Koronavirus: připravte si šroubovák, budeme utahovat

1. 04. 2020 9:09:09
V souvislosti s pokračující pandemií viru SARS-CoV-2 dojde ke zpřísnění nouzového režimu na území ČR. Další omezení se dotknou i doposud nepostižených složek společnosti a vstoupí v platnost dnes o půlnoci. Popřípadě po švestkách.

(následuje stručný přehled připravovaných změn)

Mimořádná krizová opatření...

...pro astronomy: po jakémkoliv pozorování sluneční korony je optický aparát nutno rozebrat do posledního šroubečku a propláchnout roztokem hypermanganu, popřípadě jiného desinfekčního činidla. Např. ruský astronom Koroljov po samodetekci virózy popadl v kabinetu stakan vodky a se slovy "Vy Rus, ja Rus" koronáče uchlastal k smrti. Přivolaný biochemický tým nalezl na místě zcela spálenou virovou kolonii a ve výklenku pod teleskopem schouleného ctihodného akademika jak si nad lahví Stoličné prozpěvuje: "přes spáleniště, přes krkavé řeky"

...pro chovatele: (1) včelaři umístí královnu do karantény a zajistí, aby se po úlu nepromenovalo více než 10 včel najednou. Technická poznámka: včelařskou kuklu je před zákrokem nutno utěsnit tmelem. V optimálním případě by každá včela měla mít po dobu pandemie svou vlastní buňku v krabičce od sirek. (2) Pastýři dohlédnou na dodržování sociální vzdálenosti mezi svými ovečkami a osobně ručí za odborně provedenou dezinfekci salaše a dalších kongregačních prostorů. Toto opatření se nevztahuje na kostely, mešity, synagogy a chrámy, kde mezi ovečkami řádí zcela jiný vírus. (3) Chovatelům slepic ještě připomínáme, že krytka na tužku či fixu nepředstavuje přípustnou ochranu zobáku.

...pro lupiče: pohotovostní štáb žádá všechny potenciální padouchy, aby při raziích v peněžních ústavech používali trička s potiskem "bankovní lupič" (k dostání zde). Toto opatření bylo přijato poté, co si neznámý občan v roušce přišel na přepážce banky v Praze 6 vyzvednout malou hotovost a vyděšený úředník mu vydal sakum pikum celý obsah sejfu. Lupiče ve věku nad 65 let vyzýváme, aby svou akci provedli v době od 8 do 10 hodiny dopolední.

...pro hulváty: (1) verbální kočkování zahajujeme v těchto dnech frází "chceš přes roušku, dacane?". (2) při běžné kouhoutí strkanici nepošťuchujeme soupeře prsty, ale širokým koncem smetáku s násadou o délce alespoň 150 cm. (3) dojde-li na fackování, je třeba si před zásahem pečlivě omýt úderovou dlaň mýdlem a teplou vodou nebo ještě lépe ručním sanitizérem.

... pro bruslaře: protože ani krasobruslení ani rychlobruslení nepatří k nezbytným provozům či životně důležitým službám, všichni profesionální bruslaři budou až do odvolání pracovat z domova. Před tréninkem doporučujeme napustit vanu a klimatizaci v koupelně nastavit na -2°C. V případě nouze je možno pomocí kompresoru a hadice od vysavače přečerpat do koupelny dostatečné množství vzduchu z mrazáku. Krasobruslaři pak mohou využít zamrzlý vír nad výpustí k nácviku piruet. Hokejistům zase místo puku poslouží špunt.

...pro blanické rytíře: úkol č. 1 - neprodleně odhodit nevyhovující plechové roušky a nahradit je ochranným respirátorem. Zajistí svatý Václav. Úkol č. 2 - při výjezdu z Veřejové skály, který odborníci očekávají každým dnem, dodržovat bezpečnostní rozestupy na délku kopí. Vzhledem k tomu, že všem rytířům je 65 a více, i zde česká vláda navrhuje otevření hory mezi 8 a 10 hodinou dopolední. Po vyplnění náležitých formulářů v Praze a přidělení registračního čísla EET se rytíři zhostí svého historického poslání (k tomu dojde pravděpodobně až navečer, protože 30stránkové Povolení ke spáse národa přece jen pár hodin zabere a to i v případě, že udatní vladykové přeskočí citlivou otázku č. 47: "Kolik je ve vašem sboru rytířek?").

...pro ajťáky: textil nelze sterilizovat tak, že ho nacpeme do disketové jednotky a spustíme antivirový program. Ten samý program, který si dokázal hravě poradit se záludným softvérem, staženým z neprověřených stránek, si na Covidu vyláme své binární zuby. Lidské tělo navíc nezná povel "reboot" (CTRL-ALT-DEL), proto je při kontaktu s opačným pohlavím záhodno zachovávat normy sociální vzdálenosti a to zejména při stahování kalhotek z neprověřených těl.

..pro nudisty: přestože pro nudisty je pokrytí jakékoliv části těla látkou útokem na osobní čest, nošení ochranných prostředků v areálu nudiště bude přísně kontrolováno (výjimku nedostanou ani dámy slunící se v Evině roušce). Poznamenejme, že z podprsenky (a tu na pláži opravdu potřebovat nebudete) se prostým střihnutím dají vyrobit dvě zcela funkční roušky (ramínka lze použít jako upínací popruhy). Košíček však nesmí být vyroben z vamberecké krajky, kterou podle státní zkušebny zdravotních pomůcek proleze i slunéčko sedmitečné.

...pro kovboje: protože ostřílení desperáti roušky nenosí, mohou se chránit tradičním kovbojským šátkem, upevněným v poloze "přepadení dostavníku" (instruktážní video zde). Při náhodném setkání s koronavirem přimhouříme oči, ruce poodtáhneme mírně od těla a mezi zuby procedíme "vaše peplomery visí proklatě nízko, cizinče", načež do mikrobídáka vyprázdníme všech šest komor spolehlivého revolveru Smith & Wesson. Ti zručnější se mohou pokusit chytit virus do lasa, ale pozor - oko smyčky nesmí mít v průměru více než 80 nanometrů. Skutečně drsným povahám pak doporučujeme nakašlat na koleje a počkat až kolem projede express Western Pacific. Devět z deseti lékařů tvrdí, že devět z deseti virů srážku s vlakem nepřežije.

Tímto aprílovým blogem nechci zlehčit globální virovou krizi ani nutná preventivní opatření. Pandemie je stejně vážná záležitost jako světová válka - jen ji namísto vojáků na frontách bojují zdravotníci v nemocnicích (a doufám, že za to se jim kromě zaslouženého potlesku časem dostane i náležitého ocenění). Ale už naši předkové říkali, že veselá mysl je půl zdraví a moderní věda k tomu dodává, že humor dokáže posílit i imunitní systém. A ten je ve válce s viry naší první defenzívní linií. Tak jsem popadl šroubovák a trochu si z koronáče utáhl. Buďte zdrávi!

Autor: Jan Řeháček | středa 1.4.2020 9:09 | karma článku: 39.28 | přečteno: 8115x

Další články blogera

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.65 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.29 | Přečteno: 275 | Diskuse

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 337 | Diskuse

Jan Řeháček

Co rok dal

Začátek nového roku je tradičně příležitostí k ohlédnutí za rokem starým, takže jsem prohrábl archív a vylovil z něho pár fotografií z našeho parku, které si nenalezly cestu do některého z předchozích tématických blogů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 166 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 470 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 224 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.16 | Přečteno: 4707 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 222 | Diskuse
VIP
Počet článků 400 Celková karma 17.96 Průměrná čtenost 922

Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...