželi americké firmy a místa tady doma. Začít se potýkat s naším dluhem a deficitem, aby nás Čína nemohla finančně vydírat, a konečně odradit Čínu od avanturismu posílením americké vojenské přítomnosti ve východočínském a jihočínském moři.

B. Daňová reforma

1. Daňová úleva pro americkou střední třídu: nechat lidem více peněz v kapsách a zvýšit jejich čistý příjem, aby dosáhli na Americký Sen.

2. Zjedodušit daňový zákon, aby Američany vyplňující své přiznání bolela méně hlava a aby si mohli nechat více svých peněz.

3. Podporovat růst americké ekonomiky odrazováním od firemních inverzí (corporate inversions), tvorbou nových pracovních míst a zvýšením americké konkurence-schopnosti.

4. Nezvyšovat náš dluh a deficit, které jsou už tak příliš velké.

C. Imigrační reforma

1. Národ bez hranice není národem. Podél jižní hranice musí vést zeď.

2. Národ bez zákonů není národem. Zákony přijaté v souladu s naším ústavním systémem musí být důsledně uplatňované (enforced).

3. Národ, který neslouží svým vlastním občanům, není národ. Jakýkoliv imigrační plán musí zlepšit pracovní místa, platy a bezpečnost všech Američanů.

Kam Twitter, tam plášť

Nakonec nahlédneme přímo do kandidátovy politické kuchyně a to prostřednictvím sociální sítě Twitter. Krátké a často bezprostřední reakce Vám o jeho bombastickém stylu napoví víc, než uhlazený tón politického programu. Mimochodem, není bez zajímavosti, že počet jeho následovníků na Twitteru se v posledních dnech vyšplhal na 5.29 milionů a stále roste (pro srovnání, Hillary Clinton jich má momentálně 4.89 milionů). Zde je tedy pár pípnutí z jeho účtu @realDonaldTrump. Z amerických reálií připomínám, že Ted Cruz (senátor za stát Texas) je momentálně Trumpovým rivalem č. 1 v boji o republikánskou nominaci.

(15.12) Jsem v Trumpově mezinárodním hotelu v Las Vegas, připravuji se a čekám na večerní debatu. Těším se - doufám, že se mnou budou zacházet spravedlivě (I am in Trump International Hotel, Las Vegas, getting ready and waiting for the debate tonight. Look forward - hope I get treated fairly!)

(13.12) Lidé musí přestat s tou politickou korektností a svou energii raději koncentrovat do řešení komplexních problémů. (People have got to stop working to be so politically correct and focus all of their energy on finding solutions to very complex problems!)

(13.12) Byl jsem zklamán, že Ted Cruz něco řekl za mými zády, byl přistižen a pak to popřel. Inu, vítejte v báječném světě politiky. (I was disappointed that Ted Cruz would speak behind my back, get caught, and then deny it. Well, welcome to the wonderful world of politics!)

(11.12) Vypadá to, že @tedcruz se chystá k ofenzívě. Už vedu o tolik, že musí. A taky v to doufám, spadne jako všichni ostatní. Bude to snadný. (Looks like @tedcruz is getting ready to attack. I am leading by so much he must. I hope so, he will fall like all others. Will be easy!)

(10.12) Díky za Vaši podporu. Politickou korektností Ameriku velkou neuděláme. (Thank you for your support! Being #PoliticallyCorrect will NOT #MakeAmericaGreatAgain!)

(10.12) Spojené království se snaží zakrýt svůj problém s muslimy. Každý už ví, co se děje - velmi smutné. Buďte upřímní. (The United Kingdom is trying hard to disguise their massive Muslim problem. Everybody is wise to what is happening, very sad! Be honest)

(9.12) Říkal jsem, že časopis TIME by mě nikdy nevybral za Osobnost roku, přestože jsem byl velkým favoritem. Vybrali si osobu, která ruinuje Německo. (I told you @TIME Magazine would never pick me as person of the year despite being the big favorite. They picked person who is ruining Germany)

(9.12) Poslední osoba, proti které by se zkorumpovaná Hillary Clinton chtěla postavit je Donald J. Trump. Nakonec ji porazím v každém státě. Nové preference Foxu - Trump! (The last person corrupt Hillary Clinton wants to run against is Donald J. Trump. I'll end up beating her in every state. New Fox Poll-Trump!)

(7.12) Washington Post se může přetrhnout, aby řekl selhávajícím kandidátům, jak porazit Donalda Trumpa. Post nechápe, že vyhrávání mi prostě jde. (@washingtonpost is going out of its way to tell failing candidates how to beat Donald Trump.The Post doesn’t get that I’m good at winning!)

+++

Co říci závěrem? Můj oblíbený humorista a spisovatel Carl Hiaasen to v červencovém sloupku pro deník Miami Herald shrnul takto: "Než bude napsána další vážně míněná politická práce o presidentské kandidatuře Donalda Trumpa, něco zcela zřejmého žadoní o vyjádření: Tento muž nemá absolutně žádnou šanci na vítězství. Žádnou. Ani tu nejmenší. Zapište si to za uši. Vsaďte na to celou farmu."

To ovšem bylo v červenci...

(pokud jste Trumpa nikdy neviděli v akci, tady je krátký úryvek ze včerejší debaty)

(V zájmu vyváženosti se příští týden mrkneme na druhou stranu ideologické barikády. A protože Hillary Clinton je osobnost vcelku známá, zaměřím se na Bernieho Sanderse)

Související články:

USA: the Bank of North Dakota
USA: Kongresové volby 2014
USA: Študáci a Kantoři

Autor: Jan Řeháček | středa 16.12.2015 9:09 | karma článku: 24.47 | přečteno: 722x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 204 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 149 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 559 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.67 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...