Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak nějak si myslím, že takové už bylo od nějakých 60-70 let století dvacáté, jen se to nechtělo říkat nahlas :)R^

1 0
možnosti
Foto

Pro mě ten proces začal v 90. letech - nástupem Internetu a kolapsem sovětského bloku. Ale samozřejmě neproběhl ze dne na den. I když Jára Cimrman by určitě uvítal, kdybychom ho mohli datovat do 1. 1. 2000 :-)

2 0
možnosti
Foto

Zdravím... jsou věci, které mne nadmíru zaujaly a hlavou bleskla vzpomínka na film... Není to asi zcela to stejné, ale je to o tom, jak je pro velké firmy třetí svět, vůči němuž se bohatí tváří přátelsky , jak je velice výhodný.... film Nepohodlný... a tobě karma a pozdravení:-)

1 0
možnosti
Foto

Štěstím... tak tenhle film jsem zrovna neviděl, ale ono to téma jedinec vs korporace je v Hollywoodu celkem populární a neustále se na to konto točí něco novýho. Je to taková ta klasická formulka: malý človíček proti obludné mašinérii - to se nikdy neokouká :-)

1 0
možnosti
MS

Dobře napsáno. R^R^ Po přečtení tohoto textu se jeví zpráva o tom, že EU darovala milión platebních karet uprchlíkům v Turecku, ve zcela novém světle. :-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za doplnění. To o těch kartách jsem ani nevěděl...R^

0 0
možnosti
JR

J73a79n 89R30á33ž

28. 9. 2016 16:59

Dal jsem karmu!R^

Výborně zpracované téma.

P.S. A natolik polopatisticky předložené, že by nebezpečí globální diktatury korporátního kapitálu mohli pochopit i lidé poněkud inteligenčně nesmělí, kteří stále považují globalizaci ekonomiky a politiky za civilizační přínos..

4 0
možnosti
Foto

Tak ona ta globalizace sama o sobě špatná není. Máme-li se jako lidstvo někam posunout, tak k nějaké globální dělbě práce bude muset dojít. Ale budeme muset dávat bacha, aby se nám kontrola toho procesu nevymkla z rukou.

2 0
možnosti

Jak jinak než skvěle podané aktuální téma.

Tak detailně to nesleduji, a tak jsem ráda za tento "pořádek" v dění na světovém politickém a ekonomickém kolbišti.

Honzo, díky moc!

4 0
možnosti
Foto

Na světovém kolbišti je momentálně spíš nepořádek, ba přímo bych řekl "bordel" :-)

1 0
možnosti
Foto

Zajimave tema. Dobry clanek. Vyjadrujes se nuancovane, to se mi libi, ale bylo by treba nuancovat jeste vice. Chapu vsak, ze v clanku clovek musi do jiste miry zjednodusovat.

Bylo by to na hodne dlouhe povidani. Tak jen strucne:

Tech dimenzi je ve spolecnosti a politice mnohem vic, nez pouze dve. Donedavna se uzivaly casto pouze dve dimense: pravo-leva a progresivni-konzervativni. Zurnalisti a politologove casto zjednodusuji. Napr. nizozemskeho Wilderse nektero nazyvaji pravicovym populistou. On je vsak v mnoha otazkach levicovy a casto hlasuje stejne jako nizozemska socialisticka strana SP. Obe strany jsou proti nekontrolovanemu prichodu migrantu a proti mocnemu a byrokratickemu ustredi EU.

2 0
možnosti
Foto

Jo, do blogu se těch nuancí moc nevejde - na to by musela být studie. :-)

Jinak ty zjednodušené osy jsou samozřejmě ve skutečnosti vícedimensionální podprostory. Už jen ten výčet pravolevých témat v původním článku ukazuje, že ta pravolevá osa má svou vlastní komplikovanou vnitřní strukturu.

1 0
možnosti
Foto

Vliv korporací bez pomoci států by byl bezvýznamný. Velká část vybraných daní končí na jejich účtech a legislativu ovlivňují korporátní lobisté. Tak jak bude sílit síla státu, bude sílit i vliv korporací, převážně těch zbrojařských.

1 0
možnosti
Foto

No, stát má na vzrůstajícím vlivu korporací jistě lví podíl (v mnoha případech jim třeba pomáhá hubit konkurenci bludištěm nesmyslných regulací).

Jen si nejsem jistý, zda by to kompletně bez státu bylo lepší. Podívejte se občas na nějaký klasický western. Žádná idylka volného kapitalismu to nebyla. Agresívní a bezskurpulózní jedinci vždycky z trhu vytlačovali ty slušné. Jen jim k tomu nenapomáhala státní byrokracie, ale kovoví úředníci firmy Smith & Wesson. :-)

2 0
možnosti
Foto

Ta Vaše rovina sice hezky vypadá, ale má nulový význam (resp. je nesmyslná). Předjímá, že existuje jakýsi vektor (nebo číslo), se dvěma složkami, danými jednak politickou orientací (levice/pravice) a jednak zájmovou profilací (jedinec-korporace). Co by takovýto vektor měl vyjadřovat ? Asi nic, ale obrázek pěkně vypadá.

1 0
možnosti
Foto

Takovýto vektor vyjadřuje míru dezorientace při pohledu na politický systém z rovnoměrně rotující vztažné soustavy (např. mlýnské kolo, centrifuga nebo kolotoč). Jeho velikost se obvykle udává v joule-radiánech za kubickou sekundu. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.