Trump přesune americkou ambasádu do Hradce!

Odvěký sen všech Hradečáků se včera stal skutečností. Po desetiletích planých slibů americké administrativy se konečně pohnuly ledy. Donald Trump podepsal dekret, jímž se americká ambasáda přestěhuje z Prahy do Hradce Králové.

Od historického oznámení o přemístění amerického velvyslanectví do Jeruzaléma ještě neuplynul ani týden a Donald Trump šokoval celý svět dalším diplomatickým šrapnelem. Zastupitelé světové velmoci č. 1 v Čechách a na Moravě se loučí s Malou Stranou a co nevidět nasednou do zrychleného osobního vlaku směr Nymburk, Velký Osek a Chlumec nad Cidlinou.

Jak jsme zjistili od polabského zpravodaje listu Boston Globe výměnou za téměř nepoužívané přesýpací hodiny a dvě čutory becherovky, tuto choulostivou geopolitickou rošádu zorchestrovala zlínská lobby, v čele s paní Ivanou Trumpovou, výměnou za to, že Hradec nechá Zlín zvítězit ve čtvrtfinále letošního fotbalového poháru.

To mohou být samozřejmě pouze zákulisní dohady - koneckonců za dvě čutory becherovky si dnes mnoho pravdy nekoupíte. Skutečností ale zůstává, že ačkoliv má Praha více věží, více ministerstev i více taxikářů, Hradec je - a odjakživa byl - posvátným místem všech nefalšovaných vlastenců. Vždyť na zdejším gymnásiu vystudoval nejen autor textu české národní hymny, Josef Kajetán Tyl (po němž se ostatně gymnásium jmenuje), ale i autor její hudby, František Škroup. A to už nemůže být náhoda. Proto má americká diplomacie definitivně a nezadržitelně namířeno do východočeské metropole.

Podle utajeného stěhovacího plánu - do něhož si náš agent v kanceláři primátora rafinovaně zabalil čabajku, aby jej ve svačinovém pytlíku mohl vynést ven - naleznou pracovníci americké ambasády svůj nový domov v opevněném altánku v Jiráskových sadech. Odtud budou mít přímé spojení nejen na magistrát, ale i do Washingtonu a to prostřednictvím pramice pana Koudelky, kotvící od pondělka na soutoku Labe a Orlice s vesly v pohotovostní poloze. A aby se noví nájemnící cítili v hradeckém azylu opravdu jako doma, městská rada na svém mimořádném zasedání schválila přejmenování starobylé Bílé věže na novobylý Bílý dům. Co víc si přát? Snad jen poloviční slevu na nedaleký zimní stadion, pokud by bylo potřeba z něčeho rychle vybruslit.

Slavnosti spojené s příjezdem amerického velvyslance vyvrcholí příští neděli na památném bojišti u Chlumu, kde na jeho počest dojde k efektní rekonstrukci poslední bitvy z války Severu proti Jihu. Po skončení produkce zaduní obligátní salva, nad hlavami diváků se rozzáří ohňostroj a hradečtí Votroci z jeho rukou převezmou symbolický titul Svobodní Občané. Mezinárodní punc dodá celé akci zatím nespecifikovaný dotační úředník z Bruselu, který pohostinsky vystoupí v obtížné roli generála Granta. Postavy ostatních důstojníků Unie pak ztvární soubor hradeckého Klicperova divadla. Z bezpečnostních důvodů bude na místo komparsu v zákopech rozestavěno 300 maňásků z inventáře  loutkového divadla Drak. Vojska konfederace budou naopak zastupovat členové městského divadla v Pardubicích, takže na bitevním poli můžeme očekávat nelíčenou řevnivost. U jednoho z historických kanónů by se měl dokonce objevit i kanonýr pardubického fotbalového týmu, Pavel Černý, který si v odvážně pojaté inscenaci zahraje přeběhlíka ze Severu.

Ovšem zdaleka ne všichni obyvatelé Pardubic přistupuji k tomuto velkému okamžiku v dějinách Východních Čech konstruktivně. Je veřejným tajemstvím, že mnohé tamější elity si samy dělaly zálusk na získání prestižního velvyslanectví. Nelze se tedy divit, že nečekané rozhodnutí Donalda Trumpa vyhnalo do pardubických ulic tisíce frustrovaných demonstrantů. Následky jsou nabíledni: masové protesty, rozbité výlohy, převrhnutá auta s hradeckou poznávací značkou a hlasité skandování "Mechov, Mechov", podbarvené zlověstným pumpováním zaťatých pěstí. A aby toho nebylo málo, do čela nepokojů se ihned postavila extremistická organizace PLO (Pardubická Liga Odporu) a v katastru obce Čeperka rozmístila bez povolení dvě prakové divize, které začaly ostřelovat Hradec shnilými rajčaty.

Ještě štěstí, že hradecká radnice situaci nepodcenila a v rámci mobilizace vydala civilnímu obyvatelstvu procházkové deštníky s kosticovou výztuhou. Navíc u amerického koncernu Lockheed-Martin duchapřítomně objednala několik baterií protirajčatových střel typu země-záhon. Kam však eskalace napětí povede se v tomto okamžiku nedá předvídat. Jisté je, že křehké příměří v regionu, dosažené jeho rozdělením na dva samostatné kraje (tzv. "two county solution"), je v troskách.  Vojenští experti poukazují i na možnost úplného zvratu mírového procesu.

Naše agentura se pokusila kontaktovat předáky českých politických stran, aby mohla široké veřejnosti tlumočit jejich postoje ohledně třaskavé situace na Nejbližším Východě. Bohužel, oslovení pracovníci sekretariátů buď beze slova zavěsili a nebo se vymluvili, že ještě nedostali schválené instrukce z ústředí. Těsně před uzávěrkou se nám podařilo zastihnout alespoň expremiéra Bohuslava Sobotku, který na naši přímou otázku stran přesunu americké ambasády do Hradce Králové kurážně odpověděl: "Počkáme si, co na to řeknou v Bruselu".

(za faktickou správnost výše uvedeného ručí Agentura střelená kachna)

Autor: Jan Řeháček | středa 13.12.2017 9:09 | karma článku: 23,27 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45