Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA: Antonin Scalia R.I.P.

Včera zemřel v Texasu jeden z 9 soudců Nejvyššího soudu USA, Antonin Scalia. Jeho náhlá smrt znamená zvýšení důležitosti nadcházejících presidentských voleb i nečekané politické manévry na obou stranách parlamentní uličky.  

Antonin Scalia (1936-2016)

Nejprve pár slov k osobě soudce.

Antonin Scalia patřil ke konzervativním členům Nejvyššího soudu a do funkce byl jmenován v roce 1986 tehdejším presidentem Ronaldem Reaganem. Byl tedy služebně nejstarším členem této instituce (věkově nejstarší je však soudkyně Ruth Ginzburgová *1933).

Scalia se narodil roku 1936 v New Jersey do rodiny italského emigranta. Po získání právnického titulu na Harvardské universitě (1960) pracoval v telekomunikační administrativě a později učil na universitě v Chicagu. V roce 1982 byl presidentem Reaganem jmenován do prestižního odvolacího soudu ve Washingtonu. Zde si poměrně rychle vybudoval konzervativní pověst a také uznání v odborných kruzích, které vyústilo v jeho nominaci do Nejvyššího soudu. Jeho písemné závěry - ať souhlasné či nesouhlasné - byly známy pro svůj vytříbený a často zábavný styl.

Jak funguje Nejvyšší soud USA

Nejvyšší soud Spojených států (hovorově přezdívaný SCOTUS - tedy Supreme Court of the United States) je ustaven třetím článkem Ústavy a má 9 členů, které jmenuje president a schvaluje Senát USA. SCOTUS je jednak nejvyšším odvolacím soudem v USA a jednak je soudem ústavním, tedy institucí, která rozhoduje, zda je přijímaná legislativa v souladu či v rozporu s Ústavou.

Pro tyto funkce mu patří v americkém politickém systému významné místo a jmenování soudců je vždy důležitou událostí, často spojenou s intenzívním zákulisním bojem. Soudce lze odvolat jen velmi obtížně a prakticky všichni svou činnost končí odchodem do důchodu (a nebo rezignací). Před smrtí Antonina Scalii měl SCOTUS 4 liberální soudce (v závorce uvádím nominujícího presidenta): Ginsburgová (Clinton), Breyer (Clinton), Sotomayorová (Obama), Kaganová (Obama) a čtyři soudce konzervativní: Scalia (Reagan), Kennedy (Reagan), Thomas (George Bush st.), Alito (George Bush ml.). Stávající předseda soudu Anthony Roberts (George Bush ml.) je sice nominálně konzervativní, ale občas hlasuje s liberálním křídlem, takže má pověst jakéhosi "jazýčku na vahách".

Při tomto rozdělení sil - a s přihlédnutím ke skutečnosti, že současný president Obama je liberální - je jasné, že nominace Scaliova nástupce bude nadmíru delikátní proces. List Washington Post také neváhal a okamžitě označil vzniklou situaci jako zmatek (turmoil).

První reakce

Ve hře je hodně. Demokraté mají sice nominační pravomoc ve svých rukou (president Obama), ale schvalovací řízení v Senátu je naopak v rukou Republikánů (54 vs 46) a ti budou pochopitelně za Scaliu požadovat konzervativní náhradu. Zda jim ji president Obama bude ochoten poskytnout je otázka. Z pozice fungování systému je ale funkční (tedy devítičlenný) SCOTUS vhodnější a proto je jasné, že strana, která bude při nominaci dělat průtahy (a nebo se tak bude alespoň jevit) promrhá část svého politického kapitálu.

Slovní přestřelka na sebe také nenechala dlouho čekat. President Obama už v sobotu oznámil, že v přiměřeném čase bude připraven k nominaci. Vůdce Republikánské většiny, senátor Mitch McConnell, ovšem prohlásil, že Scaliova pozice by se neměla obsazovat až do podzimních voleb, aby se k osobě nového soudce mohli zprostředkovaně vyjádřit také američtí voliči ("The American people should have a voice in the selection of their next Supreme Court justice. Therefore, this vacancy should not be filled until we have a new president").

Na to zase zareagoval vůdce Demokratické menšiny, senátor Harry Reid, který řekl, že neobsazením tohoto křesla by vznikla bezprecedentní situace a současně by to ze strany Senátu znamenalo ostudné zřeknutí se důležité ústavní odpovědnosti. ("It would be unprecedented in recent history for the Supreme Court to go a year with a vacant seat. Failing to fill this vacancy would be a shameful abdication of one of the Senate’s most essential Constitutional responsibilities.")

Na příští týden sice nejsou naplánovány žádné primárky, ale už teď je jasné, že o napjatá politická jednání nebude nouze.

+++

Související články:

USA: Jak vlastně fungují primárkyUSA: Bernie SandersUSA: Donald J. TrumpUSA: the Bank of North DakotaUSA: Študáci a Kantoři

Autor: Jan Řeháček | neděle 14.2.2016 5:29 | karma článku: 18,23 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno 

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Migrace naruby: Američané se stěhují za levnějším životem do Mexika

24. dubna 2024

Premium O mexicko-americké hranici se toho napsalo spoustu a s každými americkými volbami je proud...

ANO bylo pro zvýšení věku pro odchod do důchodu, nelíbil se způsob, ukázal zápis

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  14:59

Aktualizujeme Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.