Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná, že některá zvířátka mezi námi chtějí žít svobodně v kleci (tj. preferují, když je o vše postaráno a rozhodnuto za ně), ale chtějí mít u té klece pootevřená vrátka. Tak nevím, je tohle svoboda?

Díky za výstižnou analýzu.:-):-)

1 0
možnosti
Foto

Ta svoboda má spoustu odstínů a je na volbách, aby se nastavil ten, který bude vyhovovat většině. Ona vlastně i některá zvířata (domácí) kus té svobody ráda vymění za misku Whiskers...

3 0
možnosti
JP

Pro mě je, Honzo, svoboda velice důležitá hodnota. A tu jsme v osmdesátém devátém opravdu dostali. Tzv. sametová revoluce sice opravdu nebyla “čistokrevnou” revolucí, ale nebyla také jen agenty řízeným předáním moci, na to jsem byl tehdy příliš blízko klíčovým dějům a přímým aktérem v centru dění. Ostatně, černobíle dějiny nikdy nefungují, jako vlastně téměř nic v našich životech. Dokážu i pochopit, že pro některé lidi svoboda velkou hodnotu nemá, jsou ochotni ji směnit za leccos, co zase nemá velkou hodnotu pro mě. Důležité je těmhle kupčíkům s osobní svobodou připomínat (na nějaký pocit volnosti neslyší, protože s ním prý žaludek nenaplní), že s prodejem vlastní svobody přijdou dříve či později i o spoustu materiálních výhod, za něž původně svou volnost vyhandlovali. Protože nesvoboda zplodí dříve či později i bídu statků a je jedno, jestli se to odehraje v socialistickém Československu, Severní Koreji, Venezuele nebo v Zimbabwe. Svoboda je velice důležitým prvkem prosperity a pokroku, ba jejich conditio sine qua non. Pro mě navíc to není jen “dilema” volby mezi nezalígrovaným vrátky a miskou žrádla, ale i něco, nevím, jak to přesně říct, řekněme duchovního. Se svobodou platíme i daň zodpovědnosti za vlastní život a za víru ve vlastní síly, schopnosti, vytrvalost a vůli obstát. A i za prohry, které logicky přijdou. Není náhoda, že všichni diktátoři světa nabízejí při nástupu k moci, že právě tuhle osobní zodpovědnost z budoucích oveček sejmou, “osvobodí” je od strašáků osobních selhání a proher a postarají se o ně jako laskaví rodiče, ukážou správnou cestu, i jak žít, co si myslet a k čemu zaujmout správné “postoje”, a jak se šťastný cítit součástí bezpečného stáda. Tahle nabídka je pro někoho možná ještě lákavější než ta miska žrádla. Protože už každý lovec mamutů měl strach, že ho vyloučí z tlupy, což tehdy znamenalo jistou smrt. I proto bude novodobým sebevědomým vládcům dále hojně tleskáno, jen když slíbí, že “to za nás vezmou”. A oni to vezmou. I se svobodou.

2 0
možnosti
Foto

Jak říkával Ben Franklin, "kdo je ochoten vyměnit svobodu za bezpečnost, nezaslouží si ani jedno".

Za tím Listopadem by asi souběh několika faktorů - taková perfektní bouře: jednak vnitřní vyhnilost režimu doprovázená zvýšenou netrpělivostí obyvatelstva, jednak mocenský boj uvnitř strany a nejvíc asi změněná geopolitická situace...

A svoboda s prosperitou určitě souvisí, protože nesvoboda brání ve fungování nejdležitějmu ekonomickému principu - volnému trhu. Jakmile se diktátor začne montovat do ekonomiky je vymalováno (a ono mu nic jiného nezbyde, protože politická a ekonomická moc jsou spojené nádoby)

2 0
možnosti
Foto

R^ Je však třeba rozlišit, kdo je ,,obdarován" černobílým viděním, a kdo a proč jej vyvolává, ba i podporuje. O to se sice snažili i kom, ovšem tupě a bezvýsledně, neb nebylo snad jedince, který by ,,nevěděl své", tedy skutečnost. Ovšem současnost má pro to i ,,jiné" nástroje. I díky techn. pokroku;-)

1 0
možnosti
Foto

Já myslím, že instinktivně to ČB vidění máme v sobě všichni. Je na nás do jaké míry se jím necháme vláčet. Ona se ve světě začíná zase projevovat výrazná polarita a tak si každý magnetek hledá cestičku k tomu svému pólu :-)

1 0
možnosti

Souhlasím až po "kamna". Další text je, alespoň pro mne, na delší přemyšlení a musím říct, že na první dobrou jsem ti to nevodkejval. Půjdu si zalistovat v jedné knížce, kterou napsal Antoine de Saint-Exupéry a třeba tam zase najdu odpověď.-)

3 0
možnosti
Foto

to je v poho, od kamen dál to odkejvá medvídek kýval :-)

1 0
možnosti
IM

I73v38a 50M76a33r84k28o64v11á

3. 12. 2019 10:16

R^Výstižné:-). Připomněl jste mi článek Jana Sokola, který jsem nedávno četla. On tam mluvil o lži: Před 30 lety jsme četli v novinách, jak se plní plán a všechno skvěle funguje, a přitom krámy byly poloprázdné. Dnes jsou hyperkrámy narvané, ale v novinách čteme jen o samých strašácích a darebnostech. Není to také nepravda? A každá lež otvírá dveře dalším a otupuje naši kritičnost, říká Sokol.

3 0
možnosti
Foto

No tak před třiceti lety jsme měli holé roce, v 2019 navíc jsme oholení komplet.

1 0
možnosti

Jako obvykle...skvělé zhodnocení minulosti , současnosti, ale i budoucnosti.

Díky

3 0
možnosti
Foto

Budoucnost patří aluminiu - tam není co řešit. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.