Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Honzo, díky, je to dobrý, informativní blog, aby člověk, který do toho nevidí vůbec, aspoň trochu pochopil. Z toho, co který kandidát řekl, mi nejlíp vychází D.Trump. Clintonová je populistka, která staví vyloženě na tom, co chtějí voliči slyšet - je to neskutečně umělé a průhledné.

1 0
možnosti
Foto

On Trump a Sanders jsou taky pěkní populisti, možná i větší. Já spíš Hillary vyčítám, že jde příliš na ruku velkým bankám, takže na nějakou solidní finanční reformu bychom asi museli dlouho čekat.

http://www.nytimes.com/2016/01/22/us/politics/in-race-defined-by-income-gap-hillary-clintons-wall-street-ties-incite-rivals.html?_r=0

1 0
možnosti
JL

Jedna dulezita vec, kterou primarky prinaseji, je skutecnost, ze volici poznaji radu kandidatu z more 300 milionu lidi. Mohou s nimi hovorit osobne. Po primarkach se volici mohou zamerit na vitezne kandidaty, kteri volicum se snazi predlozit JEHICH vidinu, jak chteji ridit stat. Kandidatovi, ktery prezidenske volby vyhraje, cely proces voleb dava silu mandatu a volicum utechu z poznani kadidata. Jeho povahu, odhodlanost a hlave jeho umeni se vyjadrit srozumitelne na kazdou otazku. Proces je dlouhy. Je, pro tak velkou zemi a dulezitou volbu, nutny. V duchu lituji, ze stejny zpusob volby prezidenta neni u nas. V mensim meritku. Ne vsak pro predstavitele CR pro pokladani vencu, ale vedeni statu jak v USA !!!

1 0
možnosti
Foto

No, ty primárky skutečně umožňují poměrně těsný styk s kandidáty a navíc je celkem dobře proklepnou po stránce psychické výdrže. Ne každý má na to, aby vydržel to několikaměsíční martyrium, ve kterém se situace na bojišti neustále mění, soupeři vám jdou po krku a tisk pálí ostrými zprava i zleva.

Ovšem v Čechách by to byl podstatný zásah do politické kultury. Na to by bylo myslím potřeba vychovat úplně novou generaci voličů.

0 0
možnosti
Foto

Odkolek - bezvaječné.

1 0
možnosti
Foto

Jo, taková je povaha politických procedur :-)

1 0
možnosti
MH

Dekuji za pokus o priblizeni. Pravdou ale je, ze pro ceske ctenare je treba vychazet s vysvetlenim od uplneho zakladu. Tedy i v tom co Vam mozna prijde samozrejme.

1 0
možnosti
Foto

Jo, dovysvětlit by se to určitě dalo, ale to by skoro chtělo zvláštní blog a na to asi nebude čas. Přece jenom politika je trochu stranou mého hlavního zájmu. Tady jsem chtěl jenom načrtnout základní principy s tím, že pokud někoho zajímají detaily, tak se o tom samozřejmě můžeme pobavit v diskusi.

0 0
možnosti
VO

To je tedy pořádný mišmaš, hlavně ti superdelegáti a delegáti vypadlých kandidátů, takováto demokracie mi se zdá poněkud rozředěná...

1 0
možnosti
Foto

Za ty superdelegáty můžou hlavně dvě totálně projeté volby demokratů: 1972 George McGovern a 1980 Jimmy Carter. Tady je celkem poučný článek na to téma:

http://www.dailykos.com/story/2008/2/15/457181/-

Ona při těch volbách funguje taková zajímavá dynamika. Kandidáti, kteří třeba dokážou zaujmout v primárkách, protože stojí na extrémní straně spektra, pak mají ve vlastní volbě presidenta obtíže zaujmout dostatečný počet středových/nezávislých voličů. Ti jsou pro celkový úspěch samozřejmě nezbytní.

1 0
možnosti
Foto

Jane, já jsem v tomhle v cizím prostředí, přiznám, leč Kam Twiter - tam plášť - kam vichřice- tam zaplaťpánbů neodnesený Řeháček, zachumelený, ale živý. Pročež zdravím a hezký víkend přeju...:-)

se skromným názorem... mně se nějak furt nejvíc asi líbí Clintonová... aspoň manžela jsem měla dost ráda( a nejen pro to,že mi tak trochu připomíná Lízu Simpsonovou):-) ale říkám, nevyznám se v tom dobře... pročež Ty nám to takovým píšeš.

1 0
možnosti
Foto

díky za vysvětlení, pochopil jsem jen z části:-)

1 0
možnosti
PJ

já skoro vůbec, není mi jasný např. co je to registrovaný volič a nezávislý volič... tak jako tak je to celý divně složitý, inu amíci, no...

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.