Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nějakým nedopatřením jsem se sem dostala až dnes. Je to dokonalé. Tedy, nikoli stav ekonomiky a finančního sektoru, ale tvé povídání. 

Je škoda, že mozky, jako je ten tvůj, migrují za velkou louži!

1 0
možnosti
Foto

Nikdo není nenahraditelný :-)

0 0
možnosti

Ach jo ... člověk tak nějak tuší, že toho hodně není v pořádku, ale když mi to podáte takhle ...Ještěže se to pramálo týká kostelních myší .-)

1 0
možnosti
Foto

Ale týká - viz: O myších a lidech :-)

2 0
možnosti
Foto

Epilog

S prvním odstavcem souhlasím.

Dál nevím. To bohužel neví asi ani Václav Klaus. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Dodatek na závěr

Všechny mé příspěvky v této diskusi kritizují současný stav finančnictví. Pokusy o změnu Bankou Severní Dakoty a v Islandu jsou pochopitelně úctyhodné, i když je otázka zda a na jak dlouho tyto pokusy budou úspěšné. Navíc, Severní Dakota a Island jsou malé nepříliš významné státy. Takže těm to oligarchové z Wall Streetu možná ještě chvíli dovolí, ale svět to bohužel nezmění. Ale kdo ví?

1 0
možnosti
Foto

Milý Jane, článek jsem zatím dočetl po epilog a naštval jsem se jen trochu, protože tyto věci znám. Veselé čtení to není, je to však realita a důsledek toho, že mocní si věci dělají, jak oni chtějí. A ti, co moc nemají jsou dle nich a dle Darwinovi teorie prostě méně schopní a nic jiného se tedy nezaslouží. Toto nepíši proto, že to schvaluji, jen proto, že to tak je. A bude to tak tak dlouho, dokud jiný druh méně egoistických lidí se nedostane ke skutečné moci, tj. i moci rozhodovat, kdo a kdy bude elektronicky tisknout peníze a kdo z tohoto tištění bude mít zisk.

Základní otázka je, co je stát západního typu, jako USA, Německo, Nizozemsko atd. Formálně se jedná o parlamentní demokracie. Fakticky však jde o víceméně vyspělé oligarchie, kde bankovní systém, ropný, průmysl, zbrojní průmysl atd. mají dohromady více moci než všichni voliči dohromady. Tedy v tom, co tyto oligarchie zajímá. Jim je zcela jedno, jak velké jsou daně, jak velký je přídavek na děti, minimální mzda, příspěvky na zdravotní péči atd. To musí zařídit politici, pokud možno dle přání voličů. A taky tak, aby ač vysávám bankami nepřišel zcela na mizinu.

Jinými slovy, vládne stát pomocí zákonů bankám atd. nebo banky atd. státu. Již mnoho let se o tu moc perou. A zdá se mi, že banky a důležité průmysly mají nyní navrch.

2 0
možnosti
Foto

Několikrát jsi v článku zmínil loterii. To se nám plebejců možná jen zdá, že jde o loterii a náhody. Pár mocných bankéřů ví, "jak a kdy mají tu ruletu tiknout, aby spadlo číslo, které se jim hodí". Bohužel.

2 0
možnosti

Honzo, dá se někde zjistit, jak je ta BND velká? Myslím, co do počtu zaměstnanců event. poboček. Myslím, že jestli bude "zlobit", tak půjde ke dnu.

Určitě si nemyslím, že bankéři nevědí, jak se mají banky chovat. Ale o tom už jsme psali u toho minulého - to jde ruku v ruce s globalizací, a Glass-Steagallova reforma, resp. zákon se jim nehodí. Proto prosadili jeho zrušení. V přehledném bankovnictví se nedají dělat machinace, jaké potřebují. Ten Island by mohl větší šanci na "asanaci" bankovnictví. Jim se do toho snad nikdo nehrabe - nejsou myslím v EU.  

Můj táta byl bankéř tělem a duší, a já jsem ráda, že se tohoto bince nedožil.

1 0
možnosti
Foto

Podle tohoto dokumentu (FAQ) mají zaměstnanců 180 a žádné pobočky

http://banknd.nd.gov/contact_us/BND_FAQ_FINAL.pdf

A taky si myslím, že pokud by se rozrostla, tak s ní "větší psi" zatočej. Ze stejného důvodu si myslím, že i ten návrh na Islandu zůstane v mezích akademické studie.

S tím bankéřstvím je to škoda, protože je to velmi potřebné odvětví a většina (hlavně menších) bank funguje tak jak má. To jenom pár "kapitánů vesmíru" si myslí, že si z téhle planety můžou udělat kasíno.

1 0
možnosti
Foto

Jene, vidím, že v osvětě pokračuješ, tentokrát na poli financí. To chválím.

Článek jsem jen přeletěl. Večer si jej v klidu pozorně přečtu.

1 0
možnosti
Foto

Tak příjemné čtení. I některé odkazy stojí za nákuk.

0 0
možnosti

J42a88n 16S54e78m76i21k

15. 5. 2015 3:25

fundamentalnim zpusobem nechapete jak probiha ta "tvorba penez bankami". Pak uz se bohuzel jen vezete. Nemuzete to "zastavit" neb je to povahou spojene se zakladni funkci bankovnictvi.

Jo, a stejny efekt ktery prostrednictvim bank funguje jako "tvorba penez" na svem konci pusobi jako "destrukce tech pred tim vytvorenych penez".

A za dalsi, i v systemu zlateho standardu fungoval ten multiplikacni efekt, a ani tehdy nebyly penize presne z toho duvodu podlozeny zlatem na vic nez zlomek. Zlaty standard opustila vetsina zemi PRAVE PROTO ze zpusooval nestabilitu

1 0
možnosti
Foto

Otázka je, co je to ta základní funkce bankovnictví.

A podle mě je to stále prostě spárování mezi volným kapitálem a potenciálními podnikateli. To jak velké by měly být rezervy - tedy do jaké míry si banky mohou peníze tvořit by mělo být věcí kompromisu. Banky by zřejmě chtěly nízké rezervy aby měly vyšší zisky, zatímco z hlediska stability by byly vhodnější nižší rezervy.

Ten zlatý standard je tam zmíněn jen z historických důvodů. Mě osobně nijak nevzrušuje. Spíš jsem zvědavej co se vyvine z toho islandského návrhu.

0 0
možnosti

Zlatý standard je v dnešní době nesmysl - ekonomika "potřebuje" množství peněz odpovídající velikosti ekonomiky, nikoliv odpovídajíci tomu, kolik tun zlata leží v trezoru centrální banky. Zlatý standard je přežitek podobně jako třeba směnný obchod - nebo si snad někdo dovede představit, jak by při výměnném obchodu probíhala výroba a prodej třeba auta nebo jakéhokoliv jiného výrobně náročného zboží?

Současný systém emise peněz je založený na dluhu - centrální banky půjčí peníze komerčním bankám a tyto peníze se pak do ekonomiky dostanou přes půjčky státům, firmám, občanům - splacením těchto dluhů by ale peníze z ekonomiky zmizely a nebylo by čím platit - řeší se to přes další dluhy. Podle mého názoru je řešení v tom, že peníze emitované centrální bankou by byly příjmem státního rozpočtu.

Zajímavý článek z poloviny roku 2006!! je zde: http://www.svice.cz/clanek261-Hrozi-druha-velka-hospodarska-krize

1 0
možnosti
Foto

S tím zlatým standardem celkem souhlasím. Je to jako svěrací kazajka. I proto se populisté snažili emancipovat alespoň stříbro. Na druhé straně ale jeho používání znamenalo ve finančním systému určitou disciplínu, kterou dnes postrádám.

Ta poslední věta 2. odstavce je myslím zhruba to, o co se Island snaží. Ale moc nadějí jim nedávám. Banky jsou příliš silné na to, aby si nechaly takhle jednoduše ukrást zlatou husu. Tak jako olejářská lobby kdysi típla elektromobil.

1 0
možnosti
Foto

Když jsem dopoledne četla Tvůj článek, napadlo mne: spousta toho, co se ve společnosti děje, se odehrává podle určitých zákonitostí, než nastane okamžik, který se stane zdánlivě náhodně, mimo pravidla. Ale časem si zpětně uvědomíme, že právě ten v minulosti děj mimo očekávaná pravidla se nestal mimoděk, ale jako důsledek, jako počátek něčeho, co jde prostě jinou cestou, tudíž se stane začátkem jiné posloupnosti dějů... „Smetiště dějin“ odveze na skládku kapitalismus... a zákonodárci naregulují, nasměrují vývoj... Patrně ne, přijde náhle něco jiného. Bankovnictví je pro mne příliš vzdálené, ale Tvoje hlavní myšlenka „dvou ďábelských cellistů“ se mi zamlouváR^

2 0
možnosti
Foto

Já myslím, že historie je kombinace náhod a plánů. :-)

3 0
možnosti

Skvělý Honzo, to parketa.....R^ ACDC až žíně lítaj:-)

3 0
možnosti
Foto

No, musím se přiznat, že jsem ten blog napsal čistě abych měl k tomu videu nějakej vhodnej text.:-)

(a to si vyjímečně nedělám srandu - tenhle blog o BND už jsem měl v plánu delší dobu, ale pořád jsem se k tomu nemoh dokopat, až když jsem narazil na 2cellos, tak jsem to konečně dopsal...)

4 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.