Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrátky s trollem

Nemohl jsem si nevšimnout, že v uplynulých dnech prudce stoupla četnost výskytu slova "troll" v diskusích. A protože mám rád norskou kulturu a toto slovo k nám zabloudilo právě ze Skandinávie, rozhodl jsem se spáchat malé nahlédnutí do historie těchto pozoruhodných stvoření.

Trollové jsou nadpřirozené bytosti jejichž původní domovinou byla severská mytologie. Z ní se postupem času rozšířili prakticky do celého světa a posléze pronikli i na Internet. Většinou jsou znázorněni jako oškliví skřeti či obři s neforemnými těly a obrovskými frňáky a jejich hlavním povahovým rysem je, že jsou nerudní a přihlouplí. Lidem většinou škodí, ale počínají si při tom tak neobratně, že se v průběhu děje často sami znemožní.

O původu slova "troll" se vedou spory. Část lingvistů se domnívá, že slovo pochází z norského slovesa "a trylle", které v podstatě znamená kouzlit či zaříkávat. Jiná část si ovšem myslí, že "troll" pochází z nějakého blíže neurčeného starogermánského výrazu, který mezitím zanikl. Na každý pád je toto slovo nedílnou součástí skandinávského jazykového podhoubí. Například norský výraz "a ga troll i ord" (jít slovně na trolly) znamená, že když o něčem nepříjemném nebo nešťastném budete mluvit, tak se to pravděpodobně vyplní. Odpovídá tedy zhruba českému Nemaluj čerta na zeď. Ve švédštině najdeme podobnou frázi - "när man talar om trollet, sa är det inte langt borta" (zhruba když mluvíte o trollovi, nebude asi daleko)

Jednou z prvních zmínek o trollech je starý islandský epos Edda, konkretně jeho druhá část "Skáldskaparmál". Báseň sice pochází zhruba z roku 1220, ale popisuje dávné setkání básníka Bragi Boddasona s trollem (tedy přesněji s trollyní) a to se datuje ještě hlouběji do minulosti - přibližně do 9. století. Troll v této básni sám sebe charakterizuje takto:

(překlad do češtiny jsem splichtil z překladu anglického)

Po mnoho století přežívali trollové v pověstech a pohádkách a neměli tudíž ani konkretního autora, ani konkretní fyzickou podobu. V některých pověstech vystupovali jako kamenní obři, v jiných jako zlé přízraky, ošklivé čarodějnice, pohanští polobůžkové či podivínské nestvůry. Ojediněle jsou trollové i docela podobní lidem a v takových případech své děti zhusta vpašovávají do lidských příbytků na vychování (jsou to tedy jakési pohádkové kukačky). Dokonce mám podezření, že se na základě tajné smlouvy mezi Thorem a praotcem Čechem dostal malý kontingent trollů i k nám, pravděpodobně v rámci výměny studentů.

V roce 1814 se Norsko vymanilo z dánského vlivu a přijalo svou první ústavu. Bylo potřeba definovat "norskost" a očistit ji od nánosu "dánskosti". V průběhu hledání národní identity - v procesu ne nepodobném našemu národnímu obrození - se dva pohádkáři, Peter Christen Asbjornsen a Jorgen Engebretsen Moe, rozjeli po celém Norsku a začali shromažďovat a zapisovat pohádky, které před tím existovaly pouze v ústním podání. Jednou z nejznámějších je Zámek Soria Moria (Soria Moria slott). V ní ovšem trollové hrají pouze druhé housle. Chcete-li je slyšet s prvními, přečtěte si třeba (volně přeloženo) Jak chlapec přechytračil trolla (Askeladden som kappat med trollet).

Pokud přijdete s trolly do styku, je třeba mít na paměti určitá protokolární specifika. Trollové jsou plaší a pokud na ně dopadnou sluneční paprsky, tak podle pověstí na místě zkamení. Možná proto se tak rádi zdržují v temných diskusních šachtách pod individuálními blogy a neradi z nich vylézají. Také vězte, že trollové mají pouze tři prsty, takže pokud je v diskusi přes ně klepnete, poškodíte jim značnou část jejich prstové kapacity. Nemusím jistě zdůrazňovat, že trollové jsou nebývale pomstychtiví a zapšklí. Takže dvakrát měřte a jednou klepejte přes prsty.

Je jasné, že soužití s těmito zlomyslnými potvůrkami není žádný med a v průběhu staletí se našla celá řada statečných ochránců pořádku, kteří se nezalekli kleteb, kouzel a zlověstného funění a trollům se směle postavili. K nejznámějším trollobijcům patří Frodo Baggins z Tolkienova Pána prstenů, Peer Gynt ze stejnojmenné divadelní hry Henrika Ibsena a blogger Jan Hanák ze serveru iDnes.

A protože se jako příležitostný trollolog o tuto problematiku také trochu zajímám, neodolal jsem pokušení a pokusil se metodou pokusů a omylů stanovit, kde přesně - podle úsudku posledně jmenovaného - hranice trollí říše leží. Pod každý jeho článek jsem napsal jeden diskusní příspěvek a trpělivě čekal, zda bude smazán jako trollování. Tady je výsledek mého improvizovaného experimentu.

Diskuze o diskuzích aneb Jak se trollujeme svobodou (status: zatím nesmazán)

Jenom technickou poznámku. Podle posledního almanachu OSN je troll obecný i o něco vzácnější troll bergenský na seznamu chráněných živočichů, tak ať nemáte oplétačky s Bruselem. Ideálně by se trollové měli krmit lofotskými treskami, ale v zajetí nepohrdnou ani politickými troskami. V přírodě se vyskytují zejména pod převislými skalami či pod mosty, takže na Internetu nalézají přirozené útočiště v diskusích pod články. V úctě,
Det Siste Tsjekkiske Trollet

Válka s trolly aneb nekompromisní eliminace (status: smazán)

Tak "Válku s trolly" jsem si odfajfkoval a doufám, že bude následovat "Ze života trollů". Čapkovskou trilogii bych zakončil "Továrnou na Administrační Absolutno". A teď mě prosím omluvte, musím stihnout trollejbus.

Výzva všem svědkům a obětem kyberšikany! (status: smazán)

Tady Kotas, tady Kotas, mám dotaz. Občas mi kyberšikanéři spáchají pod blogem nepředložený diskusní příspěvek a já bych je také rád vymazal, ale nevím jak na to. Jsem mazal začátečník. Jako evropské kapacity v tomto oboru bych se Vás rád zeptal na jeden technický detail - a to zda mažete opodeldokem a nebo voskem na lyže. Níže si někdo všiml, že Vaše diskuse vypadá jako noty na buben a musím tento názor potvrdit. Údery jsou skvěle synchronizované. Podle efektní kombinace zadních direktů a levých háků tedy soudím, že nemačkáte tlačítko DELETE nahodile, ale že svou činnost podřizujete přesnému rytmu. Proto by mě zajímalo, zda při mazání upřednostňujete jamb a nebo trochej. ps. Toto je sociologický experiment. Vzhledem k tomu, že jste ponechal můj příspěvek pod prvním článkem, ale smazal ten pod druhým - přestože se oba nesly ve stejném duchu - nezbývá mi než hranice Vaší blogosféry vykolíkovat empiricky a to metodikou binárního vyhledávání (binary search algorithm). Kdykoliv příspěvek ponecháte, posunu se o půl intervalu k příspěvkům již smazaným, a kdykoliv příspěvek smažete, posunu se o tutéž délku k příspěvkům ještě nesmazaným.

Přemožitelka Zuzka a trochu té sebereflexe, no! (status: zatím nesmazán)

(dnes se budu trollování úmyslně vyhýbat) Za svitu petrollejové lampy jsem si přečetl Váš elaborát. Jako amatérský chytrollín a praktikující astrollog se pochopitelně o vývoj této ságy zajímám. Ovšem Vaše rozuzlení mi vyrazilo dech: ty zatrollené ženy! Odhazuji tedy v dál svou kašpárkovskou čapku s trollničkami a pln optimismu volám: Trolletáři všech zemí, spojte se!

A teď mě prosím omluvte. Musím zkontrollovat stupeň vypečenosti kachny míru, jejíž oškubané tělíčko se Vám podařilo nabušit palicí do kastrollu.

Válka s troly: jdeme do finále (?) (status: zatím nesmazán)

Dobrý den. Promiňte, že obtěžuji, ale doneslo se mi, že existuje jakýsi "banlist". U nás v Převýšově se teď o ničem jiném nemluví. Každý by na něm chtěl být. I hasiči budou v sobotu dělat tombolu a první cena bude připsání na list. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli by to nešlo nějak zaonačit, že bych se jako na ten banlist taky dostal. Nechci to zadarmo. Mám v Převýšově angreštový sad a mohl bych se revanšovat zavařeninou.

 (Panu Hanákovi děkuji za citlivé posouzení mých příspěvků a tím i za upřesnění polohy rozhraní. Za jeho snahu mu posílám malý hudební dárek a přeji hodně štěstí v dalším boji.)

Autor: Jan Řeháček | pátek 18.7.2014 9:09 | karma článku: 16,51 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 425x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.