Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vollgeld: o co jde v dnešním švýcarském referendu?

Švýcarské bankovnictví dnes čeká zajímavý experiment, který sice nemá velkou šanci na úspěch, ale slibuji si od něho, že přispěje k oživení globální debaty o tom, kdo by měl mít právo vytvářet peníze a za jakých podmínek.

Když jsem byl mlád, představoval jsem si bankovnictví jako Hurvínek válku.

Pan Škudill má přebytečných 100,000 Kč, zatímco pan Kutil má výborný podnikatelský nápad, takže se pánové domluví na půjčce s úroky a oba jsou spokojeni. Pan Kutil rozjel svůj vlastní byznys a pan Škudlil má za svou ochotu něco navíc. Jenže pro lidi s volným kapitálem není jednoduché sehnat někoho, kdo má zrovna solidní plán, takže se do věci musí vložit zprostředkovatel. Na bankéře jsem se díval jako na jakési "dohazovače" - tedy profesionály, jejichž úkolem je spárovat  lidi s přebytečnými penězy a lidi s podnikatelskými záměry. A o ten úrok by se poskytovatel kapitálu s panem bankéřem samozřejmě šábnul. Koneckonců v kapitalismu se za každou službu platí.

Takto to ale bohužel chodí maximálně tak na nějaké planetě obývané duhovými jednorožci. On by se v tomto scénáři totiž bankovní sektor jen těžko uživil. A tak si milí finančníci vymysleli zlepšovák.

Už v pozdním středověku si povšimnuli, že střadatelé, kteří si do banky uloží své peníze si je většinou nevyberou hned, takže je lze poměrně bezpečně půjčit několikrát (tenkrát se to dělalo pomocí stvrzenek na uložené zlato), což pochopitelně příjemně znásobí zisky, protože úrok plyne nejen z těch "reálných" půjčených peněz, ale i z těch "vymyšlených" (u kterých se navíc o zisk nemusí dělit s žádným kapitalistou).

Je to (zhruba) jako kdybyste někomu prodali auto a pak zjistili, že dotyčný to auto používá jen jednou za týden, a tak byste to samé auto "střelili" ještě několika dalším lidem. Solidně na tom vyděláte a při troše opatrnosti noví "majitelé" nic nepoznají. Ale musíte dávat bacha, aby se dva "majitelé" nechtěli projet ve stejný den - to by pak vznikla krize.

Bankovní sektor to pochopitelně nedělá tak okatě. Celému systému se říká bankovnictví částečných rezerv a pokud do něho vložíte řekněme 10,000 Kč, banky z nich dokáží "našlehat" půjčky ve výši plus mínus desetinásobku vkladu (tj. cca 100,000 Kč). Většina půjčených peněz jsou tedy "vymyšlené" a to převážně ve formě kreditu. Po skončení lhůty se půjčky samozřejmě splatí a zamáznou (včetně těch z "vymyšlených" peněz), ovšem úroky, které jsou zcela reálné, pánům bankéřům zůstanou. To je panečku živnost!

Ten poměr mezi vymyšlenými a reálně vloženými penězi je dán tzv. peněžním multiplikátorem a obvykle se pohybuje kolem 10%. A tady se dostáváme ke střetu zájmů mezi finančníky a veřejností.

Bankéři by rádi, aby těch vymyšlených peněz bylo - za účelem tučných zisků - co nejvíce. V jejich zájmu tedy je zatlačit finanční páky až na samou hranici udržitelnosti. Přemíra dluhů ovšem vede ke zvýšené "našponovanosti" systému (podrobnosti zde) a jeho celkové křehkosti. Když se lidé začnou o své peníze bát a z bank si je stahovat, najednou se ukáže, že ty reálné peníze chybí a vznikají neslavné finanční krize (jejichž účet obvykle "zatáhnou" daňoví poplatníci). V zájmu veřejnosti tedy je, aby ten multiplikátor byl naopak relativně malý - což by znamenalo, že bankovní sektor by byl relativně bezpečný.

Nejradikálnější odpůrci systému částečných rezerv dokonce žádají, aby komerční banky půjčovaly pouze reálné peníze a ty "vymyšlené" přenechaly péči banky centrální. A o to přesně půjde v dnešním švýcarském referendu, kterému se říká "Iniciativa suverénních peněz" (Swiss Sovereign Money Initiative).  Zastánci této iniciativy razí názor, že systém částečných rezerv je de facto dotací bankovního sektoru a jako takový by se měl zrušit (s čímž v podstatě souhlasím).

Na rozdíl od brexitu, kde byla situace do poslední chvíle vyrovnaná, se však ve Švýcarsku očekává poměrně hladké vítězství zastánců současného systému (tedy odpůrců Iniciativy).

+++++++++

O tom, která instituce by měla mít "licenci na výrobu peněz z ničeho" se vedou dlouhé diskuse už více než sto let. Z mého laického pohledu by soukromé banky vůbec neměly mít právo peníze tisknout (a nebo za podmínek podstatně tvrdších než jsou ty stávající), aby se zvýšila stabilita systému. Za poslední dvě dekády jsme zažili dvě velké finanční krize (2001 a 2008) a přijde mi, že je pomalu na čase přebudovat to globální kasíno na nějakou rozumnou finanční infrastrukturu (včetně zahrnutí kryptoměn do systému). Možná, že i světová ekonomika by si docela oddechla.

Peníze reprezentují bohatství a pokud už je nutno jejich množství navýšit - a to by mělo být výjimkou, ne pravidlem - měla by to dělat nějaká instituce, která zastupuje celou populaci a je pod dohledem veřejnosti. A to říkám jako člověk, který prožil své mládí v systému, kde bylo pod veřejnou kontrolou prakticky všechno a soukromničení bylo "tabu".

Když se ale rozhlédnete po západních demokraciích, nikde nenajdete soukromou armádu. Ta je vesměs v rukou státu a její velení plně podléhá voleným politikům. Důvod je prostý. Armáda by svému "soukromému vlastníkovi" dávala přílišnou moc a bylo by asi těžké zabránit jejímu zneužití.

Možnost "vymýšlení peněz" reprezentuje podobnou moc a proto si myslím, že by se i ona měla dostat pod veřejnou kontrolu (ze stejného důvodu jako u armády). Ne nutně ihned a skokem, jako si to představují zastánci Iniciativy, ale v horizontu jedné až dvou generací určitě. A soukromé bankovnictví by si pak na své potřeby muselo vydělat stejně jako my ostatní. Poskytováním služeb a produktů.

Autor: Jan Řeháček | neděle 10.6.2018 9:09 | karma článku: 25,33 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.