Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Půl století bez Hugo Haase

Před 50 lety nás navždy opustila jedna z ikon prvorepublikové kinematografie, vynikající český herec a nezapomenutelný dr. Galén z Čapkovy Bílé nemoci, Hugo Haas. Jeho hluboké lidství prozařuje z jeho postav i přes propast času.

Haasův pohnutý životní příběh je dostatečně známý.

Talentovaný syn židovského obchodníka s obuví, absolvent brněnské konzervatoře, odešel ve svých 23 letech do Prahy a během několika let se vypracoval mezi hereckou špičku tehdy ještě mladé republiky. Po pětiletém angažmá v Divadle na Vinohradech přišla pozvánka z míst nejvyšších. Karel Hugo Hilar ho přijal do činoherního souboru Národního divadla.

Jeho četné filmové role z 30. let jsou díky filmům pro pamětníky dobře známé a proto se v tomto medailonku zaměřím na jeho americké období.

Pro svůj židovský původ byl Haas v pomnichovském vadnutí propuštěn z Národního divadla a v dubnu 1939 se s ženou Bibi vydal přes Paříž a Lisabon do Ameriky, kam dorazil na podzim roku 1940. Během poměrně dlouhé cesty se začal učit anglicky a ještě během války se vypracoval v uznávaného divadelního a filmového herce (v herecké škole Actor Lab si zahrál např. v inscenaci Volpone, v produkci Coronet Theater ztvárnil Barberiniho v Brechtově hře Galileo). Působil také jako mentor a o své herecké zkušenosti se podělil mimo jiné s mladým Gregory Peckem, se kterým si zahrál ve filmu "Days of Glory" (1944).

Role, které Haas v Hollywoodu dostával se samozřejmě nemohly měřit s rolemi, na které byl zvyklý z Prahy. A tak se rozhodl pro poměrně riskantní krok - stal se sám sobě producentem. Něco si vypůjčil od investorů, něco zaplatil z vlastních úspor a v roce 1951 natočil film "Pickup" (volně podle Koptova Hlídače č. 47 - děj je ovšem zasazen do Texasu). Po jeho překvapivem uspěchu zakoupil staré Chaplinovo studio a pokračoval v natáčení filmů, ve kterých se úspěšně zhostil trojrole herec - režisér - producent. Většinou se jednalo o temná  melodramata, ve kterých představoval staršího muže v osidlech mladé energické ženy (jeho "dvorní herečkou" se po Beverly Michaels z "Pickupu" stala Cleo Moore, která si zahrála celkem v sedmi filmech). Po natočení je obvykle prodal velkým studiům, aby se mohl plně věnovat dalšímu projektu.

Protože v těchto filmech nevystupují velká herecká jména, mnohé z nich najdete na YouTube kompletní. Podívat se můžete na Strange Fascination (1952),  One Girl's Confession (1953),  The Other Woman (1954) a dokonce i na jeho poslední Paradise Alley (1962). Jako první ukázku jsem ale vybral již zmíněný "Pickup". Video je sice obrazově i zvukově trochu horší, ale jednak je Koptův příběh v Čechách dostatečně známý a jednak v Haasově profesionální dráze tento film znamenal významný existenční milník. Pokud chcete jen jednu třešinku, mrkněte se na 32:23, kde Haasův hrdina (Jan "Hunky" Horak) zjistí, že ztrácí sluch.

+++++++++

Kromě vlastních filmů si Haas občas zahrál také v hollywoodském mainstreamu. Speciální zmínku zaslouží jeho ztvárnění postavy francouzského generála Paula de Marchanda v trochu netradičním westernu "Fighting Kentuckian". V titulní úloze se blýskl slavný John Wayne a ve vedlejších rolích se objevily další dvě zajímavé osobnosti: známý komik němé éry, Oliver Hardy (je to jeden z mála filmů, kde se musel obejít bez Stana Laurela) a česká krasobruslařka a po naturalizaci americká herečka, Vera Ralston (narozená jako Věra Hrubá v Praze). Film byl později kolorován, ale ve videoklipu z této verze se Hugo Haas jen mihne (ve 4.03 a 4.11). Proto se ve druhé ukázce vrátíme k verzi černobílé a podíváme se, jak je pan Načeradec - tedy pardon, francouzský generál -  představen Johnu Wayneovi (scénku najdete v 7:07).

+++++++++

Hugo Haas si zahrál také v barevném velkofilmu King Solomon's Mines z roku 1950. Ten ale na YouTube celý nenajdete a v upoutávce se Haas objeví jen na chvíli ve 2:02. O Mistra v plných barvách ale ochuzeni nebudeme. Haas si zahrál roli vůdce kočovné společnosti v jedné z episod slavného westernového seriálu 60. let "Bonanza". Pokud si v poslední ukázce najedete na 12:55, uvidíte jak se hlavním hrdinům snaží prodat koně.

+++++++++

(další zajímavé programy v češtině)

Na návštěvě u Hugo Haase (video:dokument 1968)
Český herec Hugo Haas (video:dokument 1989)
Komici na jedničku: Hugo Haas (video:cyklus 2011)

+++++++++

Na stará kolena se Hugo Haas vrátil do Evropy a usadil se ve Vídni, co by z rodného Brna kamenem dohodil. V uvolněné atmosféře 60. let se dokonce podařilo zorganizovat krátkou návštěvu Prahy (1963). Na další navázání zpřetrhaných uměleckých svazků už ale nezbyl čas. Zdraví a dějiny se postavily proti. Po sovětské invazi v srpnu 1968 požádala redakce Svobodného slova několik Čechů v zahraničí, aby poslali těžce zkoušené zemi vzkaz. Hugo Haas ji pozdravil takto:

Ježíš, co bych za to dal, kdybych to věděl, že budoucnost mé nešťastné země bude šťastnější než její minulost! Praotec Čech si vybral ten nejkrásnější kousek světa, ale když on leží všem v cestě! Kéž by tam jednou děti a děti jejich dětí mohly prožít celý svůj beztak krátký život. Bez těžkých otřesů a zklamání, jimiž prošla naše generace za uplynulých padesát let až do dnešních dnů. Vroucnější přání bych neměl.

V dnešní prchavé a neukotvené době klidný a laskavý hlas dr. Galéna schází. Jako v jemném koňaku je v něm vydestilováno charakteristické aroma země ze které vzešel - trpký osud, smysl pro humor, starosti obyčejného člověka i jeho víra v lepší budoucnost.

Autor: Jan Řeháček | sobota 1.12.2018 9:09 | karma článku: 23,79 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 424x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.