Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedělní chvilka angličtiny: soccer

Často se setkávám s názorem, že anglické slovo "soccer" (fotbal) si vymysleli Američané, protože ve světě podstatně rozšířenější výraz "football" je ve Státech odedávna rezervován pro americký fotbal - tedy sport, který připomíná spíše rugby a s kopanou má pramálo společného. To, že si při této hře sáhnete na míč spíše rukou (hand) než nohou (foot) jí evidentně nezabránilo, aby si slovo "football" neusurpovala pro své vlastní potřeby. Přes všeobecné rozšíření za velkou louží ale slovo "soccer" v USA nevzniklo. Stejně jako originální "football" má původ na britských ostrovech. Abychom se této zajímavosti dostali na zoubek, musíme se přenést o 150 let zpátky, do doby v níž vládla slavná Victorie. Myslím královna, nikoliv Plzeň.

V polovině devatenáctého století se na britských ostrovech provozovalo hned několik sportů s lidovým názvem "football". Jejich pravidla se většinou lišila od města k městu, někdy dokonce od školy ke škole, a to i v rámci skupiny her, kterým bychom dnes říkali kopaná. A protože mladí britští aristokraté rádi poměřovali své síly se studenty okolních škol, vyvstala potřeba pravidla sjednotit. Za tím účelem se 26. října 1863 sešli v Londýně zástupci několika klubů a po náročném vyjednávání položili základy moderního fotbalu (velká bitka se údajně strhla o to, zda bude možno soupeře během hry kopat do holeně). Sport se po tomto jednání oficiálně nazval "Association Football" a tím se odlišil od dalšího populárního sportu britské mládeže známého jako "Rugby Football".

Tady si dovolím malou odbočku: o vzniku rugby se traduje tato historka. Ještě v divokých dobách před ustálením pravidel se v městečku Rugby (Warwickshire) hrálo fotbalové utkání v němž jeden z hráčů míč prostě zvedl a v rukou ho donesl do brány. Zkoprnělí studenti se zeptali sudího zda to byl gól a ten jim s pověstně suchým britským humorem odvětil: "No, but it was a jolly good try" (volně přeloženo: "ne, ale byl to docela zábavný pokus"). A teď zpátky k fotbalu.

Pro britské puberťáky byl výraz "association football" pochopitelně příliš dlouhý a protože v té době zrovna frčela slangová koncovka "-er" nazvali nový sport nejprve "assoccer" a později pouze "soccer". Kdyby se ho chopili čeští puberťáci, asi bychom tomuto sportu dnes říkali "asociák" či "sociák". Mimochodem, rugby postihl podobný osud a nějaký čas se mu na britských ostrovech říkalo lidově "rugger". Zajímavé také je, že výraz "soccer" byl v začátcích preferován mezi anglickými gentlemany, zatímco lid prostý používal spíše variantu "football", která lépe a tak nějak polopatičtěji vystihovala, čím se fotbal hraje - tedy nohama. Tak či onak, obě slova se těšila zaslouženému zájmu fanoušků a s pozdně viktoriánskými výpady britského impéria se rozletěla do celého světa.

Zatímco v USA z výše uvedených důvodů zdomácněl "soccer" natrvalo, v britské angličtině žil tento výraz jen do 80. let minulého století a pak poměrně rychle vymizel. Zlí jazykové tvrdí, že Britové nesli vzrůstající oblibu kopané v USA nelibě a přimkli se tudíž pevněji k neamerické variantě "football". Slovo "soccer" se však stále drží v Kanadě, Irsku, Austrálii, Jižní Africe a na Novém Zélandu - tedy v zemích kde je původní termín "football" již zadaný..

 

 

A aby nám čekání na finále lépe uběhlo, tak ještě něco ze života.

Tady je pár výrazů, které se vám budou hodit, pokud někdy v kopačkách vyběhnete na severoamerický trávník. Nemám v úmyslu sepisovat slovníček fotbalových termínů - to bychom tu byli do rána - ale omezím se na slova a fráze, pomocí kterých spolu hráči komunikují na hřišti.

(Slova v závorce se dají v žáru boje vypustit)

Začnu přihrávkami. Pokud se váš spoluhráč ocitne v nesnázích a vy stojíte volný za ním, můžete o sobě dát vědět výkřikem drop! nebo (help) back!. Přihrávka do strany (vzhledem ke směru běhu) se avizuje slovem square!, které na hřišti uslyšíte poměrně často. O přihrávku dopředu si můžete říci výrazem send it! a nebo slovem through(ball)! (to se ale většinou používá pro přihrávku "za obranu" nebo "do uličky"). V tísni o sobě můžete dát vědět i zvoláním got me! nebo  got help!. No a přihrávku podél postranní čáry si můžete vyžádat houknutím line!.

Někdy vám spoluhráč pošle dlouhou přihrávku a zezadu na ni vystartuje soupeř. V takovém případě uslyšíte go to it! - a očekává se, že si pro balón doběhnete minimálně zrychleným poklusem. Pokud nemáte komu přihrát, můžete spoluhráče vybídnout k naběhnutí výrazem show (for it)! a nebo - pokud nevedete míč - somebody show (for him)!. Zajímavou hláškou je what you see!, kterou spoluhráči signalizujete, že kromě toho co sám vidí se nic zajímavého neděje. Má si tedy se situací poradit jak uzná za vhodné.

A teď útočná fáze. Pokud jste volný řekněme na levém křídle a míč je na pravém, zařvete si switch! a nebo cross!. Hra se dá ale přenést i postupně. Pokud jste uprostřed, dostanete přihrávku zprava a nalevo máte volného hráče, uslyšíte pravděpodobně one more!, což znamená, že máte míč poslat "o jednu stanici dál" ve stejném směru. Pokud má míč dostatečnou razanci a stačí abyste ho propustili (tedy nezachytávali ho), hráč za vámi si zavolá leave (it)! a nebo skip!. Pro roztažení hry na křídla zavelíte open up! a jako pobídku ke střele můžete použít shoot!, finish (it)!, go for it!, have one! a nebo have it!.

Dalším důležitým komunikačním prvkem je domluva, kdo půjde na balón. První na řadě je brankář. Pokud chce dát na srozuměnou, že jde za míčem, křikne si goalie!, keeper! a nebo jednoduše keep! a všichni se mu klidí z cesty. Stejná slova používají i obránci, pokud chtějí sdělit brankaři, že je to na něm. Chce-li brankář obranu trochu vysunout (a nalíčit tak ofsajdovou past), volá na ně get out!, push up! a nebo step it!. Pokud dojde v pokutovém území k závaru a je třeba míč nekompromisně odkopnout, uslyšíte clear! a nebo away!.

Velmi důležité rozhodnutí nastává, když se na vás řítí útok. Obránce, který vystartuje za útočníkem vedoucím míč zavolá (got) ball! a to je signál pro zbytek obrany, že si mají rozebrat ostatní útočníky. Občas se stane, že dva spoluhráči vystartují na balón současně a v takovém případě se křikne same team!, aby se vzájemně nepobili - ano jsou i jedinci, kteří se v zápalu bitvy poperou s vlastními. Pokud se během hry pokoušíte domluvit se spoluhráčem, kdo půjde na balón, použijete you! nebo me! podle toho, zda míč přenecháváte a nebo to  berete na sebe. Při rohu spoluhráčům připomenete, aby si "rozebrali" útočníky výrazem mark up! a pokud chcete zesílit tlak v poli, zařvete si pressure!.

Důležitým úkolem spoluhráčů je informovat hráče, který má balón, zda mu hrozí nebezpečí (zejména zezadu).  Pokud široko daleko žádný protihráč není, zahlásíte time!, případně settle!, aby si hráč míč zpracoval, a nebo turn!, je-li možno (ba záhodno) se s míčem otočit. Chcete-li hráče pobídnout, aby míč vyvezl, volá se carry! a nebo bring it!. Na druhé straně, hrozí-li bezprostřední nebezpečí - tedy spoluhráč má za zády protivníka, voláme man on! a nebo, pokud se protivník teprve blíží, man coming!. Pokud není nebezpečí akutní a chcete se navíc blýsknout svojí angličtinou, můžete spoluhráče varovat s noblesou anglického gentlemana: "Excuse me, Sir, I believe there is a player from the opposing team rushing in your general direction."

V zájmu udržení dobré nálady v týmu je třeba spoluhráče občas pochválit. Dlouhá slova jako "marvelous" nebo "wonderful" patří do opery. Na hřišti si vystačíte se stručným nice shot!, great run!, good pass!, nice header! nebo good play!. Použít se ale dá i všeobecně obdivné good one!. Frekventovaným výrazem je good hassle! (či good tackle!) při účinném napadání a nebo nice step!, které uslyšíte když vystihnete soupeřovu přihrávku a nebo mu vypíchnete míč. Dobrý obranný zákrok odměníte úderným good d! (čti gud dý - což znamená "good defense"). Pochválit můžete i fajnovější prvky fotbalové abecedy: nutmeg (jesličky), dummy (efektní propuštění přihrávky mezi nohama na spoluhráče za vámi), wall pass (narážečka) a nebo banana kick či banana shot (falšovaná střela jejíž trajektorie připomíná banán). Pokud zkazíte přihrávku či spácháte jinou mrzutost, omluvíte se spoluhráčům slovy my bad!. Můžete samozřejmě použít i univerzální omluvu "sorry" - ale to si říkají spíše chlapečci na pískovišti než opravdoví fotbaloví drsňáci.

Zdá-li se vám tento malý slovníček příliš komplikovaný, nevěšte hlavu. V praxi si vystačíte se dvěma mezinárodně srozumitelnými termíny: "hej" (anglicky hey!) pokud se hlásíte o přihrávku a "bum" (anglicky boom!) pokud vybízíte ke střelbě či k odkopnutí od brány. Jen s pomocí těchto dvou kouzelných slovíček rozvrátila naše malá interkontinentální soldateska nejednu obranu a nejednu zálohu zahnala na zbabělý úprk do vlastní šestnáctky.

Tož sportu zdar a fotbalu zvlášť and may the best team win.

Autor: Jan Řeháček | neděle 13.7.2014 9:09 | karma článku: 21,33 | přečteno: 2497x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 425x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.