Facky hromadného ničení

V důsledku zhoršující se geopolitické situace rozhodla česká vláda okamžitě posílit výuku branné výchovy na školách, pracovištích i v rodinách. Naše agentura v tomto týdnu vyhrála vládní grant na osvětu v otázce bojových umění. Ď.

(Agentura střelená kachna)

Pokrok se nedá zastavit. Již po sobě nevrháme nabroušené sekery ani odjištěné granáty. Osvícená civilizace řeší své spory prostředky daleko ušlechtilejšími. A v zámoří se již testují naostro. Kdo minulou neděli sledoval předávání Oskarů, ví o čem je řeč. To, co předvedla dvojice ženistů (za vším hledej ženu!) Chris Rock a Will Smith, pravděpodobně vyrazilo dech i těm nejzasvěcenějším vojenským expertům.

Padla facka, padla na sále.

Konkretně na velkém sále Dolby Divadla v kalifornském Hollywoodu.

Pokračováním politiky již není válka, vážení stratégové, ale facka. Maskáče nahradily smokingy a pojem "společenská smetánka" se významově posunul na "to, co se smetlo z hospodské podlahy".

Můžeme jen doufat, že světoví vůdci, vůdkyně a vůdčata si z tohoto počinu vezmou příklad a místo, aby zavlékali své národy do bažin konfliktů, dají si přes hubu rovnou na summitu. A na osiřelá minová pole pak vysejeme řepku.

Českého diváka jistě potěší skutečnost, že v historii fackování je naše malá země v popředí pelotonu. Jen si místo jména "Rock" musíme dosadit "Rath" a do role Willa Smithe nominovat rtuťovitého Miroslava Macka. Jeho pohlavek s plochou dráhou letu předstihl přední zbrojařské koncerny o celých 16 let.

A to jsem ještě pominul Járu Cimrmana, který již v roce 1908 navrhl prohnilé monarchii založení 1. C&K Fackovacího Praporu. Podle dochovaného prováděcího řádu se obávaná pojizerská facka měla udílet na povel "K líci zbraň". Císař se ale jeho nabídce neprozřetelně vysmál a následky se brzy dostavily. O deset let později prohrál válku.

Cimrman si navíc povšiml, že během slavnostního nástupu nepřátelské jednotky dokáže rychle běžící záškodník s napřaženou rukou udělit facku celému mužstvu. V sériovém zapojení - jak by řekli elektroinženýři. Při ovázání dlaně smirkovým papírem Cimrman dokonce v původním císařském návrhu neváhá použít výraz "Facka hromadného ničení" ("Massenvernichtungschlagen").

Historie znalý šťoura by mohl namítnout, že instituce "fackovacího panáka" byla v anglických šlechtických kruzích známa již několik století před Cimrmanem. Viz např. postava Otloukánka z televizní inscenace Twainovy novely "Princ a chuďas".

Přesto nám ale fackovací primát neuniknul. Historicky první facku na světě totiž udělil pračlověk Kopčem svému spolubojovníku Veverčákovi za nedovolené vrážení do manželky Miroslavy. Bohužel, nástěnné malby v jeskyni Altamirka se nezmiňují, o jaký typ vrážení se přesně jednalo. Přeražená čelistní kost prapáně Veverčákova však leccos napovídá.

+++

Ale nyní již k vlastnímu meritu věci. Ten desetimilonový grant nám nepřiklepli za plané tlachání.

Podívejme se tedy, jak správně udělit políček.

(volně podle Cimrmanovy příručky "Ovládnutí světa jednou rukou")

Trénink provedeme nejlépe doma na měkkém koberci nebo vypůjčené tatami. Z blízkosti cvičiště odstraníme květináče, porcelán po babičce a akvárium. Sparing partnera požádáme o sundání brýlí.

Postavíme se do stoje rozkročného (ve stoji spatném by nás zpětný ráz dlaně mohl odhodit na otoman), napřáhneme paži zhruba v úhlu 110° a prudkým švihem dopravíme dlaň do bezprostřední blízkosti protivníkovy tváře. Zejména v počáteční fázi operace dbáme na přesnost, neboť i malá změna startovního úhlu může mít za následek přistání na nedalekém nosu. Rozzuřená oběť by nám pak v rámci odvetného útoku mohla dát do držky.

Rozevřená dlaň by v okamžiku úderu měla mít rychlost zhruba 25-30 km/hod, což odpovídá ekvivalentní ničivé energii o velikosti půl gramu TNT. Dámy mohou při zákroku použít bílé fackovací rukavičky a speciální přilnavý pudr. Pánům bude na zmírnění kluzu stačit potření dlaně kulečníkovou křídou.

Je-li útočník nižší velikosti, doporučujeme vysolit tzv. facku s výskokem. Při extrémní výškové disproporci lze dokonce provést i koordinačně choulostivou "facku o tyči". Odborníci z Vojenské akademie ve Vyškově se ale shodují, že v takovýchto případech je lépe vylézt si na štokrle.

Nuže směle do toho.

V nejhorším případě objevíte zbraň hromadného ničení bránic.

A bráníce bránice pak třeba vyjedou i Bráničtí rytíři v čele s Járou Cimrmanem.

(předchozí Aprílová vydání)

Autor: Jan Řeháček | pátek 1.4.2022 9:09 | karma článku: 19,52 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.