Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Výborně napsáno, dávám karmu.

Po delší době konečně článek, co opravdu patří do této rubriky....:-)

0 0
možnosti
Foto

esi vona za to oteplování nakonec nemůže karma uniklá do atmosféry... :-P

dík za nákuk

0 0
možnosti
Foto

Ve svém článku jste se nezmínil o jižní polokouli, tak jsem se podíval na http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/antarctic.sea.ice.interactive.html a tam je vývoj zalednění v podstatě opačný. To znamená, že se plocha ledu zvětšuje. Máte pro to ve své plynové teorii nějaké vysvětlení? Zároveň bych chtěl připomenout, že Země prošla ve své historii jak stadii úplného zalednění (snow ball), tak stadii úplné absence ledu a k jejímu trvalému zmrznutí nebo uvaření přesto nedošlo. Existuje samozřejmě mnoho dalších faktorů ovlivňujících zemské klima, jako např. měnící se náklon zemské osy (Milankovičovy cykly), vzdálenost Země od Slunce, rychlost zemské rotace, sluneční aktivita, pohyb sluneční soustavy Mléčnou dráhou, pozemský vulkanismus, střety Země s asteroidy, výbuchy blízkých supernov a mnohé další známé i dosud neznámé.

Ještě by mě zajímalo, co myslíte svým tvrzením, že musíme být opatrní v otázce arktického metanu. Víte o nějakém opatření, které by zamezilo jeho uvolňování do ovzduší?

0 0
možnosti
Foto

Kdybych se zabýval všemi aspekty klimatu, článek by měl několik set stran. To, že v Antarktidě se nic dramatického neděje mě taky překvapuje, ale nic to nemění na tom, že v Arktidě ten metan je a je potřeba zjistit do jaké míry nás ohrožuje. Ta plynová teorie není moje. Wadhamsova skupina publikuje na blogu http://arctic-news.blogspot.com, kde se můžete zaregistrovat a zeptat se.

Snow ball stadium i absence ledu je vidět na tom prvním videu. Jasně, Země to přežila. O to se nikdo nepře. Ale jestli by to přežila i pšenice nebo rýže mi není jasný... Nebo budeme jíst rampouchy? To, že zemské klima je komplexní mechanismus znamená přesně to, co jste popsal - tedy mnohost faktorů.

Co se týče zamezení uvolňování, tak ta skupina kolem Wadhamse navrhuje geo engineering (google it). Jiné skupiny navrhují průmyslovou těžbu metanu z mořského dna. Jak jsem už napsal v článku, zatím v tom hrozící katastrofu nevidím, takže pochybuji, že by na to našli prostředky, ale až se ten problém prozkoumá více, tak to možná bude jinak.

V článku je taky odkaz na probíhající program CARVE, který vede Charles Miller z Jet Propulsion Lab v Pasadeně. Po jeho skončení bychom měli mít více dat. Souběžně s tím Semiletov a Shakhova (kteří tu horečku v jistém smyslu nastartovali) dále prozkoumávají východosibiřské moře.

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.