Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vytrvale překládám věty obsahující nepřiměřené množství anglicismů do češtiny.

.

Překvapuje mne, že některá jména a výrazy jsou schopny zvětšit i něco jiného, než tlak. .-))

0 0
možnosti
Foto

J45a18n86a 98M13a82j79o29v77á

10. 12. 2015 22:21

hm, takže nenávist je karmotvůrnější než láska....chjo.

1 0
možnosti
Foto

Bohužel. Ale je to částečně proto, že nenávist je o něco ideologičtější než láska a na to karma slyší...

1 0
možnosti
Foto

Za až téměř romantický vzkaz považuji to, že láska vzrostla více než kapitalismus. 

Jinak postřeh o rostoucí karmě na všechno je velmi zajímací. Čím to, čím? Já mám třeba dojem, že se na svět rodí méně blogů než před novým systémem. Co na to tvoje čísla? Třeba je počet čtenářů konstantní a karmu rozdávají mezi menší počet blogů, o to však intenzivněji;-).

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že láska se trochu "svezla" na momentální vlně nenávisti. Jak říkával nebožtík Newton, "každá akce plodí reakci".

Na meziroční srovnání blogů jsem se zatím nedíval, ale protože si blogy zálohuju po měsících tak jen z velikosti těch složek se zdá, že celková publikační aktivita skutečně trochu klesla.

Ta myšlenka, že každý čtenář má svou měsíční kvótu karmy je však zajímavá. "Já bych Vám, autore, tu karmu rád dal, ale už jí ze sebe víc nevyždímám" :-)

1 0
možnosti
Foto

Jane,konečně zdravím.Ten odstavec o té louce a zaseměnění si nakopírujuR^ do hodiny...

na nedávném semináři nám toto problematiku pan docent Prošek z ÚČj docela jasně vysvětlil... jazyk dneška není horší, to je povaha jazyka přijímat.. Ale horší jsme my, Češi, kteří si dáváme minimální práci přemýšlet o českých ekvivalentech, je tu obrovská laxnost k tomu slovo v nějaké podobě  nepřijmout za své... když se v jazyce cokoliv jen trochu usadí - nemá už to šanci kdokoliv změnit. Je to tak sedm let hybridu - mějte hezký den. Nejhorší je, že když někdo tuhle blbost nepoužije, připadá si téměř jako neslušný pračlověk.

 Zdravím, hezký mocR^R^R^:-)

1 0
možnosti
Foto

:-)Jane, utekla mi o víkendu tvoje blogmuzika ... to je teda super... poslouchám jako divá... takovej adventvní krásnej musikkalendář, za který ti moc děkuju:-):-)

1 0
možnosti

To jazykové pojednání je vždycky moc zajímavé. Velmi trefná je alegorie rozšiřování jazyka obdobně jako namíchání jemných nuancí barev na paletě.

A statistika je jako obvykle pozoruhodná.

Dík!:-)R^

2 0
možnosti
Foto

Za jazyk ještě paletovatější :-)[>-]

1 0
možnosti
Foto

Dovolím si v jistých ohledech mírně nesouhlasit.-) Přirovnání s paletou barev je dobré, ale čím víc je odstínů, tím jsou, alespoń pro mě věci, lidi, slova nepřehlednější. Kdo se naučí pracovat se základními barvami, vyjadřuje se  průzračně, tím myslím, čím míň slov, tím líp. A statistiky. Láska se umístila v dolní části přehledu, ale pořád dost vysoko. Jenže kde jsou míň zprofanovaná slova jako: věřit, dávat, život, radost...je jich víc, ale tahle považuju za důležitá.

Dlouhý, žejo?:-)

1 0
možnosti
Foto

No, ty odstíny jsou samozřejmě dvousečná zbraň - jak ostatně zjistil i Exuperyho Malý princ ("Řeč je pramenem nedorozumění"). Záleží na okolnostech. Politik na táboře lidu by moc květnatě mluvit neměl, zato novelista si může s jazykem pohrát o poznání volněji. Já osobně jsem celkem jazykový liberál, takže se novým slovům nebráním, pokud něco zajímavého přináší. Bohužel občas jsou cizí slůvka pašována do textu samoúčelně čistě z důvody zvýšení "fundovanosti"...

Jinak pro karmu je ideologická srozumitelnost důležitější než umělecký dojem. Proto úderné agitky typu "hrr na ně" bodují podstatně více než vyvážené analýzy. Ale to by bylo na zvláštní článek...

V prvním Tvrzení bylo těch analyzovaných slov víc, ale ta která uvádíš mezi nimi myslím nebyla. V jednom z příštích Tvrzení zkusím projet slovesa a uvidíme co to udělá...

Krátký, žejo? :-)

1 0
možnosti
Foto

8-otak to mám přes Vánoce co číst:-)R^

1 0
možnosti
Foto

a hlavně co počítat :-)

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé statistiky. Jejich nedostatkem však je, že nerozlišují, zda jde o článek popisující danou osobnost kladně nebo záporně. Bylo by zajímavé porovnat, jakou průměrnou karmu mají články, které někoho chválí a jakou karmu články, které tutéž osobu odsuzují.

1 0
možnosti
Foto

Jo, to by bylo bezva, ale automatická analýza sentimentu je pořád ještě v plenkách. Ve Tvrzení 4 jsem do toho trochu píchnul, ale moc slavně to nedopadlo...:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,45
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.