Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FF

Omlouvám se présore, že jdu opět pozdě a že jsem opět nebyl schopen dočíst danou látku do konce. Možná bych se dozvěděl odpovědi na otázky, které mě již v začátku čtení tohoto odborného pojednání přepadly.

Jednou z nich je čistě filozofická otázka, proč?, která se mi záhy v hlavě rozvinula na...proč při té vší pravděpodobnosti a ponaučení s tchořem Šuperkou, všech těch moudrých, pozoruhodných a vědeckých vět, lidstvo stálé páchá stejné chyby a stále stejně si naběhává na paličku na pravé stezce? Je to snad proto, že ačkoliv levá stezka dosud ničeho nepravého neučinila, stejně se obáváme, že když je něco jednoduché, tak je to snad až nemožné a zřejmě něco nekalého a ještě horšího v tom bude, a tak nakonec raději volíme jistotu naběhnutí si?:-)

3 0
možnosti
Foto

Jednoho dne přišel tchoř Šuperka do parfumerie, opřel se pacičkami o pult a povídá: "Zavolejte mi vedoucího". Když ho zkoprnělé prodavačky přivedly, Šuperka si postěžoval: "Jak to, že dnes nemáte rohlíky?".

K otázce bych řekl, že lidstvo se dělí na dvě nestejně velké skupiny. Ta větší si přeje být klamána a ta menší cítí patologickou potřebu klamat. A tak se již několik tisíc let harmonicky doplňují. :-)

Ke změně tohoto stavu by mohlo přispět snad jedině to, že by se lidé začali zajímat, jak vlastně politický a finanční systém funguje a hlavně, že by dokázali odvolat ty, kteří ho trvale zneužívají. Ale většina lidí stále volí ty svoje (bez ohledu na výsledek) a tak jsme tam, kde jsme. :-/

2 0
možnosti
WW

R^ "Natáhl" do tabletu na zítřek.

1 0
možnosti
Foto

Ráno moudřejší večera. :-)

0 0
možnosti

A jaká je asi pravděpodobnost, že se nějaká moje věta stane základem bouřlivě se rozvíjejících jakýchkoliv metod?-)

2 0
možnosti
Foto

Tak například věta "Kde si Petr zapomněl kameny" by se mohla stát podnětem k bouřlivé, až tornádoidní diskusi o základech katolické církve. Vatikán by na to jistě nějakou tu dotaci dal - mohlo by se to jmenovat Bayesův grant. :-)

1 0
možnosti
JS

Mám úplně šmodrchlý mozegq und póchušel, matika mě děsí ve vzorcích a jediné, co mi matika-ní dala, jsou počty jeden plus druhej, můžou bejt tři až několik, pokudževá se "spáříjou" třá v říji :)))

Zmatlanetz f práGsi :)))

1 0
možnosti
Foto

V tom případě je nutno konzumovat matematiku ve formě jídelního lístku :-)

http://www.karlin.mff.cuni.cz/~rokyta/api/bezna/api106.htm

2 0
možnosti
Foto

S tím tchořem je mi to celkem jasné, ale v případě "the most likely distribution of sleep as a function" bych potřebovala nějaký jednodušší vzoreček (nejlépe trojčlenku) k výpočtu, jaká je pravděpodobnost, že student usne/neusne, když zrovna probíráme středověkou literaturu 14. století.;-DR^

1 0
možnosti
Foto

Na to jsou právě ty kontingenční tabulky.

Místo elf/troll/hobbit uvažujte čeština/matyka/dějepis, do záhlaví si vepište usnulo/neusnulo a můžete zahájit výzkum. :-)

2 0
možnosti
Foto

Turingův test je již léta známý pojem. Prohlásit o nějakém systému, že se chová inteligentně, jen když jeho chování nerozeznáme od chování člověka, je dle mne hloupost. Cílem oboru umělé inteligence není napodobovat člověka, ale vytvořit inteligentní systémy, které v mnohém, ale ne nutně ve všem člověka v chytrosti/inteligenci napodobí a dokonce i překonají.

AI systém nemusí být napodobenina člověka, nejen co se týče konstrukce, ale ani co se týče dovedností. Jde o to vytvořit specializované, ale i obecnější systémy, které dovedou něco chytře dělat. Ještě lepší asi je kombinace AI a lidské inteligence. To má myslím největší budoucnost.

Myslím si, že dnes již není třeba pochybovat o tom, že AI uspěla a bude se vyvíjet dál. Teoretických úspěchů tak praktických využití AI je řada: problem solving, computer chess, natural language processing (speech recognition, speech synthesis, computer aided language translation), robotics, computer vision, computer learning etc.

NB. AI systémy by jistě neměly napodobovat lidskou hloupost. Takže o napodobení člověka v AI jistě nejde.

2 0
možnosti
Foto

Jo, vcelku souhlasím. K AI se dá určitě dojít i mimo Turingův test. Ale je to takové obecně známé a celkem populární kriterium. Určitě jsi slyšel o té sázce mez Kurzweilem a Kaporem...

http://longbets.org/1/

Jinak ona ta umělá konverzace asi nebude žádná sranda. Facebook musel nedávno zrušit jeden projekt, protože milí roboti, jakmile dostali trochu autonomie, tak si vymysleli svůj vlastní jazyk

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/facebook-artificial-intelligence-ai-chatbot-new-language-research-openai-google-a7869706.html

To ukazuje na možná rizika. Jako v té povídce, kde AI usoudila, že lidstvo téhle planetě škodí a v rámci záchrany ekosystému je hezky vyhladila :-)

Dát něčemu svobodnou vůli je na pováženou. Bůh by mohl povídat...

3 0
možnosti
Foto

To je nádhera! Pro studenty (a jiné lidi), kteří rádi namáhají svoje mozky, je Váš článek lahůdkou. Bohužel, dnešní děti většinou už nerady přemýšlejí, začíná to používáním kalkulačky i na jednoduché výpočty a končí to propadnutím u maturity i na třetí pokus... V posledním maturitním testu málokdo dokázal spočítat pravděpodobnost, že si ze třiceti losů, kde vyhrává každý třetí, vytáhnu čtyři a ani jeden z těch čtyř nevyhrává... Pane Řeháčku, mohl byste mi spočítat, jakou mám pravděpodobnost, že se mi narodí dva kluci a dvě holky, jestliže v mojí oblasti je pravděpodobnost narození chlapce 0,51 ????

2 0
možnosti
Foto

Teorie pravděpodobnost je zajímavá věc. Porodnost a život obecně však není žádné vrhání kostek.!!Takže prakticky vzato jsou Vám ty pravděpodobnosti k ničemu. Teorie pravděpodobnosti a statistika se hodí pro zkoumání velkých souborů a ne pro jednotlivé případy.

Dojděte k dobré kartářce nebo cikánce, která Vám to vyčte z ruky. ;-) Dělám si legraci, avšak:

Jsem nejstarší dítě mých rodičů. Když má matka se mnou byla v jiném stavu a byla na návštěvě u svých rodičů na venkově, tak dle vyprávění mé matky prý kolem šla cikánka. Matka si od ní nechala číst z ruky, zda se jí narodí syn nebo dcera. Cikánka jí prý řekla, že se jí teď narodí syn a dodala, že pak bude mít dvě dcery. Přesně to se stalo. Pravděpodobnost, že se nějaké mladé ženě narodí přesně nejprve jeden syn a pak dvě dcery je dosti malá. Nechce se mi to teď přesně počítat, je to však méně než 10 procent.

Navíc prý kartářka dodala, že ze syna bude velký pán a z dcer bude mít radost. ;-) Já jsem emigroval (což matka pochopila, ale mrzelo jí, že budu žít daleko) a mé sestry zůstaly v Česku, takže s dcerami se matka stýkala a radovala častěji. :-)

1 0
možnosti
Foto

použil jsem jediný zákon který znám...Archimédův a jeho aplikací jsem všemu hned porozumněl:-)

1 0
možnosti

Taky jsi do toho spadl jak do vody a teď v tom plaveš?-)

4 0
možnosti
Foto

V 17. století se nějakému tchoři rozsvítila v mozečku žárovička? To předpovídal Edisona?

1 0
možnosti
Foto

Živočichové jejichž jméno končí na -oř (např. tchoř či úhoř) mají přirozenou schopnost produkovat elektrické efekty. :-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,45
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.