Východisko pro Evropu

24. 05. 2017 9:09:09
Zlo není něco, na co bychom si měli zvykat nebo co bychom měli považovat za nedílnou součást života v moderním světě. Zlo bychom v první řadě měli umět pojmenovat a v druhé řadě mu v rámci svých možností čelit.

Albert Einstein kdysi poznamenal: "Svět není nebezpečný kvůli těm, kdo páchají zlo, ale kvůli těm, kdo jim to dovolí".

Za poslední dva roky si připadám trochu jako Bill Murray ve filmu "Na Hromnice o den více". Každých pár měsíců dojde v Evropě k závažnému teroristickému útoku. Politici se následně vezmou za ruce, Brandenburgská brána se nasvítí trikolorou, facebookové účty ověnčí příslušným jesuisem a sledovanost večerních zpráv na okamžik přebije Prostřeno. Po pár týdnech nelíčené rozhořčení utichne, politici rozevřou zaťaté pěsti a život se vrátí do starých kolejí. Až do dalšího útoku, kdy se celá sekvence do puntíku opakuje, jako by byla uzamčená v nějaké bizarní časové smyčce.

A z té se - stejně jako ve zmíněném filmu - dá vyskočit jen jediným způsobem: změnou chování. Pokud ta změna nepřijde, může se stát, že jednoho nepříliš krásného dne evropským matkám dojde trpělivost a pak sundají flinty ze zdí a s čapkovským imperativem "Jdi!" je vrazí do rukou svým nejmladším. A toho dne bych se opravdu nerad dočkal.

Jak mu předejít je bohužel otázka názoru.

Osobně bych v první řadě nezhoršoval situaci. Žádná společnost nemá nekonečnou kapacitu pro vstřebávání jiných kultur. Pokud Evropa vykazuje známky přesycení, navrhl bych nekončící proud uprchlíků a migrantů jednak radikálně omezit a hlavně ještě před vstupem do Evropy diferencovat. Tedy poskytnout přechodný azyl akutně ohroženým, ale umožnit trvalé přistěhování pouze těm, kdo mají předpoklady k úspěšné integraci.

Evropa není Petriho miska na pěstování odlišných kultur. Pokud do ní někdo přijde, aby užíval jejích sociálních vymožeností, logika velí, že by neměl ničit podhoubí, ze kterého tyto vymoženosti vzešly.

Důležitější část úkolu se ale týká přistěhovalců již v Evropě žijících.

Evropané dokázali najít tenkou hranici mezi svobodou slova a zákazem propagace zhoubných ideologií. Fašismus, rasismus, antisemitismus i komunismus byly postupně odsunuty na periferii veřejné diskuse aniž by tím výrazně utrpěla názorová pluralita. A podobně by se měla vytyčit i hranice mezi svobodou náboženského vyznání a podporou extremistických hnutí - i kdyby se na to musela navrhnout zbrusu nová legislativa.

Pokud chcete věřit v toho či onoha Boha ve svém soukromí, máte k tomu plný prostor. Jakmile se ale začnete pokoušet ohýbat veřejný prostor k obrazu Jeho, dostáváte se do politicko-právní roviny a ponesete za to následky. Je smutné, když jsou někteří potenciální teroristé sledováni bezzubou policií až do okamžiku odpálení a je ještě smutnější, když nelze postihnout duchovní radikály, když svým ovečkám podsouvají levné vstupenky do ráje, místo aby jim vštěpovali úctu ke komunitě, ke vzdělání a k práci.

Toho, že si takové řešení vyžádá mnoho let, bych se neobával. Myslím, že většina Evropanů si uvědomuje, že imigrace není černobílé téma a že na obou stranách barikády leží argumenty, které bude potřeba důkladně zvážit. Ale věřím, že emoce by rychle opadly, pokud by EU ukázala, že je schopna nabrat jiný směr - že se chystá své občany chránit a ne je pouze vychovávat k větší uvědomělosti jako nějaký shovívavý strýček.

+++++++++

Tohle všechno je ale pouze první pomocí poraněnému. Až se stav Evropy stabilizuje, nebylo by od věci se zamyslet nad problémem v širším kontextu: jakým způsobem vlastně spravujeme tuto planetu a kde leží naše priority?

Vezměme si třeba Sýrii - klubko znesvářených frakcí a sekt, jehož rozmotání by vydalo na dvě Nobelovky a slavnostní večeři s moučníkem v sídle OSN. A jak je na této planetě zvykem, na každé straně konfliktu se najdou lidé rozumní i nerozumní. Otázka, kterou bychom si měli položit, je zda by nebylo lepší podporovat ty rozumné v jejich snaze se dohodnout, než podporovat ty nerozumné v jejich snaze se vzájemně vyhladit. Ale otáčející se kola zbrojovek spokojeně předou - na té i oné straně - takže nepřátel se nelekejme, na kolaterální ztráty nehleďme.

Často v diskusích slyším, že lidem v Africe je nutno pomoci. A myslím si to také. Ale opravdu jim pomáháme, když naše těžařské společnosti podplatí kdejakého banánového diktátora a příjmy z nerostných zdrojů, které by mohly tvořit základ národního ekonomického bohatství, přesunou do soukromých pokladnic daleko za horami? Ty vytěžené doly, zplundrovaná příroda a minimální možnosti seberealizace mi tedy opravdu jako "pomoc" zrovna nepřipadají.

Já vím, kapitalismus je tu od toho, aby vytvářel zisky a ne, aby někomu pomáhal. Pak si ale musíme rozmyslet, co vlastně jako společnost chceme. Přijde mi absurdní, když se předlužené evropské státy pokouší o jakousi pomoc, zatímco solventní zbrojařské a těžařské koncerny si vesele mastí kapsu.

A takových sekundárních aspektů uprchlické krize je celá řada.

Evropský finanční systém je přetížený a aby dokázal splatit své dluhy, musí neustále růst (viz pákový efekt). Jenže k tomu růstu potřebuje stále nové a nové zákazníky a kde je má pořád brát? A tak se vděční konzumenti dovezou z Afriky a Blízkého východu. Ale spočítal někdo za jakou cenu?

Nebo z jiného soudku - je veřejným tajemstvím, že o některé nízkoplacené pozice není v Evropě zájem. Takový nedostatek se dá vyřešit dvojím způsobem. Buď zvýšíme mzdu tak, aby o ně zájem byl (a tím posuneme celou mzdovou pyramidu nahoru) a nebo dovezeme levnou pracovní sílu odjinud. Z pohledu těch nejbohatších je druhé řešení podstatně výhodnější. O své zisky se nebudou muset dělit s dražší pracovní silou. Z pohledu těch zbývajících 99% už to tak jasné není.

Tento stručný náčrt ukazuje, že problém je o něco zapeklitější než jak se na povrchu jeví. Ale pokud chce Evropa svou budoucnost vyřešit ku prospěchu co nejširšího spektra svých obyvatel, musí o něm začít diskutovat ve všech jeho polohách. A čím otevřeněji, tím lépe - bez zastírání skutečných motivací a bez mlžení politickou korektností. Možná během argumentace padnou nějaká ta ostřejší slova, ale to se stává i v lepších rodinách.

Hlásat, že si na novou realitu musíme zvyknout, a pak po osmadvacáté pověřovat erární tiskové mluvčí procítěným odsouzením "nečekaného" útoku mi přijde daleko horší.

Autor: Jan Řeháček | středa 24.5.2017 9:09 | karma článku: 28.76 | přečteno: 536x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 20.41 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.32 | Přečteno: 632 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 18.73 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...