Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třicet případů Miloše Zemana

"Nevěř žádné revoluci, které je přes třicet", mohli bychom si říci s klasikem. Jak ukazuje nový seriál ČT, v naší moderní historii je všechno jinak. Podívejme se na ni tedy optikou generál-majora pražské kriminálky, Miloše Zemana.

Episody zachovávají pořadí staršího předrevolučního seriálu o mjr. Janu Zemanovi.

(1990) Smrt u jezera - Parlamentní komise se obrací na policii s žádostí o vyšetření záhadných okolností domnělé smrti studenta Martina Šmída. Případ se dostane na stůl kriminalistického eléva, podporučíka Zemana, a ten se bez okolků pouští do práce. Otevírá odbornou příručku "Dospíváme v majora" a na str. 1 si inkoustovou tužkou zaškrtává heslo: "vyrazit do terénu a ohledat oběť". Když však dorazí na místo činu, zjišťuje, že oběť se vypařila jako ranní mlha nad jezerem. Dodatečné šetření v archívu ministerstva vnitra prokázalo, že StB vypsala v srpnu 1989 interní konkurs na roli "mrtvého brouka" v Čapkově hře "Ze života hmyzu". Soutěž vyhrál agent Zifčák, který jako jediný dokázal ležet 15 minut bez sebemenšího pohnutí a také bez ustavičných dotazů na řídícího staršinu, zda je možno si odskočit pro vlašák.

(1991) Vyznavači ohně - Mladá demokracie je vystavena prvním zkouškám. V Hostivaři dochází k drobným sabotážím soukromníků. Tu se ve výfuku zásobovacího vozidla objeví brambora, tu se z tlampačů v blízkosti soukromých provozoven line na plné pecky píseň "Dobrý den majore Gagarine". V šest hodin ráno! Zeman vyjíždí na pražskou periferii a objevuje zastrčenou kůlnu s bednou brambor a několika starými elpíčky. Na stěnách visí znak tajemné organizace: rozevřená kniha s vlajkou a nad ní plápolající oheň. Dva týmy specialistů se střídají ve sledování podezřelého objektu a za pár dní je jasno. Záškodnickou činnost má na svědomí pionýrská skupina Pavlika Morozova.

(1992) Loupež sladkého "i" - Po dlouhých tahanicích o název společného státu se politický konsensus ustálil na variantě: "Česko i Slovensko". Neznámý pachatel ale slučovací spojku "i" z vývěsního štítu federálního shromáždění ukradl a poslanci ráno nalezli oddělené "Česko" a "Slovensko" v troskách pod budovou. Poručík Zeman napne na skřipec oba hlavní podezřelé, Václava Klause a Vladimíra Mečiara, a fakt za faktem z nich vytáhne skutečné motivy činu. Redakce Mladé Fronty Dnes začala s předstihem sbírat íčka.

(1993) Rubínové kříže - V rámci dělení federálního majetku je na Slovensko vypraven zvláštní vlak se zásilkou dvouramenných křížů posázených rubíny. V Jablunkovském tunelu během průjezdu zhasne světlo a v nastalém chaosu je přepravní kontejner vytunelován. Pozornému Zemanovi neunikne skutečnost, že světlo nevypadlo samo o sobě - na vypínači je otisk tenisové rukavice. Po návratu do Prahy sepíše článek do Technického magazínu nadepsaný "Zhasnutím světel kapitalismus nevzniká". Bohužel, objevný esej nebyl nikdy publikován. Podle svědectví šéfredaktora zmizel za záhadných okolností v potrubní poště.

(1994) Hon na lišku - V zemi zuří divoká privatizace, čachruje se s lehkými topnými oleji a kdo nemá Harvardské fondy, jako by nebyl. Nadporučík Zeman posiluje skupinu hospodářské kriminality a dostává za úkol sledovat transakce Viktora Koženého. Protřelý podnikatel se ovšem nenechá zahnat do kouta a rozhazuje své sítě v dalekém Azerbajdžánu. V divoké honičce po hřebenech Kavkazu tahá dýchavičný Zeman za kratší konec provazu a po dvaceti minutách žádá o kuřáckou přestávku. Kožený mizí za skalní výspou a Zeman hned druhý den nastupuje  na rekondiční program v malebném městečku Vladikavkaz.

(1995) Bestie - V září získává unikající Kožený irské občanství a Zeman se v převlečení za Leprikóna vydává inkognito do Dublinu. Kožený svolí k tajné schůzce v irské hospodě O'Donoghues a narychlo přilétá z Baham. Zeman je však vybaven tradiční zbraní českého četnictva - Cimrmanovými gumovými hadičkami - a Kožený s nepříjemným pocitem vlhkosti v botách prozrazuje, že všechny cenné papíry drobných akcionářů sežral bernardýn Psobotka. Zeman nelení a ve smíchovském antikvariátu si objednává vázané vydání Psa Baskervillského. Zatímco Viktor Kožený si na Bahamách v poklidu srká svou Piňu Koládu, Zeman přendá lulku v ústech a neohroženě sleduje stopu zlotřilé šelmy. Kupónožravé psisko je s velkou slávou dopadeno v průhonickém vřesovišti a odsouzeno k 20 letům v nápravně výchovné boudě se zvýšenou ostrahou.

(1996) Mědirytina - Samostatná hokejová reprezentace získává svůj první titul ve Vídni a následuje "zázračná" šňůra šesti šampionátů, ze kterých hokejisté vždy přivezli medaile. Kapitán Zeman systematicky zkoumá obdržené diplomy pod lupou a všimne si drobného, ale opakujícího se kazu pod razítkem IIHF. Buď měl sekretář svazu škytavku a nebo jsou ocenění padělaná! Razie ve Sportovní hale přináší své plody v podobě měděné matrice, které český hokej vděčí za svou nejslavnější éru.

(1997) Strach - President Havel si chystá svůj slavný projev v Rudolfinu a pověřuje Zemana, aby zjistil, odkud se v zemi bere "blbá nálada". Zeman neúnavně objíždí specialisty na deprese a vyslýchá stovky zklamaných duší. Jeho verdikt překvapí i psychology. Za "blbou náladou" stojí obavy, že naše fotbalová reprezentace nepostoupí přes Jugoslávii na MS. Major Zeman se projeví jako patriot a nad rámec svých pracovních povinností organizuje tzv. "sarajevský atentát", jehož cílem je "odstřelit" jugoslávského trenéra. V napínavém thrilleru na hranici pokutového území se ukazuje, jak je důležité míti Pilipa. Světaznalý politik přihrává Zemanovi ukázkový corpus delicti a jugoslávský trenér musí zaplatit tučnou pokutu: v jeho nominaci se objevili dva neexistující záložníci - Lájos Bács a Radjiv Sinha.

(1998) Loď do Hamburku - Českošvýcarský podnikatel Vízek se snaží získat politický vliv a nabízí sociální demokracii cenné zákulisní informace a dar v hodnotě několika set milionů. Zeman nasedá na loď do Hamburku a vydává se nabídku prošetřit. Drážďanská policie mu kolegiálně poskytne speciálně vycvičeného služebního ratlíka, který si pro svou zatvrzelost a přívalovou štěkavost brzy vyslouží přezdívku "německý ovčáček".  Hned druhého dne větřící psík seskakuje z lodi a výjezdovka se vydává po zachycené stopě na jih. V městečku Bamberg zahlédne pana podnikatele v opravně ozubených koleček a za několik hodin už si Zeman skládá delikátní dokumenty do úhledného komínku. V Praze se tzv. "bamberský kufřík" stane mediálni hvězdou roku a talentovaný voříšek je za své zásluhy povýšen do hodnosti "foxteriér v záloze".

(1999) Vrah se skrývá v poli - V srpnu propuká Aféra Štiřín, jejíž šlahouny prorůstají až do nejvyšších vládních míst. Neznámý pachatel se evidentně pokusil zabít dvě mouchy jednou ranou - dosáhnout odvolání ředitele zámku Vladimíra Hrubého a získat kompromitující materiály na exministra Josefa Zieleniece. Podplukovník Zeman je pověřen vyšetřením dvojnásobné hmyzovraždy a po soudní pitvě obou much dospívá k překvapivému závěru. Za jejich vraždou stojí elektromagnetické pole. Obě oběti byly zákeřně vlákány do světelného lapače hmyzu, ukrytého za keřem v zámeckém parku, a bleskově usmrceny elektrickou mřížkou.

(2000) Křížová cesta - Zemi zachvátila panika Y2K. Nikdo neví jak odolné jsou počítačové systémy vůči změně tisíciletí a Zeman vyšetřuje, kdo za trestuhodným selháním stojí. Poté co zjistí, že číslování roků je odvozeno z křesťanského kalendáře, pozve si ke křížovému výslechu faráře Dominika Velebného. Jeho výpověď jednoznačně identifikuje hlavního podezřelého. Pro trestný čin "ohrožení z nedbalosti" je vydán zatykač na zhruba třiatřicetiletého muže blízkovýchodního původu. Podle očitých svědků se pohybuje v sandálech, nosí hustý plnovous a nad hlavou má svatozář. Zda svá kázání kóduje pomocí 8 nebo 16 bitů však ví jen Bůh.

(2001) Kleště - Pracovníci televize se dostávají do sevření horkých politických kleští. O vliv na Kavčích horách soupeří dvě skupiny spjaté s havlovskou Čtyřkoalicí a oposmluvním Kočkopsem. Oficiálních zpráv se ujímá Jana Bobošíková a v senzační reportáži oznamuje, že v Krušných horách byla nalezena mohutná ložiska ovaru. Vzbouřenci nález zpochybňují a Zeman se rozkošnicky chápe příležitosti. "Je-li v okolí 50 km od Klínovce byť jen jediné kolínko ovaru, určitě ho vyčmuchám". Po dvou dnech se ale vrací s prázdnou kabelou, byť s tváří krvavě rozškrábanou od jehličí. Bobošíková je odvolána pro šíření Fake News, kleště se rozevírají a krize v ČT je zažehnána.

(2002) Romance o nenápadné paní - V červenci usedá do ministerského křesla Petra Buzková a okamžitě požaduje došetření Aféry Olovo. Zeman celou vahou svého úřadu popírá, že by se ji špičky ČSSD pokoušely zkompromitovat a jeho mluvčí celou akci zlehčuje: "Volovo sem, volovo tam". Buzková ovšem na záznamu slyší zřetelné "Vulvo sem, vulvo tam" a požaduje vysvětlení. Zaskočený Zeman kostrbatě dodává, že ve zmíněné akci se jednalo pouze o snížení podílu volovnatých látek v benzínu přimícháváním řepkového oleje. Celá episoda končí ikonickou scénou, v níž Zeman zastaví u řepkového pole, přehlédne laskavým pohledem své lány nejmilejší a zvolá: "Tady je volovo".

(2003) Konec velké šance - Zeman poprvé kandiduje na policejního presidenta - s výsledkem nedostatečným. Po neúspěšné kampani se stáhne do exilu na Vysočině a věnuje se drobným zločinům. Podaří se mu vyřešit jak případ nedojedené svačiny, ukradené o polední pauze ze skříňky v kravíně, tak případ zhrzené milenky traktoristy Franty, alias Casanovy, která za bílého dne obtáhla jeho nový Zetor okovanou kozačkou. Ani v této druhořadé roli ale neztrácí smysl pro profesionalitu. Když mu z Prahy naznačí, že někdo se ve žďárských kopcích ilegálně ozbrojuje, vyráží do lesa a poctivě ohmatává stará dubiska, zda u sebe nemají střelnou zbraň. Krajem se pak šíří zvěsti, že předčasně penzionovaný policista z neznámého důvodu objímá stromy.

(2004) Kvadratura ženy - V záři reflektorů umělého osvětlení se ocitá úplatkářská fotbalová aféra "Ivánku, kamaráde". Zeman volá do Prahy, že v pozadí stojí žena s královským jménem Victoria a že o tom brzy podá důkazy. "Cherchez la femme", vysvětluje opařeným kolegům na druhé straně aparátu. A je nutno přiznat, že i přes svou geografickou indispozici se téměř trefil. Cílem spiknutí bylo rozdělení Viktorie Žižkov mezi čtveřici intrikánů. Svůj zájem o klub dokonce projevil i čerstvý majitel londýnské Chelsea, byť velmi diskrétně: "Volal mi Roman - A co chtěl? - Nic - A cos mu řek? - Nic". Tady už hrozí mezinárodní skandál. Trubte na poplach! Zeman si natahuje sváteční holínky Adidas, ze stěny sundává bytelný podběrák a vlastníma rukama zabraňuje úniku kapříků do Premier League. Celý fotbalový svět mu tleská. Britský list The Guardian se dotazuje, zda je příbuzensky spjat s trenérem Zdeňkem Zemanem. Královská tajná služba Victoria's Secret mu uděluje Podvazkový řád.

(2005) Dáma s erbem -  V zimě jsou vosí hnízda na Vysočině opuštěná a Zeman nemá do čeho píchnout. Nabarví svůj starý volební autobus na oranžovo a vyrazí na výlet po Ukrajině. Obyvatelé chudého Zakarpatska autobus nadšeně vítají, domnívajíce se, že přiváží pomeranče. Za Lvovem Zeman nabírá noblesně oděnou stopařku vybraných mravů, která zoufale hledá své místo ve společnosti. "Nechci se chlubit, ale mám v oboru pátrání nezanedbatelné zkušenosti", ujišťuje dlouhovlasou šlechtičnu Zeman a jeho spanilá jízda po Ukrajině se stává fenoménem. Když dorazí do Kyjeva, lidé tvoří špalíry a se slzami v očích na oranžový autobus mávají. "Tady, tady, zastavte!", vyhrkne půvabná stopařka, když dorazí na hlavní náměstí. Ve dveřích se naposled otočí a pošle Zemanovi vzdušný polibek: "A kdybyste někdy něco potřeboval, ptejte se na Julii Tymošenkovou".

(2006) Prokleté dědictví - Několik dní před volbami prosakuje do médií třaskavá Kubiceho zpráva o pronikání mafie do státní správy. Neblahé dědictví divokého západu 90. let se vrací jako bumerang a s ním i přízraky kmotrů, loutkovodičů a šedých eminencí. Mocenské nitky vedou z rukou desperátů až ke špičkám vládnoucí ČSSD. Premiér Paroubek se proti insinuacím ohrazuje, mluví o  předvolební machinaci a poukazuje na fakt, že zpráva není řádně notářsky ověřena. Zvěsti o nastalém chaosu dolehnou až na Vysočinu a Zeman neztrácí ani vteřinu. Osedlá svého věrného koně Koněva a s oběma kolty proklatě nízko u pasu ujíždí k Umětelům. Poté co zprávu rozstřílí na cimpr campr, sejme s hlavy svůj starý Stetson a kyne jásajícím davům: "Kde střílí konzument Becherovy limonády, netřeba volat notáře".

(2007) Bílé linky - Plukovník Zeman dostává novou kancelář s Internetovým připojením a je možnostmi virtuálního světa okouzlen. Při vyšetřování financí lidoveckého předsedy Čunka už ani nevyjíždí do terénu, a jen si chladnokrevně zapisuje, co se šušká mezi lidmi. Jeho avatar při tom nehne ani brvou. V Topolánkově vládě ale nesedí žádní nazdárkové. Všechny citlivé informace na webových stránkách jsou poutány pomocí bílých linků na bílém pozadí a kdo o nich neví, nenajde je. Policejní IT tým tápe. Zeman však korupční podhoubí rozkrývá a Čunek je donucen k resignaci. Na reportérovu otázku, jak bílé linky objevil, Zeman skromně odpovídá: "Používám příkazovou řádku MS DOS a ta má černé pozadí".

(2008) Třetí housle - V privatizační tahanici kolem bytů OKD mezi státem a podnikatelem Bakalou hrají nájemníci až třetí housle. Nadplukovník Zeman přijíždí do Ostravy, aby zjistil, kdo vlastně ve sporu hraje housle první nebo alespoň druhé. Trpělivě rozplétá řetězce transakcí, brodí se strukturou dceřinných firem a větu za větou luští význam vládních dokumentů. Po 10 dnech je nalezen v bezvědomí pod půlmetrovou vrstvou papíru a je odvezen do nemocnice v Porubě. Případ dosud není uzavřen.

(2009) Modrá světla - "Rozmohl se nám tady takový nešvar", hřímá brigádní generál Zeman z policejní tribuny. "Mnozí občané komunikují s představiteli prostřednictvím vajíček středního doletu". Policie je naprosto bezradná - zkoumá žloutek, zkoumá bílek, ze skořápek snímá otisky prstů i pařátů, ale politickou sílu stojící za svérázným lidovým protestem ne a ne najít. Zoufalí politici skupují protibalistické deštníky. Grémium ČSSD varuje: "Z našich ostřílených kozáků si nikdo smaženici dělat nebude". Zeman prochází v civilu davem a všimne si, že z dodávky naložené platy vajec se line slabounké modré světlo. Pohotově zařídí odposlechy slepic v nedaleké drůbežárně a viník je brzy usvědčen. Za vajíčkiádou stojí ODS.

(2010) Pán ze Salcburku - Generál-major Zeman je pověřen vyšetřením neúspěchu SPOZ v parlamentních volbách. Středobodem jeho zájmu se stává hlavní kopie projevu, ve kterém měly být srozumitelně vysvětleny základní teze nové a revoluční cesty k celonárodní prosperitě. Magnetofonová páska byla sice úspěšně zkopírována do všech regionálních organizací, ale její přehrání naznačilo fundamentální problém. Záznam neobsahoval brilantně promyšlený politický šrapnel, ale nepříliš výrazné provedení Mozartovy Symfonie č. 39 Es dur.

(2011) Tatranské pastorále - K nejobtížnějším případům Zemanovy kariéry patřilo záhadné zmizení ceremoniálního pera během presidentské návštěvy v Chile. Pachatel po sobě dokonale zametl všechny stopy. Zeman se proto rozhodne přikročit k rekonstrukci trestného činu. Aby nemusel plýtvat veřejnými penězi na přesun náročné rekonstrukční techniky k úpatí And, provede ji ve Starém Smokovci. Trpělivá mravenčí práce týmu expertů přinese zasloužené ovoce. Téměř smazaná zvuková stopa obsahuje povzdechnutí "To pero má strašně falešnou náplň" a v Zemanově hlavě zabliká žárovička. Ozdobné pisátko zcizil Václav Klaus.

(2012) Šťastný a veselý -  O velikonocích narazí generál-poručík Zeman v parlamentních kuloárech na Davida Ratha. "Já jsem hejtman", představí se Rath. "A koho hejtujete", pokusí se Zeman o žert.  "Vůbec nikoho, naopak - letošní velikonoce budu mimořádně štastný a veselý", usměje se potutelně Rath. "Co má ten chlap za lubem", přemýšlí Zeman a rozhodne se šťastného a veselého politika sledovat. Objednává služební ponorku a z hostivického rybníčku monitoruje periskopem aktivity podezřelého. "Na podvodníky číhám vždy pod vodou", vysvětluje svou taktiku. Během první služby se nic zvláštního nestalo (zapletení lodního šroubu do žabince zde působí pouze jako humorná vložka). Během druhé zpozoruje vábně vyhlížející krabici od vína. Kdo by po celodenní špiclšichtě nedostal chuť? "Vy musíte být zadobře se Svazem pěstitelů hroznů", dohoní Zeman hejtmana a plácne ho do zad tak bodře, až se víko od krabice poroučí do pangejtu. Rath zalapá po dechu. "No, vlastně spíš se Svazem pěstitelů melounů", hlesne provinile a cudně sklopí zrak.

(2013) Klauni - Zeman se konečně dočká svých 15 minut slávy. Je zvolen policejním presidentem a z titulu této funkce je mu svěřena ostraha korunovačních klenotů vystavených na Pražském hradě. K slavnostnímu aktu se dostaví celá Zemanova kancelář ve slavnostním úboru a s červenými nosy na gumičkách. V sále jsou však i zakuklení eurohujeři, kteří mají na symboly české státnosti zálusk. Zeman zkušeně přenáší váhu z jedné nohy na druhou a kompletně jim zakrývá výhled. Odborníci žasnou a diváci se diví. Ve svižně napsaném scénáři zaujme věta: "President se tak divně kýval".

(2014) Štvanice - Zemanův tým je na stáži v Petrohradě a vyšetřuje krádež kuřete v obchodním domě Nachodka. Všechny stopy vedou ke skupině Pussy Riot. V rozhlasovém interview po úspěšně provedené operaci Zeman na plnou hubu oznámí posluchačům, ve které části ženské anatomie se kradené kuře nalézalo. Obyvatelstvu poklesne čelist a média spustí halasný protest proti obhroublému výrazivu páně presidentova. Zeman je pod tlakem a snaží se zjistit, odkud vítr fouká. Po nocích obchází pražské kavárny a odlévá stopy návštěvníků do sádry. Zatímco jazykové pseudoelity spí spánkem spravedlivých, neúnavný kriminalista horečnatě listuje atlasem psovitých šelem. Jeho důslednost je po zásluze odměněna. Za štvavou kampaní stojí novinářské hyeny.

(2015) Studna - V září je po mnoha letech uveden do zkušebního provozu tunel Blanka. Zeman vyšetřuje prodlevy na stavbě a zjistí, že v původním zadání projektu stojí "výkop studny". Všechny kutací práce tudíž probíhaly ve směru vertikálním. Teprve když je náklon razícího štítu přeštelován do směru horizontálního, stavba začne odsýpat a je během několika měsíců úspěšně dokončena. Zbývá vymezit politickou odpovědnost za toto nedopatření. Zeman se nechá spustit do jedné z původních štol, jako Jura se protáhne za výztuží a s uchem přitisknutým na obnažené skále naslouchá neklidnému tepu pražského podsvětí. Jeho posudek je nekompromisní - diagnóza MZTK (může za to Kalousek).

(2016) Rukojmí v Bella Vista - Rozjíždí se vyšetřování podezřelých dotací v kauze Čapí hnízdo. Ve snaze zajistit výpovědi korunních svědků si Zeman do neprůstřelného batohu sbalí pyžamo, nasedá do letadélka Káněte a nenápadně sleduje odlétající čápy při jejich cestě na jih.  Za několik dní dorazí do chilského městečka Bella Vista, kde je zajat skupinou místních "bandidos". Jejich velitel, Pedro Drahos Paprikos, požaduje horentní výkupné - deset pečených volů, dva vagóny houskových knedlíků plus navrácení ukradeného ceremoniálního pera. Vysílený a dezorientovaný Zeman není schopen tlumočit požadavky svých věznitelů a do připraveného radiomikrofonu jen monotonně drmolí: čapí-čapí-čapí-čapí-ča... Novinářské hyeny v Praze pozorně naslouchají.

(2017) Poselství z neznámé země - V době vrcholící imigrační krize přichází zpráva, že na hranicích stojí neoznačený kamión, z jehož vnitřku se ozývají škrábavé zvuky. "Tak už jsou tady", zvolá Zeman a do igelitové tašky si narychlo sbalí konvičku s prasečím vývarem. "Nebojte se, já vás nedám", zahledí se z okna své kanceláře do české kotliny a za pár hodin už je u Břeclavi. S hůlčičkou v jedné ruce a s igelitkou v druhé se vlastním tělem postaví do cesty mnohem těžšímu vozidlu. Kamion popojede doprava, Zeman udělá pár kroků vpravo. Kamion najede vlevo, Zeman ukročí doleva. Muž v kožené bundě nesmí projet! Po půlhodině vysilujícího tance na asfaltu se kamion otáčí a z Vídně telefonuje do Pekingu, aby si přijeli pro nedoručitelnou Pandu. Následuje závěrečný záběr na Zemana, jak skloněn nad pracovním stolem píše omluvný dopis.

(2018) Mimikry - V posledním ročníku Českého slavíka dojde k podivnému sčítání hlasů pro skupinu Ortel. Pokrokově smýšlející část veřejnosti nepochybuje, že za pokusem o zfalšování výsledků stojí Putin. Zeman dostane zadání toto nepodložené tvrzení vyvrátit. Na hlavu si narazí opelichanou ušanku, přes rameno přehodí balalajku a takto maskován obchází pod okny ruské ambasády a pečlivě si zapisuje program rozhlasových stanic. Ve foyeur ho přemůže profesionální instinkt a kopne do sebe boršč a dva stakany vodky - co kdyby byly říznuté nepovolenými dopingovými látkami. Teprve v šatně nalézá kýžený důkaz - všude samý kabát! Z hlavního sálu sem doléhá diskuse o krycích jménech ruských agentů, ale Zeman už se nepozorovaně motá k východu. Jeho mise je splněna. Ve vrátnici ještě pokyne ukazováčkem a lišácky mrkne na vrátného: "boršč je nejedlý".

(2019) Růže pro Zemana - V létě kulminuje obchodní válka mezi Čínou a USA. Celní kočkování hrozí přerůst v ozbrojený konflikt. Do Prahy přijíždí dvojitý agent Johnny Ping Pong a zamyká se v kanceláři ministra kultury. Pokud se ministr dostaví do práce a agenta objeví, dojde k vyzrazeni utajovaných skutečností a křehká rovnováha mezi velmocemi se zřítí do propasti války. Zeman se diplomaticky zasazuje o odvolání stávajícího ministra a obětavě blokuje uvedení jakékoliv další osoby do zamknutého úřadu. Zatímco političtí komentátoři spekulují, proč je problém vyměnit ministra kultury, několik málo vyvolených tuší, že na Zemanových bedrech spočívá tíha světového míru. Po třech měsících se znepřátelené strany dohodnou na příměří a do úřadu je s velkou úlevou vpuštěn nový ministr. Agent Johnny Ping Pong si u Karlova mostu otvírá krámek se špiónskými hodinkami a Zeman se vrací na Vysočinu. U jeho chalupy zazvoní elegantní dáma s kyticí růží a představí se jako Mata Hari. "No ale... jak já bych... to jste si nemusela dělat škodu, paní Hariová", koktá rozpačitě Zeman. Mata ho lehce obejme a do ouška mu pošeptá: "Já je nekupovala. Našla jsem je loni v koši na Národní - to je k nevíře, co vy Češi všechno nevyhodíte". Pak vklouzne do svého Mercedesu a odjíždí po dálnici směrem na Terst, aby chytla poslední lod do Malangu.

+++++++++

(za faktickou správnost výše uvedeného ručí Agentura střelená kachna)

Autor: Jan Řeháček | neděle 17.11.2019 9:09 | karma článku: 24,25 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,66 | Přečteno: 420x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,15 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 322x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,90 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 17,24 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Politické školení mužstva: Pyšná princezna

Roto končit! Pozor! (vejde útvarový politruk) Soudruzi vojáci, kapitál se potácí. Ale sám se nám na smetiště dějin nevypotácí. My mu musíme co, soudruzi? No? Nikdo? No, my mu musíme pomoci, vy hlavy hovězí!

31.12.2023 v 9:09 | Karma: 25,82 | Přečteno: 909x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Ten podzim se nám hezky vybarvil

Každý podzim je v našem parku trochu jiný. Stromy, které by loni přešminkovaly i šestnáctku před prvním rande, jsou letos pobledlé jako Rusalka. A ty, které se zprvu barevně upejpaly, se najednou utrhly z řetězu. Jak řezníkův pes.

9.12.2023 v 9:09 | Karma: 19,07 | Přečteno: 323x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Paroháčů je letos dost

Srnka je v našem parku jako houska na krámě. Zato setkání s jelenem si člověk musí považovat. Letos jsem ale náhodou objevil, kde se srocují: na záložním travnatém parkovišti, kterému se říká Gil's Hill, těsně před západem slunce.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 19,30 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Chřadnoucí prales - pod vodou i nad ní

O korálovém útesu se říká, že je to "dešťový prales" oceánu. Biodiversita, kterou reprezentuje je ohromující. Totéž platí i o jeho suchozemském ekvivalentu. Bohužel, oba ekologické systémy se dostávají na seznam ohrožených druhů.

27.10.2023 v 9:09 | Karma: 14,26 | Přečteno: 261x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Řeháček

Letní kvítí

Primární sezónou květů je sice jaro, ale ani léto není v našem parku z pohledu barev úplná nuda. Tady je malá fotovonička složená z příspěvků místní flory. Aneb kdo nekvete s námi, kvete proti nám.

9.10.2023 v 9:09 | Karma: 17,88 | Přečteno: 191x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Plody léta

Léto je časem zrání a ani v našem parku tomu není jinak. Zajímavé plody nabízí říše rostlinná i živočišná. Tady je malý průřez letošní nabídkou: asijské maliny, kuriózní houby a malí mývalové. Ceny jsou mírné: léto létá zdarma.

9.9.2023 v 9:09 | Karma: 16,17 | Přečteno: 308x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Kvetoucí fuga (Beethoven)

V Beethovenově Misse Solemnis nalezneme spoustu skrytých drahokamů, které zde leží prakticky nepovšimnuty, protože celková hudební struktura této Mše je na první poslech naprosto neprůstřelná. Jedním z nich je fuga v závěru Creda.

27.8.2023 v 9:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Jan Řeháček

Sovy a supi

V našem parku také poletuje spousta zajímavých ptáků. Tak jsem jich pár vyfotil. Sovy jsou sice nočními živočichy, ale na jaře se občas dají zastihnout i za denního světla. A za pár šupů k nim přihodím ještě pár supů. Ať nežeru.

9.8.2023 v 9:09 | Karma: 20,92 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Vlčí západy

Při procházkách naším parkem občas fotím západy slunce z vyvýšeného travnatého parkoviště zvaného Gil's Hill. Říkám jim Vlčí západy. Jednak proto, že mají zhusta barvu vlčích máků a jednak proto, že náš park se jmenuje Vlčí past.

9.7.2023 v 9:09 | Karma: 16,96 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Za devatero fotkami: Malebné peklo

Já to tušil, že jednou skončím v pekle. Jen jsem si představoval, že vstup bude mít z nějaké islandské sopky. Houbeles! Jeho vchod se nalézá poblíž vesničky Medkovy Kopce nedaleko Hlinska. "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate".

21.6.2023 v 9:09 | Karma: 19,13 | Přečteno: 368x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Sedm divů jara

Po dlouhém barevném půstu zimní šedi působí návrat jarní kavalerie jako zjevení. V našem parku v tomto období kvete několik dřevin, s jejichž uměleckými kreacemi bych vás v tomto blogu rád seznámil. Matička příroda dokáže kouzlit.

9.6.2023 v 9:09 | Karma: 16,12 | Přečteno: 233x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

strž

V dnešním pokračování poetického cyklu "Bez básně a Hany" se nedozvíme jakou krevní skupinu mají nejraději novozélandští upíři a zda je tuna pampeliškového chmýří těžší než sbírka maturitních příkladů z matematiky.

29.5.2023 v 9:09 | Karma: 14,28 | Přečteno: 296x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Řeháček

Devět zastavení času

Příroda se mění pomalu, ale jistě. Den ze dne nic nepostřehnete, ale když se na známá místa vrátíte za pár týdnů, naleznete desítky drobných změn. Tak jsem se na třech místech našeho parku devětkrát zastavil, abych je zachytil.

9.5.2023 v 9:09 | Karma: 16,36 | Přečteno: 295x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Cesta do hlubin duše (Beethoven)

Lidská duše je odvěkou hádankou, na které si vylámaly zuby celé generace psychologů, teologů a filosofů. Tajuplný komplex uvnitř každého z nás. Pro mne je definicí lidské duše Beethovenův 14. smyčcový kvartet cis moll, op. 131.

30.4.2023 v 9:09 | Karma: 14,42 | Přečteno: 289x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.