Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak jsem tu, jak jsem slíbil ;-D

1 0
možnosti
Foto

uděluji vám čestný titul KOMETA :-)

0 0
možnosti
Foto

Jenže ono to má dost často i tvar kruhu, elipsy či jiného tvaru nebo patvaru, kdy se ideálně dvě strany pravidelně střídají, nemusí docházet ke gradaci, ale bere se to "kus za kus" a po nějaké době je to stejné jako s vejcem a slepicí. :-)

1 0
možnosti
Foto

Jo máte pravdu - těch vzorců společenského chování je celá řada, ale jejich úplný výčet by vydal na tlustou sociologickou monografii... :-)

1 0
možnosti

Spravne by bylo na tento blog vubec nereagovat nebo se to tu zvrhne.-))

.

Jsem rad, ze te znam.

1 0
možnosti
Foto

Jak zvrhne? Co tím chceš naznačit? ;-€;-D

1 0
možnosti

Identifikovat založený budoucí konflikt, dokud je jen doutnající a je s ním lehko naložit, nebylo nikdy a není ani v dnešní době lehké. Politický, náboženský, společenský, vojenský nebo třeba jen blogerský svár názorů, koncepcí, ideologií a celých filozofických škol je zvláště nyní velice vyhrocený, to cítíme. Domnívám se (mluvíme o západní civilizaci), že je to proto, že právě v těchto časech je poměrně masivně střídána jedna dlouho usazená, cizelovaná a všemi možnými sociálními skupinami, institucemi a represivními aparáty šířená a hájená koncepce "nahlížení světa" za koncepci jinou. A to nikoli z potřeby střídání (generací, únavy z "tíhy folklóru"...), ale proto, že panující názory se dostávají do někdy až tragického (či naopak groteskního) rozporu s vnímanou (a často neveselou) realitou. Dosud suverénně vládnoucí názory se skutečnosti někde již natolik odcizily, že i laici (masy) to už ostře a nelibě vnímají. A tahle transformace je velice bolestivá, rozpadají se hodnotové žebříčky, mění radikálně preference, kácejí pracně sochané modly, obracejí v prach významy institucí a celých skupin včetně elit. Není to ovšem podle mého nic, nad čím bychom měli zaplakat. Obnošený kabát se vyhodí, oblékne nový, pro korzo životem praktičtější a lépe padnoucí. Jediné, ale velké nebezpečí z tohoto transformačního období plyne z toho, že dezorientace velkých mas lidí může vyústit v přimknutí k extrému, což je v "klidných" dobách téměř nemožné. A před tím bych varoval, nikoli před krokodýlími slzami opor překonaného, kteří ztrácejí nejen materiální, finanční, pracovní či mocenské pozice. A to včetně části elit, zhusta samozvaných. Zavinily si to samy, jen je nelitujme. Zpronevěřily se svému poslání (především pronikavého myšlení, nositelů strážců pravdy), kázaly vodu a pily víno, lhaly, i když realita byla už dávno v rozkladu, s motivacemi často pokřivenými,... ať jen tedy jdou. Protože však jde o skutečně obrovskou proměnu, nelétají jen argumenty, ale chlupy, usekané údy a krev.

3 0
možnosti
Foto

Ono to na světě funguje tak, že věci, které jsou přirozené se dají udržet s minimem vynaložených prostředků. Na věci, které přirozené nejsou je potřeba vymyslet nějaký represívní aparát. A čím je věc dál od přirozeného ekvilibria, tím drsnější aparát. Je to jako s olověnou kuličkou v míse. Na dně se udrží sama. Abychom ji udrželi ve stěně, musíme vynaložit nějakou sílu.

Já se divím, že se elity z toho fiaska socialismu nepoučily a zase si vymýšlejí další ptákoviny jdoucí proti přirozenosti. A protože kulička v té stěně nechce sama držet, zase se konstruují různé pokrokové kladkostroje. Při tom by stačilo tak málo - umožnit lidem žít jak chtějí.

Jinak poznat, kdy doutnání konfliktu přeroste v oheň není žádná legrace. Kdo mohl v pondělí tušit, že akciový trh dostane tento týden historický výprask...? :-)

3 0
možnosti

Kupodivu k tomu nemám, Honzo, co dodat. Je to přesně pojmenované.

Díky Ti moc za tolik potřebný blog. Kéž by si ho přečetlo co nejvíc lidí.

2 0
možnosti

R^R^R^ Snažím se, ale někdy mi to nejde.

1 0
možnosti
Foto

jde to těžko, to mohu potvrdit :-)

1 0
možnosti

R^ Pěkně popsaná problematika matematickým jazykem. Ona sinusoida by se dala nazvat také exponenciální, protože její obálka exponenciálně roste. Lidstvo se tím obírá od nepaměti. Omezení exponenciální sinusoidy na konstantní s jen jednou periodou obsahuje biblická zásada Oko za oko, zub za zub. Tedy způsobenou škodu přiměřeně nahradit a šmytec. Nekonečnou konstantní sinusoidu kritizoval Gándhí větou "Oko za oko, až bude celý svět slepý". Pokročilejší řešení s aktivním tlumením, které zmiňujete, je obsaženo v novozákonním pravidle "Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem". Moderní jadrná varianta je "Mne nena*ereš, jsem splachovací!". ;-)

3 0
možnosti
Foto

Ono to "oko za oko" by celkem fungovalo, kdyby nebyli dobráčci, kteří jsou ochotni to oko vyšťouchnout i bez předchozího precedensu. A k těmhle "zdrojům zla" je pak potřeba vygenerovat "zdroje dobra", kteří jsou ochotni to zlo absorbovat bez nároku na úhradu. Svět pak funguje podle toho, který typ zdrojů převládá... :-)

1 0
možnosti

Citace textu blogu:..." pouť životem v nekonečných spíleništích"...čtu po svém, tedy - spílaništích (odvozeno od spílat).

Prosazovat se zavrhováním, uznávat se neuznáváním...smutná hazardní hra, kterou hraje dost obyvatel planety. Nejvášnivějšími hráči (a smutnými figurami) bývají ti, jejich vlastní sebehodnocení se neopírá o láskyplný TVŮRČÍ VZTAH KE SVĚTU (klasické jsou "dual face," např. shakespearovský zlosyn Jago v Othellovi).

1 0
možnosti
Foto

jo, smutné figurky to jsou, ale kdo má ta spáleniště pořád osívat novou trávou?

mmch, to "spíleniště" byl původně překlep, ale napadlo mě to samé, co vás a tak jsem to nechal... :-)

0 0
možnosti

J47i65ř89í 30P45l17í13v75a

28. 2. 2020 11:13

"Nenech jiskru ohněm býti."

Tolstoj L.N. má povídku (či pohádku) s tímto názvem, a tak docela pěkně zdramatizoval jedno přísloví.

1 0
možnosti
Foto

to je v kostce obsah článku R^

0 0
možnosti

Správné řešení u dětských konfliktů je nic nevyšetřovat a potrestat oba. Jedině tak pochopí, že na konfliktech prodělávají všichni.

Teď ještě vymyslet, jak to aplikovat na celé státy.

2 0
možnosti
Foto

Musel by se do běhu věcí zapojit Bůh-rodič :-)

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS