Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus: připravte si šroubovák, budeme utahovat

V souvislosti s pokračující pandemií viru SARS-CoV-2 dojde ke zpřísnění nouzového režimu na území ČR. Další omezení se dotknou i doposud nepostižených složek společnosti a vstoupí v platnost dnes o půlnoci. Popřípadě po švestkách.

(následuje stručný přehled připravovaných změn)

Mimořádná krizová opatření...

...pro astronomy: po jakémkoliv pozorování sluneční korony je optický aparát nutno rozebrat do posledního šroubečku a propláchnout roztokem hypermanganu, popřípadě jiného desinfekčního činidla. Např. ruský astronom Koroljov po samodetekci virózy popadl v kabinetu stakan vodky a se slovy "Vy Rus, ja Rus" koronáče uchlastal k smrti. Přivolaný biochemický tým nalezl na místě zcela spálenou virovou kolonii a ve výklenku pod teleskopem schouleného ctihodného akademika jak si nad lahví Stoličné prozpěvuje: "přes spáleniště, přes krkavé řeky"

...pro chovatele: (1) včelaři umístí královnu do karantény a zajistí, aby se po úlu nepromenovalo více než 10 včel najednou. Technická poznámka: včelařskou kuklu je před zákrokem nutno utěsnit tmelem. V optimálním případě by každá včela měla mít po dobu pandemie svou vlastní buňku v krabičce od sirek. (2) Pastýři dohlédnou na dodržování sociální vzdálenosti mezi svými ovečkami a osobně ručí za odborně provedenou dezinfekci salaše a dalších kongregačních prostorů. Toto opatření se nevztahuje na kostely, mešity, synagogy a chrámy, kde mezi ovečkami řádí zcela jiný vírus. (3) Chovatelům slepic ještě připomínáme, že krytka na tužku či fixu nepředstavuje přípustnou ochranu zobáku.

...pro lupiče: pohotovostní štáb žádá všechny potenciální padouchy, aby při raziích v peněžních ústavech používali trička s potiskem "bankovní lupič" (k dostání zde). Toto opatření bylo přijato poté, co si neznámý občan v roušce přišel na přepážce banky v Praze 6 vyzvednout malou hotovost a vyděšený úředník mu vydal sakum pikum celý obsah sejfu. Lupiče ve věku nad 65 let vyzýváme, aby svou akci provedli v době od 8 do 10 hodiny dopolední.

...pro hulváty: (1) verbální kočkování zahajujeme v těchto dnech frází "chceš přes roušku, dacane?". (2) při běžné kouhoutí strkanici nepošťuchujeme soupeře prsty, ale širokým koncem smetáku s násadou o délce alespoň 150 cm. (3) dojde-li na fackování, je třeba si před zásahem pečlivě omýt úderovou dlaň mýdlem a teplou vodou nebo ještě lépe ručním sanitizérem.

... pro bruslaře: protože ani krasobruslení ani rychlobruslení nepatří k nezbytným provozům či životně důležitým službám, všichni profesionální bruslaři budou až do odvolání pracovat z domova. Před tréninkem doporučujeme napustit vanu a klimatizaci v koupelně nastavit na -2°C. V případě nouze je možno pomocí kompresoru a hadice od vysavače přečerpat do koupelny dostatečné množství vzduchu z mrazáku. Krasobruslaři pak mohou využít zamrzlý vír nad výpustí k nácviku piruet. Hokejistům zase místo puku poslouží špunt.

...pro blanické rytíře: úkol č. 1 - neprodleně odhodit nevyhovující plechové roušky a nahradit je ochranným respirátorem. Zajistí svatý Václav. Úkol č. 2 - při výjezdu z Veřejové skály, který odborníci očekávají každým dnem, dodržovat bezpečnostní rozestupy na délku kopí. Vzhledem k tomu, že všem rytířům je 65 a více, i zde česká vláda navrhuje otevření hory mezi 8 a 10 hodinou dopolední. Po vyplnění náležitých formulářů v Praze a přidělení registračního čísla EET se rytíři zhostí svého historického poslání (k tomu dojde pravděpodobně až navečer, protože 30stránkové Povolení ke spáse národa přece jen pár hodin zabere a to i v případě, že udatní vladykové přeskočí citlivou otázku č. 47: "Kolik je ve vašem sboru rytířek?").

...pro ajťáky: textil nelze sterilizovat tak, že ho nacpeme do disketové jednotky a spustíme antivirový program. Ten samý program, který si dokázal hravě poradit se záludným softvérem, staženým z neprověřených stránek, si na Covidu vyláme své binární zuby. Lidské tělo navíc nezná povel "reboot" (CTRL-ALT-DEL), proto je při kontaktu s opačným pohlavím záhodno zachovávat normy sociální vzdálenosti a to zejména při stahování kalhotek z neprověřených těl.

..pro nudisty: přestože pro nudisty je pokrytí jakékoliv části těla látkou útokem na osobní čest, nošení ochranných prostředků v areálu nudiště bude přísně kontrolováno (výjimku nedostanou ani dámy slunící se v Evině roušce). Poznamenejme, že z podprsenky (a tu na pláži opravdu potřebovat nebudete) se prostým střihnutím dají vyrobit dvě zcela funkční roušky (ramínka lze použít jako upínací popruhy). Košíček však nesmí být vyroben z vamberecké krajky, kterou podle státní zkušebny zdravotních pomůcek proleze i slunéčko sedmitečné.

...pro kovboje: protože ostřílení desperáti roušky nenosí, mohou se chránit tradičním kovbojským šátkem, upevněným v poloze "přepadení dostavníku" (instruktážní video zde). Při náhodném setkání s koronavirem přimhouříme oči, ruce poodtáhneme mírně od těla a mezi zuby procedíme "vaše peplomery visí proklatě nízko, cizinče", načež do mikrobídáka vyprázdníme všech šest komor spolehlivého revolveru Smith & Wesson. Ti zručnější se mohou pokusit chytit virus do lasa, ale pozor - oko smyčky nesmí mít v průměru více než 80 nanometrů. Skutečně drsným povahám pak doporučujeme nakašlat na koleje a počkat až kolem projede express Western Pacific. Devět z deseti lékařů tvrdí, že devět z deseti virů srážku s vlakem nepřežije.

Tímto aprílovým blogem nechci zlehčit globální virovou krizi ani nutná preventivní opatření. Pandemie je stejně vážná záležitost jako světová válka - jen ji namísto vojáků na frontách bojují zdravotníci v nemocnicích (a doufám, že za to se jim kromě zaslouženého potlesku časem dostane i náležitého ocenění). Ale už naši předkové říkali, že veselá mysl je půl zdraví a moderní věda k tomu dodává, že humor dokáže posílit i imunitní systém. A ten je ve válce s viry naší první defenzívní linií. Tak jsem popadl šroubovák a trochu si z koronáče utáhl. Buďte zdrávi!

Autor: Jan Řeháček | středa 1.4.2020 9:09 | karma článku: 39,28 | přečteno: 8122x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 425x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 325x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.