Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Teď ale vážně.

Skvělé články, poslední se mi líbil nejvíce.

Takovými metaforami by se mohl chlubit i Karel Čapek, to by ovšem musela být jeho Alma mater alespoň v Sokolovské.

Proč vlastně neučíte? To jsou platy učitelů na univerzitách i v zámoří o tolik nižší než ve firmách?

1 0
možnosti
Foto

No, s tím platem to tak hrozný není. Před lety jsem pár let učil a myslím, že při přechodu k firmě byl ten poměr cca 2,5x.

Původně jsem měl v úmyslu se na sklonku kariéry k tomu učení vrátit, abych se mohl s novou generací podělit o spoustu zajímavých poznatků z praktických aplikací matematiky (a ona se teď aplikuje poměrně intenzivně, protože všichni mají kvanta dat a nikdo neví co s nimi). Zatím mému návratu za katedru brání to, že mezitím jsem se zamiloval do parku na jehož okraji bydlím a nechce se mi odtud stěhovat pryč (a na blízku žádná solidní univerzita není). Takže se plácám v jedné místní firmě.

ps. jsem rád že se vám článek líbil - i když jsem ho z důvodu časového presu trochu odfláknul :-)

0 0
možnosti
Foto

hmmm, já vím jen to, že trojuhelník ma tři strany:-)

1 0
možnosti
Foto

ale v Sovětském svazu za Velké vlastenecké války měl trojúhelník až 5 stran

:-)

1 0
možnosti

A když použijeme "správný" poloměr země 6378 (viz. mnemotechnická pomůcka "Šetři se osobo") tak to vyjde zanedbatelné úplně stejně.

Byť by selský rozum mohl napovídat, že na větším poloměru 6378 by to mělo být ještě zanedbatelnější než na menším 6371.

A tím "stejně" samozřejmě myslím úplně stejně, nikoliv jen to, že rozdíl zanedbatelného úhlového defektu pro 6378 a zanedbatelného úhlového defektu pro 6371 je naprosto totálně zanedbatelný, ale to, že to je dokonce úplně čistá nula.

Tedy aspoň doufám, že to tak je, protože je to celé jenom o úhlech a stejně by to mělo dopadnout i na jednotkové kouli ;-).

1 0
možnosti
Foto

To je pravda, ten středový úhel na poloměru nezávisí.

Jinak my jsme se taky učili 6378 (šetři se osle), ale to je poloměr na rovníku. Wikipedia udává jako průměrný poloměr 6371, který je díky zploštění na pólech o něco menší. :-)

0 0
možnosti

Z toho plyne poučení (zejména pro ženy):

Vydáte-li se na křivočarou pastvinu, nechť je ta pastvina hyperbolická a ne sférická. šířka vašeho pasu se pak bude limitně blížit nule i bez korzetu.

Tato poučka by se mohla jmenovat Štoslova věta o pastvinách.

1 0
možnosti

Ač se rozhlížím na všechny strany, vidím jenom samé sférické pastviny, což je dáno jejich výskytem na kopcích. Takže pro zmenšení obvodu(!) pasu nezbývá, než se vrátit k metodě vrtění hlavou při nabízeném jídle, nebo zalézt do nějaké hyperbolické zmoly.

2 0
možnosti
Foto

Nečetl jsem, jen přeletěl, ale okarmoval a zdravím Tě.

1 0
možnosti
Foto

Dík a taky zdravím. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.