Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V matematice plavu hůře než bych plavala v oleji... Slova poskládaná do vět v diskuzi zde jsou pro mne velmi zajímavá R^. A propos - Honzo, nebylo by možné, aby jsi zde na blogu, vystavil statistický blog o aktuálním stavu současné epidemie, prosím, prosím...V...jen to zkouším. U nás je Blbá atmosféra...

2 0
možnosti
Foto

Celosvětově jsou ty statistiky tady

https://www.worldometers.info/coronavirus/

tam je prakticky všechno, co si člověk může přát.

Občas z toho udělám speciální výcuc do nekonečné diskuse

https://blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150909_468967_blogidnes

Jinak naše lokální statistiky ve Virginii jsou zde

https://www.vdh.virginia.gov/coronavirus/key-measures/

a víc asi nemám co bych dodal. :-)

2 0
možnosti
RM

K tomu poslednímu odstavci o rozdělené společnosti.

Já si totiž nemyslím, že by se někdy v blízké době podařilo společnost sjednotit a naopak si myslím, že vnitřní pnutí bude ještě větší. Ale nemyslím si, že by to bylo tím, že by lidi byli nějací "horší". Je to totiž jinou kvalitou problémů. Před dvaceti lety se typicky řešily problémy "vratné". Když levice zvyšovala daně a pravice je snižovala, když se zaváděl poplatek u lékaře, zaváděl nějaký nepovedený penzijní systém, EET atd... tak vždy druhá strana věděla, že až se dostane k vládě tak to bude moci zrušit. A také se to často stávalo.

Ale dnes má většina lidí pocit, že ty změny jsou nevratné. Odpůrci migrace mají pocit, že pokud se nějací migranti přijmou, tak i kdyby vyhráli další volby, tak sice příliv zastaví, ale stávající už nevrátí. To samé příznivci migrace mají dojem, že pokud se nepřijmou hned tak zemřou na cestě a to už také v budoucnu napravit nepůjde. Zastánci klimatických změn, mají také dojem, že čekat do dalších voleb nelze, protože to už bude pozdě a naopak jejich odpůrci mají dojem, že jejich zásahy do ekonomiky jsou nevratné. Proto jsou ty střety mnohem ostřejší, nikdo totiž dnes nemávne rukou a neřekne "ok, prohráli jsme vyhrajeme příště", ale případnou prohru vidí jako nevratnou tragédii.

Nemyslím si tedy, že to že společnost je rozdělená je dáno "zhoršením lidí", ale spíše tím jaké problémy jsou jim předloženy. A protože ty problémy asi nevymizí (migrace nepřestane; vědci neobjeví že lidé za změny klimatu nemohou, černoši z USA nezmizí,...) tak tu to rozdělení společnosti zůstane. Takže já bych neřešil to jak společnost sjednotit (to už podle mne nepůjde), ale jak žít v rozdělené společnosti.

4 0
možnosti
RM

Já si totiž myslím, že i v rozdělené společnosti lze žít, jen si to ta společnost musí uvědomit, smířit se s tím a naopak s tím aktivně pracovat. A pak ani nemusí být křehčí a zranitelnější a nemusí podlehnout ani velmocem a vnitřnímu rozkladu.

Příkladem je mi situace ohledně nástupu komunistických ideálů. Většinou vedla k vyhrocenému sporu, někde k občanské válce a pokud vyhráli komunisti tak pak k následné stagnaci a totalitě. Nicméně ani státy, kde byli komunisti poraženi silou nejsou zrovna vzorovým příkladem. Třeba Pinochet sice Allendeho porazil, ale k nějakém extra smíření to nevedlo, to samé Franco ve Španělsku, Řecká vojenská junta, ...

A je nějaký příklad, kde se to podařilo ustát? Kupodivu je: Izrael. Po válce tam bylo spousta obyvatel, kteří preferovali komunistické ideály (souviselo to s návratem z koncentračních táborů, kde přežili spíše sdílející a s dalšími historickými zkušenostmi) a pak tam byla velká skupina navázaná na USA, která fakt komunismus nechtěla.

Nicméně Izraelci to ustáli a do žádného občanského konfliktu se nedostali. Středově socialistická izraelská vláda akceptovala rozdělení společnosti a pro občany s komunistickými ideály podpořila rozvoj kibuců tj. různých společenství, kde své ideály mohli realizovat. A vznikly fakt různé, od něčeho jako naše JZD až po zcela extrémní varianty, kde byly v podstatě zrušeny rodiny děti byly vychovávány kolektivně, samozřejmě kolektivní vaření člen nemohl vlastnit soukromě ani knihu atd...

A kupodivu se společnost tímto rozdělením stala mnohem silnější, což se ukázalo vzápětí v různých protiarabských válkách, kde kibucy se docela vyznamenaly.

Časem se samozřejmě ukázalo, že dlouhodobě zas tak moc životaschopné nejsou, některé zkrachovaly, některé se transformovaly na akciovky, některé přežívají, některé musela i vláda zasanovat. Nicméně vše bez velkých vnitřních konfliktů, občanských válek, pučů, revolucí atd... relativně v klidu.

3 0
možnosti
RM

Super článek. Teorii grafů mám velmi rád (a používám), ale spíše ji používám z takového toho programátorského hlediska (různé vyhledávací stromy, hledání v nich a jejich indexace, hledání nejkratší cesty, generování bludiště, atd...), ale návaznost na matice (které zas tak rád nemám) jsem neznal a je velmi zajímavá. Určitě se k článku budu vracet.

1 0
možnosti
Foto

Jo, tohle je trochu netradiční disciplína teorie grafů.

Pro běžné hledání si člověk vystačí s implementací grafu pomocí "seznamu sousedů". :-)

0 0
možnosti
JP

Jistě lze vznik sociálních bublin vysvětlovat i zpomalováním toku informací mezi nimi a rychlou interakcí uvnitř nich, což zvyšuje polarozaci. Spíš však vidím sociální bubliny jako “mateřské přístavy” pro skupiny lidí, kteří v době informačního přehlcení hledají “kotvy” svých názorů, aby se neutopili v chaosu volného moře. Protože hledání a budování jistot (které se ovšem občas vyjeví jako iluzorní), je v genech lidí, dříve základní motor pro přežití. V každé věci dnes lze na netu nalézt tolik protichůdných názorů (o covidu ani nemluvě), že aspoň částečné ukotvení je prostě nezbytností. O vrcholech pak jen tolik, že extrémy nemají nikdy masovou základnu (zaplaťpámbů) a jsou spíše charakteristikou vypovídající o svých nositelích než o jejich idejích. O jejich míře rozhledu, tolerance i míře třeba trpělivosti. Jestli to neplyne i z fenoménu videoher, kdy se protivník prostě bleskově “odbouchne” a už je třeba kvačit dál.

A samozřejmě za komunikátory mezi bublinami buďme vděčni, parlamentářů a vyjednávačů není nikdy dost. A že mnohým válkám a krveprolitím zabránili a jako poslové míru byli často popraveni, což byl vždy jen “transparentní” příklad ukončení “diskuse”.

K matykánské matitánské expozici problému samozřejmě pokorně mlčím, žmoulaje zmijovku v předsíni Mistra.

5 0
možnosti
Foto

Ona rychlost toku informací je spíše důsledkem té polarizace. To, co je příčinou vzniku a prohlubování sociálních bublin je složité téma, kterému jsem se v blogu záměrně vyhnul (abych jeho délku dále nenatahoval). Ten aspekt "uvnitř stáda je nejbezpečněji" svou roli určitě hraje.

Taky se začíná schylovat k nové studené válce a bude tedy třeba se rozhodnout pro tu či onu stranu a to je další polarizační faktor. Volání "jdeme za náčelníkem" společnost stmeluje. Ale jakmile je nutno se rozhodnout, zda jdeme za náčelníkem Silným býkem a nebo Rudým medvědem, tak se společnost začne polarizovat.

A v neposlední řadě k té polarizaci přispívá i bezprecedentní ekonomické zásahy posledních 10 let (tj. zhruba od krize 2008) a to hned ve dvou rovinách. Centrální banky napustily do ekonomik masívní objemy natisknutých peněz, ale není úplně jasné, zda se ty peníze dostaly ke koncovým uživatelům úměrně dle jejich ekonomického potenciálu (to samo je zdrojem určitého napětí). Ale hlavně začíná být jasné, že se blíží hodina zúčtování a v takové chvíli obvykle politicky přituhuje. Je to jako když objevím nekonečně vydatný pramen vody - každý si vezme co unese a nikdo se nestará, kolik si vzal někdo jiný. Jakmile ale řeknu, že pramen vydá posledních tisíc kubíků, okamžitě se po sobě všichni začnou dívat, zda si náhodou někdo neodnesl víc než by bylo záhodno.

4 0
možnosti
Foto

Nemám už sílu polemizovat s idealizací minulosti. Ale upozorňuji, že z toho, co psala - i když komunistická - Tvorba v r. 1947 o zavilosti voličů a voleb a v USA a vzájemných pomluvách kandidátů, řešících jejich hříchy do dnes předminulého století, dělá z těch nynějších přímo vzor korektnosti a férovosti.

1 0
možnosti
Foto

Tak to je opravdu netradiční interpretace Perron-Frobeniovy věty :-)

2 0
možnosti
Foto

Perron Frobeniova věta je teda přijata jednohlasně :-)

0 0
možnosti

To jsi mi připomněl Zákon o zachování dluhu, který jsme jednoho večera vymysleli na kolejích.-)

2 0
možnosti

Moc pěkné, aktuální téma. Tak do čtvrtiny článku dobrý, pak jsem se ocitla v bludišti na Strahově:-)

Tomu článku ovšem chybí: koronáč, roušky, Prymula, nařízení. Jinak nepřitáhne pozornost zdejších expertů na vše.

4 0
možnosti
Foto

No jo, taky jsem mohl místo šíření cukru popisovat šíření koronáče.

Ono by to vyšlo na stejno... :-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS