Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mne z toho vyplyva, ze kdyz centralni banky nechteji nove vytisknute penize rozdat lidem, musi si je lide vytisknout sami. Pak penize pozbydou hodnoty. Financni trh se zhrouti. Je uplne jedno, na jake urovni se penize tisknou. Vysledek bude stejny.

Koupim tiskarnu na penize. Zn. Nabidnete.

2 0
možnosti
Foto

No, oni právě ty prachy tisknou aby se ten dluhopisový trh nezhroutil, ale jak dlouho to vydrží to nevím. To bude záležet na tom, kdy se objeví reálná inflace.

0 0
možnosti
Foto

Honzo, nezlob se, ale myslím si, že děláš systematicky jednu myšlenkovou chybu. Příliš spojuješ peníze s bohatstvím. Peníze jsou především k obchodu, abychom nemuseli mít výměnný obchod. Penězi také měříme bohatství lidí, podniků a institucí. A to tak, že zjistíme kolik mají peněz, ohodnotíme v penězích jejich vlastnictví a to k tom přičteme a pak od toho odečteme jejich dluhy. Výsledek je materiální bohatství člověka.

Pokud osoba A prodá dům nebo kvalitní produkt dlouhodobé hodnoty osobě B za rozumnou cenu, tj. za cenu, která v té době více méně obecně platí. Tak z nich nikdo z nich tímto nezbohatne ani nezchudne. Osoba A přesune své bohatství z peněz do domu či produktu. Osoba B to udělá naopak. Osoba A (prodejce) by mohla zchudnout až kdyby ty získané peníze obrazně řečeno vyhodila do luftu za blbosti nebo ani ne za skutečné blbosti, ale začali si nákladně učívat života. Osoba B (kupce) by pak mohla zchudnout například tak, že si dům nebo produkt nepojistí a ten mu shoří.

Další věc: Tištěním peněz nevzniká žádné nové bohatství. Vznikají pouze nové peníze. Celková hodnota té měny je stále stejná. Cena každého dolaru, eura či koruny tím tištěním klesla anebo nestoupla tak, jak by měla. Není to hned tak vidět, protože tištění se dělá měsíčně sice ve velkých částkách, ale ty částky jsou stále mnohem menší než celkový počet peněz té měny v tom okamžiku. V době technologického pokroku bychom měli mít stále větší deflaci a tu hlavně kvůli tištění peněz, ale i díky manipulaci měn centrálními bankami nemáme. Tištění peněz je okrádání vlastníků peněz, ať je mají doma nebo v bankách, neboť se tím rozmělňuje hodnota peněz. Z tohoto profitují ti, kteří tyto peníze natiskli a také ti, kteří se k těmto penězům za malý úrok dostali.

1 0
možnosti
Foto

Já se na peníze dívám tak trochu jako na fyzikální jednotku určitého typu bohatství, s tím, že na rozdíl od těch jednotek uložených v Sevres u Paříže je do určité míry elsatická. Jinak o penězích a bohatství by se dala napsat celá kniha, takže jsem místy volil trochu zkratku. Na podrobný rozbor jsou tu povolanější.

Ono je to bohatství tak trochu jako energie. Dokáže se přeměňovat z jedné formy na druhou. Když třeba osoba A ostříhá osobě B vlasy, dostane za to nějaký ten obolus, ale i osoba B si z této interakce určitou formu bohatství odnese - nevypadá už jako loupežník. Stejně tak když si koupíme zájezd k moři, cestovka dostane bohatství ve formě peněz a my ve formě zážitků :-)

Tím tištěním peněz se samozřejmě bohatství nevytváří - proto ho tam někde mám v uvozovkách. Nicméně i ty nové "žetonky" jakési bohatství reprezentují a jak píšeš, ti kteří se k nim dostanou první mají velikou výhodu. I proto bych ty QE operace dělal rovnoměrně přímočaře. Jinak souhlas že je to vpodstatě okrádání těch, kdo jsou ochotni žít v rámci svých finančních možností. Tu první QE jsem jakž takž skousnul (tam skutečně hrozil kolaps), ale QE2 už byla chyba a QE3 přímo čuňárna. To že ECB stále tiskne mi naznačuje, že je něco velmi prohnilého v evropských financích (u BOJ už mě to ani nepřekvapuje).

To cílení inflace na 2% je příšerná šaškárna a vsadím se, že benefit této operace není rozdělen rovnoměrně. Při tom celé 19. století se USA bouřlivě rozvíjely i bez inflace. Tady je na to konto moc pěkná křivka (v okamžiku kdy Nixon zavřel "gold window" v roce 1971, tak se to totálně zbláznilo)

http://www.businessinsider.com/chart-inflation-since-1775-2013-1

1 0
možnosti

Jsem se zdržela. - běžela jsem si koupit klobouk, abych měla co smeknout! :-)

Moc se mi to líbí, jak jsi to napsal.

K úplně poslední tvé větě: malé české banky byly úspěšně zlikvidovány - nelíbily se jako konkurence. V jedné jsem pracovala, a nebyly problémy. Velkou "zásluhu" na likvidaci měla ČNB. Po udělení licence se o banky nestarala ačkoli měla mít dohled, a zapojila se až v době likvidace té které banky.

A za tehdy premiéra, nyní hradního, padla i IPB, jak řekl správně Klaus - krádeží za bílého dne. Tehdejší předseda ČNB docela rychle našel zázemí v zahraničí, a domu se mu nechce...Takový je stručně osud českých bank po roce 1989.

3 0
možnosti
Foto

Tak to já jsem smekla ten,co mám na hlavě (na profilové fotce:-):-)

2 0
možnosti

Dobrý článek. R^

Abych pravdu řekl, ani vlastně nevím, která banka u nás je ryze č e s k á. Česká spořitelna je dceřinou společností Erste group, Komerční banka je součástí nadnárodní skupiny Société Générale, ČSOB je dceřinou společností KBC Bank se sídlem v Bruseli. České jsou snad jen Kampeličky (pokud vůbec ještě nějaká přežila).

1 0
možnosti

České jsou: Fio banka a banka Creditas (do letošního roku záložna)

1 0
možnosti
Foto

... tak můj rival v lásce k Hradci se po něm mírnyxtýrnyx prochází a Hradec... zrádně zamilovaně mlčí... tají mi to...nemám slov;-(...o tom nižádném, či malém počtu českých bank a jejich - zdá se - prospěšnější, protože niternější orientaci, asi nemůže být pochyb.:-)

1 0
možnosti
Foto

Jo. Prochází se nočním Hradcem a ani nás nevezme na tah:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,45
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.