Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbal: mistrovství krajů

Malý, a trochu pošetilý, návrh na zpestření života fotbalového fanouška, který mě napadl jednoho krásného odpoledne v mezidobí mezi Španělskem a Chorvatskem. Aneb jak během čtyř kol zjistit, kde nám opravdu vyrůstají talenti?  

Když jsem si tak procházel sestavu Chorvatska, nabitou hvězdami působícími v klubech zvučných jmen, žasl jsem, kde se to v té malé zemi bere (má pouze čtyři a půl milionů obyvatel). Ale taky jsem si říkal, že je vlastně hezký, že ti kluci, kteří se narodili na jednom malém kousku téhle planety, mají možnost si spolu začutat jako za mlada, než se zase rozjedou do svých velkoklubů vydělávat. A to myslím zcela bez ironie.

Mistrovství světa a Evropy mají své neopakovatelné kouzlo. Nejen, že dávají rozhádanému občanstvu doma možnost se na měsíc semknout pod národní vlajkou, ale ukazují také fotbal z trochu jiného úhlu. Nikoliv z pozice čiré ekonomické síly klubů, ale z pozice talentového podhoubí jednotlivých zemí. Je to pár týdnů, kdy týmy nespojuje klubový znak a vidina vydělaných peněz, ale pouto rodné hroudy a společného jazyka.

Při té příležitosti jsem si uvědomil, že i v české lize už vládnou peníze natolik, že v prvoligových klubech  nehrají ani tak "místní", jako spíše ti nejšikovnější, které lze z daného rozpočtu zaplatit. A tak mě napadlo, že by se u nás mohlo čas od času uspořádat jakesi "mistrovství krajů". Tedy soutěž, která by se na fotbal podívala z trochu jiného úhlu a ve které by se utkávaly ne reprezentace jednotlivých zemí, ale jednotlivých krajů (a to podle narození, nikoliv podle momentální klubové příslušnosti).

Rodáci z Ostravy, Karviné a Frýdku Místku by si tak zase mohli začutat spolu, kluci z Jablonce by se postavili do jedné lajny se zástupci Podještědí, rodilí Ústečáci by se v šatně potkali s rodilými Tepličáky, Sparťané by se zkombinovali se Slávisty. A na druhé straně by si to Hradečáci mohli konečně rozdat na férovku s Pardubičáky. Takový přístup by se ale samozřejmě neobešel bez jistých formálních obtíží. Žádné krajské občanství, podle kterého by se týmy daly sestavit, totiž neexistuje. Ale to by se dalo s trochou dobré vůle technicky ošetřit. Každý někde fotbalově vyrůstal (řekněme do 15 let) a to by se stalo základem pro určení krajské příslušnosti.

Ani logisticky by taková akce nebyla nic komplikovaného. Máme 14 krajů, takže 14 týmů je nabíledni a po vhodném doplnění by z nich dala složit šikovná osmifinálová šestnáctka (Praha by mohla například postavit dva celky a ten poslední tým by se dal seskládat z cizinců působících v českých soutěžích, včetně Slováků). No, a těchto 16 týmů by si to pak hezky rozdalo vyřazovacím způsobem (16-8-4-2), takže po 4. kolech by bylo o nejtalentovanějším kraji rozhodnuto. Takový sranda turnaj by se mohl uspořádat po sezóně v lichých letech - kdy není na pořadu žádné "velké" mistrovství - a nebo ještě lépe v průběhu roku během kvalifikace. V době reprezentačních přestávek by se ta 4 turnajová kola do kalendáře určitě vešla.

A ještě něco. Šampionáty národů jsou mimo jiné přehlídkou talentů a často bývají vstupenkou do světa velkého fotbalu. Hráči, kteří ve svých domovských oddílech neměli možnost vyniknout, najednou zazáří, protože mají možnost si v reprezentaci zakopat se skutečnou špičkou. A tak by se během mistrovství krajů klidně mohlo stát, že by se nějaký druholigový nebo třetiligový talent dostal do hledáčku prvoligových skautů, protože by mu vedle zkušenějších spoluhráčů z daného regionu narostla křídla.

Pro fanoušky by to bylo v každém případě vítané zpestření programu.

Autor: Jan Řeháček | středa 15.6.2016 9:09 | karma článku: 24,25 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 425x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.