Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA: Bernie Sanders

V levé části pole presidentských kandidátů, tak trochu ve stínu Hillary Clinton, se skrývá jedna z nejzajímavějších postaviček amerického politického spektra - demokratický socialista a senátor za stát Vermont, Bernie Sanders.

Aby nevznikl dojem, že Sanders je jen nějaký ultralevicový kašpárek, kterého podporuje zcela zanedbatelná část Demokratické strany, podívejme se na přehled finančních darů jednotlivým kandidátům (podrobnosti v článku New York Times). Clinton a Sanders kandidují za Demokraty, zbytek za Republikány (částky jsou za 3. čtvrtletí a ukazují miliony dolarů).

1. Hillary Clinton (29.9 M)
2. Bernie Sanders (26.2 M)
3. Ben Carson (20.8 M)
4. Jeb Bush (13.4 M)
5. Ted Cruz (12.2 M)

Zajímavé je také srovnání, kolik procent peněz přišlo kandidátům od malých dárců - tedy od lidí, kteří zaslali méně než $200 (limit na výši finančních darů od jednotlivců je letos $2700).

1. Bernie Sanders (88%)
2. Ben Carson (74%)
3. Donald Trump (72%)
4. Rand Paul (65%)
5. Carly Fiorina (53%)

Velkou část finančních prostředků poskytují kampaním také speciální organizace, kterým se říká PAC (political action committee). Jejich akční rádius se podstatně zvýšil po kontroverzním rozhodnutí Nejvyššího soudu (pojmenovaném podle jména žalobce: Citizens United), které umožnilo korporacím pumpovat peníze do předvolebního klání podstatně snadněji. Obzvlášť špatné pověsti se v tomto ohledu těší tzv. super PACs, které sice nemohou darovat prostředky přímo kandidátům či stranám, ale mohou na jejich podporu nakupovat placenou inzerci v médiích a to bez jakéhokoliv omezení (velmi hezkou simulaci jejich aktivity přinesl asi před měsícem magazín Slate).

A právě reforma financí v politice je jedním ze stěžejních bodů Sandersova programu.

Stručný životopis

Bernard "Bernie" Sanders se narodil 8. září 1941 v newyorském Brooklynu do rodiny židovských imigrantů (jeho otec Eli Sanders byl prodavačem barvy původem z Polska). Mládí strávené v poměrně krušných ekonomických podmínkách bezpochyby formovalo jeho politické směřování. Po roce studia na Brooklyn College přestoupil na University of Chicago, kde v roce 1964 promoval v oboru politologie. Již v době studia se aktivně zapojoval do Hnutí za občanská práva (Civil Rights Movement) a stal se členem Ligy mladých socialistů (Young People's Socialist League).

Po skončení studia strávil nějaký čas v jednom z israelských kibuců (kibbutz) a následně se usadil ve Vermontu, kde pracoval na volné noze jako spisovatel a filmař. Současně zde sílil Sandersův zájem o politiku.

Poprvé se do ní pokusil proniknout během 70. let na kandidátce protiválečné Liberty Union Party. Prosadil se ale teprve po rozchodu s touto stranou a v roce 1981 se v těsných volbách stal starostou největšího vermontského města Burlingtonu (cca 40 000 obyvatel). Přestože byl znám pro svou nezkrocenou hřívu a občas pomačkané šaty, tuto funkci třikrát obhájil. Během 80. let několikrát kritizoval americkou zahraniční politiku v Latinské Americe a v roce 1985 uspořádal na burlingtonské radnici přednášku Noama Chomského.

V roce 1990 byl Sanders zvolen do sněmovny amerického Kongresu (House of Representatives) jako nezávislý a to mu umožnilo peskovat obě hlavní strany kdykoliv si myslel, že nemají pravdu. Stal se spoluzakladatelem progresívního výboru (Congressional Progressive Caucus) a hlasitě kritizoval válku v Iráku.

V roce 2006 se Sandersovo pole působnosti přemístilo do Senátu, když v prvních volbách porazil republikánského businessmana Richarda Tarranta, přestože ten do kampaně vložil 7 milionů dolarů z vlastní kapsy. V roce 2010 ho proslavil více než osmihodinový filibuster namířený proti prodloužení daňových úlev pro bohaté (zavedených presidentem Bushem ml.). Během svého pobytu v Senátu se také často zasazoval o ochranu životního prostředí a o reformu zdravotního systému.

30. dubna 2015 Bernie Sanders oznámil, že se v příštím roce bude ucházet o funkci presidenta USA za Demokratickou stranu.

Politický program

Sandersův program má malou preambuli a potom několik bodů, které se dají rozkliknout na vlastní - často rozsáhlou - stránku. V této sekci přeložím tu preambuli a potom výňatky ze stránek prvních tří bodů. Pokud Vás zajímají další detaily, nahlédněte prosím do anglického originálu.

+++

Američané před sebou mají zásadní rozhodnutí. Budeme pokračovat ve čtyřicetiletém úpadku střední třídy se stále se zvětšující mezerou mezi velmi bohatými a všemi ostatními, a nebo se porveme o progresívní ekonomickou agendu, která bude vytvářet pracovní místa, zvyšovat mzdy, chránit naše prostředí a poskytovat lékařskou péči všem? Jsme připraveni se postavit obrovské ekonomické síle miliardářské třídy, a nebo budeme pokračovat v přechodu k ekonomické a politické oligarchii? Tohle jsou nejdůležitější otázky naší doby a jak na ně odpovíme rozhodne o budoucnosti naší země.

+++

A. Nerovnost v majetku a příjmech

1. Budu požadovat, aby bohaté a velké korporace platily spravedlivé daně. Jako president znemožním korporacím, aby své zisky a pracovní místa přesouvaly do zámoří ve snaze vyhnout se placení daní. Vytvořím progresívní dědickou daň pro 0.3% Američanů z majetku nad 3.5 miliony dolarů. Také se zasadím o daň pro spekulanty z Wall Streetu, kteří milionům Američanů způsobili ztrátu pracovních míst, domů a úspor.

2. Do roku 2020 zvýším federální minimální mzdu z $7.25 na $15 za hodinu. Nikdo, kdo pracuje 40 hodin denně by v roce 2015 neměl žít v chudobě.

3. Pošlu nejméně 13 milionů Američanů do práce tím, že během 5 let investuji bilion dolarů na přestavbu našich drolících se silnic, mostů, železnic, letišť, veřejné dopravy, přístavů, přehrad, čističek a další potřebné infrastruktury.

4. Vezmu zpět obchodní smlouvy jako NAFTA, CAFTA a PNTR s Čínou, které stlačily mzdy a způsobily ztrátu milionů pracovních míst. Pokud korporátní Amerika chce, abychom kupovali jejich produkty, musí je vyrábět v této zemi a ne v Číně nebo jiných zemích s nízkými mzdami.

8. Rozšířím důchodové zabezpečení tím, že zvednu strop ročního zdanitelného příjmu nad $250 000. V době, kdy se rozmáhá chudoba mezi seniory, musíme zajistit, aby každý Američan mohl odejít do důchodu s respektem a důstojně.

10. Budu požadovat, aby zaměstnavatelé poskytovali alespoň 12 týdnů placeného rodinného a zdravotního volna, 2 týdny dovolené a 7 dní nemocenské. Skutečné rodinné hodnoty spočívají v tom, že rodiče mají dostatek času na rozvíjení vztahů se svými dětmi a na péči o příbuzné pokud onemocní.

12. Usnadním pracujícím vstup do odborů přijetím zákona o Svobodné volbě zaměstnanců. Jednou z nejvýraznějších příčin úpadku střední třídy za posledních 40 let bylo podkopání práv pracujících na kolektivní vyjednávání o mzdách a dalších výhodách.

13. Rozdělím velké finanční instituce na menší kusy, takže jejich případný pád nebude představovat systémovou hrozbu. Před 7 lety zachránili daňoví poplatníci banky na Wall Street od bankrotu, protože by s sebou jinak strhly celý systém. Přesto jsou dnes 3 ze 4 institucí větší než když jsme je sanovali...

+++

B. Je na čase zrušit školné

Ve vysoce konkurenční globální ekonomice budeme potřebovat nejlépe vzdělanou pracovní sílu na světě. Je šílené a pro naši zemi a budoucnost neproduktivní, když si statisíce nadaných mladých lidí nemohou dovolit vysokou školu a miliony ostatních opouští školu zavaleni horou dluhů. Jako president budu bojovat za to, aby každý Američan, který ve škole poctivě studuje, mohl jít na vysokou školu bez ohledu na to, kolik jeho rodiče vydělávají a bez nutnosti se zadlužit.

1. Zruším školné na veřejných školách a univerzitách.

2. Znemožním federální vládě, aby profitovala na studentském dluhu.

3. Podstatně snížím úroky na studentském dluhu.

6. Toto bude zaplaceno daněmi uvalenými na spekulanty na Wall Streetu.

+++

C. Musíme z politiky odstranit velké peníze

Před téměř 6 lety, jako výsledek katastrofálního rozhodnutí ve věci Citizens United (poměrem 5:4), Nejvyšší Soud v podstatě nejbohatším lidem v zemi řekl: už teď vlastníte většinu americké ekonomiky. Nyní vám dáme příležitost si také koupit vládu Spojených států, Bílý dům, Senát USA, Sněmovnu, křesla guvernérů, legislativu a soudní moc.

Rozhodnutí Citizens United se zakládá na absurdní představě, že peníze představují řeč (a peněžní dary tedy spadají pod svobodu projevu - pozn. překl), že korporace jsou lidé a že velké hromady hotovosti potají darované politikům výměnou za dostupnost a vliv nepředstavují korupci.

[...]

Mluvíme o rychlému posunu této země směrem k politickému systému, ve kterém hrstka velmi bohatých lidí a speciálních zájmů rozhodne, kdo bude zvolen a kdo nebude. To není to, o čem by tahle země měla být. To nebyla Lincolnova vize o vládě lidí, lidem a pro lidi (government of the people, by the people, for the people).

[...]

Naší vizí pro americkou demokracii by měl být národ, ve kterém se všichni lidé - bez ohledu na plat - mohou účastnit politického procesu, a všichni se také mohou ucházet o funkci aniž by se museli doprošovat finančních příspěvků od bohatých a mocných.

Jako president, udělám toto:

- jmenuji do Nejvyššího soudu pouze ty soudce, pro které bude zrušení Citizens United prioritou a kteří chápou, že korupce v politice znamená víc než jen quid pro quo.

- zasadím se o přijetí ústavní novely, ze které bude jasné, že jednotlivé státy a Kongres mají moc regulovat peníze ve volbách. Takovou novelu se snažím prosadit v Senátu.

- budu usilovat o veřejně placený, průhledný systém financování politických kampaní, který bude preferovat malé dárce [...]. Budu bojovat proti super PACs a dalším případům zneužití peněz zvnějšku.

+++

Kam Twitter, tam plášť

A nakonec nahlédneme do kandidátovy politické kuchyně prostřednictvím jeho účtu na sociální síti Twitter.

(21.12) Máme-li se postavit chamtivosti miliardářské třídy a chamtivosti korporátní Ameriky, jsem smířen s tím, že mě Wall Street nemá ráda. (If we're going to stand up to the greed of the billionaire class and the greed of corporate America, I accept Wall Street not liking me)

(20.12) Průmysl fosilních paliv ničí planetu a během toho se obohacuje. (The fossil fuel industry is destroying the planet with impunity and getting rich while doing it)

(19.12) Musíme přehodnotit "Válku s drogami" a dívat se na zneužívání nepovolených látek jako na zdravotní problém, ne kriminální. (We need to rethink the "War on Drugs" and treat substance abuse as a serious health issue, not a criminal issue)

(19.12) Qatar utratí 200 miliard dolarů na World Cup 2022 - 200 miliard na fotbal, ale jenom velmi málo na boj s ISIS. (Qatar will spend $200 billion on the 2022 World Cup – $200 billion a soccer event, yet very little to fight against ISIS)

(19.12) Trump si myslí, že menší mzdy jsou dobrá myšlenka. Já si myslím, že musíme držet pospolu. Nemůžeme se nechat rozdělit rasou nebo náboženstvím. (Trump thinks lower wages are a good idea. I believe we must stand together. We can not be divided by race or religion)

(19.12) Neobrátíme se zády k uprchlíkům, kteří utíkají ze Sýrie a Afghanistánu. (We will not turn our backs on the refugees who are fleeing Syria and Afghanistan)

(18.12) Národ nepřežije ani morálně ani ekonomicky, když tak málo lidí vlastní tak moc, zatímco tak mnoho vlastní tak málo. (A nation will not survive morally or economically when so few have so much, while so many have so little)

(17.12) Tato země dnes čelí více vážným problémům než v kterémkoliv jiném okamžiku moderní historie a režimní politika je nevyřeší. (This country faces more serious problems today than at any time in modern history, and establishment politics will not resolve them)

(17.12) Od krachu na Wall Streetu v roce 2008 přešlo 58% všech nových příjmů do rukou horních 1%. Amerika potřebuje politickou revoluci. (Since the Wall Street crash of 2008, more than 58% of all new income has gone to the top 1%. America needs a political revolution)

(17.12) Nebetyčná výše nerovnosti v příjmech a bohatství je nejen groteskní a nemorální, ale také ekonomicky neudržitelná. (The skyrocketing level of income and wealth inequality is not only grotesque and immoral, it is economically unsustainable)

(16.12) Fed by měl na přestavbu mizející střední třídy konat se stejnou urgentností jako na záchranu bank na Wall Streetu. (The Fed should act with the same sense of urgency to rebuild the disappearing middle class as it did to bail out Wall Street banks)

(16.12) Pátá republikánská debata skončila. A stejně jako v té první - ani slovo o příjmové nerovnosti, o změně klimatu nebo rasové spravedlnosti. Republikáni jsou mimo realitu. (Fifth #GOPDebate is over. Like the first, not one word about income inequality, climate change, or racial justice. The Rs are out of touch)

+++

(pokud jste Sanderse nikdy neviděli v akci, tady je krátký úryvek ze sobotní debaty)

+++

Protože se pomalu blíží Vánoce, přeju všem čtenářům hezké a příjemné svátky, bohatou nadílku a do nového roku hodně zdraví, štěstí a úspěchů v pracovním i osobním životě. A pro příznivce angličtiny a politických parodií ještě tři malé oříšky pod stromeček:

A sneak peak at President Trump's first State of the Union speech (LA Times)
Ask King Richard III: a political advice column (The New Yorker)
Terrified Jeb Bush beginning to fade from visible spectrum (The Onion)

Související články:

USA: Donald J. TrumpUSA: the Bank of North DakotaUSA: Kongresové volby 2014USA: Študáci a Kantoři

Autor: Jan Řeháček | úterý 22.12.2015 9:09 | karma článku: 18,98 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,66 | Přečteno: 415x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,15 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 321x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,90 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 434x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 17,23 | Přečteno: 229x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Politické školení mužstva: Pyšná princezna

Roto končit! Pozor! (vejde útvarový politruk) Soudruzi vojáci, kapitál se potácí. Ale sám se nám na smetiště dějin nevypotácí. My mu musíme co, soudruzi? No? Nikdo? No, my mu musíme pomoci, vy hlavy hovězí!

31.12.2023 v 9:09 | Karma: 25,82 | Přečteno: 908x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Ten podzim se nám hezky vybarvil

Každý podzim je v našem parku trochu jiný. Stromy, které by loni přešminkovaly i šestnáctku před prvním rande, jsou letos pobledlé jako Rusalka. A ty, které se zprvu barevně upejpaly, se najednou utrhly z řetězu. Jak řezníkův pes.

9.12.2023 v 9:09 | Karma: 19,07 | Přečteno: 322x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Paroháčů je letos dost

Srnka je v našem parku jako houska na krámě. Zato setkání s jelenem si člověk musí považovat. Letos jsem ale náhodou objevil, kde se srocují: na záložním travnatém parkovišti, kterému se říká Gil's Hill, těsně před západem slunce.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 19,30 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Chřadnoucí prales - pod vodou i nad ní

O korálovém útesu se říká, že je to "dešťový prales" oceánu. Biodiversita, kterou reprezentuje je ohromující. Totéž platí i o jeho suchozemském ekvivalentu. Bohužel, oba ekologické systémy se dostávají na seznam ohrožených druhů.

27.10.2023 v 9:09 | Karma: 14,26 | Přečteno: 261x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Řeháček

Letní kvítí

Primární sezónou květů je sice jaro, ale ani léto není v našem parku z pohledu barev úplná nuda. Tady je malá fotovonička složená z příspěvků místní flory. Aneb kdo nekvete s námi, kvete proti nám.

9.10.2023 v 9:09 | Karma: 17,88 | Přečteno: 191x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Plody léta

Léto je časem zrání a ani v našem parku tomu není jinak. Zajímavé plody nabízí říše rostlinná i živočišná. Tady je malý průřez letošní nabídkou: asijské maliny, kuriózní houby a malí mývalové. Ceny jsou mírné: léto létá zdarma.

9.9.2023 v 9:09 | Karma: 16,17 | Přečteno: 308x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Kvetoucí fuga (Beethoven)

V Beethovenově Misse Solemnis nalezneme spoustu skrytých drahokamů, které zde leží prakticky nepovšimnuty, protože celková hudební struktura této Mše je na první poslech naprosto neprůstřelná. Jedním z nich je fuga v závěru Creda.

27.8.2023 v 9:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Jan Řeháček

Sovy a supi

V našem parku také poletuje spousta zajímavých ptáků. Tak jsem jich pár vyfotil. Sovy jsou sice nočními živočichy, ale na jaře se občas dají zastihnout i za denního světla. A za pár šupů k nim přihodím ještě pár supů. Ať nežeru.

9.8.2023 v 9:09 | Karma: 20,92 | Přečteno: 341x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Vlčí západy

Při procházkách naším parkem občas fotím západy slunce z vyvýšeného travnatého parkoviště zvaného Gil's Hill. Říkám jim Vlčí západy. Jednak proto, že mají zhusta barvu vlčích máků a jednak proto, že náš park se jmenuje Vlčí past.

9.7.2023 v 9:09 | Karma: 16,96 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Za devatero fotkami: Malebné peklo

Já to tušil, že jednou skončím v pekle. Jen jsem si představoval, že vstup bude mít z nějaké islandské sopky. Houbeles! Jeho vchod se nalézá poblíž vesničky Medkovy Kopce nedaleko Hlinska. "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate".

21.6.2023 v 9:09 | Karma: 19,13 | Přečteno: 368x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Sedm divů jara

Po dlouhém barevném půstu zimní šedi působí návrat jarní kavalerie jako zjevení. V našem parku v tomto období kvete několik dřevin, s jejichž uměleckými kreacemi bych vás v tomto blogu rád seznámil. Matička příroda dokáže kouzlit.

9.6.2023 v 9:09 | Karma: 16,12 | Přečteno: 233x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

strž

V dnešním pokračování poetického cyklu "Bez básně a Hany" se nedozvíme jakou krevní skupinu mají nejraději novozélandští upíři a zda je tuna pampeliškového chmýří těžší než sbírka maturitních příkladů z matematiky.

29.5.2023 v 9:09 | Karma: 14,28 | Přečteno: 296x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Devět zastavení času

Příroda se mění pomalu, ale jistě. Den ze dne nic nepostřehnete, ale když se na známá místa vrátíte za pár týdnů, naleznete desítky drobných změn. Tak jsem se na třech místech našeho parku devětkrát zastavil, abych je zachytil.

9.5.2023 v 9:09 | Karma: 16,36 | Přečteno: 295x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Cesta do hlubin duše (Beethoven)

Lidská duše je odvěkou hádankou, na které si vylámaly zuby celé generace psychologů, teologů a filosofů. Tajuplný komplex uvnitř každého z nás. Pro mne je definicí lidské duše Beethovenův 14. smyčcový kvartet cis moll, op. 131.

30.4.2023 v 9:09 | Karma: 14,42 | Přečteno: 289x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.