Tvrzení chrámu 9 (ženy)

9. 02. 2016 9:09:36
Protože se blíží svátek sv. Valentýna, bude dnes řeč hlavně o ženách. A když o ženách, tak samozřejmě také o přechylování. Koneckonců, pitvat budu opět náš jazyk vezdejší.

Existuje jeden velmi dobrý důvod proč máme instituci soudců. Ani sebeúplnější sbírka paragrafů nedokáže přesně vykolíkovat hranice zákona. Kdyby to dokázala, mohli bychom do právního kadlubu vytesat všechny možné morální normy a pak už by stačilo jen odlévat justiční bábovičky. Jenže život je komplikované bludiště a o unáhlená rozhodnutí, postranní motivy, polehčující okolnosti a skryté vlivy v něm není nouze. Podrobně vypočítávat všechny možné podpřípady daného paragrafu je nepraktické. A tak si lidstvo na cestě k Právu vynalezlo soudní stolici a posadilo na ni obzvlášť uvážlivé a rozšafné osobnosti, které za mírný poplatek zváží jak daný zákon v konkretní situaci aplikovat.

Jazyk je na tom podobně. Bylo by bláhové očekávat, že nám Pravidla dají jednoznačnou odpověď na každé jazykové dilema, která se nám připlete pod pero. Gramatika ani pravopis navíc nejsou žádné absolutní abstrakce. Stejně jako se mění společnost a její pojetí zákonnosti, mění se i jazyk a jeho úzus. Jistě, zdravé jádro jazyka se během jedné generace příliš nezmění. I ten největší lajdák by napsal slovo "nacista" s tvrdým y pouze v případě, že by mu to v úzké malostranské uličce přikázal muž v hnědé bundě. Ale jsou případy, které jsou méně jasné a tam by měli v roli soudců zasuplovat všichni mluvčí daného jazyka.

Krásným příkladem je přechylování cizokrajných ženských příjmení. Oblíbené to téma kavárenských dišputací a blogových přestřelek. Přechylovat nebo nepřechylovat - to je oč tu běží! Serena Williams versus Serena Williamsová, padesáté osmé podání. Ale aby to páni soudci neměli tak jednoduché, tak za každou z obou variant stojí jeden více než pádný důvod (a tím pádem také batallion neústupných příznivců).

Na jedné straně se internacionalisté bijí v hruď, že osobám - a ženám zvlášť - se nemá prznit jméno. Příjmení dámy je posvátné a čeština nemá žádné právo ho komolit. Notabene způsobem, který naznačuje odvozeninu z mužského základu. Hillary má v rodném listu jasně napsáno Clinton a basta fidli. Používáme-li jinou než původní formu, prokazujeme tím nositelce jména nedostatek respektu.

Lehký protiargument: Paris je v češtině Paříž a Genoa Janov a ani Francouzi ani Italové se tím evidentně necítí nijak pohoršeni.

Na straně druhé se tradicionalisté čepýří, že přechylování je pradávným gramatickým nástrojem umožňujícím, aby se ženské příjmení mohlo ve větě chovat přirozeně. Šel jsem na oběd s Anežkou Novák (nebo dokonce Novákem) není to pravé ořechové. A že se tím jméno trochu hláskově načechrá není žádná tragedie. Koneckonců, i mužská jména si při skloňování užijí svůj příděl "komolení" (Novák - Novákem - Novákovi). Napíšou-li v českých novinách, že presidenta Baracka Obamu navštívila britská delegace, neznamená to ještě, že si americký velvyslanec musí začít stěžovat, že jeho president se nejmenuje Baracka Obamu. Zkrátka každá gramatika má své zákonitosti a snažit se cizí jméno zakonzervovat v nesklonné podobě na mě někdy působí zbytečně křečovitě.

Lehký protiargument: Zpěvačka Petra Janů. Ta si se skloňováním svého příjmení taky nemusí moc lámat hlavu.

Sečteno a podtrženo: na obou stranách Přechýlené Barikády najdeme solidní kousek pravdy. A přestože Ústav pro jazyk český se kloní k přechylování, myslím, že v tomto případě bychom břímě finálního soudu mohli ponechat na občanech. Ať si každý zváží sám, který z obou pádných důvodů je mu bližší a do jaké míry.

Ono to rozhodnutí totiž závisí na mnoha faktorech.

Přijde mi, že v prvním pádě se nepřechýlená varianta snese daleko lépe než v pádech ostatních. "Volby vyhrála Hillary Clinton" mi žádnou vyrážku nepřivodí (myslím jazykovou). "Šel jsem na oběd s Hillary Clinton" už mě trochu tahá za uši, protože bych si tam podvědomě rád zaskloňoval a nemůžu. Občas nám v nesnázích pomůže vžitá forma. Z dob komunismu si pamatuji na Margaret Thatcherovou a nepovažuji to za nějakou kromobyčejnou zlotřilost. Prostě jsem si na to zvykl. Na druhé straně přechýlení Agathy Christieové na mě i dnes působí jako zločin v dezorient expresu.

Svou roli hraje i kontext, ve kterém se celé přechylovací drama odehrává. Píšeme-li fejeton pro Věstník úpického svazu politických komentátorů (známý též pod krycím názvem Hospoda Na růžku), tak asi není potřeba si s problémem lámat hlavu. Pokud se ale jedná o text pro webovou stránku ministerstva zahraničí, kde je velká šance, že si jej přečtou i cizinci s částečnou znalostí našeho jazyka, nepřechýlená varianta by se měla vzít v úvahu.

Důležitá je také hlásková struktura jména. Tam, kde připomíná běžná česká slova nemám s přechýlením problém: Hassanová jako Jasanová. Clintonová jako Antonová. Budiž. U jmen exotických na mě ale přechýlení působí trochu jako parodie. Khin Kyiová. Matia Chowdhuryová. Khaleda Ziaová. Susana Chouová. Nyam Tuyaaová. V těchto případech - přestože přechylování celkem fandím - už bych se asi mírně vzpěčil. Roubování českého štěpu na exotický kmen mi připadne poněkud nešťastné - asi jako kombinace Beatrice Vopičková. A což teprve tradičně dlouhá thajská jména... Tam by ta tři písmenka navíc mohla způsobit dopravní zácpu: Kobkarn Wattanavrangkulová.

A přihlédnout bychom měli též k tomu, zda by uvedením nepřechýleného jména mohlo dojít ke zmatení čtenáře. A tím nemám na mysli pouze klasický chyták: "Stone navštívila Roberts". Pokud je první jméno Catherine, tak je asi jasné, že se jedná o ženu a můžeme si klidně lajsnout Catherine Ashton, aniž bychom zapřičinili genderovou neurčitost. Ovšem je-li křestní jméno Rabri a chceme zdůraznit, že se jedná o indickou političku a ne politika, měli bychom nejspíš tasit variantu Rabri Deviová. Samozřejmě, kdo přechylování bytostně nesnáší, může se i nadále uchýlit k popisu: indická politička Rabri Devi.

Nuže, co říci závěrem? Prosekávat přehledné a jasně definované stezky takovou houštinou možností, vyjímek a speciálních pravidel by byl vpravdě sysifovský úkol. Myslím, že i ta nejelitnější lingvistická četa Karlovy University by skončila s přehřátými mačetami. Trocha volnosti by tady autorům určitě prospěla. A ubylo by vyrvaných vlasů.

+++

Datová pitva u Týnce (22. srpna 1423)

Technická poznámka: asi před rokem se mě jeden čtenář zeptal, zda by se statistické údaje daly vycucat také z blogů individuálních bloggerů. V příštím Tvrzení udělám testovací kolo pro takové zpracování (bude se skládat z běžných číselných údajů - průměrná délka slov, frekvence, podíl běžných slov atp - a potom ze slov, které daný blogger používá častěji než ostatní). Jako testovací křečky mám připraveny dva pány a dvě dámy, nicméně pokud si chce někdo nechat vlastní blogy prosvítit statistickou lampou, můžete se přihlásit v diskusi (pokud máte na kontě alespoň 25 blogů, jinak si statistika vyláme zuby).

V dnešní pitvě se nejprve podíváme, zda mají blondýnky i v jazyce zajištěno místo na výsluní. A uvidíme, že mají - a to poměrně drtivě. V první tabulce vidíme relativní četnost (v setinách procent) slovních skupin reprezentujících vlasové typy žen, nejprve ve všech blozích a pak zvlášť v mužských a ženských. Poslední sloupec ukazuje normalizovaný rozdíl mezi muži a ženami. Kategorie "rusovláska" obsahuje i slovo "zrzka" a její varianty.

barva vlasůvšemužiženyrozdíl
blondýna0.1540.1180.255-0.894
rusovláska0.0400.0360.051-0.373
bruneta0.0320.0230.058-1.097
černovláska0.0200.0160.031-0.786

V dalším experimentu se zaměříme na přechylování. Vybral jsem si 12 celkem známých veřejně činných žen ze zahraničí a podíváme se, jak bloggeři v těchto případech nakládají s jejich příjmením. První dva sloupky ukazují počet přechýlených a nepřechýlených variant za poslední dva roky. Procenta pak udávají poměr přechýlených variant ve všech blozích a pak zvlášť v mužských a ženských (pro ty už ale neukazuju absolutní počty, protože by se do tabulky nevešly).

Za filmové herečky jsem pro srovnání přidal do tabulky Sophii Loren. Hvězdy se většinou nepřechylují. A mnohde by to taky bylo o zlomjazyk: Marilyn Monroe, Angelina Jolie atd.

jménonepřechýlenápřechýlená% přech.% přech. (M)% přech. (Ž)
Julia Tymošenko2472496.896.896.9
Valentina Matvijenko13096.8100.96.3
Viviane Reding12295.695.0100.
Dilma Rousseff22793.192.9100.
Margaret Thatcher2915384.085.280.0
Angela Merkel591219078.779.575.4
Catherine Ashton3211077.483.235.3
Victoria Nuland3210276.178.553.8
Condoleezza Rice3611476.084.811.1
Madeleine Albright5312169.576.652.0
Federica Mogherini574544.148.88.3
Sophia Loren11215.425.00.0

Hillary jsem do tabulky nezahrnul, protože její nepřechýlené příjmení Clinton se kryje s příjmením jejího manžela (a na bázi jednotlivých slov se tudíž nedá rozlišit), ale z malého vzorku, který jsem prozkoumal jinou metodou, bych odhadl, že její procento přechýlených variant je někde mezi 95 a 100.

A na závěr něco z jiného soudku: aktualizace dvou grafů z Tvrzení 7, které ukazují, jak se za poslední dva roky vyvíjel blogerský zájem o témata "islám" a "uprchlíci".

Související články:

Tvrzení chrámu 1 (karma)
Tvrzení chrámu 2 (statistika)
Tvrzení chrámu 3 (koření)
Tvrzení chrámu 4 (politika)
Tvrzení chrámu 5 (asociace)
Tvrzení chrámu 6 (tradice)
Tvrzení chrámu 7 (vývoj)
Tvrzení chrámu 8 (imigrace)

Píší blogérky jinak než bloggeři?
Diskutuji - tedy jsem

Autor: Jan Řeháček | úterý 9.2.2016 9:09 | karma článku: 18.84 | přečteno: 459x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.41 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.54 | Přečteno: 512 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.73 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...