Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dorothea-Cecilia (Beethoven)

Když Dorothea von Ertmann v roce 1804 ztratila své jediné dítě, syna Franze Carla, její učitel klavíru ji pozval k sobě domů a hodinu pro ni improvizoval. "Budeme si povídat v tónech", řekl jí. Jmenoval se Ludwig van Beethoven.

Přes propast téměř dvou století se nám Beethovenův život hodnotí relativně snadno. Perspektiva časového odstupu nám umožňuje přesně vidět, jaké události v něm zanechaly hluboké a nesmazatelné stopy a jak se tyto promítnuly do souslednosti jeho tvůrčích období.

Pro umělce samotného byl jeho vlastní život čitelný podstatně obtížněji. Jen těžko si můžeme Mistra představit, jak se jednou takhle na jaře v půl desáté ráno vyhrabe z peřin, jukne na kalendář a ospale zamrmlá: "A hrome, 19. března - dnes mi začíná vrcholné období. Tak to abych napsal něco extra kumštovního".

Upřímně řečeno, ani my - s arsenálem stovek odborných rozborů za opaskem - nemáme úplně přesně jasno, kdy Beethovenovo vrcholné období vlastně začíná a která díla do něho spadají. Já se osobně kloním k myšlenkové škole, která za první vrcholovou vlaštovku považuje klavírní sonátu č. 28 A dur, op. 101 z roku 1816.

Podle věnování na titulní straně napsal Beethoven toto svěží a průzračné dílko pro svou o 11 let mladší žákyni, kterou mnozí badatelé považují za tajemnou "Nesmrtelnou milenku" jeho života (viz zde). Tou žákyní byla pozdější interpretka jeho díla, baronka Dorothea von Ertmann, jíž Mistr žertovně přezdíval "milá Dorotka-Cecílie". A toto důvěrné přízvisko po ní zdědila i zmíněná klavírní sonáta.

(pro zajímavost - zde je text Beethovenova dopisu milé múze a zde její fotografie)

+++++++++

V jistém smyslu je Dorothea-Cecilia přesným protipólem Velké Fugy, kterou jsem na vás vypustil minule. Tato díla reprezentují dvě opačné polohy Beethovenova génia. Zatímco Fuga je dominantní, rozumová, agresívní a zvukově masívní, Sonáta je éterická, citová, snová a zvukově nadýchaná. Je-li Velká Fuga rozjetým těžkotonážním vlakem plným dobyvačné energie, je Dorotka Cecílie obláčkem páry vznášejícím se nad jezerem nesplněných přání.

V záhlaví první věty - na Beethovenovy poměry nezvykle lyrické - autor výslovně nadepsal, že je třeba ji hrát "mit der innigsten Empfindung" (s nejniternějšími pocity). A proud tónů se do jeho vnitřního světa skutečně snáší zcela nehmotně - jako pírko Forresta Gumpa.

Úvodní věta působí jako výpověď duše, která se zničehonic ocitla ve vyšší rovině bytí a užasle se rozhlíží kolem sebe -  jako by vlastně ani sama nevěděla, zda sem vůbec patří. Do toho čarokrásného světa kapradin a divokých orchidejí, stále zpola zahaleného v porodních mlhách.

Nestává se zrovna často, že by scherzová věta byla mou oblíbenou částí díla, ale v případě Dorotky-Cecílie tomu tak je. Druhá věta svou taneční hravostí přímo vnukává představu, že Beethoven ji komponoval s obrázkem paní von Ertmannové na klavíru. Možná se rozhodl vytesat z křišťálu obraz toho pírka, zaneseného do jeho života mladou šlechtičnou.

Právě v této větě lze nejlépe vystopovat tajuplné prameny inspirace vyvěrající z hlubin fantazie. Jejich lehce zvonivý zvuk evokuje v pochodovém rytmu vířivé kroky potůčku, jen občas přerušované reflektivními tůňkami nebeského prozření. A v nich se nám otvírají průhledy do kvetoucích sadů, jejichž plody Mistr sklidí o pár let později v Deváté symfonii a Misse Solemnis.

Po krátké volné větě, ve které se zahloubaná duše na okamžik ponoří do pomalu proudících vod podvědomí, přichází finále (video 13:14).

Když jsem tuhle sonátu slyšel poprvé, tak na mě trochu působilo jako etuda - a možná to tak bylo i původně zamýšleno. Etuda pro půvabnou studentku múzických umění.

Ale je to etuda zcela jiného ražení než běžné prstokladové drezúry.

Jako by nevyzpytatelný kouzelník Prospero vytrhl pár zažloutlých listů z nepříliš zábavné klavírní školy a vdechl jim nový život. Tu rozverná burleska, tu víla cupitající hájem, tu stupnice zahraná v poloze prkenně vzpřímené, tu lišácký náznak polyfonie - a když už máte pocit, že jste triky starého čaroděje prokoukli, Prospero mávne kouzelnou hůlkou a celou pasáž promění v obláček zeleného dýmu.

Jakkoliv je Dorothea-Cecilia protipólem Velké Fugy, jeden detail mají obě díla společný. V samotném závěru se dokáží podívat na pole svého působení až s nadpozemským nadhledem (video 20:00).

A v tom pro mne spočívá pečeť Beethovenova vrcholného období.

Předchozí díly ze série Beethoven

Autor: Jan Řeháček | čtvrtek 26.11.2020 9:09 | karma článku: 16,95 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.