Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P98e20t25r 45H95á13l70a

6. 2. 2015 9:04

Je smutné jak spousta lidí navrhuje, aby se nově natištěné peníze "rovnoměrně" rozdaly lidem. 

Proč ale vůbec tisknout nové peníze? 

Lidi, přestaňte věřit těm nesmyslům o deflační spirále a pod. kterými nás krmí Singer. On to má v popisu práce, přece nečekáte že vážně přizná, že ČNB škodí. To ale neznamená, že neškodí.

3 0
možnosti
Foto

Abychom si rozuměli - já v žádném případě tištění neobhajuju (proto říkám explicitně, že z něj nadšenej nejsem). Ale když už si ho CB vymohly, tak by se mělo dělat tak, aby bylo ku prospěchu celé ekonomice (viz níže odpověď panu Matouškovi).

A taky si myslím, že cílit inflaci na 2% je nesmysl. Deflace se rozhodně nebojím, viz můj diskusní příspěvek zde:

http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150115_443921_blogidnes

V ideálním světě by se podle mého soudu měla střídat mírná inflace (během níž by se nainvestovalo) s mírnou deflací (během níž by se špatné investice vyždímaly ze systému).

Závěrem - tohle je globální problém, takže si to v první řadě musí vyjasnit velké CB - tedy ECB, Fed a BOJ. ČNB je příliš malá na to aby mohla plavat proti proudu. To se sice v jistém smyslu před nedávnem povedlo SNB - ale Švýcarsko je trochu jinde...

0 0
možnosti
SS

Vy jste snad četl některé moje příspěvky pod některými blogy! Již delší dobu tvrdím, že by bylo nejlepší, když už centrální banka tiskne peníze, tyto peníze rozdat lidem a pomocí jejich útraty rozhýbat ekonomiku.

Zrovna tak (a to se mnohým líbit nebude), zvýšením minimální mzdy se dá snížit částka, kterou jako zisk(odhad je kolem 300mld Kč), každoročně odvádí mnohé firmy mimo naši ekonomiku (při snížení odváděného zisku na polovinu by mohlo 150 000 lidí brát suberhrubou mzdu 35 000 Kč po dobu jednoho roku).Kolik asi dalších pracovních míst by vzniklo při spotřebě těchto peněz.

A vláda by mohla zase přistoupit na snížení daňové zátěže, aniž by to pocítila na příjmu státního rozpočtu.

1 0
možnosti
Foto

Ona ta myšlenka na přímější formu rozdělení peněz kolotá světem už pár let. Koneckonců Bernankeho příslovečná helikoptéra shazující peníze lidem je vlastně variace na to samé téma.

Podobnou reformu celého bankovního systému taky navrhují zde:

http://www.publicbankinginstitute.org/

Když si to celé promyslíte, tak ten stávající systém nedává moc smysl. Proč předávat tu pravomoc tisknout peníze privátním centrálním bankám, které ty prachy natisknou z ničeho a pak nám je půjčí na úrok, když si ty prachy může z ničeho natisknout sám stát a začít je používat (a bez úroků!). Tady mluvím o americkém systému - jak to dělá ČNB nevím.

S tou minimální mzdou je to komplikovanější. Ta by se musela zavést celosvětově a pro to momentálně neexistuje žádný orgán s dostatečnou pravomocí. Pokud ji zavedete jen v určité zemi - tak se prostě výroba přesune jinam.

0 0
možnosti

Jsou chvíle, kdy bych mohl nerozvážně pyšně utrousit "Ten je z Hradce! ... vlastně soused!"

2 0
možnosti
Foto

Jsou chvíle, kdy si říkám, že bych to království dal i za půlku koně.

(inu, sousede, ani království se inflaci neubrání) :-)

3 0
možnosti
DM

Shazování peněz z vrtulníku lidem =neošetřená inflacen ale hlavně obrovský morání hazard

pokud chcete shaozovat peníze,tak jedině fomou snižování zdanění a ceny práce,přímé rozdávání likvidity je politicky neprochůdné a kontroverzní....

Stát je veskrzevá špatný hospodář ale jinak uvádět peníze vzniklé z ničeho ,než nákupem dluhopisů opravdu asi jinak nejde...

Celkově by mělo kvantitativní uvolňování sloužit v dobách krize co nástroj primárně určený pro podporu,v dobách dobrých by rozpošet měl být vyrovnaný spíše přebytkový a dluihy by se měly splácet.Problém je v tom že v současné době prostě vyrovanný rozpočet= průser,je to dáno nesklutečným podílem státu na hdp což v něketrých upozorňuji kapitalistickych zemích dělá i víc než POLOVINU.

Nicméně jaksi privatizace a liberalizace trhu není jak v zájmu správce=gubernátora,tak si jí nepřeje lid,takže to stejně nemá řešení...

1 0
možnosti
Foto

No, upřímně řečeno z toho vrtulníku taky moc nadšenej nejsem, ale přijde mi férovější než stávající systém, který v podstatě plíživě rekapitalizuje banky. Dobře je to vidět např z tohoto grafu (viz položka Reserve Deposits):

http://greshams-law.com/2012/06/12/charts-of-the-federal-reserves-liabilities-1915-to-2012/

(mimochodem ten samý graf ukazuje i to, jak bezprecedentní krize v roce 2008 byla)

Co se inflace týká, ta by určitě byla problémem a zda by šla ukočírovat je předmětem debaty. Já si myslím, že šla - ale při komplexnosti ekonomiky se takové tvrzení dá dokázat (nebo vyvrátit) pouze experimentem.

Jinak nedluhové systémy peněz existují. Dvě hlavní skupiny tvoří komoditní systémy (a la zlatý standard) a pak systémy přímé tvorby peněz státem popsané třeba v knize The Web of Debt (Ellen Brown).

A ten vyrovnaný rozpočet by se musel zavést postupně a souběžně s opatřeními na stimulaci ostatních složek ekonomiky, aby se postupně některé funkce státu přelily do soukromého sektoru.

1 0
možnosti
Foto

Nu...myslím, že trh mnohokrát ukázal, že není schopen řešit...vše :)

2 0
možnosti
Foto

Vše jistě ne. Například Goldbachův problém z teorie čísel trh určitě nevyřeší :-)

Ale já se na ekonomiku dívám v podstatě jako na termodynamický systém a trh vidím jako nejlepší nástroj pro nalezení ekvilibria. Člověk jako jedinec prostě nedokáže dostatečně rychle zpracovat tisíce vstupů a výstupů.

Nemám nic proti tomu trh zabudovat do nějaké průhledné struktury, která by v podstatě nastavila okrajové podmínky. Ale nelíbí se mi jeho účelová manipulace poměrně malou skupinou lidí, která jde na ruku pouze jednomu sektoru celé ekonomiky.

5 0
možnosti

"Pouze trh je schopen z dílčích rozhodnutí.......najít řešení." Pokud do toho, na všech úrovních, nezasáhnou Hurvínkové a kamarádi kamarádů.

Bohužel, bankovnictví dávno není, co bývalo, protože do něj zasáhla všudypřítomná nesolidnost a honba za mamonem.

Blog chválit je zbytečné:)))

(ale jsem ráda, že jsi podpořil "mé" nominace - kromě blogerky:)))

1 0
možnosti
Foto

No, taky bych rád kdyby se bankovnictví vrátilo řekněme do 60. let kdy prostě sloužilo výrobní ekonomice a ne jako kasino.

Mimochodem na té stránce of financializaci (první odstavec medúzy) si také všimli, že zvýšený podíl finančního sektoru provází rozpad velkých impérií:

"the financialization of the U.S. economy follows the same pattern that marked the beginning of the decline of Habsburg Spain in the 16th century, the Dutch trading empire in the 18th century, and the British Empire in the 19th century"

1 0
možnosti
JM

Jednoduše a srozumitelně napsaná pravda R^...Jen si říkám, že díky "programové slepotě a hluchotě" politiků, samozřejmě nejen těch našich, jsme odsouzeni a zažijeme brzy nějaký velký otřes... Soudruhům se podařila tentokrát "revoluce shora", nabyli dojmu, že oni jsou hybateli ekonomiky. Všemi těmi dotacemi, subvencemi, pobídkami, stimuly, příspěvky atd. a hlavně "normou", že trvalý deficit je naprosto normální, úplně zdevastovali to základní, pocit odpovědnosti a cit pro rozpoznávání míry rizika apod.. My vlastně máme na všechno nárok bez ohledu na momentální ekonomickou situaci, nemusíme reflektovat na nedostatek, protože si "natiskneme", nemusíme reagovat na mrhání a přebujelou byrokracii, protože co s nimi, vždyť přece nebudeme zvyšovat nezaměstnanost....atd.atd....a to všechno v rámci tzv."sociálního smíru", mám pocit, že tohle je jen přeformulovaný výraz "diktatura proletariátu". Stejně jako můžeme pozorovat ten tlak na zastávání jediného možného jednotného názorového "demokratického centralismu"...

2 0
možnosti
Foto

Souhlas. Ten "cit pro rozpoznávání míry rizika" se nedá nahradit žádnou direktivní strukturou. Musí vyplynout z norem chování v nějakém pevně nastaveném systému.

0 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.