Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J33o31s67e67f 47P77o53t11r

12. 5. 2019 18:27

Když budu studovat a studovat a studovat a pak porozumím vašemu článku, můžu se někde přihlásit o titul Dr.?

1 0
možnosti
Foto

Ano, Aztécká Univerzita v Hidalgu má na skladě ještě několik volných titulů (např. Matador přírodních věd nebo Torreador honoris causa). Ale pozor, při vstupu do areálu je třeba do ucha chrliče vody třikrát zašeptat tajné heslo:

Tlahuizcalpantecuhtli :-)

0 0
možnosti

Protože k obsahu článku nemám jako vždy co dodat, mám jen jeden dotaz: přídavné jméno od slova entropie je "entropický" nebo "entropičí"? Nebo je obojí správně a jen se tím rozlišuje, zda se jedná o muže či ženu?

Článek vítám, rozšířil mé maskovací schopnosti s pomocí pojmenování jevů dříve negativně vnímaných na neutrální. Podobně jako jsem býval dříve lenochem, kdežto nyní prokrastinuji, nejsem již chaotickým bordelářem, ale cílevědomým entropikem. A to se počítá.

2 0
možnosti
Foto

To záleží na tom, kolik má člověk manželek. Pokud jen jednu, tak je entropný. Zmůže-li se na dvě tak entropnatý. Po třech už je entropitý, a dále entropičitý, entropičný, entropový, entropistý a entropičelý.

A ještě dodám, že doporučená zdrobnělina je entropička, hovorový tvar entropinda, a Rus jehož maminka se jmenuje Entropie se může směle podepsat Ivan Entropič. :-)

6 0
možnosti

Kéž by bylo víc blogů, jako ten váš. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

(salutující smajlík) :-)

0 0
možnosti

;-DTeda to Matykani musi byt ale Rehole! Jo a jinak je po vas shanka v diskusi k dnesnimu clanku Josefa Prouzy.

1 0
možnosti

Ha, ha...tady je někdo nenápadnej, že?'-))

1 0
možnosti

Přiznám se, že jsem článek pro jeho délku nebyl schopen dokončit, což je škoda, jelikož se jedná o velice zajímavé téma. Kdyby byl článek kratší, určitě by mu to neuškodilo..

Nicméně i tak karma, zejména za výběr tématu.

Entropie, když jsem se o ní učil ještě na střední (uznávám, že co do hloubky to nebylo moc valné a nemohu to s Vašimi znalostmi srovnávat ;-D) mě vždycky fascinovala. Je na ní de facto založeno vše kolem nás.

Nicméně pokud platí stoprocentně, dá se usuzovat, že celý vesmír je jaksi v ''rozkladu'' - tedy že život (a jiné uspořádané formy ve vesmíru) jsou jen přechodným jevem a vše postupně pomalu ale jistě spěje do stavu čím dál větší neuspořádanosti a chaosu.

Jak je ta analogie s kávou a smetanou - když nalijete smetanu do kávy, směs zamícháte a pozorujete, co se stane, tak ještě před jaksi úplným promícháním a ''zešedivěním'' roztoku se na chvíli objeví zajímavá uspořádání (různé ''obrazce'' smetany všelijak rozptýlené v kávě). To jako by byl ten přechodný stav jakési větší komplexity systému, který má ale zaniknout a ''zešedivět''.

No co my víme, jak to všechno je, že? Skoro mi přijde optimističtější...věřit...v něco jiného.. ;-D

1 0
možnosti
Foto

Matykání je většinou ve formě multiblogu. Nečekám že by to někdo přelouskl najednou (a ani bych to nedoporučoval). Dělám to tak pro to, že sekce jsou většinou tematicky příbuzné a kdybych to rozsekal na více blogů, čtenář by si to pak musel pracně dohledávat v archivu. Takhle je to pod jednou střechou a každý si může přečíst co chce a kdy chce.

Ta sekvence obrázků v Bubu sekci je v podstatě modelem toho "rozkladu vesmíru", ve kterém mohou lehce vznikat lokální "bubliny uspořádanosti". Takhle nějak si to představuju. Ale je to hodně zjednodušená verze. Mluví do toho i gravitace, kvantovka, případně temná hmota a kdo ví co všechno ještě objevíme.

To míchání je také předmětem ergodické teorie. Jedním z nejjednodušších modelů je tzv. Smaleova podkova (vezmete si váleček modeliny, natáhnete ho a ohnete do tvaru podkovy - a pak to celé opakujete). Ale to už jsou hodně technické discipliny, o kterých se člověk většinou dozví až v doktorandském studiu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mixing_(mathematics)

https://en.wikipedia.org/wiki/Horseshoe_map

1 0
možnosti

Jsem tu správně na konci motivační sekce?-))

2 0
možnosti
Foto

Kdepak. Tady je stanice první pomoci.

Sestro! Dorazil další poutník na pokraji vyčerpání. Připravte ručník, cukerný roztok a dvě bombičky kyslíku. :-)

2 0
možnosti

Děkuji za literární shrnutí;-D. Jste neskutečný pracant (teda spíš skutečný).R^

1 0
možnosti
Foto

Kdepak, já jsem lenoch k pohledání.

Ale občas se nechám trochu unést. Obzvlášť když mi za vlahé entropické noci u cesty zastaví slečna Vopšálková a pozve mne do auta... :-)

1 0
možnosti
Foto

Trochu dlouhý článek. Vlastně ani odborný ani populární. Něco mezi. Kdo materii rozumí nebo je schopen porozumět, toto číst nemusí. A kdo ji nerozumí a není ji schopen ji pochopit, stejně nic nepochopí, Jen možná získá mylný dojem, že něco pochopil. A co je ještě horší, myslí si, že do toho a o tom může kecat. V matice to tolik nevadí. Je však strašné, když například hloupí manažeři kecají odborníkům do práce a hloupí voliči smí hlasovat ve volbách a referendech. Podle toho to pak v politice a v některých podnicích vypadá.

Nevím, proč by se někdo měl vrátit do minulosti, aby koupil levně akcie Microsoftu, aby na nich zbohatnul. Dnes si každý může koupit něco málo bitcoinu, popřípadě celý bitcoin nebo několik bitcoinů, na kterých během několika let zbohatne. Obzvláště když dovede alespoň trochu odhadnout, kdy má trochu dokoupit a kdy trochu nebo více prodat. Zdá se, že letos opět začal vzestupný trend jeho ceny. Bitcoin se technicky stále zlepšuje a vývoj jeho ceny probíhá ve stále rostoucích cyklech.

Podobně s ženskými, naše bývalé lásky neomládnou, ale stále vyrůstá spousta krásných žen. Jak zpívá Matuška, krásných žen je stále víc. :-) Není tak jednoduché omládnout, ale kdo správně a radostně žije, ten zpravidla rychle nestárne.

S příkladem vracení času při tenisu opět vyloženě balamutíš. Za to Ti dávám z fyziky 5. Trajektorie letu míčku, díky odporu vzduchu, není symetrická. Je to parabola. Nemluvě o tom, že pokud někdo zahraje od země odražený míč, tak při puštění pozadu by míč zahrál do země, od které by míč šel přes síť.

Tímto se loučím. V NL máme opět pěkné počasí. V minulých dnech trochu zapršelo, takže tu ani není sucho. Takže půjdu ven.

2 0
možnosti

Kéž byste měl s tím bitcoinem pravdu! ;-D

2 0
možnosti

K literárnímu shrnutí: a Rudolf?8-o

Jinak velmi pěkně zpracovaná domácí úloha, žáku Řeháčku! Máš výbornou!

2 0
možnosti
Foto

No jo, Rudolf Clausius. Na toho jsem úplně zapomněl.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Clausius

Tak holt Rudolf nepřijel... :-)

1 0
možnosti
Foto

Neb zase tančím, nechávám si, s prosbou o pochopení, značku. Do neděle jsem totiž schopna počítat jen do osmi.

1 0
možnosti
Foto

tak já ti prozradím jak to dopadne: devět, deset :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS