Žalozpěv za Evropu

"Cosi je shnilého ve státě dánském", napsal kdysi William Shakespeare, narozený nějakých 120 mil jižně od Manchesteru. A dnes bych mohl dodat, že pokud na koncertě zcela zbytečně umírají lidé, je cosi shnilého ve státě evropském.

Americká zpěvačka Ariana Grande (za měsíc oslaví 24. narozeniny) má velmi mladé publikum a o to je tato tragedie horší. Mnozí účastníci byli ještě téměř dětmi. Nemám slova, kterými bych na tak děsivou událost dokázal adekvátně reagovat. Snad jen vyjádření upřímné soustrasti všem pozůstalým.

Ale tam, kde se nedostává slov, existuje alespoň hudba - a dnes se s vámi chci podělit o jednu skladbu, která není nijak mimořádně známá, ale lépe než cokoliv jiného vyjadřuje můj momentální pocit.

Jmenuje se "Žalozpěv za Evropu" (Threnody for Europe) a napsal ji norský skladatel Thomas Bergersen. A abych vám nevnucoval svou vlastní interpretaci, toto o ní loni na svém Facebooku napsal sám skladatel (originál v angličtine zde - a klikněte si dole na "Comments").

Děkuji Vám za laskavé komentáře. Není to zrovna můj typický kousek, nicméně je to něco, co jsem musel napsat. Titul samozřejmě není míněn doslova. Je to elegie určená obětem násilí, utlačování, války a nepokojů v Evropě, obětem terorismu, změn na politické mapě, kulturních střetů, všeho co kolem sebe pozorujeme a na co reagujeme jako lidské bytosti. Není to politický vzkaz, ale emocionální reakce na nesmyslné ztráty na životech, které vyvolaly rázové vlny napříč tkanivem naší společnosti.

--- Thomas Bergersen, 31. července 2016

 

Autor: Jan Řeháček | úterý 23.5.2017 9:09 | karma článku: 28,55 | přečteno: 1433x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45