Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

President Zeman se chystá k protestní abdikaci

Na první pohled se nic neděje. Bory šumí po skalinách a v Pražském hradě skví se jara květ. Pod klidnou politickou hladinou ale netrpělivě rejdí zrádné svatojánské proudy. Příští týden nás pravděpodobně čeká ústavní zemětřesení.

Všechno začalo docela nenápadně - jako když polknete první doušek becherovky a v první chvíli ještě vůbec žádné příznaky opilosti nepociťujete.

Na podzim 2016 zadržela policie v Praze ruského hackera a zloducha na poloviční úvazek, Jevgenije Nikulina. Netrvalo dlouho a na geopolitické obloze se začaly houfovat extradiční mraky. Kromě již dříve publikovaných požadavků americké a ruské justice se o podařeného programátora začalo zajímat také Norsko, které potvrdilo, že dotyčný během letní dovolené ukradl v bergenském hotelu Hanseatic dvě sošky trolíků z vyřezávaného dřeva.

A aby toho nebylo málo, o extradici požádala také srbská vláda.

Její právní nárok je založen na poměrně málo známém - ale důvodném - podezření, že mladý Nikulin není nikdo jiný než potomek srbského realitního magnáta, hraběte Nikoliče, jehož pohnuté životní osudy popsal Jára Cimrman ve své operetě Proso. A co se během předběžného řízení nevyšťáralo z Mistrova libreta, nalezlo se v účetních knihách. Jen za provoz svého obřího břidlicového lomu v Kragujevači dluží Nikoličova rodina srbské vládě zpětné daně z příjmu ve výši zhruba 700 miliard dinárů (propočítáno za posledních 110 let i s úroky).

V takové situaci bylo ministerstvo spravedlnosti postaveno před těžký oříšek, na kterou ze čtyř světových stran přestupníka vlastně vydat. A budiž naší diplomacii ke cti, že se nenechala zatáhnout do bažin stranického manévrování a postupovala výlučně v zájmu občanů. Po krátkém zákulisním jednání v křovinách petřínského parčíku vydala hackera zástupcům USA, výměnou za 90,000 virtuálních přátel na Facebooku a tři kartony pravých viržinek. Díky chladnokrevnému a pragmatickému zásahu ministra Pelikána se Česká republika v žebříčcích popularity na sociálních sítích posune z 37. příčky rovnou na krásné 34. místo.

+++++++++

Na Pražském hradě však toto rozhodnutí vyvolalo bouři nevole. Zatímco mluvčí Ovčáček s kancléřem Mynářem si nasadili konspirační slamáky, aby se mohli okatě placatit v ideologickém brouzdališti, panu presidentovi došla jeho příslovečná trpělivost. Již v průběhu odpolední tiskové konference u něho novináři zaregistrovali jistou zádumčivost, ale teprve při čtvrteční večeři opravdu zahřmělo. Prásk do vedení! Miloš Zeman odkládá lžíci s nenáviděnou mediální kaší a ve věku 63 až 79 let odchází z Hradu.

Podle první krátké zprávy ČTK se pan president chystá příští týden formálně abdikovat, aby mohl vyjádřit své nelíčené rozhořčení nad netradičním postupem vlády a současně strávit zbytek života v meditacích o vyšším principu mravním. Za tím účelem se chystá podniknout očistnou duchovní pouť na svou milovanou Vysočínu - konkretně do oblasti Gao Sí (??) v západním Tibetu.

Podle slov vysočínského guvernéra, pana Lhao Tse, se president Zeman během telefonického rozhovoru intenzivně zajímal o místní podnebí, o ceny kuřiva a o správnou techniku dýchání při objímání tibetské krajkokoré borovice (pinus bungeana). První muž českého státu má zajištěno předběžné ubytování v útulné komůrce lhaského kláštera Drepung, kde bude přes den přebírat čajové lístky a po nocích trénovat sebereflexi a prosit o odpuštění za své politické hříšky. A že jich není zrovna málo.

Čínský velvyslanec v Praze minulý týden během interview prozradil, že při nedávné oslavě výročí čínské revoluce si president Zeman nejen furiantsky připaloval cigarety o posvátný lampion po Mao Ce-tungovi, ale po dvou sklenkách tradičního obilného destilátu Maotai poznamenal na adresu čínského státního medvídka: "panda sem, panda tam, hlavně že je to chlupatý" (další rozvinutí této nosné myšlenky se bohužel ve stenografickém záznamu nedochovalo, protože paní velvyslankyně v tomto okamžiku omdlela a vrchní písař byl po zbytek projevu plně zaujat komunikací se sanitkou).

+++++++++

Podle novelizovaných ústavních zvyklostí určuje odcházející hlava státu pravidla výběru svého nástupce. Jeho poradci dnes ráno navrhli uspořádání ping-pongového turnaje ve Vladislavském sále. Takže v době, kdy pan president bude na dřevěných palandách ve Lhase špicovat uši, aby zachytil šeptání latentního jsoucna, neúspěšní kandidáti z letošní volby si navléknou sportovní trenýrky a mechovými pálkami značky Spartan se pokusí dobýt prestižní trůn. Již o příštím víkendu se díky pohotovosti televize Barrandov můžeme těšit na tyto čtvrtfinálové dvojice.

Drahoš-Horáček
Hannig-Topolánek
Fischer-Hynek
Kulhánek-Hilšer

V souvislosti s odchodem Miloše Zemana na Vysočínu vyvstala také potřeba dořešit otázku české národní hymny.

František Škroup totiž autorská práva k této písni prohrál s praprapradědečkem stávajícího presidenta v licitovaném mariáši. Hrozí tedy nebezpečí, že zatímco tibetští mniši si budou zcela legálně vyhrávat "Kde domov můj" na dharmické trubky Dung-čen, jeden ze symbolů české státnosti se bude vznášet v licenčním vzduchoprázdnu.

Možná jste si v minulém týdnu povšimli, že pár umělců se již snaží českou hymnu melodicky pozměnit a vyvázat ji tak z pavučin autorského zákona. Asi nejradikálnější počin se podařil cechu panen kutnohorských, které na svém výročním zasedání navrhly pro potřeby státní hymny upravit píseň "Já jsem z Kutné Hory koudelníkův syn".

Proti tomuto návrhu se okamžitě vzedmula vlna odporu po celé vlasti. V internetových diskusích se tříští příboj znechucení, ministerstvo kultury úpí pod záplavou nesouhlasných petic a Bára Štěpánová svolává improvizované proti-koudelnické demonstrace do všech krajských měst. Šokovaní občané na nich zlověstně mávají sebranými svazky Josefa Kajetána Tyla či Aloise Jiráska a na Václavském náměstí dokonce jeden rozohněný vlastenec vhodil směrem k podiu zapálenou papundeklovou bystu Františka Kmocha.

Ústavní soud v Brně dal ovšem kutnohorským pannám za pravdu a jejich návrh překvapivě podpořil. Doktor Rychetský to ve svém posudkovém zdůvodnění napsal zcela jednoznačně: "K problematice hymen mohou se vyjadřovat pouze osoby a právnické subjekty, jejichž panenství lze lékařsky doložit."

+++++++++

(za faktickou správnost výše uvedeného ručí Agentura střelená kachna)

Autor: Jan Řeháček | neděle 1.4.2018 9:09 | karma článku: 30,59 | přečteno: 1794x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 425x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.