Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

koho zajímá, jak to s lepšolidmi dopadlo, může se mrknout na konec blogu

je tam aktualizace (plus stejný obrázek pro Palacha)

1 0
možnosti

Jsem zřejmě trochu mimo, tedy co se slova lepšolidi týká...tady od tebe ho slyším poprvé a pravděpodobně jsem o cosi přišel. Netrápí mě to však neb jsem se dostavil hlavně bych tě ke 199ce přiblížil.

Ostatně, Alphonse Karr to pěkně shrnul....a jeho rozvinutí by bylo na dlouhé filozofické dýchánky u lepšopiva:-)

4 0
možnosti
Foto

Šťastný to muž, kdo ještě neslyšel o lepšolidech. Pochválena planeta odkud pochází. :-)

5 0
možnosti

zajímavá statistika a význam vidím podobně. nicméně bych navrhla doplnit do výčtu blbců ještě blbce korunovaného - bez i s rodokmenem. a myslím, že slovo vydrží, je takové lepkavé, neboli jak se dnes říká sexy ;-)

1 0
možnosti
Foto

Tak to už je přímo zárodek pro Klíč k určování blbců... To je téma jako hrom. :-)

1 0
možnosti

Já bych si tedy dovolil trochu nesouhlasit, protože to slovo lepšolidi cítím významově jinak. A začnu trochu oklikou od toho minulého režimu, no koneckonců i o něm tu je zmínka. Už tehdy mě zajímalo, proč někteří lidé k těm komunistům lezou. A po nějakém zkoumání jsem si je rozdělil na tři skupiny: věřící, šmejdi, blbečkové.

Věřící: opravdu věřili tomu, že kapitalismus byl špatný (třeba protože Masaryk střílel do dělníků), že sociální rozdíly se nadají řešit jiným způsobem, že kdyby v Rusku nevládli bolševici tak je Hitler porazil, často v mládí zažili nadšená budovatelská léta a to považovali za nejlepší éru svého života (skoro každý vzpomíná na mládí v dobrém)

Šmejdi: (no já jim říkal svině, ale to se sem moc nehodí) - prostě šli ke komoušům, aby získali výhody, které jim přinášela rudá knížka. Postup v zaměstnání, stranické funkce, cestování, peníze...

Blbečkové: někdo je do toho uvrtal (ukecal) a oni vlastně ani nevěděli proč tam jsou. Souviselo to tehdy i s tím, že "strana byla dělnická" a mnohý příslušník "komunistické inteligence" (často šmejd) dostal za úkol získat pro stranu dělníka. Nebo s tím, že oba rodiče byli věřící komunisté a on v tom prostředí vyrůstal a prostě tam taky bezmyšlenkovitě vlezl.

No tak pět let po revoluci jsem pochopil, že tohle se netýkalo jen komunistů, ale že toto rozdělení platí pro každou stranu. I v ODS jsou věřící, šmejdi (kmotři) a blbečkové. To samé v ČSSD, TOP, ... Důležité je, kolik je které skupiny a zda "víra" (ve volný trh, v sociální jistoty, v EU...) je realistická či ne. A pak jsem pochopil, že se to netýká jen stran, ale každé ideologie (náboženství, veganství, humanitářství...).

No a jak to souvisí s blogem? Tam jsou lepšolidi spojeni se šmejdy. Ale já je naopak spojuji s těmi věřícími. Lepšolidi to podle mě nedělají "pro peníze", ale z přesvědčení, aby "vedli společnost správným směrem". A proto si myslí, že jsou "lepší" a chlubí se tím. Naopak, kdo je šmejd, to většinou ví a spíš to tají, než aby to propagoval.

4 0
možnosti

Ale jinak samozřejmě karma, se spoustou věcí souhlasím a hezká datová analýza :-).

1 0
možnosti

R^Podle mne bezvadné.:-)

1 0
možnosti
Foto

Kdepak - zvadné. Za pár dní po blogu neštěkne ani pes. :-)

0 0
možnosti

Jako odjakmrtva špatnočlověk, zvracívala jsem na kolotoči i houpačkách. Lepší lidi (lepšolidi), si mě za to znechuceným lepším okem (lepšookem) prohlíželi skrzevá svoje lorňóny, což činili výhradně z vyšších pohnutek, tedy abych jim nezůstávala trnem v oku :)))

3 0
možnosti
Foto

"Vidíš třísku v oku bratra svého, ale břevno ve svém nevidíš".

To už bylo i v Bibli. On ten zmíněný Karr je autorem ještě jednoho citátu: "Čím víc se věci mění, tím víc zůstávají stejné". A asi i tady má pravdu.

https://www.brainyquote.com/quotes/alphonse_karr_125474

3 0
možnosti

Mne se slovo lepšolidi nelibi. Navrhuji tedy pouzivat slovo lepšouni. A pak bych vsechny lepšouny poslal do polepšouny.-)

6 0
možnosti
Foto

I ty jeden z východních Čech...ty se nezdáš:-)

3 0
možnosti
Foto

:-)R^ Zábavný rozbor.

Osobně se mi výraz" lepšolidé" či singulár "lepšočlověk" moc nepozdává. Je to jistě tím, kdo tento výraz nedá no "restauroval" hlavně proč.

Nepřipadá mi však ani pěkný z jazykové stránky, protože předpona (či část jiného slova) "lepšo-" není v našem jazyce používána, na rozdíl od těch zmíněných "rychlo, samo-, malo-, staro-" a podobně. Navrhuji proto (napíšu tudíž asi do prezidentské kanceláře) výraz "lepšoid" s adekvátním plurálem "lepšoidé". Jelikož tyto výrazy evokuji slova jako je třeba "android" působí tak říkajíc světově. O to by nám mělo jít především, a Hrad by neměl v tomto ohledu zaostávat. :-)

4 1
možnosti
Foto

;-D Ste minnimálně druhej na těchto stránkách. Když jsem onen výraz užil v této podobě v jedné až bouřlivé diskuzi, tedy lepšoid, versus horšiod, potažmo i až ovoid, někteří moji,,věrní" to až nadšeně mínusovali;-D Jinak nejde o nic nového, neb původně byl odvozen z geometr. tvaru, který vyšel v dobách až dřevních spolužákovi coby bramboroid, a tak nezvlád zadání;-)

1 0
možnosti

Koncert lahodné češtiny, slovní hravost na úrovni lega v rukou Einsteina, elegantně zvednutá nožka nad patníky na morálních apelplacech, Jene. Počestné paní pardubické, nasáklé svrchu kazatelskou aviváží pro horšolid, ale s ucouranou spodničkou svíčkových bab, zalézají pozpátku do svých svatyň z mýdlových bublin, vypouštějí poděšené lepšouky (tenhle váš novotvar bych vyhlásil termínem týdne) a lígrují dveře. Nevím, kdo tady na blogu umí lépe zamířit do nevymáchaných úst zpocených stěhováků dobra zubní vrtačkou, aby to navenek vypadalo jako nevinné použití ústního spreje. KarmaR^

11 0
možnosti
Foto

R^Tak. Ale i ona ,,Końská opera", ve které vystupují jak Gudman, tak Bedman a to i barevně, tedy coby černě a bíle odění, to vše až završené běloskvoucí postavou Limonádníka, a katarze v podobě mateřského znaménka, s konstatováním ,,roštˇák nebo hrdina, všechno jedna rodina" je dosti až vypovídající;-)

3 0
možnosti
Foto

R^ Perfektní Vzpomněl jsem si na případ, (nebylo to náhodou popsané zde v jednom z Vašich blogů?), kdy byli občané jedné francouzské vesnice veřejně zesměšněni, že fantazírují a dělají si šprťouchlata, když na podnět starosty popsali událost, kdy na pozemky v jejich okolí dopadl roj drobných meteoritů. Zapsali, co viděli a slyšeli a záznamy o tom starosta poslal do Paříže. Dostalo se jim nálepky "snaživých popletených venkovských blbců" a nikdo se s nimi nebavil ani se nezabýval obsahem jejich zprávy.

V bývalém Východním Německu vznikla brzy po pádu berlínské zdi nálepka "Besserwisser", jíž byli označováni státní úředníci původem ze západní části, kteří měli zkušenosti s demokraticky fungující státní správou a měli za úkol ji v bývalé DDR zavést. Když trvali na zavedení určitého přesného, zkušeností ověřeného systému pravidel, což se neobejde bez kategorických tvrzení "tohle se musí udělat takto, jinak to nebude fungovat", přiváděli tím k vzteku místní lidi, zvyklé na komunisticky zdevastovaný systém. Ten vztek je do určité míry pochopitelný a některé věci jsou hluboko zasuté v mentalitě, nejdou změnit ze dne na den. Ve východním Německu se ještě 20 let po sjednocení jezdilo po silnicích jinak, mnohem bezohledněji a hazardněji, než v západním. Nejděsivěji jezdili ti, kdo se trochu vzmohli a pořídili si v autobazaru svůj "první velký bourák". Vysvětlovat takovému člověku cosi o nezbytné ohleduplnosti vůči jiným účastníkům provozu je naprosto marné a budete pro něj zapráskanej "Bessewisser". (V Česku "lepšočlověk" ;-D)

Pokud jste se dopátral k panu Sulíkovi, jako časově nejvzdálenějšímu příkladu užití pojmu "lepšolidé", pak by to dokonale sedělo. ;-D

3 0
možnosti
Foto

To je taky krásné slovo, ale možná by se pro něj hodil spíš výraz "chytrolín" (trochu mi připomíná anglické "wise-ass") :-)

Před Sulíkem už jsem nic nenašel, ale taky jsem moc intenzivně nehledal. Tak třeba se skutečný pramen objeví někdy v diskusi...

2 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.