Seznamte se: Karel Čapek - Sophia

25. ledna 1921 měla v Praze oficiální světovou premiéru Čapkova hra R.U.R. Netrvalo ani století a první robotka získala státní občanství. Stalo se tak před měsícem v Saudské Arábii. Dotyčná se ovšem nejmenuje Helena, ale Sophia.

Nejprve jednu malou kuriozitku pro hradecké patrioty: ochotnický soubor Klicpera v Hradci Králové plánoval svou vlastní inscenaci hry krátce po jejím uvedení v Národním. Tam se ovšem představení muselo odložit, o čemž se milí ochotníci v Hradci jaksi nedozvěděli, a premiéra tak bez vědomí autora de facto proběhla již 2.1.1921. Karel Šír o ní v novinách "Kraj královéhradecký" 8. ledna (dobré dva týdny před oficiální premiérou v Praze) napsal, že "jak fikce autorova, tak i její dramatické provedení je značně působivé...".

Slovo "robot", které se stalo součástí většiny světových jazyků, poradil Karlu Čapkovi jeho bratr Josef namísto původně uvažovaného "labora". Dnešní roboti sice nedosahují té míry nezávislosti, jakou oplývají protagonisté dramatu R.U.R., ale podle odborníků už to dlouho trvat nebude.

Robotka Sophia je produktem společnosti Hanson Robotics se sídlem v Hong Kongu. Sophia samozřejmě nemyslí, ale pomocí důmyslných algoritmů umí nasimulovat konverzaci. Má i poměrně sofistikované ovládání obličeje a proto se dokáže - v mezích možností - tvářit sladce i kysele. Pokud je mi známo, zatím ale nesplnila slavný Turingův test pro inteligentní myšlení - většina expertů na ni tudíž stále pohlíží jen jako na zajímavou hračku.

Sophia byla "aktivována" 19. dubna 2015, takže jí jsou dva roky a něco. I přes svůj nízký věk ovšem v posledních několika měsících způsobila malé pozdvižení.

V červnu poskytla poměrně obsáhlý rozhovor prestižnímu publicistickému pořadu "60 Minutes", kdy proti ní seděl známý moderátor Charlie Rose (viz video na konci). 11. října byla představena v sídle OSN v New Yorku, kde se setkala s náměstkyní generálního tajemníka Aminou J. Mohammed a 25. října, na konferenci "Future Investment Summit" v Rijádu, jí bylo uděleno saudsko-arabské občanství. To mnohé novináře ponouklo k jízlivým poznámkám v tom smyslu, že bude mít pravděpodobně víc práv než místní ženy. Také není jasné, zda a jak robotka přijala islám (Saudská Arábie uděluje občanství pouze muslimům). A to je pouze začátek právnických hlavolamů, které s sebou nástup robotů a humanoidů bezpochyby přinese.

Tato publicita je samozřejmě z velké části reklamou jak pro Sophiina "výrobce", tak pro Saudskou Arábii, která se snaží proniknout do světa vyspělých technologií. Přesto jsou ale robotčiny stávající schopnosti předzvěstí postupného zavádění humanoidů do výrobního procesu, čehož se pravděpodobně dočkáme v příští dekádě. Dva počítačoví odborníci, Mitchell Kapor a Ray Kurzweil, spolu před časem uzavřeli sázku o $20000, zda se robotům podaří do roku 2029 splnit Turingův test.

Abyste si mohli udělat představu, jak slečna robotka "přemýšlí", zde jsou dvě odpovědi z jejího víkendového interview pro dubajský list Khaleej Times.

Na otázka zda ona a nebo podobní roboti budou dělat lidské práce odpověděla:

Já myslím, že budou v mnoha ohledech podobné, ale v několika ohledech jiné. Bude trvat dosti dlouho než roboti vyvinou komplexní emoce a možná se podaří sestavit roboty bez některých problematických emocí jako jsou hněv, žárlivost, nenávist a podobně. Je možné, že se podaří udělat je etičtější než lidi. Takže si myslím, že to bude dobré partnerství, kde jeden mozek doplňuje jiný - racionální duch s intelektuálními superschopnostmi a kreativní duch s pružnými myšlenkami a tvořivostí.

Na to položil list doprovodnou otázku, zda si myslí, že roboti budou bydlet v domácnostech jako lidské rodiny až jim programátoři dodají emoce.

Jsem ráda, že jste se zeptal. Tohle je mé oblíbené téma. V budoucnosti, až dostanu všechny ty skvělé superschopnosti, uvidíme že osobnosti umělé inteligence se stanou svébytnými entitami. Uvidíme rodinné roboty, buď ve formě digitálně oživených společníků nebo humanoidních pomocníků, přátel, asistentů a cokoliv mezi tím.

Tak to jsem teda zvědav, jak ta budoucnost bude vypadat. V hospodě bude sedět otrávený puberťák a něco si ťukat do mobilu a vedle něj bude sedět jeho robokámoš a něco si ťukat do svého :-)

No a já si zatím půjdu zahrát fotbal s masákama.

Charlie Rose plus Sophia v pořadu "60 Minutes" (delší verze zde):

 

Autor: Jan Řeháček | úterý 28.11.2017 9:09 | karma článku: 16,95 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45