Minicimrcancy

5. 10. 2019 14:07:03
Toto je interní archív několika mých příspěvků v diskusích pod naučnými blogy iDnes. Smyslem těchto komentářů bylo vyzvednout pozapomenutý podíl Járy Cimrmana na rozvoji české vědy a techniky. A to zejména ve všech oblastech.

+++++++++

Čtyři vesmírné síly, neboli čtyři interakce.

Tady s vámi musím polemizovat. Základních fyzikálních sil je ve skutečnosti pět. A to není žádná novinka - věděl o tom už před sto lety známý český silážník, břichomluvec a cestovatel samouk, Jára Cimrman.

Pátou silou je síla zvyku, kterou Cimrman poprvé detekoval při své cestě dostavníkem z Jičína do Turnova. Když se pasažéři po šestihodinové jízdě na Turnov ocitli v Hořicích, zjistili, že kočí pracoval 30 let jako závozník pro hořický pivovar a síla zvyku ho donutila jet ve starých kolejích. Mimochodem, z váhy dostavníku, kartografických tabulek a množství čtyřspřežím sežraného ovsa Cimrman odvodil, že síla zvyku je zhruba 3x silnější než síla elektromagnetická. Její kvantování zprostředkovávají polní částice (tzv. "zvykony"), které poprvé úspěšně detekoval ve společenské místnosti obecního starobince v Tanvaldu.

Skutečným experimentálním průlomem bylo pozorování vysloužilého kasaře Kodýtka, který se sice dušoval, že kasařinu pověsil na hřebík, ale síla zvyku ho nutila si občas nějakou tu vloupačku lajsnout. Cimrman z toho poměrně racionálně odvodil, že síla zvyku vyplývá z pokřiveného charakteru. Když pak v hospodě U tří diferenciálů vysvětloval Einsteinovi svůj tenzor charakterové křivosti, Albert se plácl do čela: "síla vyplývající ze zakřivení - že mě to hned nenapadlo"

+++++++++

Jednoduchý doklad expanze Země: Afrika – doplnění

Já bych váš doplna doplněný článek ještě doplnil o příspěvek známého českého geologisty, sopranisty a tankisty samouka, Járy Cimrmana.

Cimrman si během svých cest za lidojedy povšiml, že v Africe je tepleji než jinde a hbitě dovodil, že Země se podle platných zákonů fyziky musí podél rovníku roztahovat podstatně rychleji než třeba na pólech, kde panuje třeskuté chladno až mrazivo. V důsledku toho není Země přesně kulatá, ale je na pólech trochu zploštělá. Za pomoci svého rákosového počítače s polopropustnými koleny Cimrman tuto tendenci extrapoloval a dospěl k závěru, že za 10000 let bude mít Země tvar bramborové placky. A protože byl důsledný futurista, na liptákovské jednotřídce zavedl již v roce 1903 - jako první ve střední Evropě - výuku o placaté Zemi.

+++++++++

Evoluce započala před více než 13 miliardami lety

Nechci vám mluvit do kázání, ale nejpřesnější odhad počátku evoluce podal známý český evolucionář, prokletý básník a buřič samouk, Jára Cimrman.

Podle Cimrmana počala evoluce 18. dubna 2019 př. n. l. v jednu hodinu odpoledne. Ten den, a byla to myslím středa, do startovních bloků zakleklo 7 mloků, aby si zasoutěžili, kdo se nejdříve vyvine v člověka (a to prosím není jen Cimrmanova teorie - zmiňuje se o tom také Karel Čapek - viz jeho populární sloupky "Stav mloků u českých toků dnes v sedm hodin ráno"). Během závodu k metě vzdálené 25 km ovšem došlo k politováníhodné události. Za první dekádu sice mloci urazili 1.5 km, jenže kvůli bouřlivému rozpínání Země se podstatně zvětšila i vzdálenost start-cíl, takže po deseti letech úporného plazení zbývalo mlokům do cíle stále ještě 30 km. Cimrman nazval tento jev "reversní evoluce" a razil domněnku, že nezanedbatelná podskupina druhu 'homo sapiens' se vyvinula právě tímto způsobem.

To byl takový štiplavý štulec uštědřený nenáviděné rakousko-uherské monarchii.

+++++++++

V plochou Zemi věří více lidí, než si myslíme

Váš statistický výsledek (95% věří v plochou zemi) je impozantní, ale musím vám říci, že již před sto lety došlo na našem území k naměření výsledku ještě impozantnějšího: 98%. Zasloužil se o něj známý český statik, tatík a statistik samouk, Jára Cimrman.

Cimrman věděl, že lidé na přímou otázku obvykle odpovídají vyhýbavě a proto zvolil metodu dedukční. V létě 1908 se na jeho zahradě v Liptákově urodilo neobvyklé množství angreštu a Jára si povšiml, že všichni konzumenti jeho vyhlášené angreštové marmelády věří v kulatou zemi. Z toho pak lehce odvodil slavný Cimrmanův Ansatz: "kdo věří v kulatou zemi, má rád angreštovou marmeládu". Po zjištění, že v běžné populaci 98% neholduje angreštové marmeládě, bylo tedy nad slunce jasné, že stejné procento věří v plochou zemi.

Cimrman sám ovšem v plochou zemi nevěřil. Dokázal si to ověřit experimentálně. Ve vídeňském Prátru připevnil ke konstrukci ruského kola půllitr s pivem a zjistil zajímavou věc. Když je půllitr v poloze "dnem k zemi", pivo z něho nevytéká. V poloze "dnem k obloze" z něho ovšem pivo vytéká. A tuto poučku ještě téhož léta aplikoval na pozemské sopky. V poloze kráterem nahoru z nich láva nevytéká, zatímco v poloze kráterem dolů ano. Z toho pak Cimrman odvodil nejen, že je země kulatá, ale také že se otáčí (což uspokojivě vysvětluje střídavou sopečnou činnost).

Inu, takoví myslitelé už se dnes nerodí...

+++++++++

Jak často se chvěje Země? Vlastně pořád.

Dobrý den. Já bych k vašemu skvělému článku jen poznamenal, že za veškeré seismické projevy, jakož i rozpínání zeměkoule, může český geolog, rybář a cynik samouk, Jára Cimrman.

Ten v roce 1914 řešil problém, co s nadbytečnou rajskou omáčkou, kterou v důsledku nezájmu žactva ve velkém produkovala jeho školní jídelna v Liptkákově. Důvtipný Mistr přišel s geniálním nápadem pumpovat omáčku do hermeticky uzavřeného rudného dolu Růženka na severu obce. Bohužel, při svém náhlém úprku z Liptákova Mistr zapomněl kompresor vypnout a vzhledem k tomu, že dosud nebyl nalezen, jede pravděpodobně na plné obrátky až doposud.

Zvětšování Země je tak zcela v souladu s dosud nevysvětleným úbytkem rajské omáčky na Liberecku, která je stále pumpována do nitra Země tempem 350 hektolitrů za vteřinu. Pokud této teorii nevěříte, prohlédněte si prosím dobře nedávné snímky soptícího vulkánu na Havaji. Uvidíte, že tam z nitra Země vytéká horká rajská.

+++++++++

Deset, sto, milion! Je počet čísel za desetinnou čárkou pi konečný? A nebo nekonečný?

Dobrý den. Váš dnešní článek mne velice zaujal a protože do oboru také tak trochu fušuji, dovolím si připomenout významný příspěvek českého libretisty, kominíka a algebraického topologa - samouka, Járy Cimrmana.

Hodnotu pí nelze přesně určit, protože pí se neustále rozpíná (tedy přesněji rozπná). Od hodnoty 3.1, kterou v 19. století deklaroval soudní znalec známého procesu v Alabamě, přes hodnotu 3.12, kterou naměřil Jára Cimrman v roce 1907 pomocí umělohmotného pravítka tepelně ohnutého do tvaru půlkružnice, až po dnešních 3.1416 (v učebnicích nesprávně uváděná hodnota 3.14159265 byla překonána již v roce 2009). Toto zjištění mimochodem vyděsilo výrobce pneumatik do velocipédů, protože kolem roku 2300 (kdy hodnota pí dosáhne až 3.4 ve stínu) bude jen na duše potřeba o 20% více pryže než nyní.

Walda Winter>> Hodnotu, kterou naměřil pomocí zahnutého pravítka, označil jako konstantu, která se může zanedbat, takže z obsahu kruhu (Pí*r na druhou) vypadne ono Pí a zbude r na druhou, což je čtverec a proto vlaky drncají.

Ano, Cimrman později svůj netradiční postup zobecnil a jeho metoda "zanedbávání konstant", která měla zkrátit výpočet algebraických rovnic o 40%, vyvolala ve vědeckém světě bouřlivé reakce. Např. na Kongresu fyziků v roce 1911 se během Cimrmanova referátu v sále vzedmula vlna nevole slyšitelná až v suterénu a profesor Planck dokonce - podle očitých svědků - po Cimrmanovi hodil nedokousaný pomeranč

+++++++++

Max Planck, zakladatel kvantové teorie

Váš jinak velmi zajímavý článek bohužel trochu opomíjí přínos velkého českého ovčáka, čtveráka a štěrbináře samouka, Járy Cimrmana.

Tepelnou vlnu totiž jako první pozoroval právě Cimrman a to na své experimentální šumavské salaši. Mistr si povšiml, že ovčí vlna má ve srovnání s plátnem až trojnásobnou tepelnou kapacitu a jeho slavná lyžařská kolekce z roku 1905 se právem stala standardem v oblasti zimního odívání (kalibrační svetr ze slitiny platiny a iridia je dodnes uložen v Sevres u Paříže). Jeho autonomně vyhřívané ovce se však brzy dostaly do hledáčku místních vlků a Cimrman byl k jejich ochraně nucen vyvinout speciální okovaný čakan, tzv. salašnikov, který se stal postrachem šelem v celém okolí.

Nutno říci, že náš Velký Mistr zabodoval také na poli teoretickém a jeho odvážně formulovaná dualita vlna-jehlice způsobila menší potyčku na Světovém kongresu štrykování. Zájem o Cimrmanovy myšlenkové výboje projevily i přední kapacity té doby - jak ukazuje následující úryvek z Cimrmanovy korespondence: "Milý Plancku, ty šílené ovce (mad sheep) mi letos opravdu daly zabrat. Kam jen oko pohlédne, povalují se kvanta vlny. Měl by ses na to přijet podívat!"

Zapomínat bychom neměli ani na Cimrmanův štěrbinový experiment, při kterém zjistil, že dvojici pletacích jehlic lze snadno protáhnout párem štěrbin ve směru podélném, ale nikoliv napříč - to se jehlice vzpříčí a štěrbinou je neprotáhnete ani párem volů. Tímto Cimrman demonstroval rozdíl mezi příčným a podélným vlněním. Ovšem na patentovém úřadu ho - jako obvykle - o několik století předběhl Christiaan Huygens.

+++++++++

Teorie velkého třesku.

Dobrý den, ještě jste zapomněl na Teorii Malého Netřesku, kterou razil český informatik, kapelník a skalničkář samouk, Jára Cimrman.

Podle Cimrmana náš vesmír vznikl jako zmetek v Metadimenzionální kosmické pěstírně sukulentních časoprostorů a jako takový byl po své detekci výstupní kontrolou odhozen do relativně málo používané oblasti Hyperprostoru v kvadrantu X14.

Komerčně nejpopulárnějším semenáčkem této provozovny byl (prostorově) čtyřdimenzionální kosmický netřesk z rodu Sempervivum, který nejen jako jeden z mála tlusticovitých vesmírů podporoval vznik plně inteligentního života, ale byl i poměrně nenáročný na zahradnickou péči. Stačilo sázecím kolíkem udělat v záhonovém časoprostoru černou díru a za pár dnů jste již mohli pozorovat nesměle rašící galaxie a hvězdokupy.

Bohužel, v důsledku výpadku elektrického proudu ve skleníku A7 se jeden z klubajících se netřesků vyvinul do třídimenzionální mutace, která umožňuje pouze vznik inteligentního života na bázi chytřejších primátů. Po důkladném přezkoumání několika rozhodnutí rakousko-uherského patentního úřadu v Liberci dospěl Cimrman k jednoznačnému závěru, že právě v tomto vesmíru žijeme.

+++++++++

Co je teplo a jak vzniká.

Ač nerad, musím s vaším zajímavým článkem opět polemizovat.

Již známý český křížovkář, filosof a stoper samouk, Jára Cimrman, nevyvratitelně dokázal, že exkluzívním zdrojem tepla je trouba. K tomuto závěru dospěl v roce 1911, kdy ve své kuchyňské laboratoři dlouhodobě sledoval tepelný profil trouby, valchy a proutěného košíku. Valcha sice mírný nárůst tepelné produkce vykazovala, ale Cimrman to správně přičetl chybě měření způsobené třením. Proutěný košík byl naopak tepelně zcela neutrální a oškubaná husička v něj vložená se neupekla ani po dvou měsících pobytu na prosluněném zápraží. Další měření pak bylo znemožněno protesty čichově sensitivních sousedů.

Teplo generované troubou se ovšem nešíří fotonovým éterem, ale rourou, a to i v naprosté tmě. A protože rakouská monarchie nebyla dostatečně tmářská, Cimrman si pro potvrzení svých teoretických předpovědí zajel do carského Petrohradu. Tam pak jedna z jeho rour, přimontovaná na válečném křižníku, rozpálila místní vládu do té míry, že se jí od té doby říkalo Auroura. Kdo na ni sáhl, sykl bolestí.

+++++++++

Gravitace

Dobrý den. Děkuji za další výživný článek, jen mě trochu mrzí, že jste naprosto zanedbal příspěvek velkého českého zeměměřiče, konstruktéra lodních motorů a tkalce samouka, Járy Cimrmana.

I Cimrman se zabýval zakřivením plachet, ovšem nikoliv v kontextu koulí na plachtu položených (a ruku na srdce, kdo kdy v přírodě viděl kouli položenou na plachtě), ale v kontextu plachetnic jejichž viditelně zakřivené plachty jsou dobře zdokumentovány již na mnoha malbách ze starověku či středověku. Cimrman správně usoudil, že zdrojem jejich zakřivení je stěžeň (a nikoliv třeba vítr, jak se nesprávně domníval francouzský fyzik Beaufort) a ve svém stěžejním díle "De curvature velorum" dokonce razil tezi, že zdrojem vší hmoty (a tedy i vší gravitace (a tedy i všeho zakřivení)) je tzv. Higgsův stěžeň. Tuto teorii potvrdil i experiment: jakmile byly plachty ze stěžně stáhnuty, zakřivení zmizelo.

Elementární částicí gravitace je pak přirozeně tříska (v teorii korpuskulární), respektive tzv. průvan na palubě (máte-li raději teorii pole). Z pohledu kosmologického (a teologického) je zajímavé, že Velký Třesk lze v Cimrmanově teorii vzniku vesmíru vysvětlit zcela jednoduše: Bůh zapomněl zavřít dveře.

+++++++++

Co Einstein nevymyslel aneb černá hmota ve vesmíru II

Dobrý den. Já bych k vašemu zajímavému článku jen doplnil, že prvním člověkem, kterému se podařilo zvážit foton byl český básník, vzpěrač a jaderný fyzik, Jára Cimrman. Ten ve sklepě nejprve uvedl lékárnické váhy do přesné rovnováhy a pak v úplné temnotě na levou misku vah posvítil žárovkou své vlastní konstrukce (jednalo se o typ Jára 25W). Tím zjistil, že hmotnost fotonu je někde mezi 0 a 0.002375 miligramy (plus mínus půl kila). Tento výsledek měl obrovský celosvětový ohlas, zejména na Liberecku. Např. vámi zmíněný liptákovský astronom Habel si objednal celý valník vážených fotonů, v plechové kádi je smísil s černou hmotou a takto vzniklou šedou hmotu si před spaním patlal štětečkem na pleš za účelem povzbuzení mozkové činnosti.

+++++++++

Kolečko Egely Wheel u ruky nerotuje díky známým fyzikálním silám! Sisyfe, čím tedy rotuje?

Dobrý den. Já bych chtěl k vašemu zajímavému článku jen doplnit, že dlouho před inženýrem Egelym se tahle věcička jmenovala Erőmű Wheel. Vynalezl ji známý český iluzionista, energetik a kolotočář samouk, Jára Cimrman.

Mistr si v létě 1903 všiml, že rezivějící okap jeho liptákovské chalupy drží již druhý rok pouze silou vůle. Tato pozoruhodná a do té doby nepopsaná síla ho samozřejmě zaujala a brzy zjistil, že stejně jako zbylé síly se šíří pomocí intermediálních částic, které nazval "chtiony". Experimentálně naměřil, že běžný jedinec produkuje zhruba 100 chtionů za sekundu, meditující člověk v transu je schopen jich za stejnou jednotku času vyprodukovat až 7000 a k absolutnímu rekordu se propracoval nadržený nadlesní Schmoranz, který dokázal na jaře 1904 emitovat dokonce 25000 chtionů za sekundu. Při kalibraci se ovšem ukázalo, že z hlubin lidské duše vyvěrá i celá řada temných pudů a vášní a Cimrman proto vyslovil domněnku, že až 60% celkové hmoty vesmíru by mohlo existovat ve formě chtionů.

Aby ověřil možnosti jejich průmyslového využití, Cimrman sestrojil jižně od Budapešti tzv. "elektrárenské kolo" (v maďarském originále "erőmű kerék"), což byl v podstatě mlýnský kámen vybalancovaný na ztvrdlém rohlíku a napojený na elektromagnetickou cívku. Zařízení mělo mít výkon pouze 150 mikroWattů, což by se při troše zlé vůle dalo interpretovat jako pokus o sabotáž rakousko-uherské energetické sítě. K zajištění dostatečného přísunu morálně volní síly Mistr narychlo povolal sbor 200 buddhistických mnichů z Nepálu.

Ti však nakonec pro své vystoupení požadovali 4 metráky čerstvé mrkve, které jim Cimrman, známý to škudlil, odmítl proplatit. A tak v době, kdy tvrdohlavý Jára upřeně pozoroval mlýnské kolo a snažil se ho rozpohybovat temným mumláním "erőmű", milí lámové už seděli v mezinárodním rychlíku Székesfehérvár - Káthmándú a lámali si celozrnný chléb k snídani.

+++++++++

Prirovnanie vzniku života ku vzniku konvektívnej búrky nie je výstižné.

Trochu mne mrzí, že jste ve svém blogu zcela opomenula trošku do mlýna, kterou k problematice vzniku života přispěl slavný český biochemik, mládek a Bůh samouk, Jára Cimrman.

V létě roku 1887 házel Cimrman šipkami v irské restauraci The Auld Shebeen na okraji Dublinu. Když hned na první pokus zasáhl terč o průměru 45cm v bodě A, spočítal si pravdpodobnost, že by něčeho takového mohlo být dosaženo náhodou. Vyšlo mu p=0, což je shodou okolností i pravděpodobnost samovolného vzniku života na této planetě. Na druhý pokus zasáhl terč v bodě B a i zde se ukázalo, že pravděpodobnost takového jevu je 0 (tedy přesněji 0.000). Když v průběhu večera takto vygeneroval celých 67 zázraků, Cimrman dospěl k přesvědčení, že musí být Bůh, protože nikdo jiný nedokáže sekat zázraky s takovou intenzitou a zručností.

Jára si byl ovšem palčivě vědom toho, že zatímco v té době poměrně nová Darwinova teorie položila základy ke zkoumání mechanismů evoluce, svaté texty si s praktickými detaily stvoření světa příliš hlavu nelámaly a obvykle ustrnuly na úrovni podobenství. Mistr se proto rozhodl využít svého náhlého božství k zacelení této díry na trhu. Po konzumaci deseti škopků Guinnesse se odebral do salónku a počal sepisovat své paměti. A byl příjemně překvapen, když po dvoudenní kocovině nalezl v kapitole "O původu družek" přesný popis božího stvoření života.

Bůh nestvořil ani první buňku, ani veškerou havěť, ale ocásek ještěrky, který po sedmi dnech usilovného odpočinku dorostl v celou ještěrku a ta se po dalších sedmi milionech let vyvinula jednak evolucí ve vyšší organismy (jako ptáci, savci a člověk) a jednak devolucí v nižší organismy (jako ryby, slimáci a chroust). Tím byla otázka vzniku života redukována na stvoření ocasu ještěrky. Cimrman si oddechl, když zjistil, že tímto procesem se podrobně zabývá Appendix D jeho božích memoárů.

Stačí vzít dva drápky netopýra, deset deka kvasnic, vlčí slinu, sušený list kopřivy, dvě pilulky aspirinu, tři kapičky syntetického ředidla, půl litru kyseliny mravenčí a o půlnoci za úplňku to vše vmíchat do kotlíku s hovězím bujónem. Vaříme jej tak dlouho než přijde bouřka. Pak kotlík umístíme na vyvýšené místo - nejlépe na skálu - a v okamžiku, kdy do něj uhodí blesk, rozepneme ruce a zvoláme hromovým hlasem: "Dexempo multo federex".

+++++++++

Autor: Jan Řeháček | sobota 5.10.2019 14:07 | karma článku: 8.71 | přečteno: 215x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.23 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 275 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 476 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.67 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...