Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slunce, seno a rotyka

Protože jsou prázdniny, nebude dnes Matykání, ale Rotykání. Za ta léta s logárem za opaskem jsem nasbíral celou řadu vtipů o matematicích a matematice, a tak jsem si řekl, že jich pár přeložím do češtiny. Možná vám budou povědomé.

Motto:

Matematik je slepý muž, hledající v temné místnosti černou kočku, která tam není.

(domnělým autorem výroku je Charles Darwin)

++++++++++

Inženýr, matematik a fyzik narazí v Alpách na černého kamzíka a inženýr radostně vykřikne: "V Alpách žijí černí kamzíci!". Fyzik ho ale krotí v jeho nadšení: "Nepřehánějte, pane kolego. Exaktně vzato můžeme říci pouze to, že v Alpách žije minimálně jeden černý kamzík". Matematik se podrbe na čele a dodá: "Ani to však není zcela přesné. S určitostí můžeme tvrdit pouze to, že v Alpách žije alespoň jeden kamzík, jehož alespoň jedna strana je černá"

===

Matematik letí čtyřmotorovým letadlem na pravidelné lince z Washingtonu do Frankfurtu. Krátce po startu se jeden motor zadře a pilot cestujícím oznamuje: "Není důvod ke znepokojení, jen místo osmi hodin poletíme devět". Zanedlouho vlétne do druhého motoru holub a pilot opět uklidňuje: "To se běžně stává. Jen počítejte s tím, že se dvěma motory nám let bude trvat jedenáct hodin." Nad Atlantikem ale odejde i třetí motor a pilot se opět chápe mikrofonu: "Milí pasažéři, ničeho se nebojte - tento letoun je konstruován tak, že dokáže letět i s jediným motorem. Let nám ale bude trvat čtrnáct hodin". To už matematik nevydrží a obrátí se ke svým spolucestujícím: "Vážení, jestli ztratíme i ten poslední motor, tak jsme ve vzduchu osmnáct hodin".

===

Matematik prochází letištní kontrolou a v jeho kufru je nalezena bomba. Bezpečností kontrolor kufr odstaví, vezme si matematika stranou a přísně se dotazuje.

--- Můžete mi nějak vysvětlit přítomnost bomby ve vašem zavazadle?
--- Samozřejmě. Pokouším se zvýšit bezpečnost letu.
--- Děláte si ze mě legraci?
--- Nedělám. Je statisticky prokázáno, že pravděpodobnost bomby na palubě je jedna k milionu. Ale pravděpodobnost výskytu dvou bomb na palubě je jedna k biliónu. S mojí bombou v kufru jsme prakticky neprůstřelní.

===

Nekonečně mnoho matematiků vejde do baru. "Plechovku piva", poručí si první. "Půl plechovky", poručí si druhý. "Čtvrt plechovky", volá třetí. "Osminku plechovky", přisadí si čtvrtý. Barman už na víc nečeká a na pult postaví dvě plechovky. "A to si jako myslíte, že nám to bude stačit?", ptá se první matematik. Muž za pultem znalecky kontruje: "Barman musí znát limity svých zákazníků".

===

Matematici a inženýři se vrací z konference vlakem.

Zatímco matematici si všichni koupí lístek, z inženýrů si koupí lístek pouze jediný. Matematici si z nich utahují a už se těší na příchod průvodčího.

"Bacha, už jde", sykne jeden z inženýrů a jako na povel se celá skupinka přesune na WC. Průvodčí zkontroluje lístky matematiků a pak zaklepe na dveře WC: "Váš lístek, prosím". Jeden z inženýrů prostrčí lístek pode dveřmi a průvodčí pokračuje v obchůzce.

Matematici uznale pokyvují hlavami.

Když se za rok konference opakuje, matematici si řeknou, že jsou v praktickém životě stejně mazaní jako inženýři a koupí si pouze jeden lístek pro celou skupinku. Z inženýrů si tentokrát lístek nekoupí nikdo.

"Bacha, už jde!", sykne opět jeden z inženýrů, když se přiblíží průvodčí. Matematici se jako jeden muž přesunou na WC. Na to se jeden z inženýrů zvedne, projde uličkou k WC a zaklepe na dveře: "Váš lístek, prosím".

===

Matematik a inženýr jsou zavřeni do dvou prázdných místností po dobu 24 hodin. Zde dostanou plechovku guláše a technické zadání: dostat její obsah ven. Druhý den komise otevře inženýrovu místnost a vidí, jak si pochutnává na guláši. "Tak dlouho jsem s konzervou házel proti zdi, až jsem našel ten správný úhel a razanci a víko se samo odlomilo", dí inženýr.

Pak nahlédnou do druhé místnosti. Konzerva tam stále je, ale matematik nikde. Vtom se z konzervy začnou ozývat škrábavé zvuky, víko odletí a zevnitř se souká matematik: "Hrome, zase jsem se spletl ve znaménku".

===

Investiční firma hledá analytika a do konkursu se přihlásí matematik, statistik a ekonom. Po provedených testech se firma začne zajímat, jaké by si asi tak představovali platy.

Matematik se zamyslí: "No, tak asi kolem 50,000"
Statistik navrhne: "Já myslím, že 100,000 by bylo OK".
A ekonom bez uzardění smečuje: "A co takhle 250,000?".

Šéf personálního odboru zalapá po dechu: "Poslyšte, a víte vůbec, že na toto místo se nám hlásí i několik profesionálních matematiků?"

"S tím právě počítám", uklidňuje ho ekonom: "100,000 bude pro mě, 100,000 pro vás a 50,000 pro matematika, který udělá tu práci".

===

Fyzik a inženýr letí v balónu a nad nízkým pohořím se ztratí. Vtom zahlédnou na hřebeni muže a volají na něho: "Haló tam dole, můžete nám říci, kde to jsme?" Muž dlouho přemýšlí, pak si chvíli mne plnovous a nakonec zařve zpátky: "Haló tam nahoře, jste v balónu".

"To musel být matematik", odtuší inženýr.
"Proč myslíš", ptá se fyzik. "
"Jeho odpověď na sebe nechala dost dlouho čekat. Když už konečně přišla, byla z hlediska pravdivostní hodnoty naprosto korektní. Z praktického pohledu se ale nedala k ničemu rozumnému použít."

===

Inženýr, fyzik a matematik se ubytují v hotelu a co čert nechce, v noci je vzbudí požár. Inženýr neváhá, doštrachá se do koupelny, otočí kohoutkem a poté co valící se voda zaplaví oheň, jde spát. Fyzik se probudí, spočítá si měrné teplo materiálu v jeho pokoji, do kbelíku napustí přesný objem vody a poté, co oheň bez vyplýtvání jediné kapky uhasí, jde spát. Matematik se mrkne do předsíňky, na stěně zmerčí hasicí přístroj, zapíše si do notýsku "řešení existuje" a jde spát.

+++++++++

QED

Autor: Jan Řeháček | neděle 9.8.2020 9:09 | karma článku: 24,95 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.