Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

no a právě proto kdysi byly americké peníze a vliv Masarykovi ku pomoci...

1 0
možnosti
Foto

jojo, bez peněz do politiky nelez :-)

0 0
možnosti

Souhlas s tím, že případný czexit (ať již vzniklý z naší vůle nebo jako důsledek nějakého hroucení EU) je potřeba koordinovat ve větším celku. Souhlas s tím, že bychom měli mít nějaký plán "B" připraven. Souhlas s tím, že našimi logickými partnery v tomto jsou Polsko, Slovensko, Maďarsko.

Ale to Rakousko mi tam moc nesedne. Přece jenom poválečná historie nás dost rozdělila. To už spíš věřím, že by se daly získat Pobaltské státy, případně Slovinsko, Chorvatsko možná Bulharsko.

Ne, že bych já byl proti Rakousku, ale spíš si myslím, že Rakousko do toho nebude chtít jít.

1 0
možnosti
Foto

No, taky se obávám, že Rakousko by asi raději peklo s Německem. Na druhé straně habsburská tradice je habsburská tradice. V tuto chvíli je to asi celkem jedno. Reálně to zatím nehrozí... :-)

0 0
možnosti

Současná EU je příkladem toho, jak se dá znetvořit smysluplný projekt. Ale stačí si prohlédnout profily současných i minulých tváří ve vedení EU a je to jasný. Třeba s. Barroso, bývalý šéf portugalských komunistů.

Evropa, direktivně řízená Německem z Bruselu není nic nadějného, naopak.....

4 0
možnosti
Foto

Jo, lidstvo má neuvěřitelný talent zprznit jakoukoliv dobrou myšlenku :-)

4 0
možnosti

Jsem zvědavý jak malé dítě na vývoj a konečné řešení brexitu, mele se to v Británii pěkně. To leccos napoví pro budoucnost EU. Dokud nepřijde nějaká velká hospodářská krize nebo opravdové ohrožení migrací, suchem, lidskou blbostí za čárou přijatelnosti, apod. tak problém nebude, myslím si, eskalovat do nějakého krájení evropského dortu na kousky. Už tak je s podivem, jak se otřásají politické scény v jednotlivých státech EU, když konjunktura jede jak po másle. Co asi státy, které z dnešní konjunktury nedovedou vytěžit pomalu ani euro, budou dělat v krizi? To dřív jaksi nebývalo. Ale krize přijde. A signály jsou už víc než znepokojující - obchodní roztržka mezi EU- USA nebo Čína - USA, Řecko, Itálie, Španělsko, Francie, po brexitu zřejmě i Británie, i německá Deutsche Bank může být hezkou rozbuškou. Ale zase, buďme optimisté, nejlépe se buduje nové na troskách starého. Vždycky je zajímavé sledovat, jakou zátěž kapitáni balónu, klesajícího v bouři, odříznou jako první.

Jedno je jisté, svět je globalizovaný a pidistátečky v něm budou hrát roli otravných much bzučících kolem nohou obrů. I soustátí na úrovni RUR (Rakouskouherská republika:-)) se svou ekonomickou výkonností jednoho velkého čínského města nebude znamenat v globálně propojeném světě o mnoho víc. To může být významné pouze při jednotném postupu v rámci prosazení se proti bloku FR-DE v EU, pro mozkovou rekonvalescenci Bruselu po mrtvici, nikoli mimo něj. Protože, aby proběhla ozdravná kúra v Bruselu zevnitř, muselo by se v unijních kancelářích rozšířit harakiri na úroveň všestravujícího kultu. Když do unijních dveří vrazí beranidlo RUR, může to mít jistě větší účinek, než když tam bude poskakovat Štětina s Teličkou s halapartnami z papíru. A totéž platí i pro vyskočení z unijní bárky, když by dál úspěšně imitovala Titanic.

3 0
možnosti
Foto

RUR se mi líbí - stejně jako MRUČ (Morava-Rakousko-Uhersko-Čechy) :-)

Její roli bych si v prvním sledu taky představoval spíš jako platformu uvnitř EU. Nicméně krize už se blíží, takže by bylo záhodno mít nějakou vizi. To co zní z Bruselu o spojené Evropě je spíš jen takové zbožné přání.

Ale třeba to za nás vyřeší roboti (a nechají nás někde na vejminku dodejchat)

1 0
možnosti
Foto

Zdravím tě, ráda jsem četla už během dne. Za mě karma. Líbí se mi tvoje vysvětlení, argumentace. Nejsem matematik, ekonom, tak tolik. Zaprvé zrovna Havlíček by tě pochválil, myslím. Budu zvláštní, ale já si fakt tu bichli jeho uchovaných článků ráda čtu. Mrzí mě, že lidi si pamatujou fakt jedno promile. Že ho zavřeli. Nesnášel nesvobodu, cenzuru, udavačství a ospalou a zbytečnou byrokracii Rakouska, tvrdost a nepružnost. Ale byl v obraze a nohama na zemi, a taky to všude říkal. Sami jsme ekonomicky nevyspělí, nemáme až tak zažité podnikání - on byl první, co se žurnalistikou uživil, nesmírně podporoval střední podnikatele, a věděl, že samostatní bez Rakouska se budem akorát potácet a Rusko na tohle čeká... píše, čekají na každou příležitost, jak si nás strčit do kapsy. Obdivoval a za vzor dával severské země a vyznal se v jejich státních i ekonomických systémech,vlastně se dodnes ukazuje trochu jiný level tam, kde mají monarchie... nevím, myslím si. možná špatně. Poučoval o demokracii Ameriky.

Na střední škole nám třídní ing. ekonomie říkal bez obalu, že osamostatnění 1918 je hezké, ale vyjmenoval nám prakticky celý "socialistický" průmysl, to, co ty jmenuješR^:-) který by si bez Rakouska ani neškrtnul.

Je to složitější, jsem myslím docela zdravý vlastenec, ale co si budeme povídat - něco na tom tvém a páně profesorově Štěpánkově fakt je.

Jsem pro EU, leccos anti i chápu, leccos se u nás proti EU blbě vykládá, ale vždy kladu otázku... a co budeš exitový samostatný hrdino dělat ausgerechnet zítra, vykřikuješ-li?

Mám ráda lidi, i naproti mně, co ale nabízejí zajímavá řešeníV

trochu bych si ještě potřebovala osahat toho kolouška premiéra tam u nich, co a jak. tam nějak nevím.)

4 0
možnosti

Take nekdy pisu od pasu jako vy. Ale mate vesmes pravdu. Chce to jenom trochu stareho selskeho rozumu o ktery jsme po revoluci at v 1918 nebo 1948 prisli.

1 0
možnosti

Osobne jsem se stal zastancem stareho Rakouska po dlouhodobem zkoumani nasi moderni historie. Tam jsme se dostali pomalym prirozenym vyvojem. Byla tam nase spadovost, ekonomicky a historicky vyvoj, vladni centrum. Rozbiti a nasledny vyvoj byl u nas ponekud surovy, stejne tak u dalsich naslednickych statu monarchie snad krome Rakouska sameho. Proto by dnesni spojeni v nejake 2.0 bylo nemyslitelne, protoze jsme vsichni vyvojem tak nejak rozhazeni, ne blizci a jednotni. Uz samotne Rakusany by neprimelo nejake spojeni s nami, pokud by se nejednalo o boj o preziti. Mohla by to byt nejaka budouci valka v Evrope, ale jinak asi ne. Uvaha je to krasna, ale v budoucim ctvrt do pulstoleti neuskutecnitelna.

1 0
možnosti
Foto

No, bez nějaké výrazné krize to asi nepůjde.

V současných podmínkách je to skutečně jen taková utopie.

1 0
možnosti

Pane Rehacku a take ctenari. Clanek je vynikajici a ma moji KARMU. Pripominka na zamysleni vsech, je nespravna ukazka Americke Unie. Za dobu 231 let, se Unie rozrostla ze 13 statu na kolos 50 statu s nekolika uzemim pod spravou federalu.

Pohled a porozumeni soudrznosti techto statu, muze byt nam predlohou pro nase problemy.

Ekonomika Kalifornie je mnohem mohutnejsi nez ekonomika statu Mississippi nebo Rhode Island. (i dalsich). Vsak podminky jsou pro vsechny stejne. Take co do poctu obyvatel, je rozdil veliky. Jen jedina podstata soudrznosti je jazyk, to je anglictina. (i kdyz i ten je dnes rozmelnovan spanelstinou)

Je zde jeste jeden faktor v soudrznosti. Otcove Federace sestavily organizaci techto statu na zaklade rovnosti kazdeho statu. Bez ohledu na velikost statu, poctu obyvatel a take hospodarstvi. Tento faktor pracuje dobre po dobu Unie. Byl doplnovan v prubehu zivota Unie. Tento factor NENI v EU. Sovinisticke Nemecko, Francie a take Britanie nemaji zajem o ty male. Ti si vytvorili EU k obrazu svemu. Britanie, s pocitem ukrivdeni jeji jesitnost temi dvema, odchazi.

Zde zastavim svoji uvahu. Nenalezi mi vice kritiky EU. Jiz pro nemohoucnost nasi republiky poskladat kvalitni organizaci statu. Tim vytvoreni celku, ktery MUZE, spolu s dalsimi, dosahnou rovnych podminek v EU. To by zarucilo Evrope dobrou budoucnost.

1 0
možnosti
Foto

No americká varianta asi v Evropě úplně neprojde. Těch 13 kolonií pocházelo plus mínus ze stejných podmínek a sjednocoval je boj proti indiánům. V historicky rozhádané Evropě se to bude sešívat hůř. Nicméně doufám, že pokud zvítězí federalizovaná vize, tak vznikne minimálně evropský senát ve kterém budou i malé státečky mít své dva zástupce. Jinak to bude opravdu jen FR-DE hračka... :-)

2 0
možnosti

J42i93r66i 36T31i66c42h61y

22. 11. 2018 16:43

Zjednodusim to: jakekoli vzkriseni "R-U" je nesmysl.

3 0
možnosti

S tím menším státním společenstvím souhlasím. Určitě by to bylo lepší. Uvnitř i navenek. Ani si s jistotou nemyslím, jestli odtržení od Rakouska bylo absolutní výhrou.

K EU mám velké výhrady, protože zatím je to tak, jak to bývalo na vojně: držet ústa a krok. A pokud to státy dodržují, tak dobrý. Jak se ozvou, dostanou přes hlavu. A brexit? To je rozvod v podstatě s vydíráním. Když tedy jdeš, tak počítej s tím, že ti to spočítám. Tak takhle jsem si to nepředstavovala. EU jako lágr?

2 1
možnosti
Foto

Já si myslím, že v daném období to výhrou bylo - prostě jsme si tu samostatnost potřebovali ohmatat (ze stejného důvodu jsem rád i za rozdělení CZ a SK). Ten komplex mladšího bratra je potřeba vyventilovat. A z pozice nezávislých států by se myslím i lépe jednalo o budoucím uspořádání. Ale zatím to asi v EU není na pořadu dne. Já si myslím, že tu otázku otevře až další velký finanční otřes. :-)

2 0
možnosti

Dobře, budu o tom ještě přemýšlet. Rakousko - Uhersko mi tak nějak není proti srsti. Obzvláště Rakousko jsem si oblíbil, ať už jde o Alpy nebo přátelskou Vídeň. Nepřijde mi však schůdné, aby se státy spojovaly. Pokud nás rozdělují tradice a především jazyk, budeme rozdělení navždy. Dovedu si však představit dobré smlouvy s dobrými sousedy. Třeba ve smyslu: o úklid chodby se podělíme, do kuchyně mi nepolezeš, ale rád tě pozvu na večeři, když uvařím něco dobrého.

.

Vůbec by mi nevadilo učit kočky sladit ... třeba kafe.-))

4 0
možnosti
Foto

Mně bylo R-U proti srsti prakticky celý život. Až v poslední době jsem pootočil kormidlem, hlavně pod vlivem vývoje v Bruselu (a částečně taky v Praze).

Dneska jsme měli první mrazík, tak budu muset začít učit lišky solit stezičky.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS