Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IJ

I76v92a63n 51J12i70r77e66š

9. 3. 2021 14:38

Díky za zajímavý článek, jen se hnidopišsky zeptám, nebyl by správnější a logičtější pravopis Vašeho novotvaru matikání?

1 0
možnosti
Foto

To záleží na tom, zda je smyslem těchto článků tykání a nebo tikání.

Matykání je v podstatě pokus matematice tykat (viz první článek) :-)

Jinak si ale myslím, že neformální výraz matyka je pro češtinu vhodnější než doslovně přepsané matika (máme pro to precedens ve slovech rotyka a putyka).

0 0
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, kolik dnešních mladíků si dokáže po pár letech po škole vzpomenout třeba na relativně jednoduché goniometrické funkce. Nedávno jsem si vzpomněl, že jsme ve škole počítali odmocniny, ale také jsem si už postup nevybavil.

1 0
možnosti
Foto

Jo, to nás taky učili, ale ten postup už bych dohromady nedal ani náhodou :-)

0 0
možnosti
FL

Příkladem pokřivené geometrie je náš 4 rozměrný prostoročas. Zakřivený je v důsledku hmoty vesmírných těles, na Zemi zejména Zemí. Jak je zakřivený nám popisují Einsteinovy rovnice. Je zajímavé, že volně padající a letící tělesa se pohybují právě po geodetikách (zhruba řečeno a při zanedbání odporu vzduchu). Takže parabolická trajektorie letícího míče je parabolická (nikoli přímočará), právě v důsledku zakřivení 4D prostoročasu. Za domácí úkol pro čtenáře: Máte vysvětlit JAK JE MOŽNÉ, ŽE TRAJEKTORIE MÍČE JE TAK MOC ZAKŘIVENÁ, když křivost našeho 3D prostoru je prakticky neměřitelná, stejně tak i dilatace času měřeného v různých výškách podél trajektorie je prakticky neměřitelná?

1 0
možnosti
Foto

Díky za komentář. Na OTR se trochu přiživím příště, ale samozřejmě pouze ve vztahu ke geometrii. Fyziku raději dráždit bosou nohou nebudu. :-)

1 0
možnosti
Foto

u takové pohádky bych asi rychle usnul:-)

1 0
možnosti
Foto

Jak říkával jeden můj kolega na koleji: sbírka příkladů je nejlepší ukolébavka :-)

1 0
možnosti
Foto

Zdravím do Holandska. Mimochodem, příště bude zpívat jedna vaše sopranistka :-)

1 0
možnosti

Což o to, pohádka je to pěkná. Jen mě tam matou výrazy jako desátník Dlouhý. Není to maskovaný devátník?

A ten stan Geodetika se koupí kde? Je moc pěkný:-))

Ostatně jako i to ostatní...

1 0
možnosti
Foto

No, oni to vojáci s těma šaržema vůbec mohli udělat jednodušeji: devátník, desátník, jedenáctník, dvanáctník... a pak by člově nemusl dumat zda je major větší šajba než kapitán

Stan je k dostání u hokynáře Riemanna :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.