Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srpen 1968: ukradené údolí

Bolestné srpnové výročí, které si dnes - jako již tolikrát - se skřípěním zubů připomínáme, má mnoho aspektů. V tomto článku bych se rád zmínil o jednom, který je pro mne nejsmutnější. Zmařený pokus o nalezení unikátního "údolí".

Na první pohled by se mohlo zdát, že svět politických diskusí je báječně jednoduchý a jednorozměrný. Každá společnost, nacházející se v určité výchozí poloze (zelená kulička na obrázku vlevo) se dříve nebo později skutálí do rovnovážné polohy odpovídající buď socialismu (levičáci zvítězili) a nebo kapitalismu (pravičáci vítězili).

Obávám se ale, že skutečnost je o mnoho složitější. Socio-ekonomické procesy mají příliš mnoho stupňů volnosti na to, aby se daly - jako ve fyzice - zredukovat do formulek s několika málo parametry. Relativně stabilních uspořádání lidské společnosti je podstatně více, takže hledání ekvilibria (rovnovážné polohy) z dané počáteční podmínky (výchozí situace) připomíná spíše pohyb kuličky v labyrintu schematicky znázorněném na obrázku vpravo.

Samozřejmě ne všechna ekvilibria jsou si rovna. Některá mají širší údolí a je tudíž snazší do nich "zahučet"; jiná jsou úzká a jejich dosažení je podmíněno velmi specifickými počátečními podmínkami. A ty se nedají vždy snadno objevit. Trochu připomínají skalní tunel ve filmu "MacKennovo zlato". Pokud na něj neukáže cválající stín, nikdy jeho ústí nenajdete.

Vývoj lidské pospolitosti není nic jiného než zkoumání těchto ekvilibrií metodou pokusů a omylů. Nic jiného nám vlastně nezbývá. Tu a tam sice narazíte na super-mudrce, který se posadí do lenošky, šlukne si z vodní dýmky a zahalen kouřem vám prozradí proč ten či onen systém nebude fungovat, ale pro nás normální smrtelníky je empirický pokus nejjistější metodou ověření životaschopnosti. Společenské vědy se nedají jen tak snadno spoutat sítí diferenciálních rovnic či dovedně narýsovaných schemat příčin a důsledků.

Mnohá údolíčka už máme dobře zmapovaná, jiná na svůj objev teprve čekají. A na některá jsme dokonce preventivně přibili dřevěnou cedulku "Pozor zlý diktátor", aby se budoucí generace vyvarovaly alespoň těch nejkřiklavějších omylů.

+++++++++

Když se dívám na filmy z šedesátých let, nebo poslouchám písničky té doby, vždycky mne udiví nezvyklá svěžest, která z nich vyvěrá. Jako by se celá země nadechnula. Jako by její utrápený občan s překvapením zjistil, že to nadechnutí ještě úplně nezapomněl. A duch toho nadechnutí naznačuje jednu zajímavou věc - člověk ke svému štěstí nepotřebuje ani tak peníze, jako možnost se smysluplně realizovat. A mám pocit, že v moderním honu za mamonem na tenhle meziřádkový vzkaz trochu zapomínáme.

Celá ta doba, která už je pro mne dávno ztracena za oponou zapomnění, byla vlastně velmi speciální počáteční podmínkou a troufám si tvrdit, že ekvilibrium ke kterému by dospěla (a situaci na jaře roku 1968 by za rovnovážný stav jistě neoznačil ani ten největší optimista) mohlo k těm výčtům snesitelných politických uspořádání přidat velmi unikátní model.

Myslím si, že svoboda, ke které bychom se tenkrát na východě dokutáleli, by chutnala trochu jinak než ta, která na nás vyhřezla po roce 1989. Jednak po dvaceti letech byla republika zdevastovaná podstatně méně než po dalších dvaceti, takže mnohé tradiční podniky by se pravděpodobně podařilo zachránit a naše pozice v potravním řetězci evropského hospodářství by byla silnější. Ale hlavně by se muselo privatizovat pomaleji, počínaje malými a středními firmami, takže by mohla organicky vyrůst nová generace tvůrčích manažerů a kapitánů průmyslu. Neřkuli kapitalistů. A to co se v 90. letech narychlo neprodalo do zahraničí se nemuselo stát snadnou kořistí starých struktur a veksláků (abych to popsal nějak ve zkratce).

Bohužel, geopolitika byla proti: Brežněvova banda si nemohla na okraji socialistického bloku dovolit nastavené zrcadlo o rozloze 128 tisíc kilometrů čtverečních. Nota bene v době, kdy se z českého rybízu dala ještě nějaká šťáva vymačkat. Kuličku kutálející se do zcela neznámého ekvilibria za pomoci tanků dotlačila zpátky do neplodného údolí stalinismu a kam přesně by ukázal cválající stín Pražského jara už se nikdy nedozvíme.

Stejně jako v životě jednotlivce, i v životě národa jsou konstelace okolností, které se neopakují. Nevkročíš dvakrát do téže řeky. Tím větší vina padá na hlavu těch, kdo v této "bratrské pomoci" měli namočeny své špinavé prsty. Po prvních dvaceti letech letech se ještě dalo rozpomenout na dobu, kdy slova měla svůj původní význam. Po dalších dvaceti už to šlo jen s obtížemi.

V diskusi o společenských systémech slyším často povzdechy - "ale vždyť tohle nebo tamto se nikdy nikde nerealizovalo". No nerealizovalo, protože nemocní tohoto světa si nepřejí, aby jim někdo ukázal, že leccos se dá dělat i jinak. Že existuje i jiný pokrok, než jen ten "jediný správný". Nemocnáři všeho druhu se nejraději vozí ve starých kolejích a pro jistotu nepřipouští žádné odbočky - ani doprava, ani doleva. Co kdyby se to neznámé údolíčko svažovalo mimo sféru jejich vlivu. A tak si podezřelé počáteční podmínky pečlivě hlídají. Jakmile někde náhodou trochu "ulítnou", pohotově zatlačí na pilu. Nejlépe série T-55.

Soudruzi z tábora míru měli vynikající příležitost (znovu)objevit mechanismy, které mohly reálně zlepšit postavení pracujících a jejich životní úroveň. Těch samých pracujících, jejichž jménem se dennodenně zaklínali. Mohli z Československa udělat socio-ekonomickou laboratoř, jejíž výsledky by s napětím sledoval celý svět. A možná by v té džungli ekvilibrií našli malé kvetoucí údolíčko, do kterého vede jedna úzká stezička v polích.

Ale soudruzi tuto šanci nekompromisně promarnili.

Asi tušili, že neschopným kývačům by v něm pšenka nekvetla.

Autor: Jan Řeháček | středa 21.8.2019 9:09 | karma článku: 21,53 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.