Nedělní chvilka angličtiny: numbers

4. 11. 2018 9:09:09
Řeč se vyvinula z naší potřeby přenášet komplexní informace. Něco víc než jen spokojené vrnění nebo varovné skřeky. Odměnou se nám stala civilizace, která počala bujet jen co primáti od pramáti pochytili, kolik čeho a co za to.

Procházku číslovkami a idiomy kvantitativního světa začnu hezkou jazykovou vychytávkou, která má svůj původ v baseballu.

Pokud zaznamenáte tři úspěchy ze tří pokusů (např. ve třech po sobě jdoucích kolech úspěšně odpálíte míček), v angličtině to nemusíte zdlouhavě opisovat a prostě konstatujete: "I am three for three". Tento způsob počítání M úspěchů z N pokusů se tak vžil, že se s ním setkáte i mimo baseball: ("Will Trump go two for two on the economy?"). Naopak pokud váš tým v rozstřelu promění z pěti penalt pouze dvě, bolestínsky u televize zakňučíte: "Two for five? Give me a break!"

Trochu jiná fráze popisuje případ, kdy máte N pokusů, z nichž M už máte úspěšně za sebou a (N-M) vás teprve čeká. Máte-li pět zkoušek a dvě už jste zdárně složili, okomentujete svou pozici slovy: "two down, three to go" (tedy dvě zkoušky v kapse a tři před vámi). Pokud byste řekli "I am two for five this semester", znamenalo by to, že jste dvě zkoušky (z pěti) zvládli, ale od tří vás vyhodili.

Když je něčeho příliš, můžete si vypomoci výrazem "X too many", např. "I had one beer too many" (tj. měl jsem o jedno pivo víc než by bylo záhodno). Jestliže vám ve stáji přebývá řekněme pět koňů, zahlásíte předákovi "I've got five horses too many". Viz slavná scéna (video ve 2:28) z filmu "Once Upon a Time in the West", ve které Charles Bronson kouká na tři pistolníky a ptá se jich, zda mu opatřili koně: "(Did) you bring a horse for me?". Jeden z pistolníků se ohlédne na tři koně a suše odtuší: "(It) looks like we're shy one horse" (Vypadá to, že nám jeden kůň chybí). Charles Bronson ovšem zavrtí hlavou a ještě sušeji procedí skrz zuby: "You brought two too many" (Vzali jste dva navíc). A pak už jen ocelové pohledy a pif paf.

Na opačném konci škály se výraz "X too few" prakticky nepoužívá. Pokud byste řekli "I have three horses too few" (chybí mi tři koně) asi by vám rozuměli, ale zatím jsem to nikde v běžném jazyce neslyšel.

Mimochodem, to pistolníkovo "shy (of)" je zajímavá možnost, jak vyjádřit, že se něco něčemu nedostává. Např. "Dems will come up 9 seats shy of House takeover" (Demokratům bude chybět 9 křesel k převzetí sněmovny). Na druhé straně, pokud jste uprostřed přepočítávání hlasů a už jich máte 220 (a možná ještě nějaké přibydou), pronesete lakonicky: "We've got 220 and counting".

To, že se chystáte někoho trumfnout, se dá vyjádřit frází "I'll do you one better" (doslova: ať je objektem soupeření cokoliv, získáte o jedno víc, byť třeba jen obrazně). "He married Miss Bohemia, but I did him one better and married Miss Universe". Na podobném principu funguje i trochu netradiční sloveso "one-up (someone)" (zhruba "být o něco lepší"), často používané s podtónem rozmrzelosti: "Why do you always try to one-up me?"

Hezký číselný výraz, vyjadřující podřadnost či méněcennost je "two bit", obvykle užívaný o profesích: "two bit shyster" (laciný podvodník, "právníček"). Tady to slovo "bit" nesouvisí s IT, ale má svůj základ ve starých mincích. Pomíjivost se dá zase opsat úslovím "nine day wonder" (popř. "seven day wonder"). "This singer is just a nine day wonder, he'll be forgotten by the end of summer".

Přípona "-ish" má v angličtině (mimo jiné) nádech neurčitosti. "Green" je zelený, "greenish" je nazelenalý. A tato neurčitost se dá přenést i do číslovek. "When are you going to pick me up? Eightish?" (Kdy mě vyzvedneš? Kolem osmé?). Stejně tak můžete pro věk mladé ženy namísto "she was twenty something" říci "she was twentyish". A nebo použít všeobecnou rozmlžovací floskuli "give or take": "She was twenty five, give or take (a few years)".

V mnoha ustálených obratech se číslovky používají ve stejném smyslu napříč jazyky. "I was in seventh heaven" znamená v angličtině to samé, co v češtině (angličtina může navíc říci též "I was on cloud nine", což jsem v češtině zatím neslyšel). Stejně tak vám české "koupil jsem to za pět prstů" umožní domyslet si, co je to "five finger discount". Ale existují i rozdíly. Pro podobné věci nebo situace používá angličtina rčení "six of one, half a dozen of the other". I my bychom lidi podobného založení mohli strčit do jednoho pytle slovy "jeden za šest a druhý za půl tuctu". Naši předkové si ovšem z nějakého důvodu vybrali matematicky krkolomnější "jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet".

Příznivci anglického radioslangu si určitě vzpomenou na výraz "roger" (popř. "roger that") ve významu "rozumím" (původ naleznete v radiotelefonickém protokolu). Pokud chcete tuto - přiznejme si - už trochu profláknutou hlášku nahradit něčím neotřelejším, můžete ve stejném významu použít dvojčíslovku "10-4" (ten-four). Ta se z policejního vysílacího kódu rozšířila až do obecné mluvy, ale díky řidšímu "pokrytí" vám přinese podstatně větší "coolness factor" než starý dobrý "roger".

+++++++++

a na závěr ještě tucet jednohubek pro prvních 12 čísel

one at a time (nebo one by one) -- jeden po druhém

that makes two of us - tak to jsme dva

on the count of three (one, two, three...) - až řeknu tři (raz, dva, tři...)

four eyes - (hanlivě) ten, kdo nosí brýle

high five (nebo give me five) - výzva k přátelskému plácnutí do dlaně

(to be) six feet under - (být) mrtvý a pohřbený

seven year itch - nutkání k nevěře (po sedmi letech manželství)

(to be) behind the eight ball - (být) v obtížné situaci (pův. z kulečníku)

(dressed) to the nines - (oblečen) perfektně

I wouldn't touch it with a ten foot pole - nedotk' bych se toho ani bidlem

at the eleventh hour - za pět minut dvanáct

a dime a dozen - něco všedního (zhruba tucet za pětník)

+++++++++

Předchozí chvilky angličtiny

Autor: Jan Řeháček | neděle 4.11.2018 9:09 | karma článku: 20.84 | přečteno: 635x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.23 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 206 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.67 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...