Přibývá podomácku vyrobených vakcín

Rozmáhá se nám tu takový nešvar. Svět zápasí s nedostatkem vakcín, ale malý český kutil si ví rady. Co si neudělám sám, jiný za mě neudělá. Odborné testování vzal čert. Tak se pojďme na jeden takový odstrašující případ podívat.

(obraz první - Pepinův byt)

Pepin štrádoval po obývacím pokoji sem a tam jako vyhladovělý tygr. Nic neříkal, ale v duši mu nenápadně bobtnala nevybuchlá sopka. Jeho paní tušila, co za tím vězí. Covidová smyčka se den za dnem zlověstně stahovala a vakcína v nedohlednu.

Když zakázali mezinárodní turistiku, Pepin se jen oklepal a vytáhl rodinu na dovolenou do zahrady. Když zakázali přejíždět hranice okresu, Pepin zaskřípal zubama a přizpůsobil svůj cestovní itinerář nové době. Když ale v ranních zprávách oznámili, že neočkovaným osobám bude zakázáno přecházet z jednoho pokoje do druhého, v Pepinovi bouchly saze.

"To si mám jako ve dveřích mezi kuchyní a obyvákem zrobit hraniční přechod?", meditoval nad opečenou klobáskou a útočně do ní píchal vidličkou. "A do koupelny abych si rovnou pořídil vízum". Náladu mu nespravilo ani to, že rozhlasová stanice Astra Ženekecá zprávu po hodině dementovala jako aprílový žertík.

Láva v Pepinově nitru byla uvedena do nezvratného pohybu.

Chvíli pokyvoval hlavou jako psík na palubní desce a když bylo dokýváno, z nitra jeho plicní dutiny se vydralo spokojené zamručení, které by se dalo do řečtiny přeložit slovem "Heuréka!".

Když nejde vakcína k Pepinovi, půjde Pepin k vakcíně.

+++++++++

(obraz druhý - místní hospoda)

Když se Pepin objevil ve dveřích výčepu, Franta s Joskou si zrovna vyměňovali poslední vychytávky ohledně přežití krizového stavu.

"Hele, já mám ten lock down naprosto perfektně zmáknutej. Sleduj. Lock! Down!" A s těmito slovy si Franta notně přihnul z načnutého džbánku.

"Přihraj to sem, já si taky loknu", nenechal se Joska zahanbit.

"Ale musíš pak hnedka daunovat, chápeš?", zubil se Franta.

"Panstvo, přestaňte se kočkovat, budeme se očkovat", vmísil se do akce Pepin. "Dnes v dopoledních hodinách mne totiž osvítil duch svatý halogenovým reflektorem. Vakcína pro nás zatím není - takže my si ji co?"

"Zamluvíme?", hádal Joska.

"Objednáme?", tápal Franta.

"Samá voda, hošánkové. My si ji vyrobíme svépomocí", trumfoval Pepin a tímto sdělením uvedl čelisti svých soupitníků do stavu pokleslého. "Mám nejlepší slivovici v kraji, zmáknu i meruňkovici či višňovici, tak to by v tom byl čert, abych netrefil nějakou tu kovidovici. Dyk tomu rozumím líp jak nějakej vyštudovanej biomachr z Prahy. Chlapi - tohle bude vakcína jak řemen. Brzy uvidíte, jak koronáčovi spadne ten jeho lipidovej hřebínek".

Čelisti obou posluchačů setrvávaly v poloze ležícího střelce.

"Franto, ty máš ve sklepě úplně novou destilační kolonu. Zejtra v pět jsem u tebe a zahájíme akci Zet. Jo a HOSPODO! Jednu rundu myslivce! Tady se bude myslet a koumat ve světovým měřítku!"

+++++++++

(obraz třetí - Frantův sklípek)

"Ještě bych tam přidal rozdrcený drápek netopýra", zablýskalo Frantovi šibalsky v očích. "Jo a taky vývar z komářích jater. Voni roznášej všeljaký ty nemoci a v těch játrech prej maj protilátky, aby jako něco nechytli sami".

Pepin opatrně kapal do vznikající směsi tmavočervenou tinkturu. "Neblbni - ty si to představuješ jako když pejsek s kočičkou syntetizovali penicilin. Podej mi radši pipetu."

"Náhodou jsem dneska v Agroskladu vysomroval tenhle postřik na hmyz", nenechal se odbýt Franta. "Znáš přece tu písničku od Mládka: 'na kóvida z bážin, koho by to napadlo, platí jen a pouze práškovací letadlo'".

"Kdepak insekticidy. My na to půjdeme od lesa. Trocha borovičky, trocha medu, pár kapek fernetu, špetka křenu a hlavně rozetřenej česnek. Ať to má říz. Maximálně do toho můžeš nadrtit půlku aspirinu. To bude pan Virus čumět. Takovou baštu doma ve Wuchanu nemají!"

"Tak aspoň pár zrnek hypermanganu že bysme tam sejpnuli", snažil se Franta  nadále uplatnit svou chemickou průmyslovku.

"Nic. Ty prosím tě hlavně dávej bacha ať to tady pořádně kvasí. Pozejtří to slej do ampulek a přines to ke starý zastávce - tu jak ji loni zrušili. Já dotáhnu Josku a proočkujem se. Tady by nás mohla vychmátnout tvoje stará".

+++++++++

(obraz čtvrtý - autobusová zastávka)

"Pane strážníku, pane strážníku, rychle se pojďte podívat tamhle na starou zastávku", popadala dechu vdova Rambousková. "Zrovna jdu kolem a koukám, že vevnitř se rýsujou nějaký postavy a něco si tam píchaj do žil. Vsadím se, že jsou to ty puberťáci ze Slavoňova, co se tam o víkendu zašívaj a experimentujou tam s těmadle rekreačníma drogama..."

Ani to nedopověděla a už táhla rameno zákona určeným směrem.

U zastávky si strážník odkašlal a z pouzdra vytáhl baterku. Místo nezvedené mládeže se ale v kuželu světla objevily překvapené obličeje tří mužů s podezřele vyhrnutými rukávy.

"Bacha, někdo sem vejrá", ozvalo se zevnitř úložny.

"Mizíme, tamhle je okýnko", zavelel o poznání hlubší hlas.

Bohužel, pouze Joskovi se podařilo proklouznout zaprášenou manipulační přepážkou. Frantovo a posléze i Pepinovo panděro se odmítlo zúčastnit únikového manévru. "Tak bych prosil občanské průkazy", zazněl od dveří závěrečný účet.

A zatímco Joska prchal ztemnělou alejí k domovu, zbylí kumpáni nakládali své zrádcovské pivní mozoly na zadní sedadlo služebního vozidla.

+++++++++

(obraz pátý - Joskův dvoreček)

Zpráva o policejní razii na zastávce se šířila rychlostí turboblesku. A s ní i dovětek, že vyhublý Joska jako jediný unikl potupnému zatčení.

Bořivoj Truníček, redaktor okresního plátku, číhal na Joskově dvorku a zálibně si mnul bradku: "Panečku, tohle bude sólokapr. Bejt v Americe, tak mám Pulitzera v kapse"

Ledva se za kůlnou objevila plížící se postava uprchlíka, vystoupil ze stínu se zapnutým mikrofonem. "Dobrý den, Truníček z Podboranské Jiskry. Můžete nám říci, co si myslíte o probíhající vakcinaci obyvatelstva?"

"Dejte mi pokoj, mne vaše vakcinace vůbec nezajímaj", zavrčel Joska a pokračoval ve zrychlené chůzi.

"A měl byste zájem třeba o ruskou vakcínu?"

"Ta mi může bejt naprosto ukradená."

"Ale nepopíráte, že jste byl dnes večer na autobusové zastávce?"

Odpovědí bylo zuřivému reportérovi pouze zlostné práskutí dveřmi.

Pan Truníček však nepatřil k živočichům, kteří by vyklízeli bojiště se staženým ohonem. Nasbíral si pár kamínků a vytrvale je házel do osvětleného okna.

Když se za záclonou mihl Joskův stín, nezlomný novinář zaskřehotal do tmy: "A mohl byste našim čtenářům ve stručnosti sdělit, jaké zaujímáte stanovisko k experimentální vakcíně vašich kolegů."

Větracím otvorem pronikla Joskova pádná odpověď: "Mám ji v paži!"

+++++++++

Předchozí aprílové zprávy.

Autor: Jan Řeháček | čtvrtek 1.4.2021 9:09 | karma článku: 19,34 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 425x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.