Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RM

Já bych si tedy dovolil trochu nesouhlasit, protože to slovo lepšolidi cítím významově jinak. A začnu trochu oklikou od toho minulého režimu, no koneckonců i o něm tu je zmínka. Už tehdy mě zajímalo, proč někteří lidé k těm komunistům lezou. A po nějakém zkoumání jsem si je rozdělil na tři skupiny: věřící, šmejdi, blbečkové.

Věřící: opravdu věřili tomu, že kapitalismus byl špatný (třeba protože Masaryk střílel do dělníků), že sociální rozdíly se nadají řešit jiným způsobem, že kdyby v Rusku nevládli bolševici tak je Hitler porazil, často v mládí zažili nadšená budovatelská léta a to považovali za nejlepší éru svého života (skoro každý vzpomíná na mládí v dobrém)

Šmejdi: (no já jim říkal svině, ale to se sem moc nehodí) - prostě šli ke komoušům, aby získali výhody, které jim přinášela rudá knížka. Postup v zaměstnání, stranické funkce, cestování, peníze...

Blbečkové: někdo je do toho uvrtal (ukecal) a oni vlastně ani nevěděli proč tam jsou. Souviselo to tehdy i s tím, že "strana byla dělnická" a mnohý příslušník "komunistické inteligence" (často šmejd) dostal za úkol získat pro stranu dělníka. Nebo s tím, že oba rodiče byli věřící komunisté a on v tom prostředí vyrůstal a prostě tam taky bezmyšlenkovitě vlezl.

No tak pět let po revoluci jsem pochopil, že tohle se netýkalo jen komunistů, ale že toto rozdělení platí pro každou stranu. I v ODS jsou věřící, šmejdi (kmotři) a blbečkové. To samé v ČSSD, TOP, ... Důležité je, kolik je které skupiny a zda "víra" (ve volný trh, v sociální jistoty, v EU...) je realistická či ne. A pak jsem pochopil, že se to netýká jen stran, ale každé ideologie (náboženství, veganství, humanitářství...).

No a jak to souvisí s blogem? Tam jsou lepšolidi spojeni se šmejdy. Ale já je naopak spojuji s těmi věřícími. Lepšolidi to podle mě nedělají "pro peníze", ale z přesvědčení, aby "vedli společnost správným směrem". A proto si myslí, že jsou "lepší" a chlubí se tím. Naopak, kdo je šmejd, to většinou ví a spíš to tají, než aby to propagoval.

4 0
možnosti
RM

Ale jinak samozřejmě karma, se spoustou věcí souhlasím a hezká datová analýza :-).

1 0
možnosti
Foto

Díky za obsáhlé a zajímavé exposé. R^

To že máme na to slovo trochu jiný názor je u novotvaru normální. Ono bude asi chvíli trvat, než si to významově sedne - tím spíš, že momentálně se to slovo nalézá pod politickým jezem, takže se dá těžko hádat, kam se vrtne - tedy pokud se vůbec ještě vynoří. :-)

To rozdělení na věřící, šmejdy a blbečky se mi líbí. Myslím, že jste vyhmátl docela hezkou obecnou klasifikaci přívrženců mnoha ideologií a náboženství.

2 0
možnosti
RM

Tohle rozdělení se mi docela osvědčilo a, když ho má člověk na paměti tak je celkem snadné zjistit ke které skupině ten který její příslušník dané ideologie patří.

A pak je i snadné odhadnout, jak se kdo zachová, když ta ideologie (strana) půjde do kopru.

A poslední otázka, která s tím souvisí je to, kdo z nich je "horší". Odpověď neznám, asi záleží na situaci. Nicméně osobně jsem zjistil, že vlastně mnohem sympatičtější jsou mi vlastně Ti věřící a to i přes to, že jsou (ve svém trvání na omylu) zřejmě nebezpečnější. Šmejdi vlastně zas tak asi nebezpeční nejsou, zahodí průkazku a přejdou na jinou stranu - nicméně tento přístup se mi zase jeví krajně odpudivý.

2 0
možnosti
Foto

No, která ze skupin je škodlivější je těžko říci. Viděl bych to tak, že šmejdi operují v krátkodobém horizontu, zatímco věřící v dlouhodobém... :-)

0 0
možnosti
KT

no, šmejdi navrhnou, koho je třeba upálit a věřící to realizují. takže kdo je horší je otázka podobná té o vejci a slepici

2 0
možnosti
Foto

a blbečci dojdou do lesa pro dřevo :-)

2 0
možnosti
KT

je to vědec, abstrahuje dokonale

1 0
možnosti
KT

souhlasím s třídděním, leč šmejdi jsou tam také. ti to celé vymýšlejí a organizují. a blbečci též, neb ti jdou tam, kam jde Franta a bude tam sranda

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.