Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA: Thanksgiving

Ve Spojených státech právě probíhá nejdelší víkend v roce - čtyři dny pracovního volna zasvěcené tradičnímu rodinnému svátku "Thanksgiving" (volně přeloženo "Den díkůvzdání"). Odkud se vzal a jak probíhá?

V řadě světových kultur se po sklizni úrody a zazimování statků a farem slaví nějaká forma díkuvzdání za projevenou přízeň Boha či přírody v úspěšně zakončené zemědělské sezoně.

Myšlenku svátků jako projevu vděčnosti si noví osadníci přivezli do Nového světa z Británie, v níž byly takové oslavy součástí protestantské tradice. Kde přesně leží kořeny Thanksgiving v Americe lze jen těžko vystopovat, ale jejich moderní forma je obvykle spojována se dvěma událostmi z počátku 17. století (a mluvit budu o americké verzi, Kanada to má trochu jinak).

V roce 1619 přivezla jedenáctimetrová (!) loď "Margaret" 36 nových kolonistů z Bristolu do usedlosti "Berkeley Hundred" v dnešní Virginii. Listina londýnské společnosti, která loď vypravila, obsahovala mimo jiné následující instrukci: "den, kdy naše lodě dorazí na určené místo ve Virginii bude každoročně a na věky uctíván jako den díkůvzdání Všemocnému Bohu." Loď - nebo spíše kocábka - dorazila 4. prosince a v místě tehdejších oslav (Charles City County, VA) můžete dodnes najít malou svatyni.

O dva roky později se konaly oslavy díkůvzdání za mimořádně hojnou sklizeň v městečku Plymouth (stát Massachusetts), založeném přistěhovalci ze slavné lodi Mayflower. Tato veřejná slavnost je často považována za první Thanksgiving v Severní Americe a jako taková je opředena četnými mýty (například o tom, jak osadníci pozvali k hostině i místní indiány, za to, že jim pomohli se sklizní).

Ať tak či onak, v mnoha rodinách přetrvává tradice zvát ke svátečnímu stolu i cizí lidi, takže pokud jste v USA delší dobu, pravděpodobně se vám dostane pozvánky od přátel či spolupracovníků. Já osobně vzpomínám nejraději na své první Thanksgiving ve Virginii, kdy mě sekretářka firmy, kde jsem tehdy pracoval, pozvala na oslavu a s jejím indickým snoubencem jsme pak v garáži - za velkého zájmu a kibicování příbuzenstva - asi tři hodiny pekli krocana ve speciálním, pomalu rotujícím, zařízení bubnového charakteru. Jelikož kruciální součástí procesu bylo periodické měření oškubancovy podpovrchové teploty, obětavě jsem se přihlásil jako dobrovolný kuchtík s jedno-semestrálním kursem aplikované statistiky a mohu hrdě prohlásit, že během mé služby k žádnému připálení nedošlo.

+++++++++

Pro mnoho dnešních Američanů je Thanksgiving (čtvrtý čtvrtek v listopadu) primárním rodinným svátkem, na rozdíl od Vánoc ještě nezatíženým komerční vábničkou. Jeho popularitě napomáhá i kalendář, ve kterém je pro Vánoce vyhrazen pouze jeden den (25.12), zatímco pro Thanksgiving dva: čtvrtek je federálním svátkem a zhruba v polovině států Unie je oficiálním svátkem také následný pátek (a i tam kde není, dává velká část firem zaměstnancům volno).

Středobodem oslav je čtvrteční večeře (nezřídka odstartovaná už v průběhu odpoledne), kdy se u sváteční tabule sejdou rodinní příslušníci z bližších i odlehlejších větví klanu, přátelé, sousedi a tu a tam i nějaký ten náhodný "indián". Prostřenému stolu většinou dominuje vypečený krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou, ale mnozí hodovníci donesou své vlastní dobrůtky, takže o rozmanitost není nouze. V roli zákusku se téměř jistě objeví dýňový koláč (pumpkin pie).

Po večeři se mužská část osazenstva přesune k televizi na tradiční americký fotbal, zatímco dámy se odeberou do salonku, aby zde probraly nejnovější klevety a módní aktuality. No a další tři dny se pak v atmosféře rodinné pohody dojídá lednička. Silnější povahy se v rámci odtučňovací kůry mohou vrhnout i do nákupního šílenství Černého Pátku - ovšem zdaleka ne každý má na tento typ sportování náturu (viz odstrašující video).

Protože k cestě za rodinou se jako na povel zvedne prakticky celá Amerika, předsváteční středa a posváteční neděle jsou náchylné k masívním dopravním kolapsům (viz další odstrašující video). Umělecky byla tato každoroční infarktová anabáze ztvárněna v roce 1987 dopravní komedií "Letadla, vlaky, automobily" (Planes, Trains and Automobiles). Steve Martin a John Candy vás provedou možnými i nemožnými peripetiemi fenoménu Thanksgiving Travel s nevšední hereckou brilancí i lidským nadhledem. Jen mějte na paměti, že američtí krocani nedělají "hudry-hudry", ale "gobble-gobble" (viz videoklip z filmu).

Zajímavou - a poměrně novodobou - "legráckou" je udělení presidentské milosti vybranému krocanovi v malém ceremoniálu před Bílým domem. Ne vždy se to ale obejde bez zádrhelů. Např. v roce 2008 musel být omilostněn více-krocan jménem Pumpkin, protože původně zvolený Pecan den před vlastním aktem onemocněl. Asi moc zobal. Ještě štěstí, že jim president neumožnil demokratickou volbu mezi přírodním voletem a nějakou modernější formou jícnu. To by pak krocani museli hudrovat v přechodníku:

"Vole vole, vole, namoh' jsem si křídlo"

K Thanksgiving také patří barvitý průvod dechových kapel, alegorických vozů a čehokoliv co má nohy nebo se umí vznášet ve vzduchu. Asi nejznámější je ten newyorský - Macy's Thanksgiving Parade - který se letos konal v rekordně mrazivém počasí.

Tož Happy Thanksgiving!

Předchozí články ze série USA.

Autor: Jan Řeháček | sobota 24.11.2018 9:09 | karma článku: 19,38 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.