Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítané rozšíření politiky genderové identity

Doposud se česká společnost v podpoře genderové identity ztrácela kdesi na chvostu Evropské Unie - stále uvězněna v binárním modelu předchozích století. Razantní počin Fialova kabinetu nás ale staví do pozice progresívního lídra.

V temných dobách rakousko-uherské monarchie se zkostnatělý svět při výběru pohlaví spokojil se dvěma variantami: muž či žena. To je tedy výběr, jako když jste za socialismu přišli do prodejny kol a obtloustlý chlapík za pultem se vás zeptal zda chcete s rámem nebo bez rámu. Taková nabídka je samozřejmě neslučitelná s pokrokovým viděním světa.

Moderní společenská avantgarda naštěstí radikálním způsobem rozšířila menu (např. non-binary, pangender či butch), takže pokud se nějaký řekněme trans jedinec omylem narodí jako chlapeček, už se nemusí ve zbytku života trápit nenaplněnou podstatou své existence. A holčička, která se od mala cítí býti "butchem" se v rámci této identity může plně realizovat v nejbližší bučině.

Zatímco v Evropské Unii se takový náhled stal druhou přirozeností, v naší kotlině zatím politické špičky poněkud tápaly a v této choulostivé otázce se křečovitě přidržovaly dávno překonaných floskulí. Dneškem se situace radikálně mění.

Vláda Petra Fialy schválila vládní novelu, podle které si každý bude moci vybrat identitu podle svého přání. Ve svém soukromém životě se tedy budete moci vyžít přesně tak, jak to cítíte, a ne jak vám to diktuje zápis v porodním listu. A to bez jakéhokoliv omezení!

Proč by se tato problematika měla redukovat na otázky pohlaví. Kvintesence člověka na této planetě má i jiné aspekty, ve rámci kterých bychom si měli dopřát stejnou míru svobody. 50 genderů Evropské Unie? Pffffff. Naši zákonodárci nabízí prakticky neomezenou nabídku seberealizace v rámci celé živočišné a rostlinné říše. Ba i neživé objekty se mohou stát modelem vašeho štěstí.

Tak to prosím ještě nemají ani v jinak liberální Skandinávii. Starší generaci to určitě bude znít povědomě. "Každý podle svých možností, každému podle jeho pocitů."

Pokud se cítíte být svištěm, bude vám umožněno prožít spokojený život jako právně uznaný svišť. Bude sice nutno provést určité chirurgické úpravy, ale vzhledem k tomu, že v Čechách již několik století lidem úspěšně nasazujeme psí hlavu, neměl by to být problém.

Máte-li neodbytný pocit, že jste ve skutečnosti kopřiva dvoudomá, tuto skutečnost vám magistrát s radostí zaznamená do občanského průkazu bez ohledu na to, kolik domů vlastníte.

A pakliže nějaký staromódní inženýr pocítí potřebu strávit zbytek života jako logaritmické pravítko, bude mu dokonce přidělen erární posuvný jezdec. Zda se vláda postará i o zvláštní záchody pro učební pomůcky zatím není známo.

První ohlasy z EU jsou veskrze pozitivní.

Předsedkyně Hnutí pro lidská práva slíbila, že z moci úřední nařídí, aby se vstupní otvor do všech svištích nor na území EU rozšířil o půl metru, aby bylo umožněno vsoukání i svišťům, kteří se neštastnou náhodou narodili do lidského těla. A to včetně "trans organismů", které se částečně považují za sviště a částečně za baobaby. Organickým svišťům, kteří se s touto úpravou neztotožní bude umožněn bezplatný pobyt v převýchovném táboře na Sibiři, kde jim bude vysvětlena nepřípustnost principu diskriminace živočišných (sou)druhů.

Dokonce i zmocněnec Úřadu pro potírání extremistických hnutí projevil o iniciativu české vlády nelíčený zájem. Podle jeho odhadu bude v neonacistických skupinách velká poptávka po identitě "jednoramenné železniční návěstidlo". V této podobě budou reakční živly moci ukojit své hajlovací ambice na úpatí železničních náspů a přestanou zamořovat evropská náměstí.

A což teprve sekundární aplikace. Nepřátelé porcelánek se budou moci vyřádit v rámci identity "slon", zatímco zubařským strašpytlům pomůže identita "kůň" - zde ovšem pouze v případě, že se jim podaří včas sehnat svou vlastní darovací listinu.

Závěrem si dovolím jeden osobní "coming out".

Možná by česká vláda mohla zmíněnou novelu rozšířit i na pojmy abstraktní.

Celý život totiž cítím, že jsem ve skutečnosti číslem, ale bohužel - kvůli nepružnosti úředního aparátu - musím přebývat v identitě "muž", která mi byla přisouzena lékařským konziliem hradecké porodnice bez jakékoliv předchozí konzultace.

A prosil bych i o změnu křestního jména, které je pohříchu této identitě poplatné. Když už jsme umožnili ženám vynechat přechylovací příponu -ová, takže Emma Smetana se může podepisovat, jak sama chce, tak by snad neměl být problém, abych se i já mohl podepsat podle svého nejvnitřnějšího přesvědčení. Tedy jako číslo.

5,85987 Řeháček

+++

(Předchozí aprílové zprávy.)

Autor: Jan Řeháček | sobota 1.4.2023 9:09 | karma článku: 32,01 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.