Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matykání: výchova trojúhelníků v Čechách

V předchozích dílech jsme na několika příkladech viděli, že zatímco v hyperbolické geometrii jsou úhly v trojúhelníku trochu podvyživené, ve sférické geometrii jsou naopak nadvyživené. Dnes se tomuto fenoménu podíváme na zoubky.

V eukleidovské geometrii panuje krutopřísný režim. Disciplinované trojúhelníky mají na úhlech přesně 180°, ať jsou velké nebo malé, tlusté nebo hubené, ostroúhlé nebo tupoúhlé. Tomu říkám slušně vychované polygóny, pane vašnosto.

Jakmile ale trojúhelníky vypustíte na křivočarou pastvinu, začnou s nimi šít čerti. Vyškrábou se na sféru a součet úhlů se jim rázem zvětší nad 180°, protože strany trojúhelníka budou trochu "vypouklé" (dá se ale ukázat, že součet úhlů bude stále menší než 540°). Vyhoupnou se do hyperbolického sedla a součet úhlů bude najednou menší než 180° a limitně se bude blížit 0°, pokud se všechny tři vrcholy trojúhelníku nastěhují k hranici (tj. k ose x v modelu poloroviny a k jednotkové kružnici v kruhovém modelu).

Na první pohled by se mohlo zdát, že v rámci takto vymezených mantinelů si trojúhelníky mohou dělat víceméně co se jim zlíbí, ale není tomu tak. O jejich výchovu se stará jedna klasická věta z diferenciální geometrie.

Nejprve si ale zadefinujeme kvantitu, která nám prozradí, jak moc je daný trojúhelník nezbedný - tedy o kolik se součet jeho vnitřních úhlů liší od 180°. Ten úhlový přebytek (ve sférickém případě), respektive nedostatek (v případě hyperbolickém) se zove úhlový defekt a řídí se velmi přesnými zákony.

Označíme-li si součet vnitřních úhlů písmenkem ?=? + ß + ?, pak úhlový defekt ? definujeme jako

? = ? - 180°  (respektive ? = ? - ? měříme-li úhly v radiánech)

Velikost úhlového defektu závisí na geometrii variety, ve které se trojúhelník nalézá, a spočítá se z tzv. Gauss-Bonnetovy věty, která se obecně zabývá vztahem mezi křivostí plochy a její topologií. Pro naši potřebu ale bude stačit speciální případ. Zhruba řečeno platí, že defekt je roven akumulované hodnotě křivosti K uvnitř trojúhelníku T a tu vyjádříme spojitým součtem - tedy integrálem přes T:

? = ?K

Pokud je křivost plochy K=k konstantní, pak se formulka zjednodušší - křivost vytkneme a zůstane nám tam integrál z jedničky, což je velikost množiny přes kterou integrujeme - takže akumulovaná křivost bude k krát plocha P daného trojúhelníku:

? = k.P

Konkretně pro eukleidovskou geometrii je křivost k=0, takže defekt je 0 a všechny trojúhelníky mají očekávaných 180° (přestože pro názornost používám stupně, ve formulkách pro defekt je nutno měřit úhly v radiánech).

Ve sférické geometrii je křivost kladná a při vhodné volbě jednotek je k = 1, takže úhlový defekt (zde přebytek) bude přesně roven ploše trojúhelníku. To mimochodem znamená, že velmi malé trojúhelníky budou mít malý defekt a budou se chovat podobně jako trojúhelníky eukleidovské, což odpovídá intuitivní představě, že velmi malý trojúhelníček nemá dostatek prostoru, aby se mohl zakřivit (z jeho pohledu je sféra příliš velká) a chová se tedy lokálně stejně jako v eukleidovské rovině (trojúhelník narýsovaný v Polabí prakticky nerozeznáte od jeho eukleidovského protějšku, přestože leží na sféře).

V hyperbolické geometrii je situace analogická s opačným znaménkem. Gaussova křivost je záporná a ve vhodně vybraných jednotkách bude k=-1, takže úhlový defekt bude mínus plocha trojúhelníku. O tuto hodnotu bude součet úhlů "pod míru". A ze stejného důvodu bude pro malé trojúhelníky situace téměř eukleidovská - tj. trojúhelníky budou mít jen nepatrně pod 180°.

V první sekci se dnes podíváme podrobněji na sférický případ. Ve druhé na hyperbolický a ve třetí na jednu praktickou aplikaci.

+++++++++

Defekt sférických trojúhelníků

Rychloopáčko: roli přímek hrají na sféře tzv. velké kružnice, což jsou průsečíky sféry a libovolné roviny procházející počátkem. To jsou křivky, podél kterých létají letadla.

Abychom do sférické geometrie vpluli pomalu, podíváme se opět nejprve na speciální případ, kdy bude trojúhelník tvořen rovníkem a dvěma poledníky. Oba úhly na rovníku jsou pravé (tedy 90°), zatímco úhel ? na pólu může mít libovolnou hodnotu (obrázek vpravo).

Pokud je úhel ? malý - tj. poledníky běží těsně vedle sebe - bude součet úhlů jen o něco vyšší než 180°. Jak ale začneme obě poledníková ramena b a c rozšiřovat, úhel ? se bude zvětšovat a v principu ho můžeme dotáhnout až do hodnoty ?=360°, pokud ramena "odstrčíme" až na druhou stranu - a v tomto případě se součet úhlů ? bude blížit až k hodnotě 540° (defekt pak bude ?=360°).

Zdaleka ne každá velká kružnice je ale rovníkem nebo poledníkem. Proto si pro výpočet defektu musíme nabrnkat obecný trojúhelník a provést všechny úvahy v něm (další obrázek). Vezmeme si tedy trojúhelník T na jednotkové sféře omezený třemi obecnými, libovolně zvolenými velkými kružnicemi - modrou, červenou a zelenou.

Tyto tři velké kružnice (geodetiky) rozbijí sféru na 8 malých trojúhelníkových území. Jednak trojúhelník T (s vnitřními úhly ?, ß a ?), pak tři přilehlé oblasti T?, Tß a T?, omezené každým ze tří možných párů velkých kružnic a konečně symetrické protějšky těchto území. Na "odvrácené" straně sféry se nalézá trojúhelník T' (tvořený protilehlými body trojúhelníku T) a pak tři symetrické oblasti T'?, T'ß a T'? (jejichž "ocásky" lze vidět na obrázku). Pokud vám to rozdělení "neštymuje", tak si ty tři kružnice nakreslete na tenisák a uvidíte to v cuku letu.

Základem výpočtu je skutečnost, že trojúhelník T a jedna každá z těch přilehlých oblastí, řekněme T?, tvoří zvláštní množinu, které se říká sférická luna. Dvě velké kružnice se protínají ve dvou protilehlých bodech, které si můžeme představit jako severní a jižní pól. Klasickými lunami jsou pak oblasti mezi poledníky od severního k jižnímu pólu (mimochodem, existují machři, kteří dokáží oloupat pomeranč na luny).

Některé luny jsou užší a některé širší, podle úhlu sevřeného na severním a jižním pólu. Plocha každé luny je tomuto úhlu úměrná. Je-li tedy úhel dané luny ? (v radiánech!), bude její plocha rovna ploše celé sféry (což je 4? r2), krát konstanta úměrnosti (což je poměr mezi úhlem luny a plným úhlem - tedy ?/2?), takže nám pro plochu vyjde P(luna)=2?r2. A protože budeme pracovat s jednotkovou sférou (r=1), plocha luny odpovídající úhlu ? bude P=2?.

No a začneme počítat.

Celková plocha jednotkové sféry je P = 4?.

Trojúhelníky T, T?, Tß a T? zaberou přesně polovinu sféry, protože jsou stejně velké jako jejich symetrické protějšky T', T'?, T'ß a T'? a všechny dohromady zaplní celou sféru. Takže

P(T) + P(T?) + P(Tß) + P(T?) = 2?

Současně ale dostaneme rovnice pro tři luny, vytvořené tak, že k trojúhelníku T přidáme postupně tři přilehlé trojúhelníky T?, Tß a T?. A plochu lun spočítáme z jejich úhlů.

P(T) + P(T?) = 2?
P(T) + P(Tß) = 2ß
P(T) + P(T?) = 2?

Sečtením těchto rovnic dostaneme

3P(T) + P(T?) + P(Tß) + P(T?) = 2(?+ß+?)

a odečteme-li předchozí rovnici od této, dostaneme

2P(T) = 2(?+ß+?-?)

a po vydělení 2 dostaneme přesně vzoreček, který jsme chtěli: plocha trojúhelníku se rovná úhlovému defektu.

A ani jsme nepotřebovali žádný sofistikovaný aparát.

+++++++++

Defekt hyperbolických trojúhelníků

Rychloopáčko: v Poincarého modelu bude naším hyperbolickým pískovištěm horní polorovina (x>0), ve které roli přímek převezmou kružnice kolmé na osu x (včetně svislých přímek, na které pohlížíme jako na kružnice s nekonečným poloměrem)

V hyperbolickém případě si na výpočet plochy trojúhelníku a úhlového defektu budeme muset přizvat integrální počet. Ale není důvod panikařit. Integrál není nic jiného než spojitý součet, takže do sebe kopněte panáka a jdeme na věc.

Nejprve se podíváme na velice speciální typ trojúhelníku, který má jeden z vrcholů v nekonečnu (tedy vysoko převysoko nad osou x). Bude to trojúhelník na obrázku vpravo omezený modrou, červenou a zelenou hyperbolickou přímkou. Ta zelená bude pro jednoduchost jednotková kružnice (pro obecnou kružnici se výpočet provede analogicky, jen bude trochu techničtější).

Jeden z jeho úhlů (ten v nekonečnu) je nula, protože dvě z jeho hraničních přímek (modrá a červená) jsou rovnoběžné. Zbývající dva úhly si označíme ? a ß. Díky tomu, že poloměr kružnice je kolmý na její tečnu dostaneme stejné úhly ještě v počátku a z nich si lehce spočítáme (zelená kružnice je jednotková) polohu červené a modré přímky.

Plochu trojúhelníku T spočítáme tím nejdrsnějším možným způsobem. Pokryjeme ho malými infinitesimálními (fialovými) čtverečky o stranách dx a dy, spočítáme jejich plošky a nakonec je všechny posčítáme. Protože ty čtverečky jsou ale nekonečně malé, budeme to muset udělat ne součtem, ale integrálem.

Nejprve si připomeneme, že v Poincarého polorovině se měří infinitesimální rozměry tak, že běžné eukleidovské rozměry se vydělí y souřadnicí místa, kde měření provádíme. A to platí jak pro šířku dx, tak pro výšku dy. Zatímco v eukleidovské geometrii by měl ten jeden fialový infinitesimální čtvereček obsah dx*dy, v hyperbolické bude mít obsah

(dx/y)*(dy/y) = dx*dy/y2

No a můžeme začít sčítat (ten integrální klikyhák si klidně představte jako sčítací symbol)

P = ??dx*dy/y2

(sčítací symboly tu jsou dva, protože musíme sečíst přes y a pak přes x)

P = ? (?dy/y2) dx

Ten integrál v závorce (pro pevně zvolené x) v podstatě sčítá ty čtverečky podél svislé fialové čáry tímto x určené. Výsledek tohoto vnitřního součtu bude samozřejmě na x záviset a proto nakonec musíme ještě provést vnější součet, kde ty "svislé" mezisoučty posčítáme přes x.

Každý z těch integrálů má určité meze, které integrálnímu počtu říkají odkud kam chceme daný výraz sčítat (integrovat).

V našem případě ten vnitřní součet (integrál) bude sčítat od hodnoty y=sqrt(1-x2), což je bod jednotkové kružnice určený danou hodnotou x, až nahoru do nekonečna y=?. Vnější součet pak všechny ty dílčí mezisoučty posčítá od červené přímky až po tu modrou. Tedy od hodnoty x=cos(?-ß) až do x=cos(?).

A jak to vyčíslit? Ten vnitřní integrál je celkem jednoduchá funkce jedné proměnné, jejíž integrál si lehce najdeme v tabulkách

?dy/y2 = -1/y

a musíme do něho dosadit obě meze a odečíst. Hodnota té funkce vpravo je pro y=? rovna 0, takže z toho vnitřního integrálu nám zůstane pouze první hodnota y: 1/sqrt(1-x2). A protože ji odečítáme, to mínusko z předchozí formulky se vyruší. A teď se soustředíme na vnější integrál.

P = ? (1/sqrt(1-x2)) dx

Protože ten výraz v závorce je derivace funkce arcsin(x), respektive -arccos(x), i tento integrál se vyčíslí celkem lehce (nebo si ho najdete v tabulkách) jako

P = [-arccos(x)]

kde hranatá závorka značí, že do funkci uvnitř musíme dosadit obě hraniční hodnoty a odečíst (při tom nám ten arccos sežere oba kosíny, takže dostaneme pouze čisté úhly)

(+) P = -arccos(cos(?)) - (-arccos(cos(?-ß)) = (?-ß)-? = ?-?-ß

No a je to. Náš speciální trojúhelník (s jedním vrcholem v nekonečnu) má plochu ?-?-ß.

Dál už to bude procházka růžovým sadem.

Obecný trojúhelník T (obrázek nahoře) nejprve natočíme tak, aby jedna jeho strana byla svislá. To by se v eukleidovském případě hravě provedlo tak, že bychom trojúhelník prostě pootočili vhodně zvolenou rotací. V hyperbolickém případě je nutno místo rotace použít jednu z těch Möbiových transformací, které jsme probírali minule, ale výsledek je stejný. Dostaneme kongruentní trojúhelník (se stejnými stranami a úhly), jehož jedna strana bude svislá (obrázek dole).

A protože jsme se právě s jazykem na vestě naučili počítat plochy trojúhelníků, jejichž dvě strany jsou svislé, narýsujeme si v průsečíku modré a zelené hyperbolické přímky ještě šedou svislou přímku, která nám umožní dvojitou aplikaci předchozí habaďůry.

Na tom spodnim obrázku máme de facto dva "speciální" trojúhelníky. Jeden ohraničený červenou, modrou a šedou "přímkou" (označme ho T'), a druhý ohraničený červenou, zelenou a šedou (T+T'). Sice se nám tam nasáčkoval jeden úhel navíc (?), ale to nevadí. Plochu obou lehce vyčíslíme z té "speciální" formulky (+) a odečtením získáme hledanou plochu T.

P(T) = P(T+T') - P(T') = (?-ß-?-?) - (?-(?-?)-?) = ? - (?+ß+?)

A máme hyperbolický případ pod střechou:

plocha trojúhelníku se rovná úhlovému defektu (s opačným znaménkem).

Když si ten hyperbolický vzoreček porovnáte se sférickým případem, musíte ocenit jemnou harmonii, která v diferenciální geometrii vládne. Sférická a hyperbolická geometrie jsou určitými protipóly, zatímco ta eukleidovská je úzkým spojovacím můstkem mezi nimi.

V podstatě jsme zjistili, že neeukleidovské trojúhelníky jsou v jistém smyslu ještě vychovanější než ty eukleidovské. Pro ně lze totiž plochu spočítat z úhlového defektu - v kladném či záporném smyslu. Pro eukleidovské trojúhelníky to neplatí ani náhodou (to by musely mít všechny nulovou plochu). Ty si žijí ve svém vlastním světě.

+++++++++

Příklady

Abychom si ty vzorečky mohli trochu osahat, spočítáme si úhlový defekt sférického trojúhelníku Praha-Liberec-Hradec Králové. Samozřejmě za zjednodušujícího předpokladu, že Země je perfektní sféra s poloměrem 6371 km.

Nejprve si najdeme zeměpisné souřadnice (šířka a délka):

Praha (50.083333, 14.416667)
Liberec (50.766667, 15.066667)
Hradec (50.209167, 15.832222)

a z nich si spočítáme středové úhly v radiánech (a pro kontrolu i vzdušné vzdálenosti)

Praha-Liberec 0.0139454 (88.8459 km)
Praha-Hradec 0.0159838 (101.833 km)
Liberec-Hradec 0.0129206 (82.3172 km)

defekt pak dostaneme pomocí L'Huilierovy věty

tan2(?/4) = tan(1s) * tan(1(s-a)) * tan(1(s-b)) * tan(1(s-c))

kde a,b,c jsou strany trojúhelníku vyjádřené pomocí středových úhlů a s=(a+b+c)/2.

Po vyčíslení dostaneme na pravé straně

tan2(?/4) = 4.63465*E-10

a po odmocnění

tan(?/4) = .0000215282

arctan už s takhle malou hodnotou moc nehne, takže dostaneme

? = 0.0000861129 (v radiánech)
? = 0.00493391 (ve stupních)

Úhlový defekt je tedy prakticky zanedbatelný (protože vzhledem k Zeměkouli je vyšetřovaný trojúhelník docela maličký a chová se téměř eukleidovsky), ale pro větší trojúhelníky už by se s ním reálně muselo počítat.

+++++++++

Plošníci žijící na perfektně hladké sféře (vyrobené ze slitiny platiny a iridia) by ale zjistili další odchylky od eukleidovské geometrie.

Ze školy si například pamatujeme, že poměr obvodu kružnice k průměru je ? = 3.141592...

Plošníci by ale zjistili, že tento poměr je nejen jiný, ale že se dokonce mění s průměrem.

Podívejme se nejprve, jak si plošníci poradí s kružnicí (obr. vpravo). Na sféře s poloměrem R si zvolí nějaký bod, řekněme severní pól N, a pak od něho po nějaké přímce (geodetice) popolezou o vzdálenost r a tam si udělají do slitiny platiny a iridia zářez ve tvaru x. A ze všech těch zářezů nakonec vznikne ta zelená kružnice - tedy množina bodů, které mají od bodu N konstantní vzdálenost r.

Podívejme se jaký poměr plošníci naměří.

Jejich poloměr r je de facto kruhový oblouk odpovídající středovému úhlu ?. Vzhledem k němu můžeme poloměr jejich kružnice r vyjádřit pomocí poloměru sféry R: r = R ?.

Ta zelená kružnice je ale kružnicí i pro nás. Z našeho pohledu má ovšem jiný poloměr. Získáme ji tak, že sféru protneme rovinou p, ve které tato kružnice leží. V této rovině bude mít zelená kružnice běžný eukleidovský poloměr r' (viz obrázek vpravo), který se dá také vyjádřit pomocí středového úhlu: r' = R sin(?)

Obvod zelené kružnice je stejný pro nás i pro plošníky, a v rovině p ho dostaneme z běžné geometrie: o = 2? r' = 2? R sin(?)

Poměr obvodu kružnice a průměru bude tedy pro plošníky

o/2r = 2? R sin(?) / (2 R ?) = ? sin(?) / ?

Výraz sin(?) / ? je menší než 1, takže plošníci naměří o něco méně než ?. Současně se ale tento výraz limitně blíží 1 pro malé hodnoty ? a to znamená, že lokálně - pro malé zelené kružnice kolem pólu - naměří plošníci opět prakticky eukleidovské hodnoty.

+++++++++

A ještě jednu maličkost, která není na první pohled patrná.

Jedním z nejsilnějších nástrojů eukleidovské geometrie jsou podobné trojúhelníky, které mají stejné úhly, ale jejich strany jsou zmenšeny či zvětšeny v určitém poměru. Celá řada geometrických problémů se o tento pojem opírá, stejně jako středoškolská definice goniometrických funkcí.

Zajímavé je, že tato pozoruhodná geometrická květina vykvetla pouze v eukleidovské zahrádce. Ve sférické ani v hyperbolické geometrii nic takového neexistuje a kdybyste se na ni poptali v plošnické škole, odpovědí vám budou zmatené pohledy nechápavých 2D kukadel.

Ve sférické a hyperbolické geometrii se ze součtu úhlů dá odvodit plocha trojúhelníku a tím pádem také velikost jeho stran (poměřované příslušnou metrikou). To znamená, že v těchto geometriích existují pouze shodné (kongruentní) trojúhelníky, ale podobnosti tam pšenka nekvete.

Pokud v eukleidovské geometrii zvětšíte všechny strany v poměru řekněme a:1, pak se plocha trojúhelníku zvětší v poměru a2:1. A ničemu to nevadí: mezi plochou a součtem úhlů není žádná souvislost. Trojúhelník s danými úhly můžete libovolně zvětšovat a nebo zmenšovat. V neeukleidovských geometriích s ním můžete maximálně tak šibovat po ploše, ale jakmile ho trochu zvětšíte, okamžitě se zvětší i součet úhlů a už to nebude podobný útvar.

Podobnost je výsadou eukleidovské geometrie.

+++++++++

A rychle do říše hudby. Abychom se s westerny pořád neplácali v 50. a 60. létech, vybral jsem pro dnešek jeden modernější - Silverado z roku 1985. A našel jsem verzi, kde hudbu z tohoto filmu diriguje přímo pan skladatel. Tak si ji vychutnejte. Bruce Broughton: the Silverado theme

Předchozí díly Matykání.

Autor: Jan Řeháček | středa 9.6.2021 9:09 | karma článku: 15,97 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,66 | Přečteno: 415x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,15 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 321x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,90 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 434x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 17,23 | Přečteno: 229x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Politické školení mužstva: Pyšná princezna

Roto končit! Pozor! (vejde útvarový politruk) Soudruzi vojáci, kapitál se potácí. Ale sám se nám na smetiště dějin nevypotácí. My mu musíme co, soudruzi? No? Nikdo? No, my mu musíme pomoci, vy hlavy hovězí!

31.12.2023 v 9:09 | Karma: 25,82 | Přečteno: 908x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Ten podzim se nám hezky vybarvil

Každý podzim je v našem parku trochu jiný. Stromy, které by loni přešminkovaly i šestnáctku před prvním rande, jsou letos pobledlé jako Rusalka. A ty, které se zprvu barevně upejpaly, se najednou utrhly z řetězu. Jak řezníkův pes.

9.12.2023 v 9:09 | Karma: 19,07 | Přečteno: 322x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Paroháčů je letos dost

Srnka je v našem parku jako houska na krámě. Zato setkání s jelenem si člověk musí považovat. Letos jsem ale náhodou objevil, kde se srocují: na záložním travnatém parkovišti, kterému se říká Gil's Hill, těsně před západem slunce.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 19,30 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Chřadnoucí prales - pod vodou i nad ní

O korálovém útesu se říká, že je to "dešťový prales" oceánu. Biodiversita, kterou reprezentuje je ohromující. Totéž platí i o jeho suchozemském ekvivalentu. Bohužel, oba ekologické systémy se dostávají na seznam ohrožených druhů.

27.10.2023 v 9:09 | Karma: 14,26 | Přečteno: 261x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Řeháček

Letní kvítí

Primární sezónou květů je sice jaro, ale ani léto není v našem parku z pohledu barev úplná nuda. Tady je malá fotovonička složená z příspěvků místní flory. Aneb kdo nekvete s námi, kvete proti nám.

9.10.2023 v 9:09 | Karma: 17,88 | Přečteno: 191x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Plody léta

Léto je časem zrání a ani v našem parku tomu není jinak. Zajímavé plody nabízí říše rostlinná i živočišná. Tady je malý průřez letošní nabídkou: asijské maliny, kuriózní houby a malí mývalové. Ceny jsou mírné: léto létá zdarma.

9.9.2023 v 9:09 | Karma: 16,17 | Přečteno: 308x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Kvetoucí fuga (Beethoven)

V Beethovenově Misse Solemnis nalezneme spoustu skrytých drahokamů, které zde leží prakticky nepovšimnuty, protože celková hudební struktura této Mše je na první poslech naprosto neprůstřelná. Jedním z nich je fuga v závěru Creda.

27.8.2023 v 9:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Jan Řeháček

Sovy a supi

V našem parku také poletuje spousta zajímavých ptáků. Tak jsem jich pár vyfotil. Sovy jsou sice nočními živočichy, ale na jaře se občas dají zastihnout i za denního světla. A za pár šupů k nim přihodím ještě pár supů. Ať nežeru.

9.8.2023 v 9:09 | Karma: 20,92 | Přečteno: 341x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Vlčí západy

Při procházkách naším parkem občas fotím západy slunce z vyvýšeného travnatého parkoviště zvaného Gil's Hill. Říkám jim Vlčí západy. Jednak proto, že mají zhusta barvu vlčích máků a jednak proto, že náš park se jmenuje Vlčí past.

9.7.2023 v 9:09 | Karma: 16,96 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Za devatero fotkami: Malebné peklo

Já to tušil, že jednou skončím v pekle. Jen jsem si představoval, že vstup bude mít z nějaké islandské sopky. Houbeles! Jeho vchod se nalézá poblíž vesničky Medkovy Kopce nedaleko Hlinska. "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate".

21.6.2023 v 9:09 | Karma: 19,13 | Přečteno: 368x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Sedm divů jara

Po dlouhém barevném půstu zimní šedi působí návrat jarní kavalerie jako zjevení. V našem parku v tomto období kvete několik dřevin, s jejichž uměleckými kreacemi bych vás v tomto blogu rád seznámil. Matička příroda dokáže kouzlit.

9.6.2023 v 9:09 | Karma: 16,12 | Přečteno: 233x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

strž

V dnešním pokračování poetického cyklu "Bez básně a Hany" se nedozvíme jakou krevní skupinu mají nejraději novozélandští upíři a zda je tuna pampeliškového chmýří těžší než sbírka maturitních příkladů z matematiky.

29.5.2023 v 9:09 | Karma: 14,28 | Přečteno: 296x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Devět zastavení času

Příroda se mění pomalu, ale jistě. Den ze dne nic nepostřehnete, ale když se na známá místa vrátíte za pár týdnů, naleznete desítky drobných změn. Tak jsem se na třech místech našeho parku devětkrát zastavil, abych je zachytil.

9.5.2023 v 9:09 | Karma: 16,36 | Přečteno: 295x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Cesta do hlubin duše (Beethoven)

Lidská duše je odvěkou hádankou, na které si vylámaly zuby celé generace psychologů, teologů a filosofů. Tajuplný komplex uvnitř každého z nás. Pro mne je definicí lidské duše Beethovenův 14. smyčcový kvartet cis moll, op. 131.

30.4.2023 v 9:09 | Karma: 14,42 | Přečteno: 289x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.